|

Cseh helyzetjelentés a Baltikumból

A cseh Gripenek szeptember eleje óta őrzik a Balti országok légterét, mely során nem egy alkalommal kaptak éles riasztást. Típustársaink féltávnál, november 1-jével bezárólag értékelték a missziós teljesítményüket.

A Cseh Fegyveres Erők által kiadott dokumentumból kiderül, hogy szeptember és október hónapok folyamán összesen kilenc éles (ún. Alfa) riasztás és elfogást hajtottak végre az augusztus végén kitelepített Gripenek, minden esetben orosz felségjelű gépek ellen, melyek típusjelét nem közölték, csak annyit tudni, hogy szállítógépek voltak. A 4 darab cseh kacsa és pilótáik rendben tették a dolgukat, a készenléti géppár mindig az előírt 15 perces limiten belül a levegőben volt azt követően, hogy a németországi központból kiadták a felszállási parancsot. A Gripenek november elejéig 215 repült órát gyűjtöttek a járőrözéssel.

A balti misszióra 6 darab Gripent választottak ki a csehek, ezek közül állandó jelleggel 4 darab állomásozik a litván Šiauliai légibázison. A kitelepített különítmény és Csehország között pedig egy CASA C-295M típusú szállítógép ingázik az utánpótlással.

Képek a misszióról:

7 hozzászólás “Cseh helyzetjelentés a Baltikumból”

  1. Hoztam egy kis gripenes vitaindítót a légierőblogról:

    ____________________________
    KGyST · 2012.11.15. 15:23:13
    9 oldal svájci Gripen kérdés-válasz

    http://www.news.admin.ch/NSBSubscriber/message/attachments/28655.pdf

    _____________________________

    Remélem a svéd gripen beszerzés kapcsán előkerülő információk alapján már mindenki rájött, hogy mennyire nem értünk a haditechnikához. Még a repülőgépekhez sem, pedig az olyan mint Magyarországon a foci, arról itt mindenki úgy gondolja hogy ért hozzá.