|

Irán harci légpárnást mutatott be

Irán egy új, Tondar, azaz Mennydörgés névre keresztelt, teljesen hazai gyártású fegyveres légpárnás hajót leplezett le az utóbbi napokban egy hadgyakorlaton.

A hírek szerint az új masinát géppuskákkal és rakétákkal lehet felszerelni, valamint emellett elvileg képes pilóta nélküli eszközök indítására is. Ezt kombinálva az elegendően nagy sebességgel ezen képességek kiváló felderítőjárművé teszik a Tondart, de persze nem csak ezt a feladatkört szánják neki, hanem akár civil változatban kikötővel nem rendelkező helyekre tudna eljutni vagy katasztrófahelyzetekben hasznos segítség lehetne a hatóságoknak.

A Tondar debütálása az iráni Press TV-n | Forrás presstv.com ,

A leleplezés egyébként az iszlám állam eddig talán legnagyobb hadgyakorlatán történt, amelyen nagyjából nyolcezer katona vesz részt mintegy 330 ezer négyzetkilométernyi területen vadász- és bombázó repülőgépekkel, UAV-okkal és légvédelmi rakétarendszerekkel. A gyakorlaton minden bizonnyal nem csak a képességek szinten tartása, esetleg új képességek gyakorlása a cél, hanem ez egyfajta erődemonstráció is lehet a nyugati országok felé, hogy „jól gondolják meg az Irán elleni akciókat”.

Az iráni védelmi miniszter, Ahmad Vahidi szerint a Tondarral Irán belépett abba az ötfős elit klubba, akik „ismerik a tudást egy légpárnás megépítéséhez”, bár ezt nyilván csak a katonai változatokra érthette. Egy másik nyilatkozata szerint az újdonsült vízi egységet a rendszeresítés mellet hamarosan elkezdik árusítani is.

279 hozzászólás “Irán harci légpárnást mutatott be”

  1. Nekem tetszik a „cucc”. Az biztos, hogy rep.hordozó ellen nem jó, de a maga kategóriájában bizonyára használható.
    //ma mindenhol tréfarépa volt az ebéd ?:) //
    Viszont az oldalon ténylegesen megfigyelhető a nemzetekhez való hozzáállás.
    Ha a cím ez lenne:
    „Kína harci légpárnást mutatott be” – Na, már megint lemásoltak valamit!
    „Oroszország harci légpárnást mutatott be” – Úgy szar, ahogy van! Illetve tök jó, csak nem működik.
    „Izrael harci légpárnást mutatott be” – K*csög zsidók már megint világuralomra törnek!
    „USA harci légpárnást mutatott be” – Zsíírkirály high-tech cucc!
    „Szaúd-Arábia harci légpárnást mutatott be” – Ezek se tudják, mire b*sszák el a pénzüket!
    „Irán harci légpárnást mutatott be” – Még szarabb, mint az orosz, és különbenis majd jól elkenik úgyis a szájukat. Ezek jobb, ha sajtreszelőt sem gyártanak.
    „Magyarország harci légpárnást mutatott be” – Minek?

    És így tovább….

  2. Király volt Yrkon!

    Van tovább

    „Franciaország harci légpárnást mutatott be” – Senkinek nem fogják tudni eladni, pedig a legszebb légpárnás a világon.
    „India harci légpárnást mutatott be” – Egyáltalán nem fog működni, de érthető, mert szegények már nem bírtak tovább várni az oroszokra.
    „Argentina harci légpárnást mutatott be” – nincs is rá pénzük, majd az angolok felmossák vele Buenos Aires-t vs. Ezzel fogják megszorongatni a britek tökét! :-)

  3. Hát igen, ha minden ilyen újítást az amerikai élvonalhoz hasonlítunk, akkor borítékolva lehet a lekicsinylő gúnyolódás, de ha eljátszanánk a gondolattal, hogy például a saját magunk képességeihez hasonlítjuk, akkor már indokolatlannak tűnhet ez a kivagyiság.

    Nem ezzel fogják visszaverni a demokráciát hozó repülőgép hordozókat, de legalább megpróbálják megvédeni magukat és nem csak ölbe tett kézzel várják, hogy ők legyenek az új Irak.

  4. hat probalkoznak az iraniak..
    ok, kel fejleszteni, tanulni, csinalni ujat, de minek nekik ez?
    Ha mar egy jo ideje tudjak hogy meg lesznek tamadva, meghoza levegobol, akor miert ilyesmin gondolkoznak? miert nem fejlesztenek, gyartanak olyat amire egy esetleges tamadas eseten nagyobb szugseguk lesz?

    gondolkodtam valamin, az a valameik napi su25 – predator eset…
    Ha az iraniaknak sikerult bemerniuk, megtalalniuk egy kis predatort, akor miert nem birnak bemerni a sokal nagyobb harci repulogepeket egy tamadas eseten? lehet az irani radar tehnika nem is olyan szar ahogy hiszuk? Sokan kinevesuk oket, szar amit oszebarkacsolnak, de ki tudja az a sok mienden fegyver kozt nincs e valami amit sikerult elatalalniuk es az a valami nagyon jooo?

  5. Jók a radarjaik és a hajó elleni rakétáik is meglepik a tarsolyban, majd meglátod altx, mert harapni fog a Nyugat, hogy gazdaságilag hanyatlik, ez törvényszerű.
    Egyelőre US,Oroszország,Britannia,Kína tud hasonló gépet kovácsolni, na meg a finnek majdnem, de azt anyagi okok miatt dobták végül a 90-es években.
    A perzsa tábornok azzal érvelt, hogy a Hormuz környéki szigetekhez kell ez a cucc.

  6. Azért a nemzetekhez való hozzáállás kérdése sztem nem olyan egyértelmű. Sőt így ebben a formában erős sarkítás.
    Ez meg kicsit vicces számomra :
    ” Az iráni védelmi miniszter, Ahmad Vahidi szerint a Tondarral Irán belépett abba az ötfős elit klubba, akik “ismerik a tudást egy légpárnás megépítéséhez” ”
    Egy légpárnás mint olyan korlátozottan használható ezért nem foglalkoznak vele sok országban. A másik dolog hogy rendben megvan a légpárnásuk, viszont a méretei alapján én nem tudom vajon milyen fegyverzet kerül majd rá. Mert azt remélem senki sem gondolja komolyan hogy 1-2 rakétával ők áttörik egy CVG többrétegű légvédelmét.
    Mivel??? C-801, C-802 vagy HY-X rakétákkal? na ne röhögtessetek már…

  7. Minden esetre van érdekesség a hírrel kapcsolatban. Az itt közölt fotókon (a jobb alsó) látszik a hajó elleni irányított rakéta. Azonban ilyen alakú konténert egyetlen iráni hajón nem láttam. Márpedig videón is látszik amikor indítják. Egyetlen hírforrásban sem találtam utalást a hajón található rakétára. A hajó egyébként másolata egy az Iránban rendszeresített hajónak nem új gyártmány, csak a gyártást szervezték meg. Irán több légpárnás járművet üzemeltet: Ilyen a BH7s Wellington jelű amit a 70-es években vásároltak. Újabban 2-4 db nor hajó elleni rakétával van felfegyverezve.
    http://www.jameshovercraft.co.uk/hover/bh7.php
    Úgy tűnk hogy 6 db van belőle.50 tonnás gázturbinás szerkezet.

    Az itt látható légpárnás leginkább a SRN6 ‘Winchester’ Class néven fellelhető egységre hajaz:
    http://www.jameshovercraft.co.uk/hover/srn6/srn6.php

    Ebből az irániak 8 db birtokolnak. 10 tonnás gázturbinás szerkezet. Nyilván a tengerpart sajátossága miatt kedvelik. Minden tengeri hadgyakorlaton szerepelnek.

    A másik érdekesség hogy ez ügyben megjelent források nem ugyan azt a járművet mutatják mindenhol. Hanem legalább 3 jármű képei keringenek a interneten. Ugyanis az egyik a cikkben is szereplő modell, a másikon a hajó elleni rakéta a másik oldalon van, és van egy olyan amin 2 db hajó elleni rakéta van a kabin 2 oldalán. Meg kell azonban jegyeznem úgy tűnik mintha a rakéta indító konténer miatt a fentebb említett típus eléggé túlterheltnek tűnt a videón.

  8. „Iran csinal ujabb generacios repulot” A hír nem igaz, legalább is így. Ez csak egy modell volt. Azt hiszem a szándék megmaradt, de még most a technológiai háttér kiépítése van folyamatban. Irán kezd belekóstolni a hajtóműgyártásba. Jelenleg úgy sejtem legalább 3 hajtómű gyártását végzik.
    A másik amire szeretném felhívni a cikk írok figyelmét hogy Iránban több érdekesség látható a most folyó hadgyakorlaton.

  9. Tanulást valahol el kell kezdeni Nem lehet egyből Hig-tech 5.-6-7 generációs gépeket gyártani Az alapokat kel előbb megtanulni és utána lehet fejlődni Az Irániak a tanulás fázisában vannak Tapasztalatot szereznek fejlődnek Tanulnak Ha az idő engedi ők is fognak 5. generációs cuccokat gyártani Kína is ugyanezt az iskolát járta be Csak már élőreb jár Kezdte a tanulása Másolással És lásd most már hol tart Attól hogy valaki nem 5. generációs fegyvereket gyárt még nem hülye Csak még nem tanulta meg azt a technológiát Majd megfogja

  10. halod nemtom, aszem a projekt meg el.
    talaltam a neten valamit rola:
    Firstly it was designed as a trainer jet but then it was decided to build fighter aircraft version of it too.
    Tests of this aircraft was done by two groups of Russian (20 engineer from Sukhoi and Mikuyan) and Iranian in a remote military base of IRIAF.
    A film of a Shafagh prototype (mockup?) was relaesed by Iran’s TV that showed it has some changes and modifications compared to Yak-130 to achieve to supersonic speeds.
    Some modifications on wings, nozzle of engine and radar system has been made on next prototypes.
    It had been planned to equip Shafagh with two J-85 engines for first prototypes (it can be true, because in first registered patent integral trainer jet by Russian designer of it, it has two small engines), then it was decided to equip it with one RD-33 or J-79 engine. Then it was found that J-79 can’t be integrated on body of Shafaq.
    Radar of Shafaq is AN/AWG-9 and it can carry and fire Sparrow, Sidewinder, R-73, R-77, KH-29, and KH-31.
    Internal weapon’s bay of Shafagh are opened toward inside of body of aircraft to decrease RCS during firing missiles.
    It has STOL and take off and landing on rough lands capabilities.
    Inen let atforditva:http://www.jahannews.com/vdch6inim23nkwd.tft2.html

    alitolag a repulot az orosz mig ceg tervezte ki, es alitolag a neve Mig LFI volt. De amikor a projekt utan nem erdeklodot az orosz kormany, az oszes terveket eladtak iranak. Sok mese van a neten, valamikor nem tudni mi igaz mi nem…

  11. Többen is feltették a kérdést, hogy ezzel mi a fenét akarnak kezdeni az irániak, meg hogy ezzel nem állítják meg a nyomuló USA flottát, vagy az izraeli repülőgépeket. Irán minden bizonnyal készül a fegyveres konfliktusra a nyugattal, de ennek nem feltétlenül rendel alá mindent.
    Maga a légpárnás katonai alkalmazhatósága a pontos fegyverzet ismeretében egyelőre egy nagy kérdőjel, de ha csak 3 gépfegyvert raknak rá, már akkor jó a partőrségnek néhány eltévedt hajót kitessékelni a nemzetközi vizekre (nem komplett hordozós kötelékeket!). Ha tényleg elég gyors, valamint még UAV-ot is tud indítani, akkor remekül lehet felderítésre használni, mert viszonylag hamar végig tud rohanni a partmenti vizeken. Ha kap valami komoly rakétát, akkor meg szerintem kiváló „üsd és fuss” eszköz lesz belőle.
    De itt nem csak a full katonai alkalmazhatóságot kell nézni, ott van pl egy kis sziget, ahol nincs még móló sem, csak a homokos tengerpart. Egy rendes hajó nyilván nem fog kimászni a partra, de a légpárnás vidáman elsündörög a bokrok között. Szóval kiválóan alkalmas eldugott, vízközeli helyek megközelítésére, mondjuk kitelepítések, mentés esetén.

  12. Fogalmam sincs, hogy melyik cikk után kellene tennem ezt a hozzászólásomat, ugyanis az utóbbi hetekben-hónapokban nagyon sok remek és érdekes cikket olvastam – és legalább ugyanennyi hozzászólást ellenkező előjellel.

    Ráadásul nagyon nehéz úgy reagálnom, hogy még véletlenül se tűnjön személyeskedésnek az ügy, de azért finoman megpróbálom.

    Előirat: A továbbiakban csak olyan hozzászólásokra fogok reagálni, ami megüti a mércét – a helyesírási vagy egyéb hibákat lesz@rom, a tartalmi mondanivaló érdekel egyedül.

    2×2=4 olvasom az egyik cikk után. De ez miért hiba? Ez a jó végeredmény.
    (Ha a kvantummechanika oldaláról nézem az ügyet, akkor ez egészen pontosan úgy hangzana, hogy a 2×2 nem egyenlő a 2+2-vel, de ezt most hagyjuk, hiszen egyelőre a 2×2 végeredményét illetve az erre épülő következtetést vonjuk eleve kétségbe. Sebaj.)

    Meg kell jegyeznem, hogy elég sok véleményt olvastam biztonságpolitika vonatkozásban (akár csak érintőlegesen) az elmúlt időszakban számtalan cikk után, ahol én már a 2×2=4-nek is bőven örültem volna, de sajna ez a mai napig sem jött össze, de volt/van helyette kissé izzadságszagú oktatás bőven.

    A valós brit helyzet pedig nem sokkal jobb, mint az EU általános állapota, de ezt nem valós gazdasági/ipari teljesítményüknek köszönhetik (lásd Németország), hanem az eleve kivételezett monetáris helyzetüknek, amellyel visszaélve egy kicsit ügyeskednek, spekulálnak és csalnak. De hát ez van, az ember gyarló, akár úri-, akár nem.

    Közben éppen Tel-Avivot is rakétákkal lövik, miközben az egész izraeli hadsereget ma délutánra már mozgósították – még szerencse, hogy Szíriában és Törökországban erre semmi szükség. (Ott már korábban megtették.)

    Obama nyert – a pin@bubus védelmi miniszter távozik, közben az afgáni parancsnokot is kikezdik egy ehhez az ügyhöz közvetlenül – és igen pikáns módon kapcsolódó – maca miatt.
    Gondolom merő véletlen, hogy közben az orosz védelmi miniszter is korrupciós ügyekbe keveredik, akit ráadásul az ügyben erősen kétes illetőségű hölgy lakásán találnak a kora reggel házkutatásra érkező nyomozók.
    No problemo, Oroszország már választott, mostanra az USA is, ja, és Kína szintén. Bár emlékeim szerint ott is bukott valami komoly jelölt némi korrupciós ügy miatt a kongresszus kezdete előtt.

    Vannak véletlenek. Meg vannak nem véletlenek, de vigyázat, ez már határeset!

    Az EU állapota egyre jobb és bizakodásra okot adó. Az USA-ban is minden rendben megy, igaz, 20 állam nyújtott be petíciót az unióból történő kiválás érdekében, ebből kettővel kénytelen a kormány foglalkozni, mivel elérte a törvény szabta limitet az aláírók száma. Arizonában komoly erő szerveződött a konföderalista eszmék mentén, az újraszervezett minuteman egységek nem elhanyagolható félkatonai erőt képviselnek. El is maradt tavaly Obama beszéde arrafelé…
    Wyoming is elfogadott valami saját törvényt idén, ha jól rémlik…, aminek nem annyira örvendeztek Az Nagy Központban.

    Hé, ne akarjon itt senki amerikaibb lenni az amerikaiaknál. Úgysem tud.

    A nagyléptékű, globális színtéren folyó drámáról nem is írok semmit, hiszen amíg 20 Pak-Fa vagy 50 F-35 tételnek számít, addig az ezen a szinten zajló folyamatokról nincs is mit beszélni. Amíg az alap szorzótábla eredménye/használata is kérdéses, addig nagyon ne akarjunk integrálni, nemde?

    De mit is okoskodok, hallgassuk meg inkább Párizst:

    http://kulfold.ma.hu/tart/cikk/b/0/150160/1/kulfold/Hollande_szerint_Franciaorszag_sulyos_helyzetben_van?place=srss

    Okos politika ahhoz, hogy Moszkva keblére tolja a korábbi csatlósokat. Orosz német paktum? Na neeeee………….

    http://karpatinfo.net/cikk/kulfold/az-eu-kapui-bezarultak-posztszovjet-orszagok-elott

    http://hungarian.ruvr.ru/2012_10_25/92428760/

    Óh, jut eszembe, ez mit is jelenthet a már működő északi után? (Csak nagyban gondolkodni képesek részére!)

    http://hungarian.ruvr.ru/2012_11_13/94472341/

    Ja igen, majd elfelejtettem, Texas és Louisiana:

    http://hungarian.ruvr.ru/2012_11_13/94500426/

    http://hvg.hu/vilag/20121113_usa_allamok_szakadas#rss

    Brezinsky Obama számára kidolgozott stratégiájáról sem értekeznék most sokat, de ez alapján semmiképpen sem nevezném meggyőzőnek néhány mester lehengerlően előadott kissé megkopott és dogmatikus véleményét.

    De hogy ne legyek elfogult és egyoldalú, azért emlékezzünk meg egy Amerikában élő orosz véleményéről is:

    http://karpatinfo.net/cikk/kulfold/oroszorszag-szethullas-fele-tart

    Ki tudja mi, hátha?

    És bár az USA új fő prioritása immár Ázsia, lássuk be, akad ott is némi probléma a kérdésben:

    http://hvg.hu/vilag/20121017_amerikai_katonak_okinava_nemi_eroszak#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

    http://hungarian.ruvr.ru/2012_11_05/93516888/

    Óh, jut eszembe, ez mit is jelenthet a már működő északi után? (Csak nagyban gondolkodni képesek részére!)

    http://hungarian.ruvr.ru/2012_11_13/94472341/

    Végezetül Irán:

    Nincs olyan kelet-európai (vagy a kizárólag mifelénk divatos megnevezéssel kelet-közép európainak definiált) állam, aki nyomokban megközelítené a jelenlegi iráni gyártói kapacitást, saját nemzeti termelést és fejlesztéseket. Ami van, az olcsón/drágán ránk sózott idegen technológia csak. Persze ez jól mutat a GDP-nél, az itthon (gyarmaton) hagyott nyereségekről pedig most ne beszéljünk.
    De ha jobban megnézem, azért akad néhány nyugat-európai állam is…

    Bocs az OFF-ért, igyekeztem sok-sok témát érinteni az elmúlt időszak cikkeiből/hozzászólásaiból, így talán mégsem annyira OFF.

  13. Montezuma

    Üdv újra köztünk!

    Az EU-sorsának jobbra fordulása még várat magára. Például még csak most fognak szavazni a kohéziós támogatásokról, annyi biztos, hogy kevesebb lesz, mint eddig. Ez minket nem érint majd túl jól. (faragják az alamizsnánk)
    Ráadásul az is érdekes kérdés, hogy mit kezd majd az EU a szakadni készülő tartományokkal? (Skócia, Baszkföld, Katalónia, stb…)
    Szóval szerintem ez EU még ne örüljön előre, van itt gond dögivel;)

  14. Üdv Fip7!

    Á dehogy, rosszul látod. Itt minden a legnagyobb rendben van. Igaz, kicsit recseg és ropog, de ez természetes. Eltérő fejlettséggel és sajátosságokkal rendelkező államok gyors monetáris egyesülése köztudottan tuti nyerő, ezt mindenki tudja nem?

    Ja bocs, így birodalmakat szoktak alapítani felülről. Na, nincs itt probléma, az EU vagy egyesül (és birodalom lesz), vagy szétesik, és akkor háború jön Európában is. Tessenek választani, de ha birodalommá válik, akkor elég hamar véget ér az euroatlanti együttműködés jelenlegi formája.

    25 év múlva nem sok közös lesz már Európa és az USA érdekeiben, persze biztosan vannak olyanok, akik szerint az USA jelentős népszaporulatát kiadó fekete és latin lakosság ellenére nem lesz döntő változás, minden marad a régiben. Na ja.

  15. Szia Montezuma……….
    Üdv a fedélzeten!
    A cikkhez pedig…
    Emlékeztek az iraki-iráni háborúra? A dél-iraki olajmezőket támadó irániak a mocsaras terepen képtelenek voltak Basrat megközelíteni. Akkor nem voltak ilyen légpárnás cuccaik. Most vannak. A dél-iraki (mellesleg síita többségű) ország pedig ma is mocsaeas…….

  16. Roni!

    Ukrajna szétesik, ha komolyan ütközik az orosz geostratégiai érdekekkel. Szerinted az EU-nak kell egy destabilizált keleti térség, miközben a saját társadalmi rendszerük is bedőlni készül?

    Egyébként Ukrajna leválasztása classic Brezinsky-tétel és az USA geopolitikai érdekeit szolgálja, nem Európáét.

  17. Szia Little!

    Izrael hőzöng, mert Obamának kurv@ra nem fűlik a foga egy Irán elleni háborúhoz.

    Azon kívül, hogy jelentős erőket lekötne, pénzügyileg felgyorsuló krízist okozna (némi olajár robbanással), közben nem maradna elég erő Oroszország és Kína ellen a nagy sakktáblán, akik kihasználnák a felfordulást.

