|

Leszállásra kényszerített egy szíriai utasszállítót a Török Légierő

Törökországi értesülések szerint rakéta- és katonai adó-vevő alkatrészek lehettek annak a szíriai utasszállító repülőgép csomagterében, amelyet szerdán kényszerített leszállásra a török légierő, orosz fegyverszállítói források ezt cáfoltak.

Az Airbus A320-as Moszkvából tartott Damaszkuszba, és amikor a török légtérbe ért, Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon vadászgépek közrefogták, és utasították a leszállásra Ankara repülőterén. Az egyik török tévéállomás szerint ennek az volt az oka, hogy fegyverszállítmányt gyanítottak a gépen.

Az Interfax orosz hírügynökség a török sajtóra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy a török rendőrség különleges szolgálata néhány konténerre bukkant a gépen. Ebben katonai célra használható adó-vevőkhöz szükséges alkatrészek voltak. Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint olyan tárgyat is találtak, amelyről feltételezik, hogy rakétaalkatrész.

A CNN Türk arról számolt be, hogy ez utóbbi tárgy egy fegyverrendszer része, de az általuk megkérdezett források nem pontosították, hogy mi is az valójában.

A török hatóságok csütörtökön engedélyezték, hogy a repülőgép folytassa útját eredeti céljához, Damaszkuszba, de a lefoglalt eszközök nélkül.

Fotó: Turkish Aerospace Industries ,

Oroszország tiltakozott Ankaránál a történtek miatt, külön szóvá téve, hogy diplomatáik nem léphettek érintkezésbe a repülőgépen gyerekekkel utazó 17 orosz állampolgárral.

Mohamed Ibrahim Szaid szíriai közlekedési miniszter légi kalózkodással vádolta meg Törökországot. Szavait a libanoni al-Manar tévécsatorna idézte. A politikus úgy vélekedett, hogy a törökök tette kimeríti a légi kalózkodás fogalmát, és sérti a polgári légi közlekedésről szóló egyezményeket.

Nevük elhallgatását kérő orosz fegyverszállító források csütörtökön közölték, hogy sem fegyverek, sem katonai rendszerek vagy berendezések nem voltak az utasszállító fedélzetén. „Ha szükséges lenne katonai-technikai berendezést vagy fegyvert szállítani, azt tisztességesen tennék, nem törvénytelen módon, különösen nem polgári repülőgép fedélzetén” – fűzték hozzá.

A forrás szerint Moszkva nem állította le fegyverek szállítását Damaszkusznak annak ellenére, hogy Oroszország kétértelműen nyilatkozik arról, folytatja-e az utánpótlások szállítását Szíriának a felkelők és Bassár el-Aszad elnök erői közötti helyzet súlyosbodása óta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök idén júniusban kijelentette, hogy Moszkva nem szállít olyan fegyvereket Szíriának, amit a polgári konfliktusban felhasználhatna.

Nem ez az első olyan incidens, amely érinti az orosz-szíriai kapcsolatokat. Idén június 18-án az Alaid nevű teherhajót, amelynek fedélzetén Mi-25-ös, szállítási és harci feladatokra egyaránt alkalmas helikoptereket és légvédelmi eszközök voltak, megállították. A hajó eredeti célja a szíriai Tartusz lett volna, de inkább visszatért Oroszországba. Ezt követően orosz katona-diplomáciai források azt hangoztatták, hogy a helikoptereket mégis leszállítják, bár nem tengeri, hanem légi úton.

Forrás: MTI

34 hozzászólás “Leszállásra kényszerített egy szíriai utasszállítót a Török Légierő”

  1. Azóta Szíria felmondta a Törökországból érkező elektromos áram szállítást ez kb. a hazai felhasználás 20%…Ezt hogyan fogják pótolni? Áramra azért szüksége van Aszadnak is?!
    Nem hinném, hogy a vezetés ipari vagy közigazgatási fogyasztókat kapcsolna ki. Szerintem a lakossági áramszolgáltatás fogja megsínyleni a dolgot + 1 fegyver Aszad kezében…

  2. „Oroszország tiltakozott Ankaránál a történtek miatt, külön szóvá téve, hogy diplomatáik nem léphettek érintkezésbe a repülőgépen gyerekekkel utazó 17 orosz állampolgárral.”

    Ezek szerint az arut az orosz kormany adta fel.

  3. „Ha szükséges lenne katonai-technikai berendezést vagy fegyvert szállítani, azt tisztességesen tennék, nem törvénytelen módon, különösen nem polgári repülőgép fedélzetén” – fűzték hozzá. ”

    Van humorerzekuk az elvtarsaknak !

