|

Újabb kínai-orosz tárgyalások a Szu-35 eladásáról

Az áprilisban megszakadt egyeztetések után Kína és Oroszország képviselete újból tárgyalóasztalhoz ült a Szuhoj Szu-35-ös eladásával kapcsolatban.

Jó ideje terítéken van a Flanker család legmodernebb változatának kínai exportja, azonban az oroszok féltik portékájukat a „másológéptől”. A Zhuhaiban zajló Airshow China 2012 rendezvény előestéjén azonban Mihail Pogoszjan, a Szuhojt is birtokló United Aircraft elnöke és az Orosz Légierő parancsnoka, Viktor Bondarev tábornok is jelen volt egy megbeszélésen, melyen a Szu-35-ös eladását próbálták meg kicsikarni a kínaiak, akik szeretnék kitölteni a technológiai űrt a Szu-27-esek és Szu-30-asok, valamint a J-20 és J-31 között. Mivel a Szuhoj T-50 még fejlesztési stádiumban van, így a piacon elérhető legmodernebb és legpotensebb orosz típus a Flanker-E.

Szuhoj Szu-35 Flanker-E | Forrás: RIAN ,

Kína a 2010-es Airshow China óta pedzegeti a témát az oroszoknál, akik sokak felhördülésére idén márciusban megszellőztette, hogy semmi jónak nem akarnak az elrontói lenni, Kína megkaphatja a Szu-35-öst, abban az esetben, ha kellő garanciákat ad, hogy nem fogja azt lemásolni, mint tette azt a múltban számos orosz (és egyéb) haditechnikai eszközzel. Kíváncsian várjuk, hogy végül mivel sikerül rávenni az orosz félt a potens Szuhoj eladására…

54 hozzászólás “Újabb kínai-orosz tárgyalások a Szu-35 eladásáról”

  1. Én itt arról szoktam olvasgatni,hogy a kínai elektronika szarrá gyalázza az oroszt…úgy látszik erről az ide kommentelők egy része elfelejtett szólni a kínaiaknak,javaslom gyorsan tegyék meg mert még a végén feleslegesen dobnak ki egy halom pénzt!

  2. Ennek az ügyletnek az okai inkább az arab tavaszban keresendőek…Líbia után orosz haditechnikai kereskedelem 4 milliárd dolláros kieséssel számolt….és ez csak a Libia…oda is mentek volna Szu-35-ösök. Ezt valahonnan potolni kell. Közismert 2009 ota oroszok már nem adnak Kinának modern fegyvereket a másolási botrányokra hivatkozva. Sőt készítették peres ügyeket is a Kina ellen. De business is business. Megértem őket, nagy a csábítás. Orosz szakemberek interneten keményen összecsapnak ezzel a témával kapcsolatban…sok pro és kontra…Mi lesz, most nem lehet tudni, de tények a következőek: kínai katonai doktrina már offenzív, két a legnagyobb katonai körzet /Pekingi és Shanhaji központtal/ pont az orosz közép sziberiai és távol-keleti régiókra van irányítva….Nem víccnek írom, de az a szomorú tény, hogy pld Ulan-Ude és Belogorszk között, kb 3.000 km. határszakaszt csak egy brigád védi…kínaiak sokaig fognak keresni őket, hogy bekerítsenek…:(
    4-dik generációs gépek számával már lassan világ második helyén vannak. Közel jövőben már 3 anyahajót fognak felsorolni. 3-dik generációs gépek száma annyira nagy, hogy, ha előre küldenek ezeket, az orosz légvédelemnek egyszerűen el fog fogyni a készlet…
    Régi szovjet időkben szigorúan tilos volt eladni a hadseregben lévő technikánál modernebbet. Most más értékek világában élünk.

  3. Dima megnyugtatlak, oroszó 2009 után is adott el fegyvert kínának. A baj az, hogy egyre kevesebbet hajlandó vásárolni. A nagy kinai eladások a 90-es években voltak, azóta egyre csökkenő tendenciát mutat.
    Ami a katonai körzeteket illeti, lehet, hogy Shenyangot akartál írni Shanhaji helyett:)

    http://en.wikipedia.org/wiki/PLA_Military_Region

    Ezzel nem dicsekszik az orosz sajtó. A googli fordítás meglehetősen fájdalmas, úgy angolra, mint magyarra, de a lányeg pár szóban annyi, hogy az oroszok részt vesznek a Zuhaji bemutatóln a Saturn 117S hajórművükkel, de a kinaiakat nem érdekli.

    http://sky.news.sina.com.cn/2012-11-13/154829147.html

    Ha volt valami ami a SU-35-ben érdekelhette a kínaiakat, az a hajtomű, de most itt az alkalom, hogy megvásárolják és nem teszik. Mindezek tükrében mi a fenének vennének a repülőből???