    Ki mondta, hogy Moszkvának valójában nem érdekek az USA-t egy újabb háborúba terelni a Közel-Keleten? USA vs Irán = USA vs Kína.
    A megoldás a nevető harmadik, aki éppen „beszivárog” Kelet- és Dél-Európába mindenféle áramlat mentén.

    Brezinsky nem hülye, így annyit tanácsolt Obamának, hogy Irán helyett a nagyokra fókuszáljon. Irán egy olyan csapda az USA-nak, mint Szíria a törököknek.

  18. Monte….
    Szigorúan magánvéleményem szerint Irán egy ellene irányuló komplex légitámadást azzal torolna meg, hogy – akarata ellenére – szárazföldi háborúba kényszeríti az USA-t. Ha megtámadja dél-Irakot, akkor az USA kénytelen szárazföldi harcot vállalni. amit írtál, azzal viszont egyet kell értsek.

  19. Roni!

    hatalmas játszma zajlik, ahol a főszereplők az USA, Kína, Oroszország és India. Az EU kispadon vergődik és egyre kétségbeesettebben próbálja valahogy összekapni magát.

    Az USA-nak létérdeke, hogy az oroszok ne bratyizzanak túl sokat Kínával. USA érdek az orosz-indiai együttműködés, legalábbis egy pontig.
    Ugyanakkor az oroszok – nem véletlenül – felfegyverezték Kínát és Indiát is. Mindkettő túl nagy falat, jobb, ha egymást is lekötik. Kína meg jól jön Japán és az USA ellen, ugyanakkor az USA is sokat udvarol Indiának, bár egy orosz-indiai szembenállás kijátszására az esély gyakorlatilag zéró, ezzel Moszkva is tisztában van.
    Kazahsztán Ukrajnánál mára sokkal fontosabbá vált, ahol Kína is igyekszik pozíciókat szerezni. Ezt mindenképpen jótékonyan ellensúlyozza Oroszország és India együttműködése.

    Kína közben tolja maga előtt Moszkvát a NATO (Európa és USA) ellenében.

    A történet több szinten zajlik, részben egymásra is oda-vissza hatnak a folyamatok.

    Az Eurázsiai Unió egy egyesülő Európának jó, Kínának és Japánnak nem annyira.

    Ebben a történetben (ezen a szinten) Irán statiszta. A Közel-Kelet szűkebb régiójában viszont távolról sem az. A világ újrafelosztása illetve a globális hegemónia a régiókban betöltött szerepekre épül. Amíg ezt nem fogja fel valaki, addig azt hiszi, számít 200 Raptor vagy 50 Pak-Fa. Ezen a szinten ezek semmit sem számítanak, felesleges ezekből extrapolálni globális folyamatokra.

    Albániában is van McDonalds. Ettől még nem Amerika.

  20. Little.

    Irán megtámadása az USA globális érdekeinek elárulását jelentené az USA vezetőinek részéről. Addig, amíg Iránt leverik, sokkal többet veszítenek vele, mint nyernek, de helyzetbe hoznák a többi rivális nagyhatalmat.

    Persze vannak, akik erőlködnek az USA hadba lépéséért. Például Izrael, az USA legjobb barátja. :D

  21. ideje lenne Putyin Úrral megvitatni hogy mi mit kapunk ha NEM csatlakozunk, hanem maradunk az EU/NATO kebelén. Tekintve hogy az utóbbi időben bárhová csatlakoztunk az széthullott vagy elbukott/megszűnt, ez egy elég erős tárgyalópozíció lehetne számunkra.

  22. Én azért remélem, nem lesz háború. (Senkinek nem lenne belőle haszna a Földön, de az ember hülye és irigy. Sajnos így vagyunk kódolva. „Ha már két ember él a Földön, máris két különböző pártot alapítanak és egymás torkának esnek…” – idézet Köd c. filmből.) Mivel ha a konfliktus kiteljesedne, a 3-4 pólusú(USA, Oroszo., India, Kína) között, akárhogy alakulnának az események, a vesztes fél megnyomná a piros gombot(Ha nem lehet az enyém, az övék se legyen!), amit mindannyian tudunk mit jelentene…

  23. Mijki

    Én is remélem, hogy elmarad a tűzijáték.
    De ez kevés, mert mekkora garancia van arra, hogy az emberiség a következő évszázadokat nagy háború nélkül megússza? Gyakorlatilag semmi.
    Innentől kezdve csak az időpont a kérdéses, semmi más.
    Amíg egyik fél sem tartja megnyerhetőnek, addig béke lesz. A kétpólusú világban ez egyszerű játékszabály volt.

    Több pólus esetén egészen új kombinációk nyílnak meg, így a bekövetkezés valószínűsége hatványozottan nő, ráadásul nem feltétlenül azok keverednek háborúba, akik a sz@rt kikeverték. A globalizált információáramlás valamint az ezer szállal összefonódó helyi/regionális/kontinentális érdekek és kapcsolatok miatt relatíve egy kis szereplő jelentéktelen lépése is katasztrófához vezethet.

  24. Üdv Montezuma, örülök hogy újra itt látlak!

    Lenne kérdésem hozzád. Ha az Egyesült Államok kettészakadását csak úgy tudná Obama megakadályozni, hogy lemond, és új választást írjanak ki, akkor szerinted meg tenné ezt a lépést? Mert azért mégiscsak a jelenlegi formájában tudja az USA a hegemóniáját fenntartani, kettéválás esetén kitudja, hogy az erőit a két fél hogy összpontosítaná (gazdasági, katonai érdekérvényesítő képesség), vagy mire használná fel.

    És akkor itt jön képbe Romney, ha egy megismételt „rendes” választáson indulna, és ő nyerne, gyökeresen más politikát folytatna, akár Izrael, akár Távol-Kelet, akár Oroszország esetében.

  25. Mijiki:
    cáfolnám a nagyhatalmak pánikolásáról ejtetteket. Kuba esetén se nyomták meg a szovjetek gombot vagy Amerika Vietnam esetén vagy Szovjetunió Afganisztán esetén.
    Egyelőre a transzatlanti összefogás erős pontja Amerika volt, vagyis csakis Ők voltak az egyetlen komoly kohéziós tényezők és az igazán érdekeltek ebben. A brit hegemóniával durván szembemegy a NATO, mint szervezet, ugyanígy a volt tengely érdekeivel is(olasz,német érdekérvenyesítés csillapítása). Az EU jelenleg recseg ropog, mert gyakorlatilag Lengyelországon és Németországon kívül csak egy-két skandi ország nő, a többiek recesszióban vagy durván bukóban vannak és ennek nagyjából az unió is(!) az oka. Függetlenként már középtávon jobban járnának ezek a szereplők. Belgium gyakorlatilag az elmúlt hónapokban kettészakadt Vallóniára és Flandriára. Nem működik az ország, mint olyan. Spanyolország sok kis nemzetállamból jött létre. Csak a legfejlettebb Katalónia vagy Baszkföld miért maradjon a királyság alatt, ha nekik külön sokkal jobb lenne ?
    Skócia(függetlenként diszponálhatna a brit hadiipar és olajmezők felett), Wales, Észak-Írország, Koszovó, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia. Csak, hogy pár forró pontot említsek Európában. Ukrajna gyakorlatilag két részre szakadt a múlt hónapban történt választásokkal. Az Északi-Áramlat a Balti-tenger alatt szállítja Cár Atyuska naftáját Bismarck Németországának, ezzel és Oroszország gáncsolásával aláírva saját halálos ítéletét az orosz és a német birodalom közt.
    Ha Amerika meggyengül tényleg komoly harcok lehetnek.
    Izrael most hergeli Egyiptomot. Törökország hogy fog reagálni ? Szaúd-Arábia, aki a jövőben Kína gazdasági partnere lesz és nem az USA-é. Szíria a vegyi fegyvereivel ? Irán ? Az az Irak, melynek népe ma már Nyugat-ellenes és Irán barát, főleg a sííta részek. India nem fog támogatni Irán ellen semmit, ezt már rég letisztázta. Pakisztánnal minimum nem ugrik össze már nyugati parancsra, de Pakisztán pedig segítene Iránon, ahol csak tud. Szudán,Algéria,Líbia…

  26. Izrael holnap megindítja 30.000 elit sereggel a támadást Gáza ellen, amikor maga Murszi az egyiptomi elnök ott fog tartózkodni.
    Amerika és Oroszország most fejezte le a múlt héten a vezérkart. Amerikáról tudok csak konkrétat, hogy komoly héja lesz a román helyett, aki egy rendesebb csávó volt(!) Irán viszonylatában békét és izolációt akart.
    Amerika belpol helyzet:
    új választás nem lesz. Nem is lenne más eredmény.
    http://hungarian.ruvr.ru/2012_11_15/94684838/
    7 állam konföderációja biztos. Ebből Texas és Luisiana törekvései a legerősebbek. Texas adja az USA olajtermelésének 33%-át, Luisiana alig marad le ettől. Texas önellátásra képes és a hadiipar nagy része is ott van. A 15 leggazdagabb ország lenne csak önállóan. Utah már rég meglebegtette a saját valutát(lévén arany és ezüst készleteinek). 5 indián állam már kivált gyakorlatilag(!). Kalifornia is meglebegtette, ők a 8.-ak lennének önállóan a rangsorban. Ez csak egy pár a 20 függetlenedő államból. Ha nem teszik rendbe a gazdaságot akkor biztos lesz a kiválás.

  27. Magyarország Németország és Oroszország közt fog maradni. Nagyon okosan kell majd cselekednünk. Sok a német érdekeltség és egyelőre(!) még itt vannak, az osztrák OMW már kivonult átadták érdekeltségeiket idehaza az oroszoknak, ez nem túl jó jel. Orbán Németország mellett tette le a voksát(bajor nyalás stb. az utóbbi időben).
    A komcsik(LMP,MSZMP,DK,Milla) visszamennének az oroszokhoz, a Jobbik is az oroszok(Eurázsiai Unió) oltalma alá menekülne legszívesebben, de a volt komcsik nélkül. Még nem biztos, hogy melyik zászló alá vonul az ország.

  28. http://hungarian.ruvr.ru/2012_11_13/94472341/

    Itt megmutatkozik, hogyan fog alakulni a jövő Délkelet-Európája más szóval a Balkán. Itália még a nyáron megegyezett, közvetlen Germánia után az Orosz Föderációval.
    Így már világossá válik a szerb elnök találkozója, a szerb-magyar közös hadgyakorlatok, a horvát főmufti börtönbemenetele. Jó látni, hogy a szervkereskedők menni fognak a levesbe, a horvátokért kicsit kár, de legalább a görögök megmaradnak.

  29. A Jobbik nagyon számít rájuk, de szerintem ők is menni fognak a levesbe, mert Németország nem tart rájuk igényt. Oroszországban a kozákok meg már fenik a nagykést a szíriai helyezkedésük és kavarásuk miatt, ja meg Grúzia sincs elfelejtve sajna. Pedig kedvelem a törököket meg a kultúrájukat.

  30. doca, forro pontok mindig is voltak, csak most mindegyikrol tudunk mindent mindig realtime. Regen 2 hettel kesobb olvastal rola az ujsagban. Most realtime lehet szo szerint nezni a haborukat, es minden hir meg elmelet pikkpakk terjed a vilaghalon.

    A hideghaboru alatt ennel sokkal tobb konfliktus ment egyszerre, megsem ugrottak egymasnak a nagyok. Azok most sem fognak.

    Ezt meg pedig most tetezi a globalizmus is.
    Mindenki fogja mindenki toket, senki nem fog lepni a masik ellen. Kina megszorongatja USA-t? Hopp, ki fogja megvenni a sok draga szarjukat, amit gyartanak? USA donti be Kinat? Ki fog 20 centert Nike cipot meg 12 dollarert Iphonet csinalni? Senki. Es ez csak egy pelda az osszefonodasra, ugyanilyen az Orosz nyersanyag keszlet is. Szart sem ernek vele, ha az EU nem veszi meg toluk, stb stb…

    Kozel kelet mikor nem forrongott?
    Pont a mostani tamadas kapcsan jutott ma eszembe, hogy a mai korban – az internet reven – mekkora fejboldulas lenne, ha a Yom Kippuri haboru mondjuk most torne ki? Vagy a Kubai raketavalsag? Akkor mi menne a forumokban, ha Obama de facto atomhaboruval fenyegetne meg Putyint? Sehol sem vagyunk ehhez kepest most – hala egnek -, csak tul sok a zaj ami omlik rank.

  31. ***A kinai draga szarokat ugy ertettem, hogy azokat a termekeket nem fogja senki megvenni, amiket dragabban az USA-ba, es az EU-ba exportalnak. A belso piacuk erre nem eleg, ott meg azert nem vesznek annyi minosegi termeket, mint amit nyugatra exportalnak.

    Amugy meg USA es az EU nem veletlenul hozza vissza onnan a termelest, Kina mar kezd tul draga lenni – egyes tartomanyokban mar majdnem annyi a minimalber mint itt – masreszt annyit lopnak, hogy az mar tenyleg nemzetbiztonsagi kockazat. Ja es ha nincsenek felugyelve minden momentumnal, akkor szart csinalnak… (ezt a sajat szakmambol is tudom)

  32. marcika:
    Én is remélem, hogy nem eszkalálódik a konfliktus, ami most készül a Közel-Keleten kitörni Egyiptom és Izrael között.
    A nagyok nem esnek egymásnak, a kicsikkel intéztetik a piszkos munkát és az események alakítását, mint régen, de náluk a döntés joga.

  33. Montezuma

    Szerintem Indiát kicsit túlértékelitek. Addig van csak szerepe, amíg fekvése miatt blokkolni tudná a Kínába tartó Közel-Keleti olajimportot.
    1. Ezt Kína Pakisztánon keresztül kerüli ki, Pakisztánba viszik majd az import olajat, onnan vezetéken Kínába. Nem véletlenül szerették meg a sárgák a paikikat ennyire :)
    2. Az Isztánok esete. Kína feléjük is nyit, hatalmas beruházásokkal. Legtöbbjük határos vagy közel van Kínához, olajban, földgázban gazdag helyek, oda is épül most egy vezeték. Ezért fontos Kínának annyira egyébként az Ujgur tartomány.
    3. Indiában a lakosság 70%-a gyakorlatilag napi szinten éhezik. Hiába a sok modern fegyver, ha a hátország maximum egy hónapot tart ki aztán összeomlik. Továbbá India villamoshálózata és Pakisztán miatt energia behozatala is veszélyben van. Ezen felül ott is vannak erős önállósodási törekvések. Meg hát az ország kicsit sem egységes. Szóval én Indiával nem számolnék olyan komolyan. Maximum a szintén nyomorgó Pakisztánnal viaskodhatnak, más ellen teljesen hasztalanok! (Szerintem)
    4. Pakisztán is érdekes, hiszen ott is tartományok válnának ki, az állam meg full impotens. Ha valami egybe fogja és ráncba szedi őket az a Kínai hatalom lesz.
    5. Nem biztos, hogy választanunk kell majd az oroszok és a németek között. Szerintem a háttérben ezek ketten egy követ fújnak :) Szerintem rájöttek arra, hogy ők jól megférnek ketten együtt Európában, de csak ők, mások vesszenek! Nem hiszem, hogy elkövetik még egyszer azt a hibát, hogy kivéreztetik egymást. Szóval lehet egyszerűbb lenne eldönteni hova tartozzunk mint gondolnánk. Sőt tovább megyek, lehet már el is döntötték helyettünk.
    6. Az EU föderációt azért erőltetik a németek, mert így tankok nélkül hódíthatják meg Európát. A Britek erre már rájöttek, ezért megy a hiszti, a franciáknak szerintem még mindig nem esett le. Zavarja a tisztánlátásuk a francia ego, hogy ők egyenrangúak a németekkel. Pedig nagyon nem, és egyre csak nő köztük a szakadék… A többi ország nem is tudom, hogy említésre méltó-e? A Dél-Európaiak már kitették a fehér zászlót, a lengyelek meg meg fognak egyezni a németekkel, és német invázió nélkül lehetnek „Németország éléskamrája”

    Röviden ez a véleményem az eddig elhangzottakról. Jó éjt mindenkinek!

  34. Szia Drone!

    Obama lemondása garantáltan és nagyon gyorsan az USA széthullásához vezethetne. Az USA színes lakossága ugyanis ezt nem nyelné be. Tudomásul kell venni, hogy a jövő a színeseké (bocsánat, nem sértő jelzőnek szántam), akiknek alapvetően eltérő a mentalitásuk és a kultúrájuk, mint a korabeli bevándorló fehér protestáns utód lakosságé.
    Miután Romney ráadásul kőkemény mormon, ez sem jelentene valós megoldást, mert az amerikai fehér lakosság nagyobb része számára ez nem opció.

    Az USA már átlépte a point of no return-t, azaz nem fordítható vissza a jelenlegi folyamat, sem pénzügyi, sem demográfiai téren. Az USA aranykora a végéhez közeledik, a pénzügyi helyzetük egy nagyságrenddel katasztrofálisabb, mint anno a SZU helyzete volt az összeomlás előtt.
    1913. december 23.-án egy gyors kongresszusi szavazás a FED kezébe helyezte a dollár nyomtatás jogát 99 évre. Ez idén december 23.-án lejár – és tessenek megnézni, hogy a csillogó kirakat mögött valójában mit tettek azzal a nagyszerű országgal a gátlástalan és kapzsi pénzmogulok. Az Amerikai Egyesült Államokat olyan útra vitték, amely úton önmagát teszi tönkre. Amikor az USA megalakult, az alapítók valóban humánus és nagyszerű eszmék alapján álmodtak valamit, aminek ez lett a vége – még csak most kezdi sok ember ezt egyáltalán felfogni. Őszintén mondom: sajnálom. Ez a bukás alapvetően új korszak kezdetét is jelenti, ami nem feltétlenül fog jót hozni a számunkra.

    Az USA helyzete és szerepe változóban van, ami inkább félő, hogy a szűk hatalmi elit milyen lépésre szánja el magát, ha veszni látja saját kiváltságos helyzetét. Reméljük, elég bölcsek lesznek ahhoz, hogy a kevesebbel is beérjék, ugyanis ebben az esetben a kevesebb a legtöbb.

    Romney győzelmét nem akarták az USA királycsinálói, mivel olyan rövidtávú érdekek mentén akart lavírozni, ami véglegesen elmérgesítette volna a helyzetet nem csak a többi nagyhatalom vonatkozásában, hanem a saját szövetségesi rendszerén belül is.

    Az USA elnökválasztása ráadásul nem a leadott szavazatok száma alapján dől el, hanem az államok által delegált elektori voksokon múlik. Azaz hiába kapott több államban Romney bizalmat, ez kevés ahhoz, hogy ő legyen az USA elnöke. Ekkora hatalmat nem bíznak a „hülye pórnép” épp aktuális döntésére, itt nem babra megy a játék.

    Az Egyesült Államok széthullása per pillanat – szerencsére – még nem érdeke semelyik más hatalomnak. Inkább egy kicsit visszahúzódó, csendesebb Amerikát szeretne a többi nagyhatalom, lehetőleg békés úton. Ettől függetlenül – a növekvő szegénység és munkanélküliség miatt is – nem zárható ki, hogy bizonyos tagállamok előbb-utóbb falhoz állítják Washingtont ebben a kérdésben, függetlenül a külföld véleményétől.

    Hogy lehetséges-e az USA jelenlegi formájának és betöltött szerepének megtartása, megmentése – őszintén szólva nem tudom. Valószínűleg nem – és ez nem Obama vagy Romney személyén múlik.

    Remélem sikerült válaszolnom arra, amire kíváncsi voltál, ettől függetlenül szívesen veszem én is, ha valaki ennél pontosabb és konkrétabb infókat tud mondani a jelenlegi amerikai valós belső hangulatról. Én is csak közvetve hallok néhány első kézből származó sztorit, az is inkább csak Boston térségére korlátozódik.

    Ui: A többieknek is válaszolok rövidesen!

  35. Montezuma, már korábban is írtam, élvezet olvasni a hozzászólásaidat. A baráti körömben is rendszeresen felmerül az egyesült Európa kérdése, de mi mindig arra jutunk, hogy jelenleg túl sok a régi sérelem. De egy ismerősöm érdekes ötletet vetett fel. Mi van ha az EU nem a jelenlegi liberális elvek mentén, hanem később az őshonos lakosság kisebbségbe kerülésével az iszlám mentén válik valóra? Lehet egyáltalán az iszlám EU olyan tényező a világban mint a régi Európa? Vagy a jelenlegi iszlám irányzatok mentén lesüllyedünk Észak-Afrika szintjére?

  36. Már szégyellem hogy hozzászólok, de mindegy.

    Se USA, se Oroszo., se az UK, se a Spanyolok nem esnek szét. Azért, mert eddig sem tették.

    Az USA attól nem fog lelépni az oroszok vagy a britek szintjére, hogy egyszerű emberek számára a média által puffogtatott szavak mint az államadósság és infláció egy kontextusba kerül vele. Amíg ő a legnagyobb dominó az országok sorában addig kényelmesen elvan évszázados távon is.

    Az EU gyengeségét és tehetelenségét már annyit hallottam hogy rojtosodik a fülem.
    Rögtön mindenki azt várja hogy kapja be az egész világot, pedig még azt sem nyelte le hogy a világ legnagyobb gazdasági hatalma lett az egyesítéssel. Minden jön szépen sorban.

    Indiáról meg annyit, hogy ez az évtized az övé. Mivel nem egy kommunista diktatúra, emiatt gyorsabban fejlődhet mint Kína mert nyitottabbak felé az országok és kompromisszumkészebb.

