|

Újabb ajánlatok Svájcnak

Azon tény ellenére, hogy a korábbi tender során Svájc a JAS-39 Gripen vadászrepülőgép vásárlása mellett döntött a konkurencia nem adta fel és mindkét konkurens gyártó új ajánlatot tett augusztus végén a svájci kormánynak. A „Sonntag” nevű magazin információi szerint az EADS 33 gépet ajánlott 3,2 milliárd frankos áron míg a Dassault 22 gépet ajánlott 3,1 milliárd frankért.

Bár a Dassault már ezt megelőzően is tett egy immáron köztesnek nevezhető ajánlatot, azonban saját értelmezésük szerint az nem számított konkrét ajánlattételnek, de a jelenleg a svájci kormány elé tett 2 ajánlat már annak tekintendő és mindenképpen egy hivatalos állásfoglalást várnak válaszként.

A konkurens gyártók reményeit a svájci védelmi miniszter Ueli Maurer egy korábbi kijelentése támasztotta fel, Maurer a Dassault korábbi levelére (mely a nem hivatalos árajánlat volt) reagálva nyilatkozta, hogy a Dassault ajánlatát ilyen formában nem áll módjukban komolyan venni, de egy esetleges újabb hivatalos ajánlat beérkezése esetén mérlegelnék azt.

A franciák nem adják fel ,

A most beérkezett két ajánlat máris belpolitikai feszültségeket váltott ki. A svájci kormány több tagja szerint, ha Svájc most leállítaná a Gripen gyakorlatot akkor azzal a szavahihetőségét tenné játékra, bár megjegyzendő, hogy a svéd féllel jelenleg aláírt szerződés csak szándéknyilatkozatnak minősül és nem tartalmaz semmilyen kötelezettségvállalást a svájci fél oldaláról. Az ügyben megszólaló Geri Müller (SIK) miniszter szerint a Dassault újabb próbálkozása nem volt számukra meglepő. A tender során a konkurens gyártók oldaláról megjelent egy olyan lobbi is mely azt kívánta elérni, hogy a jelenlegi tendert tekintsék semlegesnek és csak a továbbra is szolgálatba álló F/A-18-as gépek kivonása előtt kerüljön egy közös váltótípusra irányuló tender kiírásra. Müller szerint ez a törekvés ad magyarázatot a francia gyártó által kínált gépek drasztikus áresésére is.

A közös váltótípust és az új ajánlatokat támogatók közül Thomas Hurter (SVP) pilóta és nemzeti tanácstag szólalt meg. Hurter szerint az újabb árajánlatok mérlegelése során nem arról van szó, hogy a Gripen legyőzzék hanem arról, hogy a svájci légierőt meg kell újítani és ehhez egy megfizethető, és az elvárásoknak megfelelő, időben leszállításra kerülő repülőgépre van szükség. A jelenleg a Gripen körül kialakult szituáció és a várható késedelmek miatt már nem egyszerűen a Tiger váltótípusáról van szó hanem egy a teljes flotta megújítását biztosító konstrukcióról. Véleménye szerint azok akik azon a véleményen vannak, hogy csak a Gripen és semmi más, azt kockáztatják, hogy a végén semmilyen megújulás nem fog bekövetkezni a légierőnél.

A kormány ezidáig nem reagált a levélre, de annak beérkezését és létezését elismerte. A szóvivő szerint a levelet továbbították az illetékes minisztériumnak és ez ügyben október 8-án és 9-én fognak tanácskozásokat tartani de ugyanakkor felhívták a figyelmet többször is arra, hogy a hivatalos tender már lezárult.

