|

11-en meghaltak egy dél-afrikai C-47 balesetében

Immáron hivatalos forrásból is megerősítésre került, hogy a hatfős személyzet és mind az öt utas életét veszítette abban a balesetben, melynek során lezuhant és megsemmisült egy, a Dél-Afrikai Légierő állományába tartozó Douglas C-47TP Dakota könnyű teherszállító repülőgép. A helyi védelmi erők csütörtök délután sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy megtalálták mind a 11 holttestet a roncsok körzetében, az áldozatokat pedig, akik mindannyian a légierő állományába tartoztak, sikerült azonosítani. Siphiwe Dlamini szóvivő a sajtótájékoztatón elmondta: a repülőgép valószínűleg a rendkívül rossz időjárási körülményeknek esett áldozatul, és zuhant le a Drakensberg-hegység lakatlan területén, nehezen megközelíthető helyen.

Fotó: Danie van der Merwe ,

A szóvivő egyben cáfolta azt a korábbi értesülést, hogy a fedélzeten egy orvosokból álló csapat utazott volna, akik Nelson Mandela korábbi elnökhöz igyekeztek rutinlátogatásra. Az elérhető információk szerint a C-47TP szerda délelőtt 07:45-kor szállt fel a pretoriai Waterkloof repülőtérről, célja a Mthatha támaszpont volt. Az első kutató-mentő csapatok 09:45-kor indultak útnak, miután a repülőgép nem érkezett meg a várt időben, és a pilótával sem sikerült felvenni a kapcsolatot. A keresést azonban hamarosan fel kellett függeszteni, mivel a térségre sűrű köd borult, valamint az eső is eleredt – ezen körülmények egyébként a balesetben is szerepet játszhattak.

Csütörtökön, a hajnal első fényeinél viszont már újra elindultak a roncsok felkutatására, mivel addigra kitisztult az idő. Hamar rá is bukkantak a C-47-esre, melynek fedélzetén megtalálták a 11 fő holttestét. A Dél-Afrikai Légierő már értesítette a családtagokat, és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. A baleset pontos okainak kivizsgálása folyamatban van. A C-47TP-k repüléseit egyelőre nem függesztették fel.