  37. Sokan talan Kinat ertekelik tul.
    Ott gazdasagilag meg rettento bajok lesznek, senki nem hazudik/titkolozik arrol, ami otthon folyik mint ok. Ekkora lufit meg senki nem fujt mint ok most.

    Viszont a fentebb emlitett nyugati orszagok mar csak kenyszerbol sem fognak szetesni. Teszem azt, ki akar valni Louisana? Tegye, de vigye az allamadossag ra vonatkozo reszet is. Ja, hogy azt nem szeretne? Hat nem igy megy. Es ez igaz ma minden ilyen orszagra, amiknel a szetesessel riogatnak.
    Szerintem sajnos alapveto hiba nemzetallamokban es nemzetekben gondolkodni ma.
    Ma mar – es ezt rohadtul sajnalom es gyulolom -, cegek vannak, bankok vannak, toke van, es ezeknek az erdekei. Ha ezek azt kivannak, hogy a mondjuk baszkok legyenek fuggetlenek, akkor pikkpakk azza valnanak, ha ez meg nem erdek, akkor nem fognak. Egyelore ott tartunk, hogy a nemzetkozi toke az, ami barkit falhoz tud allitani. Ebbe pedig bele van fonodva Oroszorszag, Kina, India, mindenki. Meg Irant is meg tudjak fingatni ezekkel az eszkozokkel nem is kicsit, pedig ok aztan probaltak levalni errol a rendszerrol egy ideje…

  38. panoz:
    Kína minden területen élhosszal vezet India előtt. Nem véletlen nem kapta még meg India a hordozóját. Amíg Oroszország és Kína úgy érzi, hogy India veszélyezteti a kínai tengeri kereskedelmet, addig nem adnak ekkora játékszert nekik, hogy ezt még nagyobban tehessék.

    EU, egyik legszebb ötlet és eszme. De…
    Amilyen módon akarják ezt véghez vinni az diplomatikus szólva is elég sok kívánnivalót hagy maga után. Most az a cél, hogy a nemzetállamokat teljesen kivéreztetik gazdaságilag, így azok előbb utóbb elfogadják az EKB totális hatalmát és a közös költségvetést.

    A britek,lengyelek,csehek nem is tagjai ennek a közös pénzügyi uniónak, csak a kereskedelmi előnyeit élvezik jelenleg.
    A Szovjetunió bukására se mert volna fogadni senki és mégis bekövetkezett.

  39. marcika:
    Nagyon jól látod. Gyakorlatilag a nyugati világban 2 monetáris bank tartja a kezében a gyeplőt, FED és az EKB.
    A FED hatalmi szintjére akarják felhozni Brüsszelben az EKB-t, amihez már csak a közös eurókötvény hiányzik. A franciák már most bevezetnék, ha a németek rábólintatnának, mert az ő pozícióiknak most lenne a legkedvezőbb, a németek még kivárnak, hogy minél nagyobb súllyal legyenek ebben benne(nem állami, hanem korporációs szinteken). A britek fityiszt mutatnak az egésznek, mint a lengyelek és a csehek(II.vh politikai győzelmi hozadéka nekik ez).

  40. Kína miért szuperhatalom ?
    Nem az egy szem rephordozója miatt.
    Teljesen független a monetáris bankjuk politikája, tehát tényleg független és csak a kínai kormány diszponál a monetáris politika felett.
    Emellett BT-tagok, mert a 2.vh-t a győztesek oldalán fejezték be.
    A környezetüket teljesen tönkretették az urbanizálódás és az iparosítás mellett, de így is évi 7%-okat nőnek. Ez impresszív még mindig.

    Az államadósság nagy része az USA-ban a FED tulajdona és pont ezzel meg is válaszoltuk a kérdést, mert egy állam/államok függetlensége a FED-től való függetlenség elérését jelentené elsősorban(adósság 0 felé a jövőben ez azt jelentené).
    Iránt már leválasztották a bankrendszerről, most India,Kína és ázsia maradék része tartja életben, mert szükségük van Iránra és persze egyre jobban önellátóak a perzsák.

  41. Szia Fip7!

    Neked majd külön válaszolok, kicsit nagyobb lélegzetű a téma, így engedd meg, hogy későbbre soroljalak – ez természetesen nem leértékelést jelent, sőt!

    Python!

    Köszönöm, örülök, hogy néhány embernek hasznos amit írok, az sem baj, ha egyes kérdésekben más véleményen van.

    Qualit!

    Köszönet Néked is! A kérdésedre válaszolva röviden:

    Nem hiszem, hogy az iszlám mentén van jövője Európának. Az európai kultúrától kicsit testidegen az iszlám szemlélete. Ettől függetlenül mindenképpen befolyásoló tényező lehet (bizonyos szinten már most is az.)
    Valóban létezik egy iszlám „összeesküvés” is, amely leghangosabb hirdetője az a Muzulmán Testvériség nevű szervezet, amely azért ápol némi informális kapcsolatokat a klasszikus európai szabadkőművességgel is.
    Az iszlám terjeszkedés célja egy majdani Nagy Kalifátus létrehozása lenne, amely magába foglalja gyakorlatilag a teljes Közel-Keletet, a régi Oszmán Birodalom mintájára. Egyetlen szépséghibája a dolognak az, hogy ebben nem szerepel Izrael. (Nem Irán fenyegeti Izrael létét, hanem az, amiről a továbbiakban írok.)

    Nézzük globális léptékben a történetet: Albert Einstein nem sokkal halála előtt írt egy esszét, amelyben felhívta a világ vezetőinek a figyelmét arra, hogy a világ vagy egyesül és egységes irányítás alá kerül, vagy az emberiség belátható időn belül múltidőbe kerül. Ugyanis ahhoz, hogy önmagunkat kipusztítsuk minden alapfeltétel adott: technológia, kapzsiság, rövidlátás.

    Ha logikusan végiggondoljuk az egészet, akkor az emberi faj fennmaradásának záloga valóban egy egységes világkormány létrejötte lenne, amely garantálná a természeti erőforrások feletti ésszerű gazdálkodást, az ökoszisztéma megóvását valamint a létéből eredően ab ovo kizárna bármiféle, a földi biológiai életet veszélyeztető háború kirobbanását. Ebből a szempontból indiferens, hogy ez demokratikus vagy diktatórikus világkormány lenne-e, a lényeg annyi, hogy vagy ez lesz, vagy egy jó nagy b@zmeg. (Eleinte kizárt, hogy ne legyen diktatórikus, hiszen itt minden kontinensről és eltérő civilizációk „megregulázásáról” szólna a történet.)
    Egy ilyen világot vezető kormány létrejötte lépésről lépésre következhet csak be. Amerikai Unió, , Európai Unió, Eurázsiai Unió, Afrikai Unió, stb stb stb. – majd ezen uniók hozhatnak létre egy közös világkormányt.

    Bármilyen paradox is a helyzet, de nincs más megoldás, amely képes lehet kezelni a jövő problémáit. Ergo az összeesküvés-elméletek kedvelői, akik felemelik hangjukat a háttérben zajló manipulációk ellen kénytelenek azt felismerni, hogy nincs más út. Ezen kívül a deus ex machina maradna csak, de erre nem vennék mérget.

    A lecke az emberiségnek fel van adva: összefogás vagy pusztulás. És itt nincs helye a zsidó kiválasztottságnak, a keresztény fundamentalizmusnak, a fasiszta és appartheid eszméknek, az iszlám dzsihádnak és még sorolhatnám. Minden ember vére piros színű, tök mindegy hogy jobb- vagy baloldali, Jahvéban vagy Allahban hisz. Ez lényegtelen.

  42. Indiáról még pár adat szemléltetésként:

    1. A hivatalos nyelvet az emberek 41%-a beszéli csak! Közben 1600 regisztrált nyelv van, a második legbeszéltebb nyelvet az emberek csak 8%-a beszéli…

    2. India átlagéletkora 26.5 év!

    3. Teljes termékenységi arányszám: 2,58 született gyermekek / nő (2012)

    4. Írni olvasni tudás: 61% (valószínűleg ez „túlbecsült adat”, ennél alacsonyabb lehet a valós)

    5. A kaszt rendszer mai napig él, 3000 különböző kaszt van, az emberek 70%-a valamelyik alacsonyabb státuszú kaszt tagja. Egyébként ez fedi a 70%-nyi éhezőt.

    6. Államforma: Szövetségi köztársaság (28 államból áll+6szövetségi terület+főváros) Szóval tagoltabb mint az EU, és a fentiekből látszik, hogy még annyira sem egységes társadalmilag.

    7. Indiában a hivatali státusz egy életre szól, továbbá a korrupció és az apátia a sokszorosa a magyar bürokratikus rendszerének.

    8. Egy főre jutó GDP (vásárlóerő paritás): 3700 $ (2011) Ez reál GDP-ben kb. 1200$. Összehasonlításként Magyarországon: GDP(egy főre jutó): 19.800 $ (2011)

    9. Költségvetés:
    bevételek:196.400.000.000 $
    kiadások: 308.800.000.000 $ (2011) Ebből látszik, hogy a költségvetés harmadát hitelből fedezik, vagyis a hiper-szuper katonai eszközöket hitelre veszik!

    10. Állami nyugdíj és társadalombiztosítás gyakorlatilag nem létezik.

    11. Államadósság: 48,5% a GDP (2011) Ezt annyival egészíteném ki (csak, hogy látsszon az, hogy biza nem csak az Argik kamuznak), hogy ez csak a SZÖVETSÉGI állam adóssága. A tartományok külső belső adóssága, a „régiók” külső belső adóssága és a települések külső belső adóssága ebben nincs benne. Indiában pedig ezek a szervezetek is el vannak adósodva nyakig, de lövése sincs senkinek , még nekik sem, hogy ez számszerűen mennyi. Az összes adósságot a GDP 100%-a fölé tippelik, és ebben az a súlyos, hogy az Indiai 1676milliárd$-os GDP-ből az állami bevételek mindössze 200 milliárdot tesznek ki. Szóval egy 1676 milliárdos$ fölötti adósságot esélyük nincs kifizetne. (Még az általuk bevallott 48.5%-ot sem tudnák visszafizetni)

    12.Emellett viszont magas adók vannak:
    Vám:10-12%
    Legmagasabb vámszínt:40%
    Társasági adó a külföldi vállalatoknak:55%
    Társasági adó a hazai vállalatoknak:40%
    Tőkenyereségi ráta külföldi vállalatoknak:20%
    Tőkenyereségi ráta hazai vállalatoknak:30%
    Magas adók, de kevés bevétel. Ebből tökéletesen látszik, hogy mennyire nem hatékony a bürokratikus rendszer.

    13. Ezen felül súlyos energiaellátási gondokkal is küzd, mind az elektromos áram, mind az energia behozatal terén. (például az Indiai atomerőművek annyi áramot termelnek ami a teljes elektromos rendszer hálózati vesztessége !!!!)

    14. A helyzetet súlyosbítja, hogy a pénz nagy része nem be, hanem ki áramlik:
    Export:299.400.000.000 $ (2011)
    Import:461.400.000.000 $

    15. Ha egyéb adatokkal együtt egy kereslet-kínálat függvényt állítunk fel Indiával kapcsolatban azt kapjuk, hogy a kereslet hihetetlen ütemben növekszik, de ennek csak elenyésző része a fizetőképes kereslet! A kínálati oldal ezt a növekedést nem tudja lekövetni, de ha letudná sem lenne elegendő pénzeszköz a keresleti oldalon a kínálati javak megszerzésére.

    Vagyis ha engem kérdeztek, India 20-30 éven belül magától is simán összedőlhet. Én egyébként nem is tartom feltörekvő hatalomnak, szerintem csak próbálnak úgy tenni, de amúgy fasorban sincsenek.

  43. @fip7

    A számokat önmagukban nem is értem.

    9. Költségvetés:
    bevételek:196.400.000.000 $
    kiadások: 308.800.000.000 $ (2011)

    Ez hogyan korrleál a következővel…?

    Indiai 1676milliárd$-os GDP-ből

    A 48%-os hiányt a számaid alapján 1 év alatt kellene összehozni? Jó lenne látni, hogy az egymásra dobált számokból hogyan jönnek ki a dolog, mert ez így összefüggéstelen számomra.

  44. Sziasztok!

    Montezuma érdekes a világkormány melletti érvelésed, viszont az erőforrások ésszerű felhasználását meg elosztását ettől szerintem ne várd. Kisebb méretben láthatunk napi szinten ilyent, amikor egy miniszter vagy miniszterelnök szülővárosa / megyéje, a kormánypártot inkább támogató megyék, stb. a parlamenti cikus alatt több erőforráshoz jutnak, mint a többi régió. Itt is ugyanaz lenne csak nagyban, több erőforrással, mégnagyobb társadalmi különbségekkel és emiatt mégtöbb felszültséggel. A vezetők akkoris a sajátjaiknak osztogatnának, és a népeességet figyelembe véve vagy Kína vagy India, de mindenképp az ázsiai régió diktálna. Előbb utóbb emiatt esnének a nemzetek egymás torkának, mert ha tetszik ha nem, az ember nem csak hús és vér, hanem ott a tudat is, amitől okos, de egyszerre hülye is.

    Arra a deus ex machinara meg kiváncsi vagyok, hogy van-e valami ötleted.

  45. Szia Joker!

    Alapvetően nem szimpatikus az Új Világrend eszméje a Világkormány életre hívásával egyetemben, de enélkül – figyelembe véve a legalapvetőbb emberi tulajdonságokat (önzés, hatalomvágy, kapzsiság) – még setétebb a jövőkép. Kivéve, ha az egész emberiség együttesen spirituális szintet lép és megvilágosodik – deus ex machina a la Gaia. (Na, ezt nem várom ki fél lábon, az tuti.)

    … vagy

    Jelenések Könyve – a bárány eljövetele, Korán – Mahdi eljövetele (Egyébként a Tóra, a Biblia, a Korán, a Bhakavat Gita stb. a legnagyobb „konteó” gyűjtemény! :D)

    Ennyit a szép eszmékről és elvekről, lássuk a valóságot:

    Ha az emberiség nem fog össze félretéve a rövidtávú önös érdekeket, akkor maximum csak isten segíthet rajtunk a következő évtizedekben. Ugyanis egyetlen közös űrhajón utazunk a világegyetemben, ezt pedig Föld bolygónak hívják. Haza lehet vágni ezt a multinacionális cégek és a bankkartellek profitéhségének az oltárán, de utána mi marad?

    Valójában szkeptikus vagyok, tartok tőle, hogy semmiféle valós összefogás nem lesz, a nagyhatalmak illetve a mögöttük álló érdekcsoportok is csak az alkalomra várnak, hogy kiüssék a többi konkurenciát, addig pedig altatják a mesékkel a jónépet.
    Hogy ezért mekkora árat kell majd fizetni a végén – ez őket nem érdekli.
    És még valami: nem vagyok a Világkormány támogatója, nem akarom az ő Új Világrendjüket és lesz@rom a hivatalos értékítéleteket. De azt látom, hogy nem jó irányban alakulnak a dolgok. Ennek a menetelésnek szomorú vége lesz.

  46. Montezuma

    Köszönöm a kimerítő válaszod, egyvalamit azonban kiragadnék, ami szerintem is érdekes, és erről naphosszat lehetne vitatkozni.

    Az USA elnökválasztása ráadásul nem a leadott szavazatok száma alapján dől el, hanem az államok által delegált elektori voksokon múlik. Azaz hiába kapott több államban Romney bizalmat, ez kevés ahhoz, hogy ő legyen az USA elnöke.

    Bár nem tisztem megítélni, de szerintem az amerikai elnökválasztási eljárás hibás. Nézd csak ezt meg:

    http://www.tnr.com/sites/default/files/mapfinal.jpg

    Ez alapján Romney bőven nyert volna, ugyanis az a terület amit az ő által elnyert államok lefednek, azok bőven kiteszik az USA területének 60 százalékát.

    Ráadásul a rendszer győztes mindent visz elven alapul, ugyanis hiába kap mondjuk Obama 4 millió szavazatot Kaliforniában, Romney meg mondjuk 3,5 milliót, az 55 elektori szavazat amit onnan be lehet zsebelni, az mind a győzteshez irányul. A vesztes szavazata gyakorlatilag elvész. Így hiába nyeri meg Romney mondjuk Kentucky-t, Dél-Dakotát, meg mondjuk Utahot, a három állam elektori szavazata nem teszi ki a felét annak a mennyiségnek, amit a fent említett egy államból jön. Persze lehet mondani, hogy az egyikben többen élnek, mint a másikban, de az államokat elvileg egyformán kéne kezelni, lakosságtól függetlenül.

    De mutatok egy érdekesebb térképet:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/2012_General_Election_Results_by_County.png

    Ha pusztán az alapján dőlt volna, ki hány megyében nyert , akkor nincs miről beszélni. Elsöprő a „vesztes” fölénye.

    Jól ki van találva ez a rendszer, nem?

  47. Ez alapján Romney bőven nyert volna, ugyanis az a terület amit az ő által elnyert államok lefednek, azok bőven kiteszik az USA területének 60 százalékát.

    A jelenlegi elektoros rendszer szeritnem egy nem jó, de nagyon szar lenne ahhoz képest, ha terület döntene. Akkor már inkább elektorozzunk. Alaszka az USA területének 17%-át teszi ki, lakossága meg kb. 0,2%. Tehát mennyire lenne felül reprezentálva a területtel…? Honnan jött ennyire elvetemült ötlet az összehasonlításhoz?

    Persze lehet mondani, hogy az egyikben többen élnek, mint a másikban, de az államokat elvileg egyformán kéne kezelni, lakosságtól függetlenül.

    Egyenlően kezelni is marhaság az államokat. Mi alapján mondod azt, hogy Alaszka szavazóinak szava többet ér, mikor New York város egy „koszos” negyedében többen élnek, mint ott…?

    Legegyszerűbb kidobni az egész elektori marhaságot. Aki több igent kap, az lesz az elnök. Ennyi. Ennél egyszerűbb és igazságosabb rendszert nehezen tudok elképzelni. Minden szavazat egyenő. Nincs listás bohóckodás sem semmi más.

    Az angoloknál asszem ehhez hasonló rendszer van. Nincs se lista, se semmi. X képviselő hely. Aki a legtöbb szavazatot kapja, az lesz képviselő, akinek a legtöbb képviselője van, az jelölhet miniszterelnököt. Ennyi. Ha a miniszterelnök jelölt veszít, akkor meg IJ… (Bár ennek még utána kell néznem, hogy lehet -e valaki miniszter, ha nincs képviselői mandátuma.)

  48. Drone és Molni:

    Az USA elnökök évtizedek óta csak és kizárólag két oldalról kerülnek ki: republi vagy demokrati. Nincs több oldal. Mindkét oldal mögött olyan lobbik állnak (Sokszor átfedésben!!!), hogy legvégül tök mindegy, melyik jelölt nyer, hiszen „jobbról is nekem dalol meg balról is nekem dalol”, ugye.

    Abszolút korrekt és igazságos az lenne, amit Molni írt: aki a legtöbb szavazatot kapja, az legyen az elnök és kész.
    Igen ám, de ez valódi demokráciát jelentene, amelyben az állampolgárok döntik el, hogy ki legyen X évre a vezetőjük.

    Néhányszor már írtam: az USA nem demokrácia, hanem plutokrácia. Ott pedig nincs helye semmiféle „véletlen” bakinak. A meccs előre lejátszott, de kell hozzá a színház.

    Most komolyan, ki az aki elhiszi, hogy 50 éve csak két bebetonozott pártból állított jelöltre lehet maximum voksolni, de a végső döntés akkor is az elektori szavazatokon múlik.

    Bush és Florida. ;D

    Tetszik, nem tetszik, de ez van. Pont azért, hogy nehogy már a sok droid (állampolgár) döntsön arról, hogy ki ül be az ovális irodába. Ők csak adózzanak és fogyasszanak a többit meg bízzák azokra, akik…, jaj, de ez már megint konteó lenne. Nem szeretném, ha bárki emiatt fáradtabb lenne.

    UI: Ne higgyetek a birodalmakban, mert mindig keserű csalódás a vége. Mindig. Ha nem hiszitek, majd meglátjátok.

  49. karesz, regen jo volt, de amiota azt bizonygatja az a feleszu szaniszlo, hogy a Jorg Haidert egy hellfire-el lottek ki egy dronerol, meg a kolontari iszapomlest haarpal csinaltak, valamint a flightradar24 altal is meg van erositve, hogy chemtrail-ekkel probaljak elpusztitani a magyar mezogazdasagot a gonosz bankarok, azota nalam az a musor mar bekerult a kabare kategoriaba.

  50. marcika:
    Arról az ominózus Haider/Kolontár/chemtrail echo tv-s előadásról két dolog.
    Mikor blog.hu-n kihozták, akkor a legkevésbé hozzáértőbbek is megcáfolták Szaniszló minden második mondatát.
    Másik meg, ahogy hallottam, mikor az adás lement, akkor úgymond „házon belül” is elment pár üzenet, hogy „emmeg mi a kajlafaszú sündisznó volt?”…
    Viszont a biztos néző közönségük (az a nagyjából hibahatáron belüli 1%) meg csüngött az elhangzottakon és nem győztek tapsikolni…

  51. Egy kirakós játék első kockáit látjuk lerakva.
    Gáza, Palesztinok, akik iráni gyártmányú rakétákkal lövik Izraelt.
    Végső cél, az iráni nukleáris fegyvergyártási kapacitás kiiktatása.
    Kicsit megbonyolítják, hogy a világ közvéleménye előtt, minden katonai lépésre legyen megfelelőnek tűnő indok.
    Összeesküvés elmélet ez persze, de nem lepődnék meg, ha a folyamatok erre vezetnének majd tovább.
    Iránra mindenképp katonai csapás vár majd, ha magától nem lép vissza atomprogramjától.
    Kezdő lépések ezek, gerjedjen csak az Arab világ, no meg a Perzsa. :)
    Szájkaratén kívül, még lépnének is valami kézzelfoghatót, na az kellene csak Izraelnek.
    Szerintem, a Zsidó állam most elmegy a falig.
    Önmagában Gáza lnem kell tartalékosokat mozgósítani.
    Az izraeli haderő békelétszáma, mindenkori készenléte, nem indokol mozgósítást, egy ilyen akcióra.
    Feltételezem, az esetleges egyéb közel-keleti országok reakcióijának lehetősége az oka, az izmosabb katonai készülődésnek.
    Illetve, Irán. :)
    Most tényleg háború lehet a Közel-keleten.