—–
Szerző: forest

18 hozzászólás “Újabb ajánlatok Svájcnak”

  1. Svájcnak nem lenne elég a Grif madár váltótípusnak? Fele akkora mint hazánk. Mondjuk kicsit magasabban vannak mint az Alföld. De nem érzem indokoltnak a két euró kacsát. Max ha sok a lóvé akkor F-35, de nem ezért nem fogják bántani őket. :-)

  2. „Egy még másikabb párhuzamos dimenzióban mi fejlesztetjük az F-35-öt az orosz gyarmataink nyersanyagaiból :D”
    egy még még másikabban :) pedig már a magyar halálcsillag váltótípusára írjuk ki épp a bolygóközi tendert, a föld természetesen a gyarmatunk :)

    de most komolyan, ha 2026 körül úgy alakul, hogy válthatnánk NG-re én örülnék neki…

    de valószínűbbnek tartom, hogy majd akkor hosszabbítjuk a mostaniakat, vagy, hogy addigra már nem is lesz vadászunk…

  3. Most ünneprontó leszek :-(

    Szóval vegyük ki a kezünket a biliből; most a 8 év alatti gyerekek fele… szóval na, tudjátok…
    2030-ra a lakosság fele lesz…szóval na, tudjátok…

    Nem vagyok én rásszista – van nekem barátom, akiért tűzbe tenném a kezem, különb, mint sok magyar; ki is költözött a sorról olyan ízléses, igényes házat építve, hogy csak na, meg keményen dolgozik; másfél évre előre beprogramozva /tetőfedő/.

    Csak hát a többi…igen az arányok itt…meg ott…

    Szóval ki is fogja megkeresni 2026-ban a lízingre valót!?

  4. misinator

    OFF:
    Most nem akarom elrontani a napodat, de fideszes államtitkár ismerősöm szerint olcsóbb a migrációt elősegíteni, mint a magyar népszaporulatot növelni. Meg szerintük kell a 10 millió polgár, akár honnan jött is. Az, hogy az ittlévőknek sincs elég munkahely az nem zavarta, az etnikai arányok megváltozása meg végkép. Vannak olyan „statisztikáim”(hivatalosan nem elismertek, de azért mégis maguknak csinálták), hogy lefordulnátok a székről…
    OFF vége

    ON:

    Gripen lízing után remélem 5gen gépet fogunk rendszeresíteni. A 4gen 2026-ban már nem igazán lesz potens cucc. Persze tudom a gazdaság…

  5. Nem írok OFF-ot, mert szigorúan a finanszírozásról van szó :-)))

    Nem a migrációval van bajom; van még tartalék a határon túli területekről is. Illetve a migrációval sincs semmi gond, ha az minőségi még ha az távol-keleti /a kulturális különbözőségből fakadó esetleges feszültségek már más tészta./

    De – már bocs – maximum ároktakarításra /arra is úgy-ahogy/ alkalmazható munkaerővel hogy akarsz GDP-t termelni?

    S akkor a hazafiságról – mint HONVÉDELEM fogalomnál elengedhetetlenről – még nem is beszéltünk.

    Elég baj az, hogy a mindenkori politikai „elit” ennyire a mának, max. a következő választás időpontjának él.

    S ez se volt OFF:
    Hosszútávú védelempolitikai koncepcióról lenne szó kérem szépen…

  6. >Gripen lízing után remélem 5gen gépet fogunk rendszeresíteni. A 4gen >2026-ban már nem igazán lesz potens cucc. Persze tudom a gazdaság…

    A legvalószínűbb hogy maradnak majd a gripenek, de svéd támogatás nélkül és megismétlődik velük az, ami a MiG-29-esekkel.

    Gondoljuk át hogy állnak az európai országokban a légierők és mi lesz velük 14 év múlva, 2026-ban.

    Hogy van tervezve a F-35 gyártás, kinél lesz 2026-ban már rendszeresítve? Hollandia és Egyesült Királyság?

    Az ukránok akkor már kaphatnak nyugati technikát? Ha nem, akkor PAK-FA vagy marad ami most van nekik?

    Mi lesz Francia és Németországgal? Addigra kivonnak mindent a Rafale és az EF kivételével.

    Lesz elég F-35 gyártókapacitás hogy a lengyelek, olaszok 2026-ban már kapjanak F-35-öt? Az olasz gyár mikor indul?

    A románok 20 évre veszik a használt F-16-osokat, a tervek szerint akkor kb. 2036-ig maradnak rendszerben.

    Csehekkel mi lesz?

    Az osztrákoknak biztos hogy EF lesz akkor is.

    A szlovákok a MiG-29-ről ülnek át 2026-ban az F-35-re?

    Szerb, horvát, szlovén?

    (Össze lehetne dobni erről egy táblázatot az áttekinthetőség kedvéért.)