  4. „Két katonai körzet határos Kínával amiből az egyik a Távol-keleti Katonai Körzet ami jelenleg rendszerben lévő modern technika jelentős részével rendelkezik emiatt én nem írnám le azt az bandát :)”

    Teljesen mindegy hogy ott vannak e avagy sem.
    Az egész orosz hadsereget hazavágnák pár nap alatt.

  5. Oroszónak akár 1 katonája is lehet ott, kína akkor sem fog támadni. Amíg megvan az atomarzenál mint a két fél számára, nem kell tartson senki inváziótól:)

    Dudi, de akkor meg miért is vegye meg a gépet? Nem ezzel szerelik a Su-35-öt?

  6. Aminek még szerintem van realitása az a régebbi Al-31 eladása. Kínában egy rakás gép azzal repül. A helyzet, hogy már jórészüket rendesen lerepülték, tehát elképzelhető, hogy már nem éri meg őket átalakítani a WS-10A-hoz, de még van bennük annyi repóra, hogy megérje őket üzemeltettni.

  7. Amikor végig olvastam a hozzászólásokat régi mondás jutott eszembe. Szűznek lenni meg szexelni egyszerre nem lehet. Az oroszok csak adjanak annyi gépet a kínaiaknak amennyit bírnak, abból legalább lesz pénz a fejlesztésekre. Ha a kínaiak összekapják magukat akkor majd egy darab gép sem kell nekik. Az az ország aki 2 új generációs gépet is fejleszt egyszerre, annak úgy is csak ideiglenesen van szüksége vásárlásra. A üzletet addig kell megkötni ameddig van vevő. Vajon mit szólna az EU, vagy a franciák ha a kínaiak kiírnának egy 200 gépes gépbeszerzést. Megmondom, egymás torkát harapnák el az üzletért.

  8. Ha lessz szárazfőldi akció ha nem Kínai különlegesek már a térségben tartozkodnak http://news.ifeng.com/mainland/detail_2012_11/16/19243513_0.shtml (és mint tudjuk egy jól irányzott döfés olykor hatásosabb mint ezrek összecsapása)
    A Q-5 ösök a kiképzőváltozat kivételével mind nyugdíjba mennek :( (pedig pár éve kezdék gyártani/modernizálni a precíziós fegyver hordozásra képes változatokat.)http://news.hf365.com/system/2012/11/17/012744607.shtml (Az orkúp alá elhelyezett beépített célmegjelölő felderítő jó megoldás volt.)

  9. Roni
    Ez év végéig 6 Szu-35-ost adnák át. 2013-ban 12, 2014-ben 12, 2015-ben 15 fognak gyártani. Ha ezt a tempót tudják tartani meglehet tervezett darabszám 2015 végéig.

    varga dima:
    Szeretném a véleményedet a legújabb orosz belpolitikai változásokra.
    Mit szólsz az új honvédelmi miniszterhez, Putyin betegségéhez, ill. a kiélezodott harcra a kremli klánok kozott , Csemezov, Ivanov, Rogozin kontra Putyin?

  10. boki, dima, eddig hány darabot adtak át? A wiki szerint négyet, lehet régi az adat.

    berserker
    Szinte teljesen kizárt, hogy összeugorjanak. Most épp jóban vannak és mindkettejüknek megéri. Az, hogy egy elméleti, hagyományos összecsapásban ki nyerne mindenképpen érdekes kérdés. Ha egy amolyan, ismétlem elméleti összecsapás vázolunk fel két teljesen egyforma méretü kínai és orosz egység közt (amolyan sakktáblaszerüen), a fegyverzetük minősége alapján a kínaiakra fogadnék.