  52. Marcika:

    Az USA már egy jó ideje erodálódik. A birodalmak sosem szép lassan szoktak leépülni, hanem hirtelen dőlnek be egy akár látszólag jelentéktelen momentum kapcsán: termeszvár-effektus. Nem drukkolok ennek, de nem tudom azt leírni, ami sokatok vágya, hogy minden rendben lesz, ne aggódjatok. Illetve le tudom írni, ha ettől bárki boldogabb lesz, de sokat nem ér.

    Egyébként nem csak Texas lenne az egyetlen, aki megállna a saját lábán, de egy kiválás dominót indítana el – a kiváló államok ráadásul összefognának, hiszen ennek konkrét és kőkemény történelmi hagyománya van! Ráadásul Mexikó is igen közel van…khm…

    Joker:

    Lesz szárazföldi támadás, több frontra is készül Izrael. Hogy mi lesz a vége ennek? Azt nem tudom, de azt igen, hogy nem feltétlenül a Közel-Keleten fog véget érni, ami onnan most kiindul.

    Honvéd:

    „Végső cél, az iráni nukleáris fegyvergyártási kapacitás kiiktatása.”
    Ez sajnos nem igaz, bár ez nem a te hibád – ez a fedősztori. A többi nagyjából stimmel.

    Még valami: Olyan nincs, hogy kiterjedt közel-keleti háború. A kiterjedt közel-keleti háború = új világháború nyitánya. A katonai konfliktus eszkalációja a küszöbön áll.
    Reménykedjünk, hogy a nagyok elég bölcsek lesznek.

  53. Gigabiga:

    Ha segítetek elintézni, hogy Tálas helyett én mehessek soron kívül nyugdíjba, akkor megígérem, hogy soha többé nem írok hozzászólást.
    Úgy szeretnék már én is érdemtelenül kiváltságos és eltartott lenni! Olyan nagy kérés ez?

  54. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, sőt egyáltalán nem végül is, de úgy gondoltam, ezt megosztom veletek.
    Brüsszelben nem állítanak nyilvános karácsonyfát, mert sértené az ott élő muszlim hívőket.
    Na erre a kabátra varrjatok gombot. :)
    Jómagam inkább kimaradnék egy olyan közös európai államból, ahol ez jelenti a liberális jövőt.

    http://karpatinfo.net/cikk/kulfold/brusszelben-muszlimokra-hivatkozva-nem-allitanak-karacsonyfat

  55. Azért egy két szempontot figyelembe kell venni. A palesztinok elpáholása lehet belpolitikai célú, valamint az is hogyha Szíria bebukik akkor kétfrontos illetve három front is lehetne. Bár ez szerintem a hadseregnek nem okozna nehézséget, de úgy tűnik a 75 km rakétákkal is elég nagy területet lehet beteríteni, három oldalról meg még nagyobbat. A vas dóm teszi a dolgát ugy tűnik, de messze van a 100% -tól, és szerintem nem örvend tőle a költségvetés. Ha minden egyes rakétára indítanak egyet akkor lassan el kell kezdeni tölteni.

  56. Brüsszelben nem állítanak nyilvános karácsonyfát, mert sértené az ott élő muszlim hívőket.

    Az Eu hívők magasról leszarják az őshonos népeket.
    Előbb utóbb őket részesítik előnyben.
    Engem optikus szakmával fel sem vennének a Szatmár Optikába de a kisebbséget úgy vették fel hogy annak csak az volt a szakmája érettségi nem volt neki.Na ettől kapok én agyfaszt nem attól ha itt valaki hülyeséget ír.
    Ez van a rendőrségnél is .

  57. Mis is mondott Kadhafi?

    „Vannak jelek melyek arra utalnak hogy Allah győzelmet ad az Iszlámnak Európában kardok fegyverek és hódítás nélkül”
    Nem kellenek terroristák nem kellenek öngyilkos merénylők .
    Az 50 milliónál is több muszlim Európában néhány évtizeden belül iszlám kontinensé változtatja .

    Mist is lehetne ehez hozzá fűzni ?

  58. molnibalage szerint:
    2012. november 16. péntek @ 11:41

    Most hétvégén nem vagyok otthon szóval hosszú kifejtésre várni kell.
    A 48% az a GDP arányos (beismert) államadósság. Azt a GDP-hez viszonyítva mérjük. Az 1676 milliárd$ meg a GDP. Ennek a 48%-ával tartozik az Indiai szövetségi állam a hitelezőinek.

    A 200 milliárd$ bevétel, 300 milliárd$ kiadás azért fontos, mert ez azt jelenti hogy:
    1. India adóssága évi 100 milliárd$ növekszik csak a központi szinten, évente!
    2. A 200 milliárd$ bevétel és az 1676 milliárd$ GDP-ből jól látszik az állam alacsony bevételi szintje amit a fent vázolt magas a adókkal sem tud növelni.
    3. Számszerűsítve csak az Indiai szövetségi köztársaság kb. 800 milliárd$ al tartozik. Ezt vesd össze az előbb leírtakkal és rájössz, hogy az állam összeomlása csak idő kérdése.
    És még sorolhatnám. Nekem nagyon beszédesek a vázolt adatok, de nekem ez a szakmám, és sajnos elfelejtkezem arról, hogy mások nem tudnak ilyen adatokból „olvasni”. Szóval a számok között nagyon is van valós kapcsolat csak ezt élőszóban is másfél óráig tartana kiveséznem ha mindenre kitérnénk :)

  59. ha mar a vasdomal is foglalkozunk, van par kerdesem.
    Menyibe kerulhet egy ilyen raketa?
    a palestin”home made” raketak olcsok es keves penzert ezreket lehet eloalitani beloluk, a vasdomal gondolom nem ugy van, izraelnak jo sok penzebe fog kerulni az hogy leloveti azt a par ezer palestin raketat. Egy hoszabb haboru eseten hogy birna izrael potolni a reketakat? Gondolom ilyen modern cucbol nincs nagyon sok, es egyszer kifogy fogyni a keszlet.

    Kul a palesztinok hulyek, van par ezer lod ki es felejtsed el raketajuk amik ki tudja hova esnek le (olvasom a hirekben raketa eset egy iskola, haz, falu stb MELET), amibol 100bol 5 talal valami valodi celt. Meg van meg valami fegyveruk es az minden. Izrael meg a vilag egyik nagyhatalma. Mien hulye kell hogy legyel hogy piszkald a nagyhatalat amikor neked nincs majdnem semmid? Tan tobbet er nekik 3 izraeli halot atol hogy palesztinok szazai esnek el?
    Nem mondom hogy a palesztinoknak nem kell harcolniuk magukert, de ez total rosz mos ara…

  60. @altx

    A tálibok is hasonló módon harcolnak az ISAF ellen Afganisztánban (IED, Kalasnyikov, aknák, stb.), mégis viszonylag „eredményesnek” tekinthetőek. Egyébként ha valaki nagyon elkeseredett harcot folytat (akár hazaszeretetből, akár csak elvakult dühből), akkor nem számítanak az emberéletek, csak hulljon az ellen bármi áron.

  61. Nem hülyék , egyszerűen megvesznek valamitől . Az a valami pedig ez :

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Historical_region_of_Palestine_(as_defined_by_Palestinian_Nationalism)_showing_Israel%27s_1948_and_1967_borders.svg

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Palestinian_territories_(West_Bank_and_Gaza_Strip)_showing_Israel%27s_1948_and_1967_borders.svg

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Palestinian_National_Authority_showing_Israel%27s_1948_and_1967_borders.svg

    Függetlenül attól hogy ki tehet róla . ( Azért ezt elég nehezen emészti meg az ember azt hiszem )

  62. @altx

    A wiki szerint 90 000 dollár egy rakéta.
    Ami a hatékonyságát illeti nehéz külső szemlélőként megállapítani, mivel a rendszer nem lő le minden rakétát, hanem csak azokat, melyek lakott területre csapódnának be. A többit hagyja továbbmenni. Szerintem csak azok ismerik a reális adatokat jelenleg, aki a rendszert kezelik.

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8kAyqbKwd1o

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YAujpU7oUfI#!

  63. OFF

    Nem szeretném senki estéjét/reggelét megzavarni (pláne fárasztani) ostoba konteókkal, de ezt a videót ajánlom minden épelméjű olvasó figyelmébe.
    Potom tíz perc, magyarul feliratozva, egy 2011. decemberi sajtótájékoztató Brüsszelből, elég egyértelműen és nyersen fogalmazva, de a lényeg ennyi:

    http://www.youtube.com/watch?v=5IOlIWjtVg0&feature=player_embedded

    Kiemelten javaslom azon Urak részére is végignézni (ha merik, persze), akik még mindig álmodnak. Ezen ismeretek nélkül el is hiszem, hogy minden ötletre felkapják a vizet és agresszíven hárítanak.

    A másik ügy: Közel-Kelet.
    Onnantól válik keménnyé a helyzet, amikor Egyiptom hivatalosan is felveti a békeszerződés felmondását Izraellel. Ez lehet, már csak napok kérdése.

  64. Mac:

    Akárcsak Drábik Jani. :D
    Igaz, ő is sok éven át CIA „alkalmazott” volt és elég kemény körökben mozgott, mellette pár évig a Szabad Európa Rádió főszerkesztője is volt.
    Bár ő is „konteó” gyártó (ezek nagyrésze nem konteó egyébként, de mindegy), de ha teheted és egyszer személyesen találkozol vele, valszeg változik a véleményed. Kolléganőm személyes jóbarátja az illető úr mellesleg.

    Ezzel én le is zárnám ezt a témát, legyen elég annyi, hogy elég magas szinteken foglalkoznak ezekkel a témákkal és ügyekkel nem komolytalan személyek, beleértve többek között a mai magyar kormányt és néhány szolgálatot.

    Persze sokszor egyszerűbb legyinteni…, én megértem.
    De enélkül esélytelen bármit is felfogni abból, ami történik vagy történni fog.

    Innentől kezdve mindenki egyéni felelőssége az, hogy mire nyitott és mi az, amit eleve kizár. De utána ne legyen rinyálás, ha mégis kiderül a b@zmegekről, hogy igaz! ;D

  65. Montezuma

    Eléggé gyomorforgató „elmélet” .

    ( Gondolom te nem ma láttad először , szóval ha megengeded kíváncsi lennék a véleményedre . Ha jól értettem a pénz már nem tétel ezeknek a köröknek . Inkább az élethez való dolgok érdeklik őket . Látsz te valamilyen szerepet Magyarországnak? Hiszem az egyik legnagyobb vízkészlet itt van az EU-ban . Ezért mennek itt is az IMF tárgyalások?)

    ( A kérdés igazából csak az én kíváncsiságomat szolgálja , bocs mindenkitől )

  66. Montezuma

    Nem kötözködni akarok csak beszélgetni:

    Megnéztem a videót. Van benne valami részigazság, de szavakat kiabálni a semmibe bárki tud.

    Ki ez az ember? Miért is kellene elhinni amit mond? Ha én is csinálok egy videót, amelyen pl.: a földönkívüliek létezését és USA kormánnyal való kapcsolatát bizonygatom egy jól összerakott történettel, akkor azt elhiszed?

    A video után nekem a chemtrail elmélet jutott eszembe.

  67. Üdv Karesz!

    Szívesen válaszolok, de a legelején le kell szögeznem, hogy én alapvetően idealista (vagy balf@sz, ez csak nézőpont kérdése) vagyok és alapvetően életigenlő oldalról nézem az egészet.

    A pénz szerepe ebben a történetben már rég nem az értékközvetítés, hanem a nemzetállamok ellehetetlenítése, amelyekhez gondosan összeválogatott kormányok asszisztálnak. Ennek célja pedig az, hogy az emberiség (nyelvtől, vallástól és bőrszíntől függetlenül) végletekig kihasználható és éhbéren tartott olcsó és csereszabatos fogaskerék legyen. Ennek egy jól működő állam csak akadálya lehet.

    Gondolj bele, tényleg ennyire hülye és béna lenne Európa és az USA, hogy már-már sci-fi szinten eladósodik?
    Egyáltalán, egy állam vagy unió kinek és hogyan tud eladósodni? És mi van, ha nem tud fizetni? Eladja a városait, hegyeit, folyóit? Kinek van joga ezeket egyáltalán áruba bocsátani?
    Milyen állam az, amely nem rendelkezik saját jogon nyomtatott nemzeti valutával?

    A nyugati demokrácia illetve kapitalizmus díszlete mögött megtörtént az emberi történelem legnagyobb lerablása, illetve történik folyamatosan, miközben a pórnép meg ünnepel…, mit is?

    A magyar vízkészlet és termőföld fontos kincs – elsősorban nekünk. De ehhez azt művelni illetve szabályozni kell (vízgazdálkodás) – vagyis kellene. Így halott tőke, amely parlagon hever ebek harmincadjára bízva.

    Magyarország statiszta az ügyben, ráadásul lehetetlen történelmi helyzetben – ha a magyarok magyar érdekek mentén lépnek, akkor a környező államokban azonnal előkerül a magyar kártya. Nem kell messzire menni, Brüsszel gazdáit sem a Benes-dekrétum nem zavarja, sem a magyar kisebbségek helyzete.

    Én nem vagyok „turbó”magyar, de az feltűnő, hogy ha francia, angol vagy német kisebbségekkel próbálna bárki valami hasonlót eljátszani, akkor azonnal óriási balhé kerekedne belőle.

    Érdekes látni azt is, hogy a legnagyobb kommunista gyűlölők hogyan válnak Fidesz gyűlölővé is – pedig semmi más nem történik, mint a magyar nagytőke próbál pozícióba jutni Magyarországon a nem is létező nemzetközi nagytőkével szemben. Nem egy véresszájú antikomcsit hallok mostanában hasonlóan beszélni a Fityeszről, pedig korábban Viki volt az istenük. Na ezt magyarázza el nekem valaki végre, mert ez a fajta tudathasadás azért nem semmi.
    (Ui: nem vagyok Fidesz szimpatizáns, sosem voltam az, de az azért elég vicces, amikor baráti beszélgetések során én védem néha Vikit az egykor fanatic Fideszesekkel szemben.)

    Egy biztos: Ahogy az elitünket nem érdekli a bolygó és a bioszféra sorsa, mitől érdekelné őket az emberek sorsa? Hiányzik nekik 7 milliárd rinyáló éhes száj? Ugyan már…

    Hogy egy konkrét példával illusztráljam, a szabadság és demokrácia zászlóshajója számára ez sem jelentett soha gondot:

    http://hungarian.ruvr.ru/2012_10_05/90341123/

    És még mindig „tömegek” éljeneznek nekik, de ha rosszat mersz szólni, akkor három tucat jelző közül választhatsz magadnak (fasisztától az elmebeteg konteó gyártóig).

    Basszus, én emlékszem a szocialista világ utolsó évtizedére, valami nagyon hasonló volt akkor is, csak akkor A Nagy Szovjetunióról nem szabadott rosszakat mondani.

    (De ők legalább nem permetezték Moszkvát és Szentpétervárt, hanem egyszerűen elvittek a pics@ba Szibériába, ha zavaró volt a személyed.)

    Sok ilyen videót láttam már, sok olyan emberrel beszélhettem, akiknek meglehetősen autentikus ismereteik voltak/vannak bizonyos dolgokról, de ezeket nem szeretném itt leírni.

    Sajnos Magyarország kicsit már elkésett ezzel a „véd”harccal, nem a mi hazánk szintjén dől el a jövő. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor carpe diem, hisz úgyis mindegy, de majdnem…

    Remélem érthető választ adtam, talán több mindenre is, mint amit kérdeztél.

  68. Üdv Gigabiga!

    Egyáltalán nem veszem kötözködésnek, sőt! Mindenkit óva intek az ész nélküli dogmáktól: legyen az chemtrail, illuminati vagy épp a napi aktuális sajtóhírek!

    A koma konkrétan nevesített mindenkit Brüsszelben egy nagy nemzetközi sajtótájékoztatón – se per, se feljelentés, se semmi, nagy kuss. Még helyreigazítást sem kértek. Miért?

    Wikileaks és Assange. Washington és London minden követ megmozgat, hogy kiadják őt. Miért?

    Chemtrail: mérgeznek minket vagy inkább védenek? Mindkettőre van logikusan felépített elmélet.

    Világkormány és Új világrend: ez most gonosz lesz vagy szükségszerű? (Lásd múltkori kis esszémet.)

    Egyáltalán: Tehetünk-e bármit ez ellen. Egyáltalán kell-e tenni ellene?

    Amíg ezekre a kérdésekre nem kapunk vagy adunk önmagunk számára egyértelmű és megnyugtató választ, voltaképpen felesleges tovább agyalni, hiszen azt sem tudjuk eldönteni, hogy van-e miről dönteni.

    Ezekből a milliónyi és már-már emészthetetlen információ áradatból engem speciel a közvetlen geopolitikai vonatkozású részek érdekelnek. Ennek pedig az az oka, hogy a hivatalos és lojális sajtó valamint hírözön nem ad választ a miértekre, illetve ami választ kapok, az olcsó reklám csak.

    A nácik és a komcsik elhallgatták a híreket, a libsik a neten ömlesztik felturbózva. A végeredmény ugyanaz, nem tudod, mi az igazság.

    Egyébként korábban sosem volt szokásom cikkeket és videókat linkelgetni, csak leírtam a véleményem dolgokról, de voltak, akik állandóan bizonyítékokat/forrásokat/linkeket követeltek minden mondatom után.

    Én elhiszem, hogy a koma a videón egy nagy mókamester és minket szédít – bár szólt előre, ne a piramisról és a mindent látó szemről (= illuminati) várjuk a mesét – ettől függetlenül nem piti helyen, nem piti emberekről beszélt elég konkrét dolgokat, felvállalva a nevét, arcát és mindenét az egész világ előtt. És nem ő az egyetlen a szakmában!

    Számomra ez az ember sokkal hitelesebb, mint például a „köztiszteletben álló” nagy amerikai bankházak vezérei, akik az amerikai emberek adójából vígan mulattak. Arról a pénzről beszélek, amivel előtte éppen „megmentették” őket.

    Te kinek hinnél?

  69. Úgy szeretnék beleszólni ebbe a teóriagyártásba, meg leoltani a velem nem egyet értőket, de nem teszem. Ami itt folyik azzal nem tudom tartani a lépést, csak nézem a betűket de nem látok. Mostantól csak tisztán a haditechnikához szólok hozzá, nem védem a demokrácia és a nyugat eszméjét offtopikként ezen a fórumon. Az ideologizálást meghagyom a fentieknek.

    Nem az eszme alakítja az emberi sorsokat, hanem az emberi sorsok alakítják ki a maguk megfelelő eszméjét.

    Legyek a legnagyobb címzetes ökör ha mégegyszer megteszem.

  70. Gyerekek nem tudjátok véletlen hogy a Gázai Palesztinok mivel zaklatják a fürtösöket? Mert állítólag Iráni csúzlikal. De a vas kúpakjuk nem naon mükszik :D

    Jah a HTKA kicsit levan maradva az ien hírek terén? Állítólag 2 F-16-s is lepotyant palesztin segítségel.

  71. Karesz
    Nincs ebbe semmi meglepő csapj fel egy törikönyvet bárhol.
    A világba mindig is ment a törekvés a „világuralomra” (ércsd az ismert világ uralmára) nézd meg a birodalmakat mind arra törekedtek hogy az egész számukra ismert világot uralják és a benne élő embereket egységesítsék egy népcsoportá kovácsólják össze. Nézd meg a nagy hódítókat hadvezéreket mind azthitte a világot uralja (közbe csak a számára ismert világot uralta vagy próbálta meg urlni.)
    Ez egy teljesen természetes folyamat az emberi lét velejárója az az összeesküvés hívő aki ezt tagadja. (megalomán emberek mindig is vóltak mindig is lesznek és nem azért mert annak születnek hanem mert a hatalom azzá teszi őket szép lassan ahogy egyre nagyobbakat harap a tortába.)
    Itt most feltehetném mi a népek nemzetek célja a (népek harcában) de fölösleges mert egységes cél nem létezik adott népnek adott szituációra kell reagálni és aszerint célt kitűzni. pl Magyarországnak vagy törökorszzágnak vagy mongóliának a jelenbe esélye sincs világuralomra törni uralni azt majd idővel egységesíteni (elsőnek divattal egységes öltözködés majd egységesíteni a gondolkodást amit jelenleg azonos tvadással filmekkel újságokkal könyvekkel lehet elérni majd a végén a nyelv egységesítésével egy új egységes kúltúrát létrehozni vagyis egy egységes új nemzetet aminek az ismert világon mindenki részese) na erre jelenleg nincs lehetősége se nekünk magyaroknak se a törököknek se a mongoloknak de a múltba vólt rá esély volt ily feszítő nép akinek majdnem össze is jött de most a fentmaradásnak kell lenni a célnak vagy a fejlődésnek erősödésnek(mert kitudja mikor hoz újra lehetőséget a jövő ha meg úgygondoljuk hogy sohase hoz (a soha az nagyon hosszú idő :D) akkor már vesztettnek tartjuk a népünk a genetikánk az őseink. Jelen esetbe tudjuk kiknek van esélye a világ uralására és a saját kúltúrája terjesztésére (totális elterjesztésére) USA,Kína és bár nem egy egységes ország (még) de egy kúltúrkör és 1 beszélt nyelv (legalábbis tanúlják) az iszlám (arabrésze). Amiről M beszél az csak az 1ik oldal az úgymond keresztény CIVILIZÁCIÓ egységesítésről szőt terv késöbb ez az egységesített civilizáció uralhatná a földet (de igazából egyik civilizációnak sincs nagy esélye arra hogy az elkövetkező évtizedekbe lenyomja a másik kettőt vagy akár csak 1et is. természetesen nem csak ezek a civilizációk léteznek (és ezis nagyon lesarkított de az oldal se erről szól.)

