|

Megújulnak a holland Goalkeeperek

2015-től kezdve 16 darab Goalkeeper CIWS újulhat meg a holland védelmi minisztérium és a Thales egy most megkötött szerződésének értelmében.

A szóban forgó Goalkeeperek a Holland Királyi Haditengerészet hajóit, pontosabban a De Zeven Provinciën (LCF)- és Karel Doorman (M)-osztályú fregattokat, valamint a Rotterdam-osztályú partraszállító dokkhajókat díszítik jelenleg és a most megkötött szerződés értelmében a CIWS az elkövetkezendő tíz évben továbbra is a legmagasabb szinten láthatja el a feladatát ezeken a hajókon.

A HNLMS De Zeven Provinciën, a hangár felett pedig egy Goalkeeper | Forrás: military-today.com ,

A tervek szerint a rendszer képességeit megnövelik vízfelszíni célok, például motorcsónakok ellen és új algoritmusokkal és élvonalbeli elektro-optikai követőrendszerrel vértezik fel, aminek következtében a legújabb generációs rakétákkal is képes lesz elbánni a Goalkeeper. Az első egység fejlesztését teljes egészében a Thales fogja elvégezni, a maradékot pedig a haditengerészet a den helder-i támaszponton. A jószomszédi viszony értelmében a szerződésben még opció van a Belga Haditengerészet két Karel Doorman-osztályú fregattján található Goalkeeperek ugyanilyen szintű felújítására is, így két ország közösen tudná megoldani a rendszer karbantartását.

Egy kis bemutatóvideó a Goalkeeperről

19 hozzászólás “Megújulnak a holland Goalkeeperek”

  1. Mint egykori gyarmattartó jelenleg is sok szállal kötődik a tengerentúlhoz, és a hajózás/kalózkodás szintén holland nemzeti sport. Viszont ott is elég ramaty a helyzet ahogy én tudom jelenleg már se Leopard 2 és talán a Paladint is kivonták. F-16osból is kb 80 db van csak rendszerben az egykori 200+ db-os egykori mennyiségből. A JSF beszerzés körül is elég komoly a belpolitikai vihar szóval arra a darabszámra sem vennék mérget.

  2. Ennek a Goalkeeper rendszernek nem csak akkor van igazi értelme, ha hajónként minimum 2-t telepítenek? Egyet előre és egyet hátra. Hacsak nem szerelik a hajó legmagasabb pontjára, ahonnan körkörös védelmet nyújthat, de az elég furcsa lenne.

  3. A poén az, hogy még így is elfogadnám a cuccaikat ha megdobnának velük :D.

    Off:

    A Gettó Block 5-ös mikorra várható? van pontos nap? Dec 21.-e előtt még láthatjuk? Nem szeretném úgy elkezdeni a világvégét, hogy még nem láttam az új köntöst :) :D.

  4. dudi

    Igaz, na de a lényeg, amit akartam írni, hogy egy ilyen rendszer ha nem a legmagasabb ponton van a hajón, akkor 180 fokot tud védeni, így kettő kell hajónként. A cikkben 16 felújításáról van szó, ami akkor max 8 hajót jelent. Nem tűnik túl soknak.

  5. @joker

    Kérdés, hogy szükségük van-e a teljes lefedettségre? Az oroszoknak/kínaiaknak nem hiszem, hogy nekimennének ezekkel a hajókkal, kalózokat lődözni meg így is túl felszerelt :D
    Egyébként ezek kis hajók, könnyen a megfelelő pozícióba tudnak fordulni, ha úgy adódik.

  6. Grgly

    „kalózokat lődözni” :D – a bemutató-videó nem épp ezt mutatta be, mint a rendszer elsődleges célját. Az viszont igaz, hogyha elég fordulékony a hajó és idejében észreveszik a támadót, akkor egy Goalkeeper is potens védelmet nyújthat.

  7. A lényeg a tendencián van molni… Már most is több alakulatot megszüntettek, és pl Leeuwarden is a bezárás felé halad. Kicsit kapcsolódik a cikkhez hogy a Thales Nederland BV otthona (Hengelo OV) közelében fekvő Twente légibázis is koppra ki lett ürítve.