  11. Boki

    Putinnak tulajdonképpen csak egy sport sérülése van, meghúzódott valami, mert most is eléggé aktívan sportol, főleg küzdő sportok téren. Másról nem tudok…
    Belpolitikával kapcsolatban…gondolom a Szerdjukov eltávolítására gondolsz…Most, szombat este ráérek írni, talán a közösségnek is érdekes lesz… Hát, én most nagyon csalódott és szomorú vagyok. Ti ezt nem tudtok, de én minden nap olvasok orosz médiában, hogy nap mint nap újabb és újabb csalások,
    letartoztatások, lefoglalások…most nagyon belelendültek…Az emberek csak most ráébredtek, hogy mennyit lopták. Tegnap példaul, a soron következő „Szlavjanka” holding vezérigazgatót tartoztatták le..5 millió dollárt készpénzben találtak nála…ha ti látattok volna ezt a palotát. és ez csak egy cég, amely a katonai városok, laktanyák karbantartásáért felelt…A katonai főügyész Frigyinszkij szerint már annyit lopták, hogy nem bírták költeni…Ezt az egész holding-rendszer Szergyukov talált ki…ő tulajdonképpen orosz adóhivatal főnöke volt, közgazdász. Most, amikor annyi pénzt pumpálják a hadseregbe…amikor egy kezdő katonatiszt havi fizetése majdnem 2.000 USD, ugy gondolták, hogy oda egy profi pénzügyes kell…hát ez lett belőle. Létre hozták ezeket a holdingeket, mindegyiknek saját területe volt, haditechnika szervize, éttermek, katonai kórházak üzemeltetése…stb…üzleti alapon ment az egész. Nem mondanám, hogy nem volták pozítiv dolgok is, pld. a legtávolabbi sziberiai laktanyákban is megjelentek a pénzautomaták. No de mi folyt közben a szinpad mögött – nem hiszem, hogy Szerdjukov nem tudott, pedig őt most valamiért még ki se hallgatták. Ne tudjátok meg milyen kommenteket ír itt a nép neten….1917-es előtti állapot… Putinnak a Sojgu kinevezése nagyon okos döntése volt, hivatásos tábornok, Oroszország hőse, talán egyetlen egy politikus, aki soha nem volt belekeverve semmilyen ügybe..hadseregben nagyon népszerű. A kinevezéséről szóló hír után egy újságíró felhívott HM-t…egy ügyeletes tiszt vette fől…- Milyen ott nálatok a hangulat?- Hát mint a 1945 májusában!!! Hallod ezeket a lövéseket?! Pezsgőt bontunk…Elegünk van Szergyukov szoknyás csapatából…” Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy Szergyukov adóhivatalból magával hozta át sok kolléganőt, akik szinte összes vezető poziciót elfoglalták HM-ben. Ügyeletes elmondása szerint már többen vannak, mint ők,….tiszteket viszont lenézően és bántóan „zöld emberkék”-nek hívták. Nem véletlen, hogy a lecsukottak között most több a nő… Neten egy nagyon népszerű oldal – Szergyukov női….fotokkal, 19-en vannak…nagyon csinosak. Nagyon várok a végét…amely még nem látszik. Vajon mit lép Putin? Most mindenki tőle vár, hogy a nagyobb fejek is hulljanak már… Ha Szergyukov megússza, népszerűsége mélybe esik..Hope to be continued

  12. varga dima

    Igen ismerem a helyzetet, én is olvastam, de én inkább a háttér infóra ill. nem hivatalos infoŕa lennék kiváncsi….
    Szergyukov aki Putyin egyik legbizalmasabb embere volt(szintén Szentpétervári), állítólag megcsalta feleségét (Zubkov-miniszterelnok- helyettes lányát)és osszeveszett apósával – utána robban ki a botrány az „Oboronszervizzel” , kiélezodott a harc a Kremlben -egyesek szerint nem onszántából menesztette Putyin Szergyukovot (a lopásokról tudtak, tudnak, de bizonyos idoig tolerálják)Ellentétek voltak Rogozin és Szergyukov kozott is ( Rogozin az orosz OPK lobbijához tartozik). Most pedig a Glonass kapcsán 5 milliárdos sikkasztás miatt indult nyomozás (Szergej Ivan a célpont), A Glonass fejlesztéséért és gyártásáért felelos vezérigazgatót és egyben fokonstruktort – Urlicsicsot is leváltották. Valahogy forrong a levego Moszkvában. Az a hír járja,hogy Putyin befolyása megingott. ˇugy néz ki, hogy Medvegyev is menesztve lesz elobb-utobb. Putyin betegségérol az a hír járja, hogy 2004-ben agyvérzést vészelt túl (a jobb keze menés kozben nem mozgott, a 2. elnoki hivatalba lépésekor az inaguráción látszik a videón)

  13. boki
    A jobb kezét már a 2000-ben történt első beiktatásakor sem mozgatta járás közben.Erről több videó is van,megnézhető.Szerintem semmiféle agyvérzése nem volt,inkább egyszerűen csak egy szokása ez,hogy nem mozgatja a jobb kezét járás közben.A szokás pedig valószínűleg a dima által leírt okokból,a korábbi fegyveres szolgálata során alakult ki,és azóta sem változott.Egyébként az agyvérzés sztorit hol olvastad/hallottad? Mert ha index.hu,akkor inkább hagyjuk is,az idei enyhén meghamisított(direkt május 9-i felvételeket kevertek bele,amik alapján kicsit hazudoztak is) fotósorozatuk után az össze oroszos cikküket fenntartással érdemes kezelni.
    Beiktatás 2000: http://www.youtube.com/watch?v=hcKCYBCfpM4

  14. sidewinder1

    Magyar sajtót kevest olvasok (nem Mo élek). Az orosz ill. a kulfoldi sajtóban jelentek meg elemzések, vélemények, találgatások Putyin egészségugyi állapotát illetoen, mivel sorra mondta le kulfoldi utjait(Pakisztán, India, FÁK csúcs) nem mutatkozott a nyilvánnosságon.
    Ezzel kapcsolatban jelentek amerikai szakemberektol(akik a világ vezetoinek egészségugyi állapotát vizsgálják – CIA-en belul mukodik) elemzések. Ezért kérdeztem dimát aki újságíró volt Moszkvában van-e valami háttér infója.

  15. dima

    Mit szól az orosz média ahhoz,hogy idén a fociszurkolók sirámai meghallgatásra kerültek,és ettől kezdve nem a rendőrség és a hadsereg,hanem nyugati módi szerint magán biztonsági szolgálatok biztosítják az orosz focimeccseket? Csak mert szoktam nézni az orosz bajnokság meccseit a Sport klub-on,ha néha adják.Korábban azt mondtam erről az átszervezésről,hogy tuti kudarc lesz,mert se felszerelésük,se tudásuk,és valószínű akaratuk sincs,hogy megállítsák az idiótákat. Tegnap láttam,igaz nem a Sport klub-on,hanem a híradóban,hogy a Dinamo Moszkva kapusát dobta fejbe petárdával az egyik észlény.A sok „kukás” (ez a magyar „szakkifejezés” a stadionbeli biztonságiakra) meg nem csinált semmit,csak álltak és néztek,a tisztelt szurkolók meg nyugodtan petárdáztak tovább.Ezek meg lófaszt se csináltak a leállításukra.Ha a régi szokásoknak megfelelően az OMON és a belügyi katonaság biztosít akkor szerintem leállítják őket.Ezek a kukások meg néztek mintha moziban lettek volna. És ez a sokadik ilyen eset mióta bevezették ezt a „nyugati” módit. Sokkal több a nagy balhé,a meccs félbeszakítás és társai. Eddig a rendőrök fékezték őket,mert mindig voltak,és elegen voltak,megfelelő felszereléssel. Ezek a civil biztonságiak meg kevesen is vannak,meg bénák is,és ki tudja,hogy kik is valójában. Nem lennék meglepve,a magyar példa alapján,hogy ott Oroszországban is esetleg lenne köztük egy-két volt skinhead szurkoló aki korábban rendőrökkel verekedett,most meg ő „felügyel a biztonságra”.Mi erről az oroszországi vélemény? Mert ha én lennék ott döntéshozó, elküldeném a civileket,és vinném vissza az OMON-t és a katonákat nagy erőkkel.Kész csoda,hogy szegény kapusnál nem úgy robbant a petárda,hogy mondjuk vitte volna a jobb szemét.Az ilyet pedig meg kell akadályozni. A szurkolók sírását meg leszarnám. Ha nem tudnak normálisan viselkedni,akkor ne csodálkozzanak,ha a rendőr megveri őket,vagy ne menjenek meccsre. Oroszország 2018-ban foci VB-t rendez.Félelmet keltenek a rendőrök katonák, és inkább a „kukások” biztosítsák a meccseket? Szerintem inkább ne. Félelemet keltenek a szurkolókban a rendőrök és a katonák? Keltsenek csak. Akinek kell az féljen is.

  16. Ugye a Dzsudzsak játszik Dinamoban? Orosz foci hireket annyira nem szoktam figyelni….Nem is tudtam, hogy már nem az OMON van ott…szovjet időkben még a sorkatonákat is lehetett látni…ugy állták mint egy kerítés. De ennek az ügynek komoly következtetések lesznek, már arról beszélnek, hogy a Zenitet kizárhatják a bajnokságból. Állitólag egy csaj dobott…már el is fogtak.

    Boki…Te honnan írsz? Nyugat vagy kelet?