  72. rico én fajr-5 rakétákról olvastam, ami Made in Iran cucc. Egy leszedett f-16-osról olvastam tegnap, azóta igaz növekedhetett a számuk, de az a hír sem volt megerősítve és nem tudom, hogy arra mit használhattak. Az okosabbak megmondják, hogy mijük lehet a palesztinoknak (és hogy honnan), amivel le tudnak szedni egy ilyen madárkát.

  73. Régóta írogatok erre az oldalra (ha írok, akkor is gyakorlatilag csak ide), úgyhogy régi és még régebbi kommentelő társaimnak köszönettel tartozom. Köszönettel, méghozzá kétfelé.

    Köszönet azoknak, akik – ha nem is feltétlenül mindenben egyetértve – de alapvetően pozitívan (nem negatívan) álltak eddig is hozzám.
    Köszönet azoknak is, akik abszolúte pártatlan módon a szakmaiság oldaláról vitték/viszik a prímet. Azt nem hazudom, hogy értettem a részleteit annak, amiről írtak, már annak is örültem, amikor a számomra nem ismert/értett működésű és elnevezésű rendszerek közötti összefüggések főbb ökölszabályait megértettem. Mert részemről ez a maximum.
    Nem nevesítek, a „listámon” sokan vagytok. :D
    Ez mindig jót tesz az ember önértékelésének, meg persze az egójának is, ami viszont nem biztos, hogy hosszabb távon egészséges.

    Emiatt külön köszönet az összes ellenpólusomnak is, Molnival az első helyen, természetesen… ;D

    Köszönet azért, mert miközben Véletek vitáztam új nézőpontokat is láttam, ez pedig más aspektusból új felismerésekhez is vezeti az embert. Köszönet érte, mert ezzel fejlődik az ember gondolkodásmódja!
    Sosem fogok tizedannyit sem megérteni azokból, amiben Ti otthon vagytok, így nyugi, én nem is vagyok igazi rivális.

    Végezetül, de messze nem utolsó sorban köszönet a HTKA Szerkesztőségének! Ha most minden pozitív dolgot elkezdenék felsorolni, akkor tuti nem mosnám le magamról a nyalis jelzőt, így inkább csak köszönet azért, hogy ezidáig elviseltétek az agymenéseimet.

    Mivel valamilyen rejtélyes oknál fogva még nem moderáltatok ki, így feltételezem, hogy tolerálható amiket vagy ahogyan írok – természetesen nem zárom ki a pusztán az udvariasan előadott hülyeség tolerálásának lehetőségét sem. A lényeg: köszönet a lehetőségért és a türelemért.

    Még Fip7-nek lógok egy ígért válasszal, ezt holnap teljesítem, és nem leszek hosszú, ígérem. A magam részéről végül is leírtam mindent, ami az utóbbi időkben felmerült bennem, sok újat most nem tudok hozzátenni, így átadom a terepet a technikának. Ezért Kerekasztal a Kerekasztal.

    De aggódjatok/ne aggódjatok, még visszatérek! :D

  74. A rakéta helyes Fajr-5 (de igazából 1 max 2 tucatot lőttek csak ki távoli célokra) a nagy része amivel lőtték izraelt az kiskaliberű irányítatlan rakéták kínai,iráni,orosz vegyes 100mm től 122mm ig és aknavetőgránátok. F-16ost nem szedtek le egyet se csak egy felderítő UAV-t hogy mivel vagy mivel nem rejtély egyenlőre. (lehet MANPADS vagy valami légvédelmi gépágyú esetleg nehézgéppuska de lehet magátol pottyant le.)

  75. De ha már komentelek és offolok akkor fél off
    Az egyiptomiak lépéseket tettek Izrael ellen nagykövet visszahívása sajtótájékoztatok stb. ezek egyenlőre csak jelképes jelzések semmi komoly (egyiptom a hamasért nem fog háborúba bocsáltkozni izraellel pláne nem úgy hogy csak ketten vannak.)
    Ami érdekes a térség nagykutyája címre vágyó törökország már fenyegetőzni is mer (de ő se menne bele egy háborús konfliktusba izraelel csak a hamasszal az oldalán.)
    Az hogy ebből a helyzetből alakul e ki komolyabb azon mullik milyen miliciák csatlakoznak a hamashoz.
    -Hezbollah (Síta) Kérdés hogy erősebb e a síta szunita ellentét az izrael ellenességnél, és ha igen egyáltalán fel e tudott készülni egy nagyobbszabású akcióra műveletre (mert kicsivel nem érdemes belekeveredniük és nem is fognak ez napok órák kérdése muníció elvileg lenne könnyű fegyverzet terén csak hát van egy szíriai konfliktus amibe már szépen belemásztak és az igencsak leköti az élőerejüket. 50-100 önkéntes harcos maximum.)
    -Fatah erői szintén szíriába lekötve vallási eltérés itt nem áll fent a segítség mégis max 100 ember képében jelenne meg (akik viszont fanatikusok) de harcértékük akkor is csekély ahogy a felszerelésük is elég gyenge.
    -Egyiptomi Iszlám Dzsihád átszivárgásuk szinte biztos de kis csoport rossz felszerelés silány kiképzés nem képvisel számot tevő erőt
    -Al-Káida ha lessz harci cselekmény ők biztos benne lesznek 20-30 fős csoportokkal de ők pokolgépesek tűzharcba nemigen bocsájtkoznak tehát nem igen számítanának egy offenzíva megállításába esetleg ellentámadásba.
    -Szalafista Dzsihád jordániából százas nagyságrend max fegyverzet kiképzés pocsék (öngyilkos hajlam de nem önrobbantás által inkább golyóba futás a divat nálluk)
    -Arab nacionalista mozgalom a térségbe jelen van csökenő erővel de épp ezért valószínű a közbeavatkozás közvetlenül a miliciáji által (nekik ez a visszatérést jelentené teheát még zsoldosok is lehetnek részükről a levegőben)
    -PFLP részvétele biztos harcedzett könnyű fegyveresek.
    -DFLP ugyan az mint a fent írtak csak itt csekély a létszám
    -Iszlám Dzsihád Mozgalom palesztin szárny fiatal srácok töbnyire (veteránok már halottak)
    -PRC kevés ember gyér könnyűfegyverzet
    -Tanzim bár a fatah része az alá is tartozik irányításilag de mégis már már külön erőt képvisel (lesből történő rajtaütések jellemző rájuk nyilt tűzpárbaj nemigen)
    -Iránból a forradalmi gárda emberei már rég a térségben tartozkodnak fegyverszállítmányokat kordinálnak kiképeznek infokat gyüjtenek és néha akcióznak valószínűleg most kapnak majd erősítést és az alvókat is felébresztik 1-200 fő jólképzett katona.
    -és még egy tucat kisebb nagyobb szervezet vehet részt egy esetleges védelembe veteránokkal és harcedzettlen fiatalokkal gyászolókkal kiegészülve. Egy Izraeli támadás esetén ellentámadásba nem tudnának átmenni és semilyen összetettebb műveletet végrehajtani képtelenek vólnának egységes vezetés nélkül de védekezni elszigetelt csoportokba egymás közt megegyezett területfelosztásba (a már kialakult törékeny szövetségek és kapcsolatok által egymást támogatva) képesek volnának akár érzékeny veszteségeket is okozni izrael számára ami az előre hozott választások miatt nagyon nem hiányzik senkinek. Ezért a véleményem szerint ha valamelyik félkatonai vagy terorszervezet nem kezdeményez tűzharcot nem lesz benyomulás Izraeli részről de ha kiprovokálják és lesz és 1 hétig is elhúzódna a konfliktus izraelnek rezegne a léc a törökök és egyiptom miatt (ha nem is nyíltan avatkoznának be de megtalálnák a módját hogy 2 hétig eltartsanak a csatározások amikor viszont akár már ők is akcióba lendűlhetnek személyesen.) És nefeledkezzünk meg kínáról akiknek tegnap érkezett meg egy 50fős különleges egysége jordániába (persze röktönzött hadgyakorlatra jelentek meg) de valójában várják az eseményeket és terelik ők ha magától nem megy arra amerre szeretnék (ez az 50 fő elit tényleg a krém).

  76. Mac

    „Majd reggel megnézem. Egyelőre annyit csináltam, hogy rákerestem a pasasra. Valami összeesküvéselméletes írónak tűnik.”

    Addig minden fazon „osszeskuves elmeletesnek” latszik ameddig be nem jon amit mond. Onnantol viszont profeta es zseni.

  77. Monte

    Olvasva irasod azt kell hogy mondjam hogy 90 ban egyetertunk de valszeg a maradek 10 % sem ter el majd csak max stilisztikajaban. :-)

    Erdekelne a velemenyed ket kerdesben.

    Az elso hogy szerinted ez a mesterseges osszeomlas, ami utan maguk az emberek fgnak kiabalni valami uj rend utan ami stabilitast iger majd nekik, no szoval szerinted ez az osszeomlas milyen gyors lesz. Evek, evtizedek, honapok ?

    Masik kerdesem hogy szerinted kinat hogyan tudjak kezelni ezen csoportok mivel gazdasagilag eleg eros sot eros hadsereggel is rendelkezik plusz diktatura is van az az konyen kussoltatnak ha ugy alakul. . Szoval szerinted oket hogyan tudjak bekenyszeriteni a sorba ?

  78. Kuruc71 sehogy mert az már egy más kulurkör más civilizáció része amiről Monte ír és linkel valólyában nem az egész világra érvényes csak az úgymond nyugati civilizációra helyesebben keresztény vagy Krisztusi civilizáció. Kínára még a bildenberg grupp se tudna akkora hatással lenni hogy magától beolvajon ebbe max asztmondja kína újra nagyfaltaktika a pénzem ennyit ér és késsz ha te ezt nem fogadod el akkor nem kapsz semmit.

  79. Kedves Montezuma!

    Ugyan én ritkán szólok hozzá a témákhoz – leginkább hibás szakmai megjegyzések kijavítása hozzászólásaim témája – de a Te írásaidat mindig örömmel olvasom. Kaphatnék-e Hozzád email-es elérhetőséget, ahol diszkurzust folytathatnék Veled világpolitikai témákról?

    Válaszod előre is köszönöm!

  80. szittya88 szerinted mire elég az az 50 szuperkínai? Mert bármennyire a krémek krémje, hacsak nincs egy-egy J-20-as a seggük alatt, nekem nem tűnnek soknak. Kínának egyáltalán van pro vagy kontra érdeke egy palesztin-izraeli konfliktusban, ha a konfliktus ennyinél megmarad? Persze ha tovább gyűrüzik regionális háborúvá, esetleg olajfegyvert vetnek be, vagy egy minden irányból megtámadott és sarokbaszorított Izrael atomfegyvert vetne be, vagy valami más durva forgatókönyv, akkor már lehetnek kínai érdekek, de így a mostani szinten mi a tervük és miért?

  81. Joker az tegnap írtam hogy egy jólirányzott szúrás olykor többet ér mint ezrek össszecsapása. Értsd felrobban egy iskolabusz vagy egy katonai ésetleg politikai vezető és máris kiszámítható a reakció. De ha a folyamatok mennek maguktól fejesekre vadászat megakaszthat egy offenzívát vagy épp megtörhet egy védelmet estleg moráltjavíthat vagy rombolhat de vannak utánpótlás vonalak amik rongálása szintén súlyos károkat tehet vagy raktárak megsemmisítése esetleg laktanyáké táborhelyeké de sorolhatnám nézz utána a különleges egységeknek ne csak a kommandót ismerd meg.

  82. Tervük a Kínaiaknak kismillió van mint minden valamit is számító államnak valamennyi konfliktusra. Ha marad egy gyors kör a világ kártyaasztalán a konfliktus akkor is lépni kell rá valamit. Ezeknek a lépéseknek az okai nem egyszerűek ahogy a politikában semmi. ha marad ennyibe a konfliktus Kína haszna a következők. Az arabok elhiszik neki hogy segít ha kell 48 órán belül. Az Usanak jelzés értékű hogy én is játszadozhatok a te játszótereden bár egyenlőre nincs kösztünk gebasz de ez az 50 ember 1 napon bellűl lehet 500 vagy 1000. Ízraelnek jelzés hogy szépvolt jó volt a technikai biznisz de már rég vége és külön térfélen játszanak. Az Eunak jelzés hogy figyu minket is érdekel ám a közelkelet hiába távol a szemünkbe. Dél Amerikának hogy látjátok képesek lennénk bekavarni egy konfliktusba 48 órán belül a főld bármely pontján 3. államot használva is ha kell (a szálak szorosabbra húzása kettőnk között nem lenne rossz döntés poltikai szemponból se.) Afrikának jelzés aki a fegyveremmel akar gyílkolni azon a szemem rajtatartóm és segítek is neki ha kell. De a pakliba benne van még hogy befele azt mutatja hogy ottvagyunk a legjobbak képesekvagyunk reagálni bármikor. Emellett a tisztikaron belűl is ösztönöz. Emellett alku alap (kissebb üzletekhez) emellett újabb bizniszek letárgyalására ad lehetőséget. emellett azonali biztos infó forrás hozzáértő személyektől. Emellett alapot teremthet egy kínai kiképzésű fegyverzetű milicia felállítására jordániába vagy a térségbe. Emellett kapocsolatok tanácsok adása amire általába nem egy kössz a kösszönet … stb az ilyen lépéseknek általába több száz hasznos vagy épp káros oladal van majd az idő megmutatja mi vólt hasznos mi haszontalan

  83. Kérdés, hogy Iránnak mire kell idő. Atomfegyvert nem hiszem, hogy építenének, ha meg mégis, akkor már rég kész lenne. Egy 70 éves technológiáról van szó, nem hülyék, meg kell tudják csinálni ha az a céljuk. Ha meg légvédelem fejlesztésébe kezdenek (mert elmaradt az s-300 -asok leszállítása), akkor abba rohadtul bele kell húzzanak és pár hónap nem elég az ilyensmire.

  84. joker Iránba rendszerbe állt a Raad még szeptemberben jelenleg egy üteget gyártottak le ennek a felpörgetéséhez kell idő (amúgy az alapja Bük M-2 állítólag Kínai segítséggel túrbózva az alapot az oroszoktól üzletelték) De eggyes hírforrások szerint már elkészűltek a nagyobb hatótávólságú Bavar 373 mal is (de Iránról tudni kell hogy ameddig értelmes mennyiségben nem rendelkezik valamiből nem mutatja be ahogy az éppen futó projekteket se nehogy megakasszák a programot esetleg szabotálják vagy eltegyék lábalól a fejlesztő gárda eggyes tagjait) De a Rim-66 gyártása is újra megkezdődött iránba kicsit modernizálva még a nyár elején látták el velük a haditengerészetüket állítólag már a szárazfőldi változat tesztjeinek is a végefele járnak. Úgyhogy hamarosan 1-2 hónap és jönnek a hírek az új ütegek rendszerbe állításáról (az idő most fontosabb nekik talán mint bármikor máskor).

  85. Leszedtek egy Heron-t is a palesztinok és megtámadtak 107 röppentyűvel egy hadihajót is, annak sérüléseiről nincsenek konkrét ismeretek, csak, hogy találatot kapott.
    Tegnap kora reggel egy izraeli őrjározó jeep-et is levadásztak az övezet határán tankelhárító rakétával, de arról sincsenek bővebb információk.
    Jellemző, hogy mindkét oldal csak a civil veszteségeket jelenti, a katonai veszteségeket próbálja a legvégsőkig tagadni vagy nem nyilvánosságra hozni.

  86. Valószínűleg az iráni légvédelemben áttörés várható. Valóban a SM-xx sororozatot mutatták be a hajóikon, de az FM-80 HQ-7 újabb verziója is megjelent Ya Zahra-3 néven.
    http://www.armyrecognition.com/images/stories/middle_east/iran/missile_vehicle_system/shahab_tagheb_fm-80/Shahab_Tagheb_Thaqeb_FM-80_short_range_air_defence_missile_system_Iran_Iranian_army_defence_industry_military_technology_640_002.jpg

    Első látásra is óriási a különbség. Gyakorlatilag csak a rakéta hasonló külsőleg.
    http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/c38.0.403.403/p403x403/530811_10151130446033603_908051702_n.jpg

    A két képet alaposan megnézve látszanak a különbségek. A leglátványosabb a méretek csökkenésén kívül, hogy a csatlakozó kábelek esetében 1 db is elég az eddigi 4-5 helyett. Az érdekesség hogy nem vesződtek az eredeti iránytó rendszer visszafejtésével hanem az egész rendszert hozzákapcsolták a Skygard rendszerhez, és hozzá kapcsoltak 1 elektoroptikai egységet.
    http://www.irinn.ir/sitefiles/13910823/%D8%A2%D9%84%D8%A8%D9%88%D9%85/%D9%BE%D8%A7%DB%8C%D8%B4%20%D8%A2%D8%B3%D9%85%D8%A7%D9%86.jpg
    Azon kívül elkészült a forradalmi gárdának szánt sólyom teherautóra szerelhető verziója. Így a telepítési idő 30 percre csökkent.

  87. És ha ezek az ütegek rendszerbe is állnak, akkor mi van? Mi változik? Úgysem tudja megvédeni magát.

    Továbbra sem értem miért éri meg Iránnak ez az egész. Nekik is mindíg háborúzni kell? Atomenergiát akar? Csak együtt kellene működni a nemzetközi szervezetekkel (mint ahogy más országok teszik) és akkor nem lenne aggódás és bizalmatlanság. Építhetne 20 atomerőművet is.

  88. @gigabiga

    És ha ezek az ütegek rendszerbe is állnak, akkor mi van? Mi változik? Úgysem tudja megvédeni magát.

    Nem az a kérdés, hogy meg tudja-e magát védeni, hanem hogy milyen áron tudják legyőzni. Ha a támadó felek szakértői egy hadjárat tervezésnél elegendően nagy veszteséget számolnak ki, akkor nem lesz az a nyugati politikus, aki bevállalná velük a háborút, mert otthon a közvélemény szimplán keresztre feszíti.

  89. „1 F16 leesett az biztos. De lehet hogy más,mert azt írtak a 2 pilótát elfogták. Már pedig úgy tudom az F16 1 személyes. A drónt az F16 előtt lőtték le legalább 1 nappal.”

    Valahogy nem tudom elkepzelni mert tuti nem mennek alacsonyan a gepek a MANPAD miatt az az szerintem 4000 de inkabb 5000 alatt csak UAV ok vannak. De ha megis elkapjak a gepet egy „lucky shot” al akkor is ki tudnak siklani akar a szarazfoldi izrael akar a tenger fele mert azt tudjak hogy a HAMASZnem eppen egy hotel california lasd a pancelos tizedes esetet.

    Van arrol valami fotod mar a roncsrol vagy a szemelyzetrol mert ennek mar vilaghirnek kene lennie ha a HAMASZvaloban felszedte volna oket.

    Mar tele dicsekedtek volna aa egesz unverzumot.

  90. gigabiga
    Te tényleg azt hiszed hogy az együttmüködéssel ez megoldható? Amennyire én tudom együttmüködnek velük de az nekik ugy sem jó, azt találnak ki amit akarnak. Láttunk már ilyet azt hiszem nem kell mondanom milyen ország esetében…
    Ha minket meg akarnának támadni te nem huznád amennyire lehet az időt hogy minnél jobban felkészülhess?
    „Úgysem tudja megvédeni magát” akkor már ne is póbálkozzon? Mondja azt gyertek azt csináltok amit akartok mert ugysem tudunk semmit tenni ellene?
    „Nekik is mindíg háborúzni kell? ”
    Szerintem ezt gondold át kicsit kinek kell itt mindig „háboruzni”… Mondjuk nézük meg az utóbbi 100 évben ki inditott több háborut, Irán vagy az amcsik?

  91. comandante

    Ez a raketa a 80 as evekben piacra dobott francia crotale valtozata. Elektronikaban tortentek fejlesztesek a kinaiaknal de ettol meg mindig nem egy potens eszkoz. Valszeg ebbol kaptak az iraniak es masoltak le.

    Osszesegeben egy kishatotavolsagu eszkoz aminek a radarja a sebezheto pont annak elmaradt szinvonala es teljesitmenye miatt mert az nem sokat vlatozott.

