|

Újabb Lakotákat vett a US Army

A februári utánrendelést követően újabb igényt nyújtott be az EADS North America vállalatnak az Amerikai Egyesült Államok Hadserege.

A US Army illetékesei bejelentették, hogy további 34 darab UH-72A Lakota típusú helikoptert vásárolnak 182 millió dollárért az európai konzorcium amerikai leányvállalatától. A forgószárnyasok a hadsereg S&S zászlóaljának konfigurációja szerint készül majd. Az American Eurocopter texasi üzemében hajtják végre a forgószárnyasok MEP-pel (Mission Equipment Package ~ bevetési eszközcsomag) történő felszerelését, amellyel a Nemzeti Gárda még jobban támogathatja majd a bűnüldöző és szövetségi belbiztonsági szerveket. A MEP csomag részét képezi egy elektro-optikai infravörös (EO/IR) szenzor, egy 30 millió gyertya fényének megfelelő erősségű keresőfény, egy analóg/digitális videó átjátszó rendszer, egy hátul elhelyezett megfigyelőkonzol 15 colos kijelzővel, 10,4 colos kiegészítő képernyők a pilóta és másodpilóta részére, emellett egy komplett fedélzeti videókezelő rendszer is.

Eurocopter North America UH-72A Lakota ,

Az UH-72A a Pentagon számára egy kiemelkedően fontos beszerzési program és az amerikai hadsereg története során az egyik leggyorsabb légi jármű rendszeresítés, amely így lehetővé teszi, hogy a Nemzeti Gárda öregedő OH-58 Kiowa és UH-1 Iroquois flottáját gyorsabban cseréljék le, emellett a Lakota a U.S. Army UH-60-asaitól átvehet számos feladatot, felszabadítva az amúgy is leterhelt Black Hawk flottát.

Az EADS eddig 243 darab UH-72-est szállított le a hadseregnek és a Nemzeti Gárda egységeinek, a hátralévő megrendeléseken kívül újabb igényekre is számítanak, már fejlesztik a típus felfegyverzett változatát is AAS-72X+ jelzéssel, melyet a Bell OH-58D Kiowa Warrior könnyű felderítő és megfigyelő helikopterek leváltására szánnak.