|

Kanadában létesülhet a nemzetközi harckiképző központ az F-35-pilóták számára

A tegnapi, elég negatív tartalmú hír után, most egy lényegesen előremutatóbb és pozitívabb információ látott napvilágot Kanada és az F-35 kapcsán. Nevük elhallgatását kérő, bennfentes repülőgép-ipari források részéről ugyanis kiszivárgott, hogy abban az esetben, ha Kanada nem mondja le a Lightning II-üzletet, és az 5. generációs típust rendszeresítik, nagy valószínűség szerint az országban hoznák létre az F-35-öt üzemeltető nemzetek számára a nemzetközi harckiképző központot. Ennek keretein belül azon pilóták, akik már megszerezték képesítésüket az F-35-re, bővíthetnék tapasztalataikat és képességeiket azáltal, hogy élesben gyakorolják a fegyverek alkalmazását – Kanadában ugyanis olyan, hatalmas kiterjedésű éles lőterek állnak rendelkezésre, amikről sok leendő F-35-üzemeltető még álmodni sem merne.

Ráadásul Kanadában nem csak a megfelelő nagyságú, lezárt és biztonságos terület, hanem a megfelelő infrastruktúra is rendelkezésre áll. Mint ismeretes, a NATO katonai repülőgép-vezetőinek jelentős része tanulta ki a mesterség alapjait a Cold Lake és a Moose Jaw bázisokon, az NFTC program keretein belül. Ezek közül előbbi adna helyet az F-35 harckiképző központnak is, ahol a világszerte rendszeresítendő, jelen állás szerint kicsit több mint háromezer Lightning II pilótái gyakorlatozhatnának. Természetesen nem csak éleslövészetekről lenne szó, a bázison biztosítanák a megfelelő földi szimulátoros gyakorlati, és tantermi elméleti előkészítést a hajózók számára. Mivel pedig Kanada a típus rendszeresítésével mindenképpen kialakítaná a szükséges kiszolgáló hátteret az F-35 számára a CFB Cold Lake-en, viszonylag kevés plusz befektetéssel járna a projekt kivitelezése.

CFB Cold Lake felülről – vajon lesz-e belőle „F-35-fészek”? ,

A Cold Lake mellett szól továbbá, hogy a használandó légterek – kis túlzással – az Isten háta mögött vannak, ahol maximum a szarvasok és rókák kísérhetik figyelemmel az F-35-ösök tevékenységét. Ez azért fontos, mert így a lehető legkevesebb, esetleg titkosnak minősülő információ szivárog ki az 5. generációs, alacsony észlelhetőségű repülőgépről. Végezetül pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban található Nellis AFB, mely a USAF jelenlegi harckiképző központjaként funkcionál, már éppen eléggé telített, hiszen például itt gyakorolják az éles fegyverhasználatot az F-22 Raptorok. Ha ehhez még hozzávesszük a cirka 2400 amerikai, és több száz, egyéb országok által rendszeresített F-35-öst, akkor bizony arra a következtetésre juthatunk, hogy a Nellis már nem lenne képes megfelelő alapot adni egy újabb projekthez.

A kanadai kormány viszonylag hamar, a fentiek megjelenése utáni napokban kiadott egy közleményt, melyben tudatták: egyelőre minden, a lehetséges Cold Lake-i F-35 harckiképző központtal kapcsolatos értesülést spekulációnak tekintenek, és addig nem hajlandóak erről a témáról érdemben beszélni, amíg nem lesz 100%-ig biztos, hogy Kanada rendszeresíti a típust.

2 hozzászólás “Kanadában létesülhet a nemzetközi harckiképző központ az F-35-pilóták számára”