  92. Nem építhetne 20 atomerőművet akkor se (már az hogy azt az egyet megépítené jelentős mennyiségű földgázt jelentene a piacon.)
    Az meg hogy úgyse tudja magát megvédeni… (ha Irán csillagrombolót gyártana is az lenne mondva hogy úgyse tudja megvédeni magát) a célterületekig nagy utat kellene megtenni egy támadó légiköteléknek nem kevés légvédelmi zónán kellene áthaladnia a célig és ami a veszélyes hogy van egy komplett légvédelmi rendszerük ami amerikai alapokon nyugszik emellett egy komplett orosz rendszerük és egy komplett kínai rendszerük nem ütegek vagy a rendszer bizonyos elemei hanem komplett rendszerek közel közép nagy hatótávólságú rakétákkal rendszerenként külön felderítő lokátorokkal célkövetőrendszerekkel mint elektrooptikai mint infra érzékelőkkel kiegészűlve. És a a nagy bökkenő az hogy 3 rendszer a 3 nagytól van (még ha az amerikainál saját tovább fejlesztési utat is jártak be nem jelenit azt hogy gyengéblenne sőt inkább rizikó a kalapban) a Kínai rendszer elemeiről nemtudni mennyire butított vagy épp modernizált verziók ahogy az oroszról se tudni semmi hasonlót (mert hát még tagadnak is mindent) emelett tetemes mennyiségű francia angol és svéd elem van szabadon vagy épp együtműködve rendszerekkel aminek a hatásfoka a sufniutuningnak köszönhetően szintén ismeretlen de annyi bizonyos hogy a belepiszkálással nem rontottak a képeségeiken hanem javítottak (különben csak egyett piszkáltak vólna meg tesztelésre és vége.) Az Iráni légvédelem zsákbamacska kiegészűlve a a légierővel ami bár nem nevezhető modernek vagy potensnek fejlesztések azért ott is folytak nem mellesleg ha modern ha nem modern le kell szedni őket az égről az meg a kisérő vadászok feladata lenne akik ebben az esetben magukra hagynák a csapásmérő köteléket akik bár képesek az önvédelemre de előtte meg kell szabadúlni a tehertől ami ebben az esetben bomba lenne (nem kicsik) tehát kapásól egy sikertelen akció lenne a végeredmény…

  93. Marcika nem képzelem egyszerűen csak fölöslegesnek tartottam leírni 20Xra amit már elöttem 100 an leírtak hogy olyan veszteségek vannak benne a pakliban még egy légitámadás esetén is amit nem nyel le a támadó fél hazai közvéleménye. (Nem kell egyből szélsőségekre gondolni a hozzászolásaimnál mert sehol nem írtam olyat hogy minden támadó gépet megsemmítenének) csak hogy jelentős veszteségeket szenvednének úgy hogy nem is 100% os hogy sikeres lessz a támadás. (Egy sikertelen táamdást ahol érzékeny veszteségek vannak nem fog még egy légi akció követni mert a közvélemény diktál a demokráciában ilyen esetben.)

  94. És azt se állítom hogy az Iráni légvédelmet légierőt ne tudnák megsemmisíteni mert megtudnák két két és fél hét alatt és akkor simán bombázhatnák amit csak akarnak de ha a légvédelemmel és a légierő megsemmisítésével kezdenék arra nem lehetne ráhuzni hogy az atombomba gyártást bombázták szét (hanem az egy háborút jelentene akárhogy csűrnék csavarnák a dolgot) és nem tudnák kihozni sehogy hogy az atom miatt mentek be.

  95. Én azt hiszem a hatótáv olyan 15 km körüli. Alapvetően fontos a robotrepülőgépek elleni harc. A tapasztalat azt mutatja, hogy igazán nagy légicsapás addig nem várható amíg a légvédelmi rendszereket el nem pusztítják. Ezek a kis rendszerek nagyon fontosak, egyrészt a tömeges csapások elhárításában, és a robotrepülőgépek elleni harcban.Én azt hiszem a rendszer alapvetően nem az eredeti rendszer alapján működik (5 vastag kábel helyett 1 vékony lásd a 2 képet előző hozzászólásban) hanem az optikai rendszer alapján alapvetően passzív módban. Irán elleni katonai csapást esetén a légvédelemnek az a célja hogy tegye lehetővé a válaszcsapás lehetőségét a többi egységnek. Ugyan is Irán viszonylag nagy hagyományos válaszcsapás lehetőséggel rendelkezik, és könnyen lenullázhatja a szomszédainak a gazdaságát, illetve a katonai támaszpontokat. Másrészt én azt hiszem Irán egy háború esetén nem passzív háborúra készül hanem be fog nyomulni az ellenséges területre. Nagyon érdekes de kevesen tudják hogy az Iráni hadsereg szerkezete jelentősen megváltozott. Kisebb mindennel felszerelt autonóm egységekre oszlott ” a leírások szerint USA minta alapján ” amit az iraki invázió alapján illetve tapasztaltak alapján valósítottak meg. Valamint nagy hangsúlyt, fektetnek az elektronikus kommunikációra és felderítésre mint bárki más a közel keleten. (legalább akkorát mint Izrael) Én nem tudom megmagyarázni itt hogy mi az a szervezeti egység, de aki jobban ismeri az USA harci módszereit annak biztos beugrik. Ha valaki figyeli a gyakorlatokon készült videókat ott is látszik hogy területileg sűrűn elhelyezett megfigyelő hálózat működik elektronikus és nem elektronikus, és ami legérdekesebb hogy minden híresztelés ellenére a légvédelmi hálózat sokszorosan integrált és rétegezett, és nagyon bonyolult hálózatot alkot, amiben nagyon sok passzív és aktív elem található. Persze jön a kérdés hogy honnan lehet ezt tudni? Nos tanácsolom a „jobban hozzáértőknek” hogy a hadgyakorlatokról készült videókon nézzék a hátteret,(néha csak egy pillanatig látni) az ott látható elektronikus kijelzőket, ahol nagyon érdekes dolgokat lehet látni (gyakorlatilag minden pont csillagpontosan van bekötve 3-4 irányba vagy módon) időnként. A légvédelem pedig nem ernyőn függő célokon gyakorol hanem az ellenség várható radarvisszaverő felületű céljain.

  96. „És ha ezek az ütegek rendszerbe is állnak, akkor mi van? Mi változik? Úgysem tudja megvédeni magát”
    Az csak élesben derül ki, hogy meg tudja-e vagy hogy milyen károkat tud okozni a támadóknak. Emellett nem tudhatjuk, hogy mijük van titokban, vagy hogy az oroszok / kínaiak mit „felejtettek náluk” 1-1 tesztelés után. Tavaly lehozták az RQ-170 Sentinel-t, előtte egy héttel megnézem ki jósolta volna meg innen a HTKA-ról.

  97. kaktusz

    „Szerintem ezt gondold át kicsit kinek kell itt mindig “háboruzni”… Mondjuk nézük meg az utóbbi 100 évben ki inditott több háborut, Irán vagy az amcsik?”

    Elég hiányosak az ismereteid! Látom, semmit nem tudsz sem a II. világháborúról, Koreáról, vagy Vietnámról. Már vagy ezerszer leírták itt páran a háborúk sorrendjét, miértjét, körülményeit, köztük Molni is. Javaslom olvass kicsit vissza, mielőtt nem a valós dolgokat írod.

    (Ne haragudj, nem személyeskedés, de a helyesírásod szörnyű, iszonyatos olvasni.)

  98. Meggyőztetek!

    Ez az iráni politika sikeres. Az egész iráni nép csak nyerhet belőle, főleg hosszútávon.

    A légvédelmi rendszerük a világ legjobb rendszerei. Legyőzhetőek, de aránytalanul nagy veszteségek árán.

    És igen is joguk van nukleáris fegyvert fejleszteni és birtokolni, ugyanúgy, mint bármelyik más országnak.

  99. A legvaloszinubb ugyis az, hogy a szankciok reven megpuhitott/megroppantott lakossag eltavoltija ezt a kis torpet az orszag elerol, aztan jon majd egy olyan, aki legalabb leul az asztalhoz – elozetes feltelek nelkul! – targyalni arrol, hogy nem valasztjak inkabb ehendoglest az atombombaert cserebe. Gondolom unjak mar, hogy csak pisztacia kerul az asztalra mindig.

  100. Marcika a probléma az hogy lesznek választások Iránba de aki esélyes a (törpén :D) kívül Mir-Hossein Mousavi a zöld mozgalom vezetője csak a bibi annyi hogy ő is vólt már elnök egyszer és még ennyire se folytatott nyílt politikát mint a törpe sőt ha lehet mondani még keményebb dió a nyugattal szemben… Semmivel se lenne jobb a helyzet vagy lessz.

  101. marcika !

    Egy esetleges iráni belső hatalomváltás, vagy forradalom, ( káosz ) után még szélsőségesebb iszlám jöhet.
    Nem hiszek, a nyugati értelemben vett demokrácia létjogosultságában arrafelé.
    A történések nem ezt bizonyítják ugyanis.

  102. Az hogy mi lesz a mostani elnök után az nagy kérdés. Az biztos hogy a jelenlegi elnök mandátuma lejár. Legalább 4 elnökjelölt jöhet számításba. Mind más és más háttérrel. A kérdés az hogy lehet e változás a külpolitikában. Nos a mostani elnök hibája abban volt hogy félreérthető nyilatkozatot tett legalább 2 esetben. Azonban nem szabad elfelejteni hogy Iráni tudósokat öltek meg Iránban, akiknek semmilyen felróható bűnük nem volt, csak az hogy nukleáris kutatók voltak, és nevük az ellenőrzést végző személyektől került idegen kezekbe. És itt elmélkedhetünk azon hogy feltételezések alapján gyilkolhatunk -e embereket olyan technológia megszerzésének bűne miatt, amit az elkövető egyébként maga is birtokol. Ha ez nálunk történt volna mi is egy kicsit morcosak lennénk. De vajon a következménye az embargónak kedvező vagy kedvezőtlen Irán számára? Ez nem egyértelmű. Az biztos hogy az emberek egy részének igen, valóban nehézséget okoz. De bár milyen hihetetlen az Iráni gazdaság esetében már nem biztos. Ott ugyanis olyan változást eredményezett mi hosszú távon kedvező. Egy ilyen nagy ország esetén, olyan fejlesztési beruházási tartalékok esetén amiket mindenképpen meg kéne csinálni (haza vagy nem hazai cégek bevonásával) minden egyes fejlesztés gazdaságos, és megtakarítást hoz. Ilyenkor látszik hogy a mostani iráni elnök előtti gazdaság menyire pazarló volt. ( olaj exportból éltek, és benzint importálta!) Így állíthatom hogy az embargó tulajdonképpen egy gyógyszer az iráni gazdaság számára.Ráadásul megvédi az ipart a külföldi konkurenciától a hazai piacon. Közben felnőtt egy generáció. A mérnöki export olyan jelentős hogy azt itt egyesek el sem hinnék.
    Azt is kevesen tudják, hogy miközben embargóról beszél az USA saját bennfentes cégei sorra mentességet kapnak. USA – Iráni egyenleg nem is olyan rossz. Német – Iráni egyenleg szintén. És még tudnék pár országot például a franciákat, olaszokat említeni, miközben mi a közel keleten pont a legnagyobb potenciális piacot hagyjuk parlagon.

  103. Fip7:

    Bevallom, sok újat olvastam Tőled most Indiáról, fogalmam sincs, hogy ezekből az adatokból kinek van igaza. Mivel ez nem szakmám így eszembe sincs mélyebben beleokoskodni.
    Indiát én nagyon fontos szereplőnek tartom a történetben, nagyon röviden megpróbálom felvázolni, hogy miért ez az érzésem.
    India valóban rendkívül tagolt mind a nyelvi területeken, mind a társadalmi rendszerében. Ugyanakkor képes volt egy működő demokráciát felépíteni, amihez természetesen kellett Nagy-Britannia utána meg Gandhi. Kellet egy olyan külső hatás, amelyből a jó és működő alapelveket át tudták úgy venni, hogy közben a saját tradicionális rendszerük is megmaradt.

    És kellett egy olyan vezető, aki megértette és kész volt valóban a saját hazájáért mindent önös és egyéb érdeket a háttérbe szorítani. A XX. század messze legnagyobb politikusa és államférfija Gandhi volt, azt hiszem nyugodtan tekinthetjük etalonnak szinte minden szempontból. Amit létrehozott uraim, az számomra lenyűgöző. Le lehet nézni Indiát ezernyi oldalról vizsgálva, de egy közel 1,3 milliárd lakossal bíró ősi kultúrát látok, aki 2012-ben még mindig demokrácia. Úgy, hogy a kasztrendszer nem kérdés közben.
    A kasztrendszerre épített demokrácia legalább akkora elvi paradoxon, mint a kommunista párt vezette kínai kapitalizmus.

    India szerepe kiegyensúlyozó, nagyon erős spirituális és szakrális hagyományokra épülve ők egyvalamiben a világ előtt járnak: nem technikában, nem gazdaságban, nem katonai hagyományokban és erőben. Valami olyanban, amiről mi itt Európában még mindig csak beszélünk, miközben Európa „tanítványa” megmutatta.

    Én továbbra is azt gondolom, hogy a valódi világbéke és a többpólusúvá váló globális erőtér kiegyensúlyozásának egyik fő tengelye az orosz-indiai együttműködés. Ennek szinte csak jótékony hatása van, illetve lenne, amit most nem részleteznék tovább. Egy orosz-indiai tengely további kiegyensúlyozása lehetne egy EU-orosz(ÁU) szorosabb együttműködés, amely csak annyit hozna, hogy rendbe tenné azt, ami most is van:

    az USA-t és Kínát közös oldalra tolná. Hiszen gazdaságilag már elég régóta ez van, nem?

    A lényeg: a világot vagy az USA vagy Kína fogja pofátlanul lenyúlni mindenki más kárára, kivéve, ha létrejön egy szoros szövetség EU-ÁU-India vonalon. Ezért India fontos szerintem, nagyon is az!

    Kuruc71:

    Nemsokára válaszolok Neked is.

    Mindenki más:

    Nem akarok senkit idegesíteni, de nagyon udvariatlan lenne, ha nem válaszolnék azoknak, akik konkrétan kérdeztek tőlem. Mivel ők is tagjai ennek a Kerekasztalnak, így joguk van kérdezni olyan témában is, ami nem mindenkit érdekel.

  104. Jól van Monte, látom formában vagy az önkéntes remeteség után. ;)

    Jó volt olvasni soraid, még ha nem is mindent látunk egyformán bizonyos kérdésekben. Ám bár az eltérések sem olyan hatalmasak a meglátásaink között, szóval ahogy Kuruc71 is írta 90%…! :)

    Kis adalék a korábbi USA témához, hogy tagállamokban népszavazáson voksoltak az esetleges kilépési szándékról. Máshol meg épp arról, hogy esetleg szeretnének 51. tagállam lenni.
    http://ujszo.com/online/kulfold/2012/11/07/puerto-ricoban-a-tobbseg-csatlakozna-az-usa-hoz

    India fontos, nagyon fontos szereplő ezen a nagy globális sakktáblán. De mindig Kínára figyel, nekik van egy kis külön játszmájuk, egy harmadik közös szereplővel, hogy nehogy csak kétjátékos legyen a saját „játszmájuk”, miközben azért a világ színpadán is tevékenyek.
    Az orosz-indiai „szövetség” azért kapott pár nagy pofont az elmúlt években, nem véletlen a nagy nyitásuk az USA felé.
    De majd meglátjuk, hogy csak pár „horzsolás” lett az eredménye, némi „hisztivel”, vagy azért ennél komolyabb következményei is lesznek.

  105. …és Kuruc71:

    Sokszor vannak kételyeim a saját igazammal kapcsolatban, lehet, hogy az egész világlátásom egy nagybetűs tévedés. Tényleg nem tudom, de válaszolva a két kérdésedre:

    1. Mesterséges összeomlás:

    Mesterséges vagy törvényszerű?
    Mi van akkor, ha a gazdasági/társadalmi válságok bármely modell esetén ugyanide vezetnek, azaz a válság előre kódolt. Ez lehetett bármilyen modell, akár autokrata, akár demokrata, szocialista vagy kapitalista, ez tökmindegy. Legfeljebb a működési sajátosságaikból eredően a különböző típusú válságok eltérő fázisokban jelentkeznek. Ugyanis szerintem ez a helyzet, mégpedig azért, mert a fák sem nőnek az égig. A természeti törvényeket általában nehéz megerőszakolni, így a „mesterséges” jelzőt értsd: az eső és az esernyő valamint az esőcsináló története. Felismert törvényszerűségek alapján megváltoztatni ugyan nem tudod a peremfeltételeket, de képes lehetsz befolyásolni valamilyen szinten.
    Amikor egy cégnél permanensen csökken a bevétel, akkor a tulaj két dolgot tehet:
    1. Elkezdi kimenteni a még kimenthetőt, biztos, ami biztos
    2. Racionalizál (leépít) és minden felszabaduló forrást visszaforgat a rendszerbe a szinten tartás, ne adj isten további fejlesztések érdekében, hogy egyáltalán piacképes maradhasson (általában ezt a kettő dolgot valamilyen módon kombinálják)

    Válaszolva a konkrét kérdésedre, szerintem a hivatkozott elit egy törvényszerűen bekövetkező rendszeromlást igyekszik mesterséges (azaz tudományos módszerekkel alátámasztott) módon kivédeni vagy levezényelni.
    A nagy kérdés csak az, hogy kinek/minek helyezik előtérbe az érdekeit, azaz milyen fő célok érdekében végzik a válságkezelést. Ha ez csak és kizárólag a további profitszerzés, akkor a kezelés szimplán tüneti, a beteg meg fog halni, legfeljebb még szenved egy kicsit.

    Én nem a kapitalizmus válságát látom, hanem az egész emberi civilizáció válságát. Ez pedig azt jelenti, hogy az elmúlt évszázadokban egymásra épült rendszermodellek végső (ezidei) eredője válságba vezette a világot. A környezeti- gazdasági- demográfiai- és társadalmi problémák ugyanis világszinten jelentkeznek, ez tagadhatatlan.
    Az ipari forradalom óta felfutott és működésével globálissá váló rendszer instabillá vált – ez a szocialista modell szovjet verziójának összeomlásával gyorsult fel.
    Mostanra bármelyik kontinenst vagy szövetségi rendszert nézem, mindenhol instabilitás mutatkozik – hol pénzügyi szinten, hol társadalmi/szociális szinten, stb. stb. stb.
    Magyarul az eltérő civilizációkhoz tartozó modellek a saját rendszerükből eredő törvényszerűségek miatt nem biztos, hogy képesek globálisan kiegyensúlyozni a jelenlegi alfa civilizáció válságából eredő világválságot.

    Ez messze nem csak pénzügyi kérdés, a fogyó nyersanyag készletektől kezdve az időjárási anomáliákon túl egészen a globális szinten zajló robbanásszerű demográfiai átalakulásig minden bele tartozik.

    És ez a válaszom Kínára, mint konfuciánuszi civilizációra:

    Még az sem biztos, hogy Kína képes lesz-e kezelni a saját rendszeréből eredő bajokat. Azt sem látom, hogy az EU vagy az USA pepitában ugyanúgy képes lesz-e kezelni a saját belső nyűgjeit.
    A gond ott van, ha valamelyik oldal úgy dönt, hogy csak egyféleképpen tudja megoldani a saját baját: erővel. Kínát kezelni? Vagy a képzeletbeli Nagy Kerekasztal mellett folyamatosan képesek megegyezni (kooperálni), vagy háború. Nincs harmadik út.

  106. Kösz Python!

    Hát igen, a fene tudja. Nyilván a többi oldal sem tétlenkedik, dolgoznak a saját ügyük érdekében. AZ, hogy szerintem ez így van vagy így lenne jó, nem jelenti azt, hogy tényleg így van, vagy tényleg jó lenne-e, amit gondolok. De jobb ötletem nincs.

    Puerto Rico: Az ő helyzetükben ez teljesen érthető és logikus lépésnek tűnik, nagy kérdés, hogy az USA-nak most erre van-e valóban szüksége.
    Az USA tagállamok petíciói szerintem egyelőre felkiáltójelek, de ezek a felkiáltójelek, a krónikus betegség egy újabb tünete. Persze szőnyeg alá lehet seperni, de ez csak ideig-óráig működhet, előbb-utóbb valamiféle megoldásra szükség lesz.

    Más: Mai hír, hogy halasztódhatnak a januári izraeli választások, ami az elmúlt hónapok komoly méretű kormányellenes izraeli tüntetéseit is figyelembe véve semmiképpen sem hátrányos a Netanyahu-kormány számára.

    Gigabiga:

    Irán és Észak-Korea is sokaknak jó, sokszor azoknak a legjobb, akik a leghangosabban kiabálnak ellenük. A nagypolitika nem lineáris és nem kétbites szakma, ebben biztos lehetsz.

  107. „1 Falcon, 1 Heron, 1 Apache és egy meg nem nevezett jeep”

    Ma azt olvastam valahol, hogy a jeep-re Szíriából lőttek rá, nem voltak ott emberi veszteségek és nem tiszta, hogy a kormányerők vagy a lázadók lőttek. Az F-16, Heron, Apache lelövésről viszont jó lenne valami videó vagy kép a roncsról. Ha igaz, akkor nem lennék a pilóták helyében, ha Gazaban elkapják őket.