    Nem kis mosolyt csaltak az arcomra :-))

  4. Kíváncsi vagyok az oroszok mikor fogják az első török gépet lerugdalni az égről, hogy aztán csavarjaira szedjék. Mert ugye a kölcsönt illik visszaadni :D

    Azért sok itt a maszatolás, fegyveralkatrészeket mondanak, de azt nem, hogy pontosan mihez való alkatrészek, egyes hírek szerint az utasokkal is elég durván bántak.

    @Kuruc71

    Nem tudom hogy jogilag hogy van pontosan, de a repülőgép fedélzete nem minősül ilyen esetben orosz területnek? Mert akkor a diplomatáknak ott KELL lennie, vagy legalábbis kéne, ha odaengednék őket, hogy képviseljék az orosz felet.

    @darkforge

    Én azt olvastam, hogy a harcokban megsérültek a két ország közötti vezetékek, oszt azé nem kell áram. Bár aztán már fene tudja, mi folyik ott. Most éppen ki áll nyerésre?

  5. Nem volt fegyverzet a gépen, kommunikációs eszközök igen(ez is csak a törökök szerint).
    Ellenben jól megverték az oroszokat.
    Csak az utóbbi napokban 250 MBT-t telepítettek a törökök a szír határ mellé, Erdogan készül a hadjáratra. Úgy látszik, felhúzták magukat Azerbajdzsán és Grúzia elvesztésén.
    Putyin lemondta határozatlan időre a török látogatását.

  6. @Kuruc71

    “Oroszország tiltakozott Ankaránál a történtek miatt, külön szóvá téve, hogy diplomatáik nem léphettek érintkezésbe a repülőgépen gyerekekkel utazó 17 orosz állampolgárral.”

    Ezek szerint az arut az orosz kormany adta fel.

    Mondjuk ez eleve hülye következtetés, mert ha egy ausztrál gépet vadásznak le az égről, és az utasait meg bezárják egy terembe, amíg átnézik a gépet, gondolom az ausztrál diplomaták a követségen vakargatják addig a tökeiket.

  7. Egyáltalán azt nem értem, hogyan lehetséges működő civil légiközlekedés egy polgárháború súlytotta országban.
    Ilyen esetben nem nem zárja le a hatalmon lévő kormány a légteret automatikusan?
    Katonai repülő eszközök nyüzsögnek a légifolyosókon és gondolom nem szívesen hagynák, hogy az újságírók panoráma képeket készítsenek égő városokról, vagy katonai hadmozdulatokról…
    A repülőterek pedig potenciális terrortámadási felületek és ideális útvonalak a felforgató egyének bejutására…
    Ráadásul a reptéri alkalmazottakban sem lehet megbízni, hiszen ki tudja nem e a felkelőknek segítenek.
    Esetleg azt tudom elképzelni, hogy a hadsereg teljesen megszállja a repteret és katonák végzik az összes civil melót is a légi irányítástól kezdve a ki és beléptetésig.

  8. „Nem tudom hogy jogilag hogy van pontosan, de a repülőgép fedélzete nem minősül ilyen esetben orosz területnek?”

    Egy szir repulogep milyen formaban tudna orosz terultenek minosulni?

    De amugy nem, ilyen esetekben nincs diplomaciai mentessege egy adott orszagban leszallt mas nemzetisegu repulonek…

  9. Érdekes ahány helyen van a hír, annyi verziója létezik. Van ahol azt írják semmi nem volt a gépen, van ahol azt hogy ez+az stb… Ugyanakkor azt a részét adom hogy az oroszok nem facolnának ilyenen. Ha ők akarnak valamit küldeni azt elküldik és nem egy menetrend szerint közlekedő járaton. A törökök meg kicsit kezdenek szemtelenedni, ez azért már erős. Főleg annak tükrében hogy egy idegen ország belügyeibe avatkoznak, pénzelik valamint fegyverrel és kiképzéssel támogatják a lázadókat.

  10. „Vlagyimir Putyin orosz elnök idén júniusban kijelentette, hogy Moszkva nem szállít olyan fegyvereket Szíriának, amit a polgári konfliktusban felhasználhatna.”

    Melyik fegyvert nem lehet felhasználni. Kicsit vicces kijelentés.

    „Kíváncsi vagyok az oroszok mikor fogják az első török gépet lerugdalni az égről, hogy aztán csavarjaira szedjék. Mert ugye a kölcsönt illik visszaadni :D”

    GrGly

    Miért tennék, a törökök lelőtték! Érdekes megközelítés részedről, eléggé biztosíték ki…..s.

    Amúgy meg a komcsikat soha a büdös életbe nem érdekelte kinek mit adnak el,és mit csinálnak a fegyverükkel. Csak a naívak nem hiszik, hogy az oroszok fegyvert szállítanak Szíriába.

