|

Újabb gépveszteségek – Alca, Mirage, MiG

Bár a napokban beszámoltunk egy balesetmaratonról, sajnos jön a következő, ugyanis három napon belül újabb három katonai repülőeszköz veszett oda. Balesetben hunyt el egy cseh L-159-es pilótája, de egy pakisztáni Mirage-zsoké sem járt jobban, míg indiai kollégájuk szerencsésebb volt. (Vagy gyakorlottabb, ki tudja?)

November 22-én egy gyakorlórepülés közben, a csehországi Kolin mellett egy mező talajába fúródva robbant repeszekre egy Aero Vodochody L-159 Alca típusú sugárhajtású kiképzőgép. A Cseh Légierő 6061 oldalszámú gépe helyi idő szerint 16 óra 20 perckor semmisült meg, sajnos a pilóta már nem tudott katapultálni és a roncsokban lelte halálát. Ez volt az 1997 és 2003 között gyártott típus első vesztesége.

Aznap a Pakisztáni Légierő alkalmazottainak sem volt oka túlzott örömre, egyik Mirage V-ös gépük engedelmeskedett a newtoni törvényeknek egy éjszakai gyakorlórepülés közben Kot Shakir közelében, nem messze a légierő lőterétől. A pilóta itt sem élte túl az esetet.

November 24-én az Indiai Légierő „menetrend szerinti” balesete is bekövetkezett, amikor helyi idő szerint 11 óra 30 per körül egy mezőre zuhant az egyik MiG 21UPG Bison típusú gépük, 30 kilométerre a Naliya támaszponttól. A pilóta sikeres gépelhagyást hajtott végre, kisebb sérülésekkel megúszta az esetet.

Mindhárom baleset kivizsgálását megkezdték az illetékes szervek.

2 hozzászólás “Újabb gépveszteségek – Alca, Mirage, MiG”