  108. Montezuma….
    Meg merem írni őszintén, hogy hozzászólásaid logikája és levezetéseid szinte tökéletesek. Ez nem dicséret. Éppen ez a kvázi tökéletesség a hiba. A világ
    nem így működik. Ha Te – feltételezve, hogy kb. annyi input információval rendelkezel, mint az itt lévő többi kommentelő – ezen információk alapján vonsz le következtetéseket, akkor – törvényszerűen – tévedned kell. Ugyanis annyi a nemzetközi érdekviszonyokban a változó, hogy mindet MI (és Te) sem ismerhetjük. Az elégtelen információból hibás – bár logikus – végeredményre jutunk.
    Elvont példa:
    A cél Irán….
    Izrael – az általa pénzelt – arab terroristák segítségével konfliktust generál, melyben feltűnnek iráni fegyverek. A nemzetközi közvélemény nagy része elítéli Iránt és kevésbé szimpatizál a palesztin üggyel. Az Iron Dome tesztelése éles körülmények között lezajlott. A Hamász infrastruktúrája meggyengítve és ha most seggbe rúgnák Iránt, akkor a kutya sem siratná.
    Üdv. :) :)

  109. Üdv Little!

    Köszönet és teljesen igazad van. Néha van olyan, hogy az ember hibásan számol de két hiba miatt mégis jó eredmény születik (jártam így egyszer egy alapozás tervezésekor).
    Biztos, hogy nem pontosan úgy van, ahogy gondolom, sőt, van még egy csomó eltérő súlyú egyéb érdek is az általam ismertekkel egy időben.
    Ahogy mondani szokás jósolni hálátlan feladat, de ha tévedek, az voltaképpen jót jelent az egész világnak. Mit veszíthetek? ;D

  110. Ukrajna még egy darabig nem. Szakértők azt mondják, hogy szinte biztos, hogy előbb , de inkább utóbb két részre fog szakadni, vagy a nyugatiak avagy az ukránok elfogadják, hogy az orosz befolyás ismét döntő lesz a gazdaságukban és a politikájukban is.
    Mongólia kapcsolatai Oroszországgal és Kínával nagyot erősödött, bányák,üzemek létesültek az elmúlt 10-12 évben.
    Vietnam orosz barát 100%-ban, ellenben Kínával nem túl baráti a viszony és Peking úgy tekint rájuk, mint a tékozló bárányra, egy távoli kínai törzsre, de ezen nem fog összeveszni Oroszország és Kína.
    Új-Zélanddal Kína szeretne most egy Csendes-Óceán térségi kereskedelmi együttműködést létrehozni, de olyan hangok is vannak európai politikusok részéről(főleg EU-szkeptikusokétól), hogy Nagy-Britannia az Unió-zóna széthullására tette a voksát és keményen készül diplomáciailag a Brit Birodalom egy részének újjáélesztésére avagy azon országokra számít, akik a gyarmatosítóktól való elszakadás után is megmaradtak brit barátnak(nem szovjet barátok vagy Kína barátok) és ugye a Nemzetközösség jelenlegi országaira is számít. Na itt jön a képbe Új-Zéland. Viszont ezzel a lehetőséggel számolva annyi a skót függetlenségi törekvéseknek.

  111. sulyid:
    A Hamasz azt állítja, hogy az F-16 2 pilótája az ő fogságukban van.
    Ezeket nem tudom bizonyítani, senki se tudja bizonyítani igazából.
    A dzsip amiről beszéltem, az gázai dzsip.
    A goláni dzsipre valóban rálőttek Szíriából, de annyi is lett a támadónak, mert egyből válaszoltak a Merkavák. Nagyobb valószínűséggel lázadók lehettek, mert azon a környéken cserkeszek élnek, akik elég komolyan a lázadókhoz álltak és elég jól ismerik azt a terepet, míg a kormányerők ott alig mernek mozogni, csak óvatosan a goláni csapatok közelsége miatt.
    Ha engem kérdezel nekem volt izraeli arab szomszédom és elég köpedelem módjára viselkedtek, ki is lettek rúgva a társasházból(rendőrverés ilyesmiket is csináltak külhoni diákként…), míg rengeteg izraeli kosarastársam van, főként orvostan hallgatók és nagyon szeretem őket, jó fejek. Ez tudom általánosítás, de személyes benyomás.

  112. Roni:

    Mindig is több pólus volt, csak volt kettő (HH) vagy egy (most), akikhez szuper dominanciával bírtak a többi kisebb befolyással bíró pólushoz képest (el nem kötelezettek mozgalma pl.).

    Az, hogy egy vagy többpólusúnak definiáljuk, szerintem nem egyes országok ide- vagy oda csatlakozásától függ, hanem a világgazdaságban és a világkereskedelemben használt értékközvetítőn (valután) múlik. Ugyanis ez az , ami az aktuális centrum szempontjából alapvetően eldönti, hogy ő pólus-e vagy sem.

    Az USA vs SZU esetén láthattuk, hogy hiába ideológiai különbség, hiába két óriási katonai erő, a dollár meghatározó szerepe miatt az egypólusúvá válás nem a SZU összeomlásával kezdődött, hanem Nixonnal és a petro-dollár korszak kezdetével. Legalábbis szerintem.

  113. Unió, Eurázsiában ?
    Még Európában is olyan, amilyen, egy laza unió. :)
    Látjuk, érezzük, a működését, működésképtelenségét.
    Vannak ugyanis elsők és utolsók, akik semmiben nem egyenlőek.
    Legfőképp a jogaikban nem.
    Milyen szerepe lenne egy ilyen világrendben a kis nemzeteknek ?
    Inkább nem írom le. :)
    Úgysem lesz ilyen unió. :)
    Viszont izraeli bevonulás Gázba, úgy néz ki annál jobban lesz. :)
    Szerintem foglalkozzunk inkább azzal itt. :)

  114. Monte:
    Én lájkoltalak, mert én is a monetáris bankokat nézem és a valutákat, aszerint döntöm el, hogy hány pólusú is a világ.
    Jelenleg van a FED, szorosan követi az EKB, szerintem ezen bankok mindenkori kulcsemberei egyazon törekvések felé szeretnének mozdulni, az eddigi vizsgálódásaim alapján erre a következtetésre jutottam. Bár a média próbálja néha úgy elhitetni, hogy igazából versengés van az EU és USA között, ami igaz is, de szimplán természetes versenyről van szó, nem pedig egymás gáncsolásáról. Szerintem a vezetőség egy NATO-hoz hasonló Atlanti-egységet akar majd kormány és gazdasági szinten is.
    Ennek buktatója lehet egy széteső Európai Unió akár.
    Egyedül Kínának van teljesen független jegybankja, gyakorlatilag mindenben mást csinálnak, mint azt a FED vagy az IMF elvárná. Kamatpolitika stb.
    Oroszország jegybankját nem tekintem még függetlennek, de törekednének rá. Jelenleg a rubel egy euró és dollár kosáron alapszik, törekszenek az euró felé billenni az aránnyal, így is kifejezve, hogy ők Európával való jó kapcsolatokra(főként gazdasági) törekszenek a jövőben.

  115. Most nagyon úgy tűnik, hogy lesz izraeli szárazföldi támadás. Egyedül az USA támogatja, de már ők is óvják igazából ettől Izrael vezetését. Britannia, majd Franciaország Putyin Egyiptom melletti erős nyilatkozata után kezdett visszakozni. 28-án lett volna a független Palesztína melletti ENSZ szavazás. Szerintem és a világ nemzeteinek kormányai szerint is ezért a támadások időzítése.
    Ha megindul a támadás az Arab Liga vagy egy nagy része(Irak,Katar már biztos) minimum olajembargót fog bevezetni Izrael/USA és lehet még az Európai Unió ellen is. Kedden utazik az AL küldöttsége Gázába.
    Katonai konfrontációt el tudok képzelni valószínűségi sorban a következő országokkal:
    Egyiptom,Szudán,Törökország,Szíria,Libanon,Katar(ők pénzelik a szaúdiakkal egyetemben az Al-Kaidát, tehát ők parancsolnak nekik),Irak.
    Szaúd-Arábia reakciója a kérdéses itt. De ha az Arab Liga támadólag lépne fel, akkor Iránnak nem kellene kétszer szólni, hogy segítsen neki, ők már régóta szeretnének pontot tenni a sííta-szunnita világ közti vitákra.
    Mivel a felek közül csak Izrael rendelkezik atommal, a háború sokáig megmaradna a konvencionális térfélen.
    Egy esetleges olajembargó viszont bedöntheti az amúgy is imbolygó EU-t.

  116. Én lassan elvonulok, mindenkinek jó pihenést kívánok.

    Honvéd:

    A kérdéseiddel voltaképpen az aggályaimat erősíted meg.
    Gázai övezet – Nógrádi ma nyilatkozott:

    http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/18/14/Szakerto_Levegoben_log_a_kozel_keleti_haboru.aspx

    A nemzetközi sajtó is a háború kiterjedéséről beszél. Szerintem mindenki érzi valahol legbelül, hogy ez így nem lesz frankó. Az izraeli válaszlépések ágyúval verébre effektus, csak felhergelik vele az egész muzulmán világot egy olyan időpontban, amikor amúgy is folyamatosan destabilizálódik az egész térség.

    Mindenki hazudik, aki a békéről dumál miközben bombáz vagy rakétázik. Azért lesz háború, mert háborút akarnak kirobbantani.

  117. „Egy esetleges olajembargó viszont bedöntheti az amúgy is imbolygó EU-t.” – ne ijesztegess. Így is elég mély kollektív szarban van az EU. Vessék ki az embargót Izraelre meg az USA-ra, aztán a „rájuk rohadó” olajat nyomott áron adják el errefele. Olcsó benzint akarok, nem elszálló olajárat és mégnagyobb válságot az EU-ban. Ezért is szidtam az egésznek az k* anyját, amikor megszavazta az EU Irán ellen az embargót. Ahelyett, hogy Ahmedinezsád bácsival keültek volna egy hideg sör mellett és megkérték volna, hogy adjanak nekünk euróért olajat. Működött volna és most pont 10-20%-kal tankolnánk olcsóbban.

  118. Izrael számára már nincs visszaút, ebben biztos vagyok.
    Elkezdett egy akciót, amit már egyszer megtett félig…
    Azért írom hogy félig, mert mire ment vele, hogy bement Gázába és rendet vágott, hogy aztán kimenjen ?
    Mire visszatértek a robbantók, rakétázók, stb.
    Most is be kell mennie, ha el akarja érni hadi céljait.
    Viszont, nem jöhet ki, mert akkor ismét meg fog ott jelenni a Hamasz és a többi szervezet és minden kezdődik elölről.
    Háború útjára lépett a Zsidó állam, nincs visszaút számára, ebben biztos vagyok.
    Kérdés, a többi érdekelt ország mit lép, vagy nem lép.
    A szájkarate már folyik, a többit meglátjuk hamarosan…

  119. Hát igen közeleg a 3.ww? :D

    Mondjuk Mursi meg mondta Netanjáhúnak hogy ez az Egyiptom már nem az az Egyiptom.

    Lehetnek Izraelnek atomjai ha már mindenki tudja hogy hol keresse őket és így már nem annyira veszélyes a dolog csak jó időzítés kérdése és egy kis szerencse dolga.

    Ha tényleg be indulnak az arabok és felkérik Iránt is (bár szerintem nem kell nekik szólni, mihelyst elindul az első arab rakéta követni fogja a perzsa is) akkor fel kel kötnünk a gatyót.

    Mert akkor lehet nem csak az olaj de a Bicajok ára is fel fog szökni :D

    De most semmi szemitizmus vagy Zsidózás(kár hogy már itt is hozzá kel tenni ezt) De drukolok az araboknak. Kel a vér frissités már ennek a világnak.

  120. Egy két Arab állam fel lett itt sorolva , fogalmam sincs nekik miből mennyi van de gondolom nem egy kettő (pl ballisztikus rakéta). Nekem az a véleményem , hogy ha azt összehangolva rázúdítják Izraelre , akkor nincs miről beszélni . Nincs az az ” Iron Dom ” ami azt megfogja , és a segítség se ér oda 10 perc alatt .

  121. „Hát igen közeleg a 3.ww? :D” – elég beteg dolog a szmájli egy ilyen mondat végére :D

    „Lehetnek Izraelnek atomjai ha már mindenki tudja hogy hol keresse őket és így már nem annyira veszélyes a dolog csak jó időzítés kérdése és egy kis szerencse dolga.” – ezt kifejtenéd bővebben? Kétszáz atom kétszáz helyen. Nem tudom hogy lőnék ki az egészet, amíg a földön van. És biztos, hogy mindenki tudja, hogy hol vannak ezek?

    „a tényleg be indulnak az arabok és felkérik Iránt is (bár szerintem nem kell nekik szólni, mihelyst elindul az első arab rakéta követni fogja a perzsa is) akkor fel kel kötnünk a gatyót.” – Uncle Sam nem lesz mérges az olajembargó és a kistesó hülyére lövése miatt szerinted?

  122. „hogy ha azt összehangolva rázúdítják Izraelre , akkor nincs miről beszélni . Nincs az az ” Iron Dom ” ami azt megfogja” – jó meglátás, főleg azt figyelembe véve, hogy a mostani felhízlalt PDG-k felét se tudta kivédeni, egy-egy leszállópályán levő ICBM meg kicsit nehezebb célpont lenne.

  123. „Hát igen közeleg a 3.ww? :D”

    Világháború éppen nem lesz talán belőle, de egy sokadik Arab-Izrael háború előfordulhat.
    Valamint, ami bennünket is érzékenyen érinthet, az események hatására jelentős mértékben megemelkedő olajár.

  124. Nem kell betojni, nem lesz itt semmi. Egy hétig rombolnak mint szoktak, lesz egy kis szárazföldi akció aztán kész. Miért? Mert elmegy a haszon. Nincs vendégmunkás nincs aki dolgozzon. Nem hülyék a zsidók. Nekik a pénz az isten. (meg mindenkinek arrafelé) Maga a Hámász fogja majd kérni a tűzszünetet Izrael meg majd rábólint. Arra szerintem Izrael sem számított hogy a peleszíntok így megszórják Izrael területét. Meg ez a gépveszteségek is zavaróak. Ilyen nem fordult elő vagy 10 éve. Még Libanonban sem, pedig a Hezbollah sem képzetlen sem fegyvertelen. Meg egy kornettel az egyik hajót is meglőtték. A hajó elleni rakéták meg elő sem kerültek. Mi történne hogyha megszállnák gázát? Koncentrációs táborba zárnák a palesztinokat, vagy gázkamrába? Arra senki ne számítson hogy valaki befogadja a palesztinokat! Még csak ez a probléma hiányzik a világnak. Senki sem lehet ennyire ostoba. Ezért aztán le fogják állítani az egészet, ez a világ vezető hatalmainak érdeke. Ha Izrael nem engedelmeskedik a nagyhatalmaknak nagyon könnyen meg lehet szívatni. Az araboknak meg jár a szájuk. Szemforgató banda az egész. Egyedüli ereje meg csak Iránnak lenne, Ők meg nem fognak semmit csinálni. A mondás náluk hogy az araboknál csak a teve működik rendesen. Az igazi veszély az lehet hogy a szíriai söpredék most Izraelbe is átrándul, meghalni.
    Az a söpredék ennyire okos mint a videón:
    http://youtu.be/2Di8yYT4GW0

  125. Lelőtték. A szír hadsereg tanult a háborúból több a távcsöves fegyver. Láttam olyan videót hogy a lázadók beindítottak egy tankot, T55-öt kivitték az utcára lőttek kb 2-3-mat aztán hirtelen robbanás, ugrálnak ki belőle de páran úgy megégtek hogy meghaltak. Mutatták az embert szörnyen nézett ki. Vörös volt mint a rák.

  126. joker

    egy-egy leszállópályán levő ICBM meg kicsit nehezebb célpont lenne.

    ICBM zuhatagra semmiképp ne számíts, a környéken legközelebb Indiának van, aki eddig kimaradt az egyenletből, Irán még csak most ügyködik vele, nekik közepes hatótávolságú rendszereik vannak, bár igaz, elvileg azok is képesek elérni Izrael.

    Ami még szóba jöhet az a Scud, a környéken több ország (Egyiptom, Irak, Szíria) rendelkezik vele, de kis hatótávolságú és állítólag elég pontatlan.

  127. joker

    “Lehetnek Izraelnek atomjai ha már mindenki tudja hogy hol keresse őket és így már nem annyira veszélyes a dolog csak jó időzítés kérdése és egy kis szerencse dolga.” – ezt kifejtenéd bővebben? Kétszáz atom kétszáz helyen. Nem tudom hogy lőnék ki az egészet, amíg a földön van. És biztos, hogy mindenki tudja, hogy hol vannak ezek?

    Nem régen behatolt egy Drón Izraelbe és fél órát repkedett ott magának sőt ha a hír igaz akkor meglátogatta a Negev-sivatagot is ahol az izraeli atom létesítmények pihenek.

    Szal nem nagy kunszt ha ez ellátogatot ott egy félórát akkor a többi is el tudd.

    Hiába vannak 200 felé, lehetnek 1000 felé is ha tudják a pontos helyüket. Ha már a siló teteje nyitva akkor már lehet durantani a silóba lévő tárgyakat. Ezért mondtam hogy ehez kell egy kis szerencse is. Csak sajna keves Arab állam rendelkezik Műholdas felderítésel.

    Szal ki tudja mire képesek ezek a kis vizipipás fiúcskák :D

    És igen Vas kupola ide vas kupak oda több ezer rakétával nem fognak birni ha most 300 rakétábol csak 110 db-t tudtak leszedni vele :D

    Elnézést a helyes írásomért ami hagy kivetni valót maga után.

  128. honved

    Komolyan azt hiszed hogy Sam bácsi hadja majd Jakob testvért veszni hagyni? Oroszország és Kína sokat vesztene ha hagyná a Közel-keletet veszni hagyni. Szal ki tudja mi lessz itt?!

    De hogy szerezen mindenki be egy Bicaj míg olcó :D az tuti :D

  129. rico

    „Hiába vannak 200 felé, lehetnek 1000 felé is ha tudják a pontos helyüket. Ha már a siló teteje nyitva akkor már lehet durantani a silóba lévő tárgyakat.”

    Feltetelezve hogy valoban megtalaljak es kilovik valamennyi szarazfoldi inditot ( ami lehetetlen ) akkor is ott vannak a legi es tengeralattjarorol indithato raketak. Nem veletlen kapott az Izraeli tengeralattjarok a standard 533 as torpedocso melle 650 mm seket is.

  130. A nuki tölteteket sugárzásuk alapján elég könnyű észlelni,csak valamelyes pontossággal kell tudni hol keressék. lehetnek akármilyen mélyen a föld alatt, bunkerben stb. a helyi háttérsugárzáshoz képest akkor is simán kimutathatóak, anno az amerikaiak és a szovjetek is ilyen mérések alapján figyelgették egymás ismert silóit és légierős tárolóhelyeit.

  131. A tengeralattjárós elrettentésben (amire most Izrael is törekszik) pont az a jó, hogy nem lehet tudni hol keressék így még sugárzás alapján sem lehet bemérni hacsak véletlenszerűen nem akkor és ott halad el egy tengeralattjáró ahol éppen mérnek.

  132. Egy kicsit erős az amiket itt páran írnak és az hogy mosolyt fakasztó az még egy enyhe kifejezés erre.
    Szerintem még Izraelben is elég kevés olyan ember van Aki tudja az összes általuk birtokolt atomtöltet pontos helyét, nemhogy az ellenfeleiknél. Persze bizonyos részét nagyjából be lehet határolni, de ez akkor is kevés. A másik dolog az hogy még ha tudnák is, akkor sincs képességük arra hogy azokat kiiktassák. Kicsit kezdem magam úgy érezni mint egy-egy erősebb napon molni :))) (hehe bocs) mintha egy óvodában lennék és nem egy haditechnikai fórumon. De komolyan, ba..átok meg, nem a nagyfater fészerbe rejtett páleszéről beszélünk, hanem atomfegyverekről!!! Azokat nem a sufniban vagy garázsokban tárolják, hanem általában megfelelően védett, földalatti tárolókban. Márpedig azok semlegesítéséhez olyan precíziós csapásmérési képesség kell és olyan végrehajtás amit Izrael ellen végrehajtani még az USA-nak is komoly fejfájást okozna.
    „Hiába vannak 200 felé, lehetnek 1000 felé is ha tudják a pontos helyüket. Ha már a siló teteje nyitva akkor már lehet durantani a silóba lévő tárgyakat.” Mégis elmesélnéd hogy Ki és Mivel mérne csapást? Melyik arab állam képes arra hogy harci repülőgépekkel betörjön az izraeli légtérbe, majd ott precíziós csapást mérjen? Mert oda nem százméteres hanem kb méteres pontosságú találatok kellenének és nem egy hanem szimultán nagyon sok….

  133. Ha jól tom akkor az Izraeli Dolphin osztályú tenger alatjárók dizelesek. Szal zajosak is egyben, ha anno a ruszkikat betudták fogni az amcsik akkor ki tudja? :)

    Nem vagyok egy zseni ember de olyan teljesen lopakodó technikát még nem sikerült ki találnia az emberiségnek. F-117-t is leszedték. Ki tudja milyen Orosz technikák vannak amikről nekünk gőzünk sincs. És ne feledjük van jó pár arab ország melyek Amerikai sőt német technikát alkalmaznak többségben.

    Kis szerencse és leleményeség, ennyi a dolgok nyitja.

    36 órája van a Hamassznak hogy letegyék a fegyvert (ami nem fog megtörténi) és aztán meglátjuk mi lesz. Lesz e új Arab-Izraeli háború vagy csak a 2008-as mészárlás jönn újra.