  11. Hajjajaj. De vicces ez a cikk.
    „Ebben katonai célra használható adó-vevőkhöz szükséges alkatrészek voltak.”
    Ez olyan, mint amikor a gyurcsányi időben folyton terroristákat találtak, akik lakásán Molotov-koktél előállításához használható eszközöket találtak.
    Az oroszok meg ugye sosem szállítottak fegyvert civil gépen. Áhh, soha.
    A Malév Tupoljevei is „több f*szt fogtak, mint kilincset”, nem hogy ők.
    A lázadók meg orrba-szájba kapnak mindent. Viszont nagyon nagy a csend, mint ahogy Líbiával sem foglalkozik a fősodratú média egy jó ideje.
    Mondjuk szomorú, hogy sokan benyelik ezt a demokrácia tenyésztőzsdit feketén-fehéren.

    Kicsit egyébként hajaz a dolog az első világháború kirobbanására.
    Vihar a biliben, és mindenki elkezdett izmozni, mielőtt a másik kezdte volna, éppen ezért…

  12. „Csak a naívak nem hiszik, hogy az oroszok fegyvert szállítanak Szíriába.”

    És akkor mivan? mert ha az oroszok kavarnák a szart mondjuk szaud-arábiában akkor szerinted a jenki nem szállítana fegyvert utánpótlást a SZA kormánynak ?

  13. Ez az egész „arab tavasz” meg Szíria egy nagy politikai mocsár, amiben mindenki csak a szart kavarja. Szerintem már azok sem tudják mi a helyzet akik segítettek kirobbantani ezt az egész katyvaszt. Ezt a demokrácia exportot meg felejtsük már el. Senkinek nincs szüksége arrafelé demokráciára. Hiába kapják meg a struktúrát ha nem tudják a megfelelő társadalmi tartalommal feltölteni. Nem is akarják.
    Az oroszok meg mindenkinek szállítanak fegyvert, akárcsak az USA, az EU, meg Kína meg stb… Nem értem mi az új ebben?

  14. „És akkor mivan? mert ha az oroszok kavarnák a szart mondjuk szaud-arábiában akkor szerinted a jenki nem szállítana fegyvert utánpótlást a SZA kormánynak ?”

    Kicsit tévedsz, én nem is azt írtam, hogy ők nem szállítanak, igen ők is, de most nem azon van a hangsúly.

  15. Nekem erről az egészről (ismét) az a CNN-es líbiai közvetítés jut eszembe, ahol a riporternő büszkén mutatott be egy ~15 éves felkelőt aki hősiesen elrekvirálta egy kormánypárti család egyetlen biciklijét, és azzal derítette fel az ellenség lövészárkait.

    Ami bajom volt vele:
    1, ne dicsőítsünk már egy tolvajt,
    2, hogy a rákba derített fel biciklivel egy nehézfegyverekkel megtűzdelt védelmi állást
    3, a riporternő mögötti faszi miért lőtt egy nyugati eredetű géppuskával a ‘felderített’ állás irányába ami elvileg 1,5 mérföldnyire volt
    4, a válaszcsapás (amit elvileg lövegekkel és aknavetőkkel hajtottak végre) elől miért nem menekültek/bújtak el, ahelyett, hogy a másfél méter magas/4 méter hosszú deszkakerí… erődítés mögött álltak vigyorogva, miközben halk pukkanásokat lehetett hallani…

  16. Ahoz képest hogy néhány hónapja orosz-török közeledés lett vizionálva most nagy ellenség lettek a turbánosok hirtelen.

    Az hogy nincs szükség arrafele demokráciára, az manapság már üres fecsegés és urban legend, nemrég volt egy hír hogy a líbiai lakosság szépen nekiment az alkaidásoknak a balhéik miatt, egyszóval jelentős igény van ott nyugati életstílusra az iszlám életmóddal szemben.

  17. Csak hogy színezzem a híreket:
    Egy érdekes lőszeresdoboz. Érdemes megnézni ki a feladó, és kinek küldte.
    http://news.bbcimg.co.uk/media/images/63364000/jpg/_63364591_ukraineweapons.jpg

    Egy másik érdekes lőszeres doboz:
    http://media.farsnews.com/Media/9106/Images/jpg/A0112/A1126664.jpg

    Nem csoda hogy felerősödött a hadsereg ellenállása:
    http://www.mashreghnews.ir/files/fa/news/1391/7/13/220918_596.jpg
    Azt hiszem a fenti eset kimerít valamit. Vajon kiszólt értük.

