|

Gripenekre vált a térség több állama is?

Magyarország és Csehország után Horvátország, Szlovákia és Szlovénia is rendszeresítheti a svéd Gripen vadászbombázót, árulta el egy magas rangú horvát tiszt.

„Horvátországnak muszáj gondolkodni a MiG-éra utáni időszakban is” – mondta el egy neve elhallgatását kérő magasrangú tiszt egy horvát haditechnikai weboldalnak. „A financiális problémák ellenére napirenden van a típusváltás. Az első választásunk egyértelműen az F-16-os lenne, mert egy sokat bizonyított, ámde élvonalbeli típusról van szó. Ennek ellenére gondolnunk kell más lehetőségekre is, és a jelenleg legközelebbi opció a NATO ún. ‘pooling and sharing’ (~ összevonás és megosztás) irányelvét követve Szlovéniával és Szlovákiával csatlakozni Magyarországhoz és Csehországhoz, egy Gripenen alakuló ‘Központi Zónát’ hozva létre ezzel.”

Dél-Afrikai Köztársaságtól északara és Magyarországtól délre is gazdára találhat a Gripen? ,

A közös típus rendszeresítése nem először merül fel a régióban, hogy az alacsonyabb költségek érdekében közösen vásárolnának vadászbombázókat a közép- és kelet-európai államok.

Korábban az román Falcon-üzlet kapcsán merült fel hasonló dolog, hogy a típusváltás előtt álló országok csatlakoznak hozzájuk, azonban látni kell azt is, hogy a Román Légierő használt F-16-osokat rendszeresít, melyekkel nem számol hosszútávon, a környező országok azonban tartósabb típust szeretnének, így valóban a svéd kacsa lehet a befutó.

29 hozzászólás “Gripenekre vált a térség több állama is?”

  1. Talán működhetne idővel ebben a térségben egy olyan légierő, amely hasonlít a Pápán állomásozó szállító ezredhez. Csak ez esetben a közép-európai országok részvételével. Persze, amennyi ellentét a fejekben itt akadhat, megcáfolhatná egy ilyen kezdeményezés. Talán hazánk is jobb alkupozícióba kerülhetne. Persze, ez a távoli jövő.

  2. Sok hülye, megmondtam már nekik, meg kell venni az CVN-65 USS Enterprise-t a Balaton közepére cakk-pakk hornetestől-egerestől, és védeni mindenkit a környéken, meg beszedni a pénzt. És még áramot is exportálhatnánk. De hát beszélhet itt Kelet-Közép-Európában az ember…

  3. luperator,
    Isten mentsen attól a nagy közösködéstől!
    Esetleg közös beszerzés, bár nagyjából ki van zárva, hogy azonos időpontra minden résztvevő biztosítani tudja a finanszírozást.
    A Baltic Air Policing-hoz hasonló megoldás a leginkább elképzelhető.
    De ez csak Szlovénia és esetleg Szlovákia esetében működhet.
    A horvátok ragaszkodni fognak a saját képesség fenntartásához és ebben tökéletesen igazuk van!

  4. Tisztában vagyok vele, hogy csak hivatalos formában áll a jószomszédi viszony ápolása. Amikor a fenti gondolatot leírtam, arra gondoltam, hogy ha nagyjából egy cipőben járunk több pozitívuma lehetne az együttműködésnek, felelős vezetők esetén. Gazdasági és politikai szemszögből is nagyobb szava lenne a régiónak, ha ez nem csak e téren történne meg. Nem nagy Magyarországról meg monarchiáról ábrándozok, hanem együttműködésről, ami manapság nagyon trendi.

  5. Igen azt azért tisztázzuk itt a nagy „jó szomszédiságba” , hogy ellenségekkel vagyunk körülvéve.
    Kivétel ez alól Osztrákok , Szerbek és Szlovének.
    Szerintem aki mással áltatja magát az elég naiv és mivel ezt magazint is olvasod elég érdekes 2019 minden hadsereg óriási modernizációt hajt végre.. fura , vajon miért ? ! ?

  6. Magyarországnak mikor volt bármelyik szomszédja baráti?Európában talán csak a lengyelek nem utálnak(de nemrég lengyelekkel laktam együtt,úgyhogy az is ugrott).Érdekszövetség,alárendeltség,kényszerbarátság a nagytestvéri időkben talán,de barátság???

  7. Sosem értettem, hogy a sulyidok miért nem vesznek tudomást. (érdeklődnek eziránt)erről:

    Az 1941-es népszámlálás szerint a népességi arányok Észak-Erdély néhány nagy városában a következők: Maros­vásárhely magyarságának aránya 95 százalék, a románoké 3,9. Szatmárnémeti magyarságának aránya 92,9 százalék, a románoké 4. Nagyvárad magyar népessége 91,8 százalék, a románoké 5,2. Kolozsvár magyar népessége 86,5 százalék, a románoké 8,9.

  8. Terminátor
    Megszálló hatalom? Amikor az őseink(nem mindegyikőtöké) idejöttek, a románok például még sehol sem voltak.

    Rommel71
    Nem ez az általános, munka közben is rengeteget találkozok lengyelekkel, minden évben több hetet töltök Lengyelországban, és én csak azt tapasztaltam eddig, hogy szeretnek.

    ON: a Gripen meg egy jó gép, miért ne vennének?:)

  9. Közös légierő soha nem lesz, de egyazon típust üzemeltetheti több ország is, ez logikus.
    Nincs is ezzel gond, lényeg hogy lehetőleg velünk ne ellenséges lelkületű országoknak legyen, velünk azonos erejű légi erejük. :)
    Ausztria, Szlovénia, Horvátország, belefér ebbe a képbe.
    Ukrajna nem gondolkodik ezen, Szlovákia katonailag padlón jelenleg, nem vesznek gépeket.
    Románia használt F-16, Szerbia meg nem tudja mit rendszeresítsen még, a Migek után.

  10. Patria

    Nemrég hollandiában dolgoztam,és egy hónaoig 10 lengyellel laktam együtt,hiszek neked,hogy nem ez az álltalános de sajnos én azt tapasztaltam,hogy elég kimértek voltak velem,próbáltak folyamatosan pénzel lehúzni,meglehetősen megnehezítették az életem olyan szabályokkal amit csak nekem kellett betartani.Próbáltam alkalmazkodni de végül nem bántam amikor megszünt a jószomszédi iszony.ennek ellenére remélem csak én fogtam ki egy nem túl kellemes társaságot és nem ez az álltalános

  11. rommel ! :DDD

    Eseted nem egyedi én a teljes 2011-et hollandiában dolgoztam (néha németben is) és bár laknom nem kellett velük, de hasonló a tapasztalatom. Lehúzós egy szenny népség amit még le is sz..tam volna, mivel pitiáner páreurós dolgokról volt szó. A másik fele viszont, hogy akkora szarkeverések mentek a főnökség felé hogy ihaj-csuhaj és ez nem csak egy helyen egy társaságnál hanem az összesnél. Ráadásul nem csak velem csinálták ezt, a saját kis társaikat (akik sokszor rokonaik is voltak) is simán hátbaszúrták ha megfordult. Szóval részemről ment a plusz…