|

Új kardot kapnak az USAF nehézfiúi

Az Amerikai Légierő nehézbombázói immár 3 évtizede használják az AGM-86 ALCM csapásmérő robotrepülőgép különböző variánsait. Legyen szó akár nukleáris támadásról, akár jól védett objektumok hagyományos fegyverrel történő elpusztításáról, a B-52 bombázók az elmúlt 30 évben az AGM-86 példányaival indultak (volna) harcba. Az idő kereke azonban semminek sem kedvez, és az 1000 km-esnél is nagyobb hatótávolságú fegyver lassan kiöregedik az aktív szolgálatból.

Utóbbi tény tudatában állt neki az USAF a váltótípus kiválasztásának. Egy teljesen új fejlesztésű fegyvert akarnak szolgálatba állítani, mely az AGM-86 mellett a némileg fiatalabb, ám így is 20 éves, csökkentett észlelhetőségű AGM-129 ACM cirkálórakétákat is nyugdíjba küldheti.
A Long Range Standoff (röviden csak LRSO) névre keresztelt program még csak korai szakaszában tart, a légierő most várja a kért pénzcsomag jóváhagyását. Miután ezt letudták, négy céggel kötnek fix áras szerződést, a leváltandó fegyvereket egykor gyártó Boeing és Raytheon mellett a Lockheed Martin és a Northrop Grumman is beszállhat a fejlesztésbe. A szerződés értelmében a cégek nekiállnak a megvalósíthatósági tanulmányoknak, és az alapján előkészítik a technológiai fejlesztési fázist.

B-52 szárnyai alatt az AGM-86 ALCM csapásmérő robotrepülőgépekkel | Fotó: USAF

B-52 szárnyai alatt az AGM-86 ALCM csapásmérő robotrepülőgépekkel | Fotó: USAF ,

A tender követelményrendszere még csak részleteiben ismert, annyit lehet tudni, hogy az új fegyvernek jobb lopakodóképességekkel kell rendelkeznie mint elődinek, és jobban ellen kell állnia a repülés közbeni zavaró tevékenységeknek. További feltétel a leváltandó típusoknál nagyobb hatótávolság és magasabb repülési sebesség. Feladattól függően alkalmazható több robbanófejjel (hogy ezt különböző verziókkal, vagy egységben cserélhető robbanófejjel oldják meg, azt nem tudni), és az USAF azt sem bánná, ha a fegyver képes lenne a célterület fölött körözni a célpont felbukkanásának idejéig.

A légierő december 20-ig várta a vállalatok visszajelzését a programban való részvételről, ám ennek eredményei még nem kerültek nyilvánosságra.

5 hozzászólás “Új kardot kapnak az USAF nehézfiúi”