  17. dima
    Köszi az infokat.
    Igen,a Dzsudzsák ott játszik a Dinamoban. Nem is rosszul,és nem is olcsón:) A Zenitben pedig korábban a Huszti játszott,bár ő inkább csak kispados volt,mert az olasz edzővel (Spaletti) összevesztek,és csak ritkán kapott lehetőséget. Akkor viszont gólt,gólokat rúgott.Aztán érthető okokból inkább elment Hannoverbe játszani,ahol ugyan kisebb a fizetés,de normális a viszonya az edzővel.
    Zenitet kizárni a bajnokságból? Az kemény lenne,de végeredményben érthető. A korábbi,de szintén idei Lokomotiv-Dinamo meccs sem volt semmi.Addig dobálta a petárdát a sok barom, amíg a bíró csak megszakította a meccset.Pedig többször figyelmeztették őket. Természetesen a civil biztonságiak ott sem értek semmit.Rendőrök meg csak a stadion előtt volt a felvételek szerint kb. vagy 10(!) és azoknak is csak egy része volt bevetési ruhában,sisakkal. Persze ők meg több ezer ember ellen nem tudtak mit tenni. Szerintem nagyon el lett cseszve ez az új rendszer.Tavalyi meccseken volt olyan,hogy ha tudták,hogy balhé várható akkor a két tábort elválasztó szektorba beültettek pár ezer OMON-ost teljes felszerelésben. Azok csak ültek mint egy egyszerű néző a székben. Nem csináltak az ég világon semmit,csak nyugodtan nézték a meccset,sisakban teljes bevetési felszerelésben. Viszont már ez önmagában elég volt ahhoz,hogy a két rivális szurkolótábor tagjai még a cigicsikket se nagyon merjék eldobni,nemhogy egy petárdát.

  18. Még egy link a Saturn részvételéről Zhuhaiban.

    http://chinesemilitaryreview.blogspot.ro/2012/11/russian-saturn-117s-al-41f1-5th.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+ChineseMilitaryReview+(Chinese+Military+Review)

    Szerény véleményem szerint a következő fog történni.
    Az orosz delegáció hiába utazott kínába, nem fognak sikerrel járni ami a su-35 eladást illeti.
    Ez után valami olyasmit lehet majd olvasni, hogy ők nem akarták eladni a gépet, mivel a kínaiak nem tudak elég biztosítékot felmutatni, hogy nem másolják le a típust.

  19. gacsat

    Őszintén szólva fogalmam sincs, mik ezek…csak tetszett a kép. Molni biztos egyből le tudna írni az összes tipust,bár közismert, hogy messze nem a fun of orosz technika.

    Terminator

    Egyébként „Y”-nak van egy ráció, mert az oroszban Putyin-nél „T” betűt lágyon ejtenek.

  20. „Kína nem fogja megvenni a típust. Aki szeretne fogadni, részemről még áll az ajánlat:)”

    Mackensen

    Szerintem pedig Kína fog venni . Kína csak 4 darabot akart(klónozásra) az oroszok 48 darabot akartak eladni. Kompromisszumként Kína 24 darabot fog venni 1,5 mld USD értékben. A szerzodést 1-2 éven belul megkotik.
    A szállítás 2015 után kezdodik. :)

  21. Mackensen

    Igen ma jelent meg a vedomosti.ru-ban, hogy a két delegáció tárgyalt, és úgy egyeztek meg ahogy leírtam. De a hivatalos tárgyalások az uzletrol csak november végén kezdodnek, amikor is Sojgu honvédelmi miniszter Kínában fog tárgyalni. Az oroszoknak jól jonne az uzlet, megtérulnének nekik valamelyest a fejlesztésbe fektetett pénz. A kínaiak meg megismernének újabb fejlesztéseket, amiket letudnak másolni és alkalmazni sajátreuloiknél. Szerintem megegyeznek…
    http://www.vedomosti.ru/politics/news/6260671/bolshaya_partiya_originalov

  22. No, a Reuters is leközölte.

    „- Russia in the next two years may sign a contract to sell 24 SU-35 fighter jets to China’s Air Force for more than $1.5 billion, the daily writes citing sources.”

    http://www.reuters.com/article/2012/11/20/press-digest-russia-nov-idUSL5E8MK1RP20121120

    Oroszország LEHETSÉGES!!!!, hogy a köv két éven belül aláír majd egy szerződés, mely értelmében 24 db Su-35-öt ad el Kínának 1,5 milliárd dollár értékben.

    Még mindíg szkeptikus vagyok…