|

Robotokra cseréli a tengeri emlősöket az Amerikai Haditengerészet

Örülhetnek az állatvédő szervezetek, ugyanis az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete a mai napon hivatalosan bejelentette, hogy 2017-tők „kivonja” a speciálisan kiképzett, tengeri aknák felderítésére betanított delfinjeit. A szuper intelligens tengeri emlősök helyét UUV-k (Unmanned Underwater Vehicle – személyzet nélküli víz alatt jármű) fogják átvenni, amik tökéletesen megfelelnek erre a feladatra, és nem sodorják veszélybe az utóbbi évtizedekben egyre inkább veszélyeztetett fajjá váló delfinek életét. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a robotok alkalmazása olcsóbb: egy palackorrú delfin kiképzése legalább hét évig tart, speciális körülményeket igényel, ráadásul, az állatvédelmi törvényeknek megfelelően, 24 órás állatorvosi felügyeletet kell biztosítani a delfinek mellé, nem beszélve az állatorvosi technikusokról és tengerbiológusokról, akiket szintén éjjel-nappal riasztható állapotban kell tartani – ez pedig drága mulatság.

A delfinekkel egyébként az oroszlánfókák is búcsút inthetnek az aknavadászatnak 2017-től, ám egyik állatfaj sem marad munka nélkül, ugyanis nyugodtabb feladatokra (kikötő-biztonsági műveletek, part menti járőrözés) továbbra is igénybe veszik majd őket. Az állomány negyedét egyébként így is „elküldik”, ezek a példányok ellenőrzött keretek között folytathatják életüket, akváriumokban vagy természetes közegükbe visszaengedve. Ezzel több, mint öt évtizednyi hagyomány szakad meg: a US Navy az 1960-as években kezdett el tengeri emlősöket foglalkoztatni aknakeresésre, ellenséges búvárok felkutatására, part menti vizek feltérképezésére. Munkájuk jelenleg is folyik, és ha a szükség úgy hozza, 2017-ig még képesek élni 72-órás készültségükkel – ennyi idő alatt a világ bármely pontjára eljuthatnak. Ehhez speciális, hat méter átmérőjű tengervizes tartályok állnak rendelkezésre, amiket hadihajók fedélzetén szállíthatnak.
Állandó lakhelyük egyébként a kaliforniai San Diegóban van.

K-Dog, egy speciálisan kiképzett palackorrú delfin, uszonyán a jellegzetes aknadetektorral ,

Az emlősök helyébe egyelőre nem ismert típusú UUV-k érkeznek, bár valószínűleg a Kingfish-hez hasonló kialakításúak és felszereltségűek. Utóbbi típus 24 órás bevetéseket teljesíthet, amik lehetnek aknakereső feladatok, de alkalmas víz alatti térképezésre, felderítésre, tűzszerész műveletekre, búvárok követésére, maximum 300 méteres mélységig.

3 hozzászólás “Robotokra cseréli a tengeri emlősöket az Amerikai Haditengerészet”

  1. Pár éve, mikor nem volt még ilyen csili-vili, hightech fos az USN honlapja, akkor a fototárban volt pár, a NatGeo fotósait megszégyenítő delfines fotó, leszedtem, erre úgy eltűnt a gépről az összes.. :(