|

Megújulnak a holland Goalkeeperek

2015-től kezdve 16 darab Goalkeeper CIWS újulhat meg a holland védelmi minisztérium és a Thales egy most megkötött szerződésének értelmében.

A szóban forgó Goalkeeperek a Holland Királyi Haditengerészet hajóit, pontosabban a De Zeven Provinciën (LCF)- és Karel Doorman (M)-osztályú fregattokat, valamint a Rotterdam-osztályú partraszállító dokkhajókat díszítik jelenleg és a most megkötött szerződés értelmében a CIWS az elkövetkezendő tíz évben továbbra is a legmagasabb szinten láthatja el a feladatát ezeken a hajókon.

A HNLMS De Zeven Provinciën, a hangár felett pedig egy Goalkeeper | Forrás: military-today.com ,

A tervek szerint a rendszer képességeit megnövelik vízfelszíni célok, például motorcsónakok ellen és új algoritmusokkal és élvonalbeli elektro-optikai követőrendszerrel vértezik fel, aminek következtében a legújabb generációs rakétákkal is képes lesz elbánni a Goalkeeper. Az első egység fejlesztését teljes egészében a Thales fogja elvégezni, a maradékot pedig a haditengerészet a den helder-i támaszponton. A jószomszédi viszony értelmében a szerződésben még opció van a Belga Haditengerészet két Karel Doorman-osztályú fregattján található Goalkeeperek ugyanilyen szintű felújítására is, így két ország közösen tudná megoldani a rendszer karbantartását.

Egy kis bemutatóvideó a Goalkeeperről

19 hozzászólás “Megújulnak a holland Goalkeeperek”

 1. Mint egykori gyarmattartó jelenleg is sok szállal kötődik a tengerentúlhoz, és a hajózás/kalózkodás szintén holland nemzeti sport. Viszont ott is elég ramaty a helyzet ahogy én tudom jelenleg már se Leopard 2 és talán a Paladint is kivonták. F-16osból is kb 80 db van csak rendszerben az egykori 200+ db-os egykori mennyiségből. A JSF beszerzés körül is elég komoly a belpolitikai vihar szóval arra a darabszámra sem vennék mérget.

 2. Ennek a Goalkeeper rendszernek nem csak akkor van igazi értelme, ha hajónként minimum 2-t telepítenek? Egyet előre és egyet hátra. Hacsak nem szerelik a hajó legmagasabb pontjára, ahonnan körkörös védelmet nyújthat, de az elég furcsa lenne.

 3. A poén az, hogy még így is elfogadnám a cuccaikat ha megdobnának velük :D.

  Off:

  A Gettó Block 5-ös mikorra várható? van pontos nap? Dec 21.-e előtt még láthatjuk? Nem szeretném úgy elkezdeni a világvégét, hogy még nem láttam az új köntöst :) :D.

 4. dudi

  Igaz, na de a lényeg, amit akartam írni, hogy egy ilyen rendszer ha nem a legmagasabb ponton van a hajón, akkor 180 fokot tud védeni, így kettő kell hajónként. A cikkben 16 felújításáról van szó, ami akkor max 8 hajót jelent. Nem tűnik túl soknak.

 5. @joker

  Kérdés, hogy szükségük van-e a teljes lefedettségre? Az oroszoknak/kínaiaknak nem hiszem, hogy nekimennének ezekkel a hajókkal, kalózokat lődözni meg így is túl felszerelt :D
  Egyébként ezek kis hajók, könnyen a megfelelő pozícióba tudnak fordulni, ha úgy adódik.

 6. Grgly

  “kalózokat lődözni” :D – a bemutató-videó nem épp ezt mutatta be, mint a rendszer elsődleges célját. Az viszont igaz, hogyha elég fordulékony a hajó és idejében észreveszik a támadót, akkor egy Goalkeeper is potens védelmet nyújthat.

 7. A lényeg a tendencián van molni… Már most is több alakulatot megszüntettek, és pl Leeuwarden is a bezárás felé halad. Kicsit kapcsolódik a cikkhez hogy a Thales Nederland BV otthona (Hengelo OV) közelében fekvő Twente légibázis is koppra ki lett ürítve.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.