|

Hamarosan visszatér a Verkhoturie

Hajógyári hírek szerint a Delta IV-osztályú K-51 Verkhoturie éppen a tengeri tesztjeit végzi és ha azok sikerrel zárulnak, akkor visszatérhet az Orosz Haditengerészet kötelékébe.

Oroszország már régóta munkálkodik rajta, hogy a Szovjetunió összeomlásával egyidejűleg nagymértékben leépült haditengerészet fényét visszavarázsolja és az ehhez szükséges tennivalók listáján igen előkelő helyet foglal el a tengeri nukleáris csapásmérő képesség fejlesztése. Még 3 éve írtunk róla, hogy SSBN-ek, azaz ballisztikus rakétahordozó atom-tengeralattjárók terén miből gazdálkodhatnak Moszkvában, azóta persze változtak a számok, például folyamatosan épülnek a Borejek, illetve a Jekatyerinburgra meg rágyújtották a dokkot, de ezen kívül a Delták egyelőre különösebb probléma nélkül tartják a frontot.

Háttérben a Verhoturje még márciusban | Forrás: bemil.chosun.com ,

Ez utóbbi osztálynál ehhez persze nem árt némi nagygenerál és megújulás is, ezért az ezredforduló óta folyamatosan kalapálják ki az acélbálnákat, illetve fegyverzik át őket az újabb R-29RMU Szinyevára, hogy az évtized végéig és a Borejek szolgálatba állásáig el tudják látni a kölcsönös megsemmisítésen alapuló béke őrzésének megtisztelő feladatát. Mint ahogy azt már említettem, a 2010-ben már második nagyjavítása miatt a szárazdokkba vonuló K-51 Verkhoturie-nél lassan véget is ér ez a folyamat, mivel november 22-én zavarták ki a kényelmes hazai kikötőből, hogy elvégezzék rajta a 15 naposra tervezett tengeri teszteket. Ha minden rendben megy, akkor az 1984-ben hadrendbe állított Delta még 2019-ig járhatja a vizeket.

13 hozzászólás “Hamarosan visszatér a Verkhoturie”

  1. pl Szaúd-Arábiát befenyíteni a jövőben ha Iránnal mer kezdeni.
    Vagy a törökök elleni is .
    Ők nem nagyon tudnák elérni az oroszokat viszont az oroszok egyéb szárnyas rakétákkal pl légibázist irányító központokat stb megtudnák támadni.
    Egy ballisztikus rakátákkal meg csak úgy van, az oroszok meg nem lesznek hülyék egy olyan ország ellen bevetni atomot akinek nincsen.

  2. GrGLy

    Egyet értek veled. Az elsődleges cél az atom elrettentő erő megléte/fenntartása. Nincs felesleges Delta IV (ami még van azt meg nem érdemes kikalapálni, bazi sok pénz).

    Még a Delta III-ból is van néhány példány szolgálatban ha jól tudom.