|

Jönnek az amerikai Patriotok is

Az Egyesült Államok is megerősítette, hogy a német és holland mellett amerikai Patriot ütegek is kitelepülnek Törökországba.

Mint ismeretes Törökország kérte a NATO-t, hogy a Szíriai konfliktusra való tekintettel telepítsen a szír határ közelébe Patriot légvédelmi rakétarendszert. Ezt az Észak-atlanti Szerződés Szervezete jóvá is hagyta, de szigorúan csak defenzív célzattal. A német és holland parlament röviddel a NATO főtitkár bejelentése után engedélyezte is a kitelepülést, így német részről 2 üteg és maximum 400 katona, holland részről pedig szintén 2 üteg és 360 katona utazik ki Törökországba, azonban eddig azt nem lehetett tudni, hogy Washington mekkora részt fog vállalni a török határ őrzésében.

Holland Patriot PAC-3 indítóállás – talán egyszer svéd színekben is láthatunk ilyet | Fotó: holland védelmi minisztérium ,

Tegnap viszont Leon Panetta, az USA védelmi minisztere aláírta a papírt, miszerint 2 Patriot üteg mintegy 400 amerikai katonával mehet a törökökhöz. A hírek szerint az amerikai ütegeket a dél-törökországi Incirlik légitámaszpontra fogják majd telepíteni. Maga a légitámaszpont egyébként eredetileg is az amerikaiakhoz tartozik, de a Brit Királyi Légierő és a Török Légierő egységei is használják. Panetta szóvivője, George Little egyébként úgy nyilatkozott, hogy Törökország az Egyesül Államok “nagyon szoros szövetségese” és a légvédelmi ütegek, valamint kiszolgáló személyzetük egyelőre határozatlan ideig maradnak az iszlám országban.

A Patriot rendszerek kitelepítésének kérése, valamint később annak jóváhagyása is elég ellenszenves nyilatkozatokat váltott ki orosz, iráni és természetesen szír oldalról is.

4 hozzászólás “Jönnek az amerikai Patriotok is”

  1. Lehet, hogy butaságot írok, de mintha ennek inkább gesztus értéke lenne. A török légierő és légvédelem a térség második legerősebbje, nem hiszem, hogy komolyan tartana a szírektől. Talán jelzés a NATÓnak, hogy nem akarnak támadni, és újabb elrettsentés Iránnak. Plusz jelzi a térségben mindenkinek, hogy a NATO nem hagyja magára a tagjait.

  2. Valószínűleg a török lakosságnak szól ez a lépés, tudniillik, hogy a “nagy Nyugat” teljes értékű szövetségesének tekinti Törökországot, ezáltal erősítve a török belpolitikában a nyugat-barát oldalt, mert azért ott igencsak erős, nyugattal szemben gyanakvó, kisebbrendűségben szenvedő muszlim irányultságú politikai hangulat is van.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.