    Buherált fotók lebuktatva érdekes:
    http://worldmathaba.net/items/1674-syria-a-photoshopped-revolution

    A szaúdi szakasz. Azóta már utolérte őket a szír hadsereg. Ma már halottak.
    http://www.mashreghnews.ir/files/fa/news/1391/5/25/200353_401.jpg
    http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/08/13/article-2187855-14886A4A000005DC-750_634x350.jpg

  18. „Szíriában halomra gyilkolják egymást a kormányhoz hű és a lázadó csapatok, de a konfliktus egyre inkább megmérgezi az országgal határos területeket is. Törökország lényegében egy hete nyíltan is belebonyolódott a háborúba, bár a lázadókat eddig is ott segítette, ahol tudta. Az egyre élesedő konfliktus már az orosz-török viszonyt is megfertőzte. Kinek jó ez és mi lehet a következménye?”
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20121011-sziriaitorok-utasszallitos-incidens-orosztorok-kapcsolatok-diplomaciai-konfliktus.html

  19. Tucatnyi lázadók menekült Libanonba a utóhatásaként a szíriai hadsereg egy katonai műveletének következtében Homs tartományból. Kedden, libanoni biztonsági források egy anonimitás kérő személye azt mondta, hogy több tucat felkelők be az országba a Mashareeh al-QAA területnél Szíriából, az elmúlt két nap.
    Közben a libanoni hadsereg megerősítette jelenlétét szíriai határ mentén.
    Állítólag, a szíriai hadsereg már régóta készít elő azt a hadműveletet tartományban, amellyel megölt sok a felkelőt.
    A művelet előzménye, hogy Libanonban megöltek egy Hezbollah parancsnokot. Ez után talán nem véletlenül UAV jelent meg a határvidéken és később indult a szír hadsereg, megsemmisítve a lázadókat.
    Ezt támasztja alá az alábbi nyilatkozat:
    „Sayid Hassan Nasrallah mondta, hogy a Hezbollah vértanúk elesett az elmúlt hetekben védve libanoni falvak a szíriai (és nem a szíriai), harcosok, akik megölték, elégették és elrabolta sokakat síita falvakból a határ menti térségben … azt mondta, hogy kormány. Szíria nem kér a Hezbollah, hogy vegyen részt a harcokban, mert nem kell segítség … Hezbollah éppen védekező libanoni állampolgárok … Shahid Abo Abbass volt a parancsnok a földi erők Bekaa területen (keletre Libanon), és volt egy nagy katonai története”

    Nem volt türelmem jobban formázni de szerintem így is érthető a történés. Már csak a Jordán és a Török kártya maradt, a lakosok már baromira utálják a felkelőket. Most meg Libanonban is végük.

  20. „rpeter

    Légvédelmi rakétát vagy légtérellenőrző radart viszonylag nehéz a felkelők ellen használni.”

    Ahogy en tudom, az oroszok azt mondtak hogy olyan fegyvert nem szalitanak sziriaba amit sziria bir hasznalni a felkelok ellen, minden masfele fegyvert+azokat amik mar szerzodes alat voltak, leszalitja majd szirianak.
    Legvedelmi ezkozoktol nem kell hogy feljenek a lazadok, de a torokok mar igen. azert s van ez a cirkusz.
    Kulonben, az oroszok nem egy ilyen gepel szalitanak a fegyvert hanem egy rendes szalitoval, nem kis gatyva orszag az hogy valamit gyugdoson.

    A napokban, a torokok egy tucatnji F-16 repulot kuldtek a sziriai hatar kozelebe + 250 tankot, http://www.presstv.ir/detail/2012/10/12/266244/turkey-deploys-tanks-near-syria-border/
    Itt haboru lesz, meghozza a kalapom adom ra, egy orszag se halmoza osze a hadereit egy masik orszag hatarianal ha nem akar tamadni…
    A kerdes csak az, ha a torokok megtamadjak sziriat, mit csinalnak a tobbiek? pl. iran, kina, oroszok, nato, izrael stb..

  21. Nem veszik ra, szerintem men az maga is, kulonosen ha az aszad felin van.
    a felkelok egy jo nagy resze nem szir, henem kulonfele arab, libiai, stb zsoldos. Es meg a tetibe, a felkelok csinaltak jo par terorista tamadast ahol sok szir civil halt meg. Ugy hogy az a katona ugy veszi hogy teroristak ellen harcol a sajat nepit vedve.

  22. gigabiga

    Ez egy sarkított példa lesz mert ott kicsit bonyolultabb a helyzet:
    Ha itt Magyarországon pár ezer ember elkezdené szétlőni a rendőrőrsöket, iskolákat, lakóházakat lázadozás címén, és több lenne köztük a szerb,szlovák,román zsoldos mint a „magyar”, akkor biza én sem gondolkodnék sokat azon, hogy most kinek az oldalán is kéne harcolnom.