|

Kína megkapja a Szu-35-öst?

Nincs egy hete sem, hogy arról írtunk, miszerint az Orosz Szövetségi Katonai-Műszaki Együttműködési Szolgálat részéről közzétették azon információt, miszerint Peking a tavalyi év végén megkörnyékezte őket csúcstechnika terén, konkrétan az Sz-400-as légvédelmi rendszer, illetve a PAK-FA program rendszeresíthető termékig éréséig legpotensebb Szuhojuk, a rendszeresítés előtt álló Szu-35Sz kapcsán.

A nyilatkozatban várakozó álláspontról adtak hírt, ám a Kommerszant értesülései szerint a Szu-35Sz terén igazából már döntés született, Moszkva így egyelőre “csak” arra vár, hogy Peking kellő biztosítékokat adjon arról, hogy a Szu-35 nem megy a másológépbe, mint történt az már oly sok orosz haditechnikai eszközzel.

Az állítólagosan iparági forrásokból szerzett információt továbbadva az orosz gazdasági napilap arról cikkezett kedden, miszerint Kína a szerződés értelmében 4 milliárd dollárért összesen 48 db Szu-35-öst kaphatna, ami mellesleg gépenkénti 83 millió dolláros vételárat jelentene.

“Moszkva nem csak a kínai vadészgép piacon meglévő jelenlétét akarja megőrizni, hanem igyekszik megakadályozni az orosz gépek másolását és harmadik félnek nyomott áron történő eladását.” – nyilatkozta állítólagosan a napilapnak egy orosz kormányzati forrás.

Természetesen kérdés a hír ködösítés faktora, de érdekes a megrendelt mennyiség is, hiszen az darabra egyezik az Orosz Légierő részére első körben, 2009 nyarán megrendelt, szintén 48 darabos gépparkkal.

Szuhoj Szu-35Sz

Szuhoj Szu-35Sz ,

22 hozzászólás “Kína megkapja a Szu-35-öst?”

 1. Az orosz repülgépgyárakat aktuálisan a hazai mennyiség legyártása is megterheli, nem?

  Nagyon kíváncsi lennék hogy mit találtak ki a másolás ellen. 4 milliárd viszont igen kecsegtető, még akkor is, ha utána nem lesz több.

 2. “Moszkva így egyelőre “csak” arra vár, hogy Peking kellő biztosítékokat adjon arról, hogy a Szu-35 nem megy a másológépbe”

  Ezt most hogyan kell elképzelni?
  – Becsszó, hogy nem másoljátok le? – kérdezi orosz fél
  – Becsszó! – válaszol a kínai, háta mögött keresztbefont újakkal
  – 100%? – kérdi az orsz
  – 100%!!! – feleli a kínai
  – Akkor ok! A tiétek!

 3. Remélem Mackensen, hogy igazad van és a hír kacsa. Ha az oroszok eladják ezt a gépet, akkor szimplán hülyék. Ennyi erővel eladhatnák a PAK FA első prototípusát Kínának!
  Erről egy szó jut az eszembe:ÖNGYILKOSSÁG!

 4. A SZU-35BM ára meztelenül – tehát függesztett rakéta-, és bombafegyverzet nélkül – 75 millió $ volt 2010-ben. Vagyis a 83 millió $ az “SZ” szériáért nagyjából reális. (Az árakat egy spéci katalógusból tudom, összesen 23 ország fegyver exporttal foglalkozó cégének kínálatát tartalmazza.)

 5. Ehunn, meg egy hasonló hír 2009-ből. Itt épp Su-33-at nem adnak el Kínánank. Mondjuk ez nem zavarta a szerzőket, hogy ők sem gyártják már rég a típust:)

  http://english.pravda.ru/russia/economics/10-03-2009/107208-russia_china-0/

  Még van egy rakás hasonló. Miután kifutott a Varjag, elkezdtek keringeni hírek, hogy nem adnak el kínának fékezőrendszert. Mondjuk a képeken látszott, hogy a hajóra fel vannak szerelve a fékezőkábelek.
  Asszem volt nemrég még hajtoműeladásos hír is. Valami 1000 hajtoművel.
  Ha valakinek van kedve megkeresgélheti őket.

 6. A fékezőkábelről annyit tudok hogy miután felröppent a hír hogy nem adják el az oroszok kínának rá pár napra már jöttek a képek hogy be is van szerelve a fékezőkábel rendszer (valószinüleg kacsa vólt a vételi szándék is és tehát az eladás tagadása is)A hajtó müvekről ugyhallottam hogy a szu-30 asokhoz lessz (meg ha igaz ez a vásárlás akkor ezekbe a gépekbe csak előrre látók vóltak és az első szériás J-10esekbe az első 48-50 gép még al-31el készűlt asszem ezek is mentek a pakikhoz ők meg nemvehetnek mert India morcos lenne) (még mielött valaki feldobná a j-11 nem azonos se a hossza se az átmérője az SW-10 nek és az AL-31-nek)