  7. 2026 még nagyon messze van. Mi van ha addigra gatyába rázza magát gazdaságilag az Európai Únió…lezárják a bővítési folyamatot, egységesítik a közösségi elvárásokat és kiterjesztik a monetáris uniót.
    Nagyon sci-fi elképzelés ha kb. 2030-ra USA mintára felállna egy EU-s összfegyvernemi haderő (nem tudom, hogy ez mennyire pontos megfogalmazás, de a lényeg érthető)?
    Nem lenne önálló nemzeti honvédelem csak Uniós max. a nemzetállamok „nemzeti gárdát” tarthatnak fenn (nem kötelező).
    Egy helyre folyna be a pénz…kutatásra, gyártásra, vásárlásra (lízingre).
    Nem attól függne egy egy állam védelmi képessége, hogy éppen milyen politikai szelek fújnak, vagy milyen az adott állam gazdasági teljesítőképessége.
    Fizetik évente a kvótát és ugyanazt kapja minden EU-s ország.
    Néhány EU-s tagállamnak most is más EU-s ország adja pl. a légtér védelmét. Gondolom tengeri vonatkozásban is akadna példa.
    Egy ilyen haderővel pedig már nyugodtan ki lehetne lépni a nemzetközi porondra is…

  8. darkforge

    Ha az EU szuper állam nem az SZU mintájára épül majd fel, hanem „demokratikus” marad, akkor India a releváns példa.
    Indiában jól megfigyelhető az, hogy mekkora baromság az EU szuper állam. Elég komoly a hasonlóság:
    EU:27 tagállam India:28+7
    EU:11 nagy vallás India:28
    EU:64 nagy beszélt nyelvcsoport India:125
    EU:16 nagy város India:8
    Lakosság:
    EU:496millió
    India:1060millió
    (2001-s adatok)

    Azzal tisztában vagyok hogy nem csak a rendszer számít hanem az a kultúra is ami megtölti, de India minden csak nem hatékony eredményes állam. Ez pont a széttagoltságából fakad. Most nem fejtem ki részletesen de aki jobban utána nézz az látja azt, hogy India csak papíron fejlődik. Hatalmas államadóssággal és hiánnyal küzd a rendszer, a bürokrácia pedig átláthatatlan. Ez szintén a felépítéséből fakad.
    Most persze az EU fényévekkel gazdagabb, mint India, ellenben az EU-n belül sokkal nagyobbak a kulturális eltérések amivel egy „azonos sémát” kívánunk feltölteni. Szerintem a végeredmény ugyan az lesz mint ott. Egy hatékonytalan mamut állam. Szóval én se ennek se az új SZU verziónak , sőt az egész EU-nak nem vagyok híve.
    (Az USA semmilyen szempontból nem jó példa az EU-ra!!!)

  9. Hozzáértők szerint az EU-ban a következő évtizedekben nem lesz fellendülés. Ellenben lesz tömeges éhezés, polgárháborúk, erőszakos konfliktusok a bevándorlókkal, nemzetiségekkel, úgyhogy sok mindenre lesz pénz csak nem új harci gépekre. A konfliktusok jellege nem is igényeli majd azokat. Nem az én véleményem, és ne legyen igaz.

  10. aerophyl

    A hozzáértők nekem is hasonlókat mondanak, és én is hasonló véleményen vagyok bár szerintem „enyhébb” lefolyású lesz a dolog.

    A 2001-s adatok megjegyzés meg egyes indiai adatokra vonatkozik az előző hozzászólásomban.Most nincs időm kifejteni, sietnem kell, majd este;)

  11. Erősebb, egységesebb EU-t akarnak, de nemzeti önállóságukat nem adják fel.
    Egységes gazdaságot akarnak, de lehazudják a költségvetés egéről a csillagot, majd a gazdagabb államok fizessék a számlát.
    Egységes hadsereget, de az USA-tól veszik a fegyvert és supportot.
    Politikailag egységes Európát szeretnének, több millió beilleszkedni képtelen és nem is szándékozó bevándorlóval.
    Fejlődő uniót szeretnének öregedő, „nyugdíjas” államokkal, csökkenő népességgel.
    Stb.