|

Jönnek az amerikai Patriotok is

Az Egyesült Államok is megerősítette, hogy a német és holland mellett amerikai Patriot ütegek is kitelepülnek Törökországba.

Mint ismeretes Törökország kérte a NATO-t, hogy a Szíriai konfliktusra való tekintettel telepítsen a szír határ közelébe Patriot légvédelmi rakétarendszert. Ezt az Észak-atlanti Szerződés Szervezete jóvá is hagyta, de szigorúan csak defenzív célzattal. A német és holland parlament röviddel a NATO főtitkár bejelentése után engedélyezte is a kitelepülést, így német részről 2 üteg és maximum 400 katona, holland részről pedig szintén 2 üteg és 360 katona utazik ki Törökországba, azonban eddig azt nem lehetett tudni, hogy Washington mekkora részt fog vállalni a török határ őrzésében.

Holland Patriot PAC-3 indítóállás – talán egyszer svéd színekben is láthatunk ilyet | Fotó: holland védelmi minisztérium ,

Tegnap viszont Leon Panetta, az USA védelmi minisztere aláírta a papírt, miszerint 2 Patriot üteg mintegy 400 amerikai katonával mehet a törökökhöz. A hírek szerint az amerikai ütegeket a dél-törökországi Incirlik légitámaszpontra fogják majd telepíteni. Maga a légitámaszpont egyébként eredetileg is az amerikaiakhoz tartozik, de a Brit Királyi Légierő és a Török Légierő egységei is használják. Panetta szóvivője, George Little egyébként úgy nyilatkozott, hogy Törökország az Egyesül Államok „nagyon szoros szövetségese” és a légvédelmi ütegek, valamint kiszolgáló személyzetük egyelőre határozatlan ideig maradnak az iszlám országban.

A Patriot rendszerek kitelepítésének kérése, valamint később annak jóváhagyása is elég ellenszenves nyilatkozatokat váltott ki orosz, iráni és természetesen szír oldalról is.

4 hozzászólás “Jönnek az amerikai Patriotok is”

  1. Lehet, hogy butaságot írok, de mintha ennek inkább gesztus értéke lenne. A török légierő és légvédelem a térség második legerősebbje, nem hiszem, hogy komolyan tartana a szírektől. Talán jelzés a NATÓnak, hogy nem akarnak támadni, és újabb elrettsentés Iránnak. Plusz jelzi a térségben mindenkinek, hogy a NATO nem hagyja magára a tagjait.

  2. Valószínűleg a török lakosságnak szól ez a lépés, tudniillik, hogy a „nagy Nyugat” teljes értékű szövetségesének tekinti Törökországot, ezáltal erősítve a török belpolitikában a nyugat-barát oldalt, mert azért ott igencsak erős, nyugattal szemben gyanakvó, kisebbrendűségben szenvedő muszlim irányultságú politikai hangulat is van.