  134. doca!
    Ezeket meg honnan vetted???
    1 Törökország nem atomhatalom.
    2 Jelenleg csak tervezési fázisban van felderítő műholdjuk.

    rico sztem olvasgass egy kicsit…
    A Dolphin class-t a szakértők a világ legjobb nem nukleáris meghajtású egységeinek tartják, nem mellesleg az újabbak már AIP rendszerrel lettek rendelve. Megjegyzem hogy a „zajosság” is csak a dízelüzemre vonatkozik. Viszont azt elmesélhetnéd hogy ott a környéken ki rendelkezik olyan tengeralattjáró elhárítási képességgel ami veszélyt jelenthet számukra. A másik dolog pedig hogy a nukleáris töltettel rendelkező robotrepülőik hatótávolsága 1500km felett van.

  135. duckdodgers

    Sajnos annyira nem értek a merülő kádakhoz viszont te honan tudod ki mivel rendelkezik? Mert nekem gőzöm sincs, csak találgatni tudok hogy kinek milyen Sokol rádiója lehet.

    1, messze vannak
    2, azt tesznek nyilvánoságra amit akarnak
    3, majd a mi orrunkra fogják kötni hogy Husszainak mijen karórája van
    4, mint mondtam ami. technikát is használnak a szomszédok (Pl Törökök stb)
    5, ne feledjük: Izrael a fő Gonosz a térségben és ha neki van egy Ladája akkor a szomszéd vessz egy Opelt. :D

  136. rico

    A dizel elektromos tengokat bizony igen nehez detektalni ha erto kezekben vannak. A sekely parti vizek pedig egyenesen kedveznek neki mert a tengeri allatok a viszhagok mederfenekrol a partmenti halasz es kereskedelmi hajok altal kibocsajtott zajok bizony nagyon jol elrejtik a dogoket, es ez kolcsonosen vonatkozik.

    A torokoknek vannak Typ 209 es korszeru egysegeik amelyekkel lehetne halaszgatni de nem ugy hogy a legiernyo hianyzik folulluk. Az izrali tengoknak az is eleg ha lemerulve a partmenti vizben a sajat ernyojuk alatt varjak a kilovesi parancsot. Mivel nincs sajat zajkibocsajtasuk es iszonyat terepismeretuk van igy olyan 98 % san ok fogjak a masik tengot meghallani es tuzelni eloszor.

    Az Egyiptomiaknak is van par kinai gyartmanyu de az USa altal felujitott nemet rendszerekkel felszerelt regi Foxtrott class tengojuk amivel a kora ellenere szinten lehetne operalni de az egyiptomi tengosok kikepzetsegi szintje hat hagy nemi kivanni valot maga utan.

  137. doca jahh kb a TÜRKSAT… olvasgass már egy kicsit utána és rájössz hogy a törököknek nincs felderítő holdjuk. Terveznek egyet igen, de hogy azt ki fogja fellőni nekik az sztem még majd kiderül.
    Az meg hogy az USA atombombái ott vannak nem jelenti azt hogy török kézben vannak…
    Emlékeztetnélek arra az apróságra hogy anno nekünk is voltak SCUD rakétáink amikhez atomtöltetek tartoztak csak éppen nem volt a kezünkben.

    rico
    Olvasgass némi szakirodalmat és rájössz. Az hogy Ki mit vall be az egy dolog. De azért a komolyabb beszerzések nemzetközi szinten történnek és annak szokott nyoma lenni. Olyan nincs hogy egy ország csak a bűvészkalapból előhúz egy komoly képességet. A törököknek és egyiptomnak is van némi tengeralattjáró elhárítóképessége de nem jelentös.

  138. Amerikai wing nincs Incirlikben ahol a fegyverek hivatalosan vannak, csak a török F-16-osok. A 90-ből 40 az török kézben van, a maradék 50 meg raktáron, mert nincs jelenleg amerikai wing ami hordozná.
    Voltak SCUD-jaink Olaszországra voltak célozva, de visszavonták őket ahogy elmentek az oroszok(sokkal keményebb ellenőrzés volt, mint most a törököknék van, orosz katonák stb.).

    Van egy komoly optikákkal felszerelt felderítő műholdjuk fent, elég komoly világviszonylatban is.

  139. rico
    Az 5. ponmtot el is felejtettem :)) szóval ha izraelnek Ladára telik akkor azt meséld már el hogy a környező országok miből vesznek Opelt? Ember a világ egyik legerősebb szárazföldi haderejével és légierejével rendelkezik Izrael és most ne menjünk bele hogy ebből mennyi a tarha meg a zabrálás…

  140. doca most nem azért, de kapásból tudok mondani 5 céget akik optikák gyártásával vagy azzal is foglalkoznak. Akkor az olaszok vagy a törökök nem tudnak keríteni egy céget az EU-ban, amelyik legyárt nekik egy megfelelő optikát?

  141. a legnagyobb felbontású műholdakban teleszkópok dolgoztak ahhoz pedig tükör kell. Csak azt az apróságot említeném hogy a Hubble is a tükör kisebb hibája miatt volt jó ideig hasznavehetetlen, szóval elég nehéz annak a konkáv tükörnek a legyártása igen…
    És nem csak legyártani kell, hanem épségben feljuttatni a világűrbe.

  142. A hubble-nél tény, hogy elbaszták a tükröt, de ha jól emlékszem, akkor valami segédoptikával viszonylag egyszerűen megoldották a szükséges javítást. Leszámítva persze, hogy fel kellett menni megjavítani. Szóval itt is ugyanaz van, ha kicsit el is rontják a tükör formáját, az még nem jelenti, hogy egy kis szerkezet beiktatásával ne lehetne korrigálni a hibát. Ez az egész meg több, mint 20 éve volt, azóta fejlődött a technológia is, és nem is kell annyira extra tükör, mint a hubble-ben. Itt épületeket, repülőket, autókat, csapatokat kell figyeljenek, nem pedig a katona bal vállán a légyszar formájából kell megmondják, hogy milyen légy volt és mit evett. A világ számos országának van katonai műholdja, azoknak is legyártotta valaki a tükreit és a nyakamat rá, hogy nem pont az az egy izraeli cég mindegyiküknek.
    „És nem csak legyártani kell, hanem épségben feljuttatni a világűrbe.” – ezzel meg mit akarsz mondani? Ha az izraeli cég gyártaná le, akkor azt nem kellene pont ugyanúgy felvinni? Talán ők felteleportálnák vagy egyenesen ott gyártanák le az űrben?

  143. Ki beszélt most izraelről? Arra céloztam hogy a dolog egyik része az hogy legyártsanak egy műholdat ami megfelel a követelményeknek, de azt fel is kell juttatni a világűrbe, úgy hogy egyben is maradjon és működjön. tehát megfelelően erősnek és könnyűnek is kell lennie. Mert ugye a kilövésnél van némi rezgés és egy pár G erőhatás is éri az eszközt. Persze hogy meg lehet csinálni csak nem akárki tudja megtenni.
    Megjegyezném hogy a Hubble kis problémáját 3 és fél évbe tartott orvosolnia a NASA-nak. Pedig gyanítom hogy az USA anyagilag jobban van elengedve mint a törökök és ez presztízskérdés is volt számukra…

  144. Nos csak jelezném hogy volt fenn volt a perzsa felderítő műhold kamerával és nemsokára a jobban felszerelt is indul. A pályát nem tudom pontosan mert a linket töröltem de elképzelhető hogy mindent fényképezett amerre haladt. Bár egyenlőre nem sok vizet zavart mert a felbontás elég kicsi volt. Mondjuk érdekes lehet ha Iránnak sikerül a nemsokára induló geostacionárius pályára műholdat feljuttatni. Állítólag a kamera már sokkal jobb mint az elődje.

  145. A doca által belinkelt infó alapján egy olasz cég építi a műholdat, de a tükröt egy izraeli cégtől tervezték rendelni. Emiatt tudja Izrael szabotálni kicsit a dolgot, amíg ezek rá nem jönnek, hogy: „b***meg más cég is le tudja gyártani azt a szart nekünk”.

  146. duckdodgers

    Köszöntem a javaslatot. :)

    Am szernited miből vennének? Hát abból amivel te furikázól :D tudod most 400 felet van az árra és hát ott van még bőven :D A Szaudiaknak miből telik mindenre? Biztos nem a Kebaból és a Gyros étermekből :D

  147. rico

    Milyen nyelven beszelsz a magyaron kivul ?

    Amugy a tengo tema hatalmas. Csak egy egy muszer vagy berendezescsaladrol lehetne orakat beszelni. Azalapokat a wikiben is felcsipheted es javaslom is hogy ott kezd el. Aztan ha kerdesed van akkor irj ide es megprobalunk majd segiteni.

  148. Szerintem erős sztereotípiák befolyásolnak… Az hogy Valaki arab nem azt jelenti hogy a kecskéből is olajat fej az istállóban… A szaúdiak nem fogják Izraelt megtámadni ebben biztos lehetsz.De menj fel a wikire és nézd meg hogy az egyiptomi, vagy a török haditengerészet milyen tengeralattjáró-elhárító eszközökkel rendelkezik.

  149. duckdodgers

    ” Szerintem erős sztereotípiák befolyásolnak… ”

    Mondod te, de azért lásd be ki tudja ki mivel rendelkezik a színfalak mögöt?! Lehet a kecskéből nem tudd olajat fejni, de hogy a fél arab világ olajon csücsül az 100%

    Am szerinted Izrael mért nyomul annyira Gázában? Mért akarja annyira el üzni az otaniakat mért tartják őket terorban? Tessen el olvasni ezt a kis össze foglalót és meg tudod. Mert ugyan is Izrael legnagyobb gondja az Energia fügőség.

    http://astro.elte.hu/~hetesizs/gaza.html

  150. rico, beírod szépen a google-ba hogy turkish vagy egyptian navy és hasonlókat és nézegeted a találatgokat…tudod itt majd mindenki ezt teszi és általában működik. De ha lehet ne a kurucinfot vagy valami hasonló oldalt válassz forrásként… :D

  151. Montezuma szerint:
    2012. november 18. vasárnap @ 17:54

    Én kicsit máshogy látom India helyzetét.
    1. Indiát azért értékelték fel, mert blokkolni tudja tengeren a kínai energia importot. Ha ezt a Pakisztánba épített kínai vezetékkel megkerülik, onnantól kezdve India veszíteni fog a súlyából.

    2. Én biztos vagyok benne, hogy India az általad felvázolt „világösszeomlás” nélkül is össze fog omlani. (mint állam)

    3. Indiában látszat demokrácia van. A nagypolitika terén az „elit” és a felső 10% harcol egymással, a helyi szinteken meg le van zsírozva ki nyer. Egyébként Indiában a szavazat vásárlás és a választási csalás mindennapos. Meg érdekes demokrácia az ahol az emberek 60%-a analfabéta, se TV, se rádió, se áram se semmi. Szóval ez egy kamudemokrácia. Az angol vázat nem töltötték föl valódi tartalommal.

    4. Ettől függetlenül az Indiai nép nagy túlélő, valószínűleg azért mert a nagy átlag a „jobb időkben” is putris volt, meg a rosszakban is. Szóval a nagy Indiai átlagot nem érinti semmilyen világösszeomlás, szerintem észre sem veszik. Szóval a túlélésük garantált;)

    Kína nem omolhat össze? Ohh dehogynem! A politikai vezetés legitimitását a gazdasági eredmények adják. Képzeld ha mondjuk az USA-EU tengely egy összeomláskor valamilyen „embargót” hirdet a kínai termékek ellen…

    A kapitalizmus összeomlása meg biztos. Ezt már Keynes is megmondta nagyon régen, sőt azt is, hogy a szocializmus előbb fog bukni. Élete egy jelentős részét annak szentelte, hogy milyen gazdasági rendszer nem omlana idővel össze. De meghalt :( Szóval végül nem lett eredmény. Ha engem kérdezel az összeomlás elkerülhetetlen…

    A pénzügyi válság alapja amúgy a 80’s évekbe nyúlik vissza, Ronald Reagan elnökségéhez. Ekkor állt rá az amerikai pénzpiac a „kamupénz” valódiként való feltüntetésére. (Ez szép mondat.) A lényeg az, hogy nem létező pénzzel gyorsították fel az SZU bukását, hiszen az SZU nem bírta a versenyt a nem létező pénzzel. De a dolog lényege, hogy sokáig nem tudta senki a bonyolult mechanizmusok miatt, hogy az a pénz nem valódi.(a nagyközönség ezt 2008-ban tudta meg). Szóval most fizetjük meg az árát az SZU megverésének. (Meg annak, hogy a rendszer, mivel nagy pénzügyi érdekek fűződnek hozzá, tovább működött az SZU bukása után is.)

    Most röviden ennyi:)

  152. duckdodgers szerint:
    2012. november 19. hétfő @ 12:36

    „1 Törökország nem atomhatalom.”

    Ez igaz. Viszont 60 taktikai atomtöltetet állomásoztat náluk a NATO, ebből NATO engedéllyel 40-et föl is használhatnak. Ezt csak kiegészítésnek szántam.

  153. Hali!

    Bocs, eddig melóztam, ma tuti rövid leszek.

    Fip7:

    Nem tudom cáfolni amit írsz, tény, nem éltem Indiában így lehet, hogy igazad van. India sanszát más területen látom nagynak, aminek következménye a nagy túlélés is. Nemcsak a putrikra gondolok, hanem arra, hogy a nyugati világban (pl. USA) a legjobban fizetett külföldi munkaerő az indiai programozók. Az indiaiak nem használják és értelmezik a nyugati nyelvekben használt birtokos jelzőt (pl: enyém).
    Nem tudok vitába szállni számokkal és adatokkal (azokkal általában elég nehéz), sőt, elfogadom amit írtál.
    A véleményemet Indiával kapcsolatban nem tudnám egzakt logikai úton levezetni, tekintsd inkább megérzésnek.

    Más téma kicsit, érintve a többi hozzászólást:

    Ha lesz (Ne legyen!) III. VH, akkor az nem azért lesz, mert egymást ölik épp az arabok meg a zsidók különböző hatásfokkal. Ez megy permanensen évtizedek óta, a helyzet itt ebből a szempontból változatlan. Minden másban viszont folyamatosan változik, ráadásul nem (csak) a Közel-Kelet régiójában, hanem az egész világon.

    Egy stabilabb világ korában (HH) a pólusok képesek voltak bármekkora Közel-Keleti válságot redukálni és keretek között tartani (pl: 1956. Szuez, ami nem volt kevésbé veszélyes, mint a 62-es kubai válság).
    Egy most felboruló Közel-Kelet képes az egész világ erőegyensúlyát, azaz stabilitását kibillenteni a most formálódó és a meglévő pólus(ok) dacára. Ez pedig a kontroll elvesztését is jelenti, ami akár pánikszerű lépésekre is sarkallhat bárkit.

  154. most őszintén erre mit írjak?
    „90 darab B-61-es bomba van az Incirlik légi bázison török ellenőrzés és használat alatt gyakorlatilag.”
    Valóban van ott 90 db töltet, amiből 40 db török gépekre van szánva. De ez egy NATO elleni atomháború esetére van. Nincsenek török kézben és használatban meg pláne… A törökök kb akkor látnák azokat amikor az USA már DEFCON 1-en van.

  155. duckdodgers

    „Vagy azt gondolod az USA átadja a szükséges kódokat Izrael ellen? :)”

    Nem nem erre gondolok, de ha már van egy bombád az aktiváló kód a legkevesebb… (ha egy közép távot nézünk). Meg hát ugye igazán nem Izrael szúrja Törökország szemét… Igazából a ciprusi kérdés is érdekes, mert nagyon komoly gázmezőket találtak a közelében, Izrael pedig a ciprusi/görög oldal pártjára állt teljesen egyértelműen a törökökkel szemben.
    Nah mindegy, a lényeg az, hogy szerintem a törökök helyzete fokozatosan romlik a NATO-n belül. Továbbá nagyon „súlyos útra” terelték magukat, szerintem. (Bár a török kérdés nagyon bonyolult, nem látom át teljesen)

    Montezuma

    ” Az indiaiak nem használják és értelmezik a nyugati nyelvekben használt birtokos jelzőt (pl: enyém).”

    Ez melyik nyelvben van így az 1600 közül??? :D
    Hidd el, a társadalmi elit, már nyugaton tanult és ott is szocializálódott, nagyon is tudják mit jelent birtokolni. Egyébként India történelmére mindig jellemző volt a „középosztály” hiánya.
    Alapvetően van egy politikai/gazdasági elit, egy állami bürokrata réteg (nem kicsi), meg egy nagyon nagy nyomorgó tömeg. Ha az angol gyarmatosítást levesszük a különböző szultánságok mindig így épültek föl. Ma is így épül föl az indiai társadalom. Továbbá meg jelent ott is a politikai korrektség. Például a kasztokat ma már a TV-ben „kommunának” nevezik. Mindjárt jobb így ;) Egyébként nem vagyok India szakértő vagy ilyesmi, csak volt/van egy előadás sorozat az egyetemen, a „feltörekvő hatalmak a geopolitikai térben” címmel és hát én is előadtam egy másfél órát Indiából. Fogalmazzunk úgy, hogy mögé néztem a PR-nak. Meg lehet az is baj, hogy nem vagyok spirituális ember, így nem tudom kellőképpen értékelni azt a helyet sem.
    (Én magam nem voltam kint, de járt már kint pár ismerősöm és szabályosan hazamenekültek onnan. India 95% nem európai embernek való.)

    Amúgy ha lehetne fogadni arra, hogy melyik ország éli túl a világégést (max. korlátozott atomháború, de inkább gazdasági világégésről beszélünk) akkor én Oroszországra fogadnék, Putyinnal. Jól össze szedte az országot, az élettér adott, erőforrások adottak, megvédeni meg tudja, kellőképpen „decentralizált” (annak minden előnyével és hátrányával együtt) továbbá az „orosz” nép/népek elég szívósak. Meg nem mellesleg az oroszok okosan gyűjtögetik/ték a jegybankjukba az aranyfedezetet. Szóval a rubel mögött lesz valós fedezett mindig (aranytartalék+ásványkincs kombó) Nálam ők a nyerők.

  156. Nem csak Neked szólt, de mintha Te sem értenéd
    „de ha már van egy bombád az aktiváló kód a legkevesebb…”
    A TÖRÖKÖK KEZÉBEN NINCS SEMMILYEN TÖLTET
    Nem értetek magyarul? Esetleg nem tiszta hogy mit jelent egy amerikai légibázis?

  157. duckdodgers

    Szerintem értjük, de mi most a „nem hagyományos” esetekről beszélünk. Konkrétan elveszik az amiktól a játékaikat a törökök. Elméletileg előfordulhat ilyen. Békeidőben persze az a helyzet amit írsz.
    Vagy akár el is lophatnak belőle… Ilyen eset is előfordulhat.
    Bár az tény, hogy erre a helyzetre az esély igen csekély.

  158. Üdv Fip7!

    Nem tudom melyik nyelvben a rengeteg közül, egy úti leírásban olvastam erről, nekem úgy tűnt, hogy ez általánosan igaz arrafelé, nem kötötték egyetlen nyelvjáráshoz. Amire ezzel utalni akartam az a világlátásuk sajátossága.
    Meg merem kockáztatni, hogy például az európai és kínai hagyományos gondolkodásban sokkal több a közös vonás, mint európai-indiai vagy kínai-indiai viszonylatban.
    India furcsa ország, az ősi tradíciók és a legfejlettebb hihg-tech egy helyen és egy időben vígan megfér egymással, hihetetlen bizarr dolgokat produkálva.
    Láttam egy fotósorozatot a Gangeszről, ahol például néhány elhunyt nyugodtan pihent a folyó partján félredobva miközben a nagyvárosi tömeget illetve lakosokat ez a legkisebb mértékben sem zavarta.

    India tényleg egy külön univerzum.

    Oroszországgal kapcsolatban kétségtelen, hogy van jövőjük. Élettér és nyersanyag van bőven, a lakosság szaporulata pozitívba fordult, Oroszország évek óta erősödik. Vannak problémák persze ott is dögivel, de – ahogy erről írtam korábban már kisregényeket – hol nincs? Voltaképpen az egész bolygó mostanra egyetlen nagy problémacsomaggá vált.
    Az oroszoknak a béke fenntartása az érdekük, de legalábbis kimaradni minden balhéból, mert a világ rohamosan változik, a tegnapi ellenfél ma szövetséges, a tegnapi gyenge ma erős, egyelőre nem látni a folyamat végét, csak saccolni lehet.

    Nem tudok egyenleteket felállítani, de továbbra is van egy olyan megérzésem, hogy az orosz-indiai kapcsolatoknak fontos hatása lesz a jövőre nézve. Az egész világ és emberiség jövőjére gondolok.

  159. Azért salvora nem esküdnék :) A SCUD-ok elfogása az még csak csak de sztem egy manőverező visszatérő egység ami a modern ICBM-eken van az nem nagyon fogható meg… Jahh a SCUD eleve sima ballisztikus rakéta és nem ICBM ami nagy különbség. A SCUD égésvégi sebessége ~1.5km/s míg egy ICBM-nél a visszatérőegység 5-7km/s környékén jön. Ezért is gondolom hogy sima ballisztikus pályán még elfogható, de egyébként kérdéses.

  160. DrStrangelove

    duckdodgers

    Tudom amit leírtál, de köszönöm h leírtad, ha nem lett volna egyértelmű a hsz-em (csak siettem, ezért röviden fogalmaztam).

    A másik apró megjegyzésem, hogy nem azt mondtam, h az arrow2-vel kivédték az egész fenyegetést, hanem, hogy erre a fenyegetésre (ICBM) nem az Iron Dome a válaszuk, hanem a fent írt (linkelt) rakéta elhárító rendszer.