|

Készül az első Tranche 3A Typhoon – de veszélyben a Tranche 3B széria

Az Alenia Aermacchi közölte, hogy Torino melletti gyára elkészült a Tranche 3A szériába tartozó Eurofighter Typhoon-részegységek általa gyártott darabjainak (törzs-hátsórész és a bal szárny) első példányaival. Sőt, ezeket már le is szállította a BAE Systems végszerelő üzemébe, mely az Egyesült Királyságbéli Lancashire-ben, Wartonban található. A brit illetőségű vállalat egyébként már augusztus végén elkészült az első törzsszekcióval, amihez most hozzáillesztik az olaszoktól kapott darabokat, és hamarosan a többi beszállító is elkészül a többi részegységgel.

Az első Tranche 3A-t egyébként a Brit Királyi Légierő kapja majd, szériaszáma BS116 lesz. A BAE Systems két üzemben folytatja a típus darabjainak gyártását az Egyesült Királyságban: a wartoni telephely mellett Samlesburyben is. Előbbi a több helyről érkező blokkok összeszerelését végzi, utóbbi pedig a már említett első törzsszekciót termeli. A tervek szerint a BS116 jövőre repülhet először, és 2015-ben állhat a RAF aktív állományába. Nagy-Britannia egyébként a Tranche 3A széria legnagyobb megrendelője a maga 40 darabos előjegyzésével. Őket Németország (31), Olaszország (21) és Spanyolország (20) követi.

A fotó az Alenia Aermacchi gyárában készült – előtérben a bal szárny, háttérben a hátsó törzsszekció |Fotó: Alenia Aermacchi ,

Ami pedig a Tranche 3B-t illeti: a Eurofighter konzorcium közölte, hogy amennyiben 2013-ig nem írják alá a szerződést a tagállamok a további megrendelésekről, úgy jelen állás szerint 2017-ben be kell zárniuk a típus gyártósorát – akkorra végeznek ugyanis a most még meglévő megrendelés-állomány teljesítésével. A következő széria sorsa tehát igencsak kétséges, hiszen a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő európai államok számára sok minden fontosabb napjainkban, mint a harci gépek beszerzése. Ráadásul a tárgyalások eddig nem hoztak túl sok eredményt a felek között, a Eurofighternek tehát pedáloznia kell a nemzetközi porondon, ha további megrendeléseket akar bezsebelni, mert az Öreg Kontinensről már nem számíthat túl sok mindenre.

20 hozzászólás “Készül az első Tranche 3A Typhoon – de veszélyben a Tranche 3B széria”

  1. Molni, ahogy az EF multirole gépszáma arányul az USAF Winghez, úgy arányul Európa anyagi ereje és elkötelezettsége az USA-hoz. Írhatnám azt is, hogy Európa államadóssága így arányul az USA-hoz.
    Szépségtapasz: legalább van.

  2. tallking:
    Ez minden, csak nem breaking news. Hagyjuk már meg a magyar médiának, meg a fészbúk generációnak azt, hogy 1-2 napos híreket „húha”-ként kezelünk…
    Tegnap, kora reggel villogott a Hír24 alkalmazás a telón a hírrel…

  3. Nem lehüjézni, de pl a németek mit fognak reptetni 10 év múlva? Addigra szerintem kidöglenek a jelenlegi gépeik. CSak EF lesz? Mert ők tudtommal nem vesznek 35-öst. Első vonalasnak meg érdekes lesz az EF. Mert nekik következő gépnek nincs más.

  4. A meglévő nem Tranche 3A gépeket úgy tudom modernizálják erre a szintre szóval lesz ott egy halom modern multirole gép.

    Tudtommal nagyon nem. Az angolok 100%, hogy mai állás szerint nem. Egyszerűen muszáj legyártani a T3 gépeket, ezért az első egyfeladatos széria 2017-től megy a szemétbe. Megy ez kérem…

    Más országnál sem tudok róla, hogy T3 upgrade lenne. T3 csak újonnan szerezhető be jelen állás szerint. A gyártó nem fogja upgradelni, mert saját magát rúgná vele tökön. Más meg nem tudja T3 műszaki tartalom szerint megcsinálni…

  5. molni

    A németek nem egy pár tucat gépes flottát fognak fenntartani,ők nem fogják kukázni a gépeiket.Az,hogy ma ne áll rendelkezésre nem azt jelenti,hogy a gyártósor megszüntetése után sem fog amikor jó pénz lesz átalakítani a gépeket.

  6. Az amerikai valuta mögött az az érték, hogy mindenki hiszi (HITEL), hogy a világ összeomlása esetén túl az USA fizetőképes marad. Ennek fedezete pl. a topikunk témáját jelentő fölöslegesen nagy haderő.
    Magyarul mindenki biztosra veszi, hogy a következő háborút is az USA nyeri.

  7. off

    Elnézést szvsz ide kapcsolódik:

    Amikor a volt szocialista országokat és a szu-t belekergették az adóságspirálba, akkor nemzetközi szervezeteken keresztül az amerikaiak pénzt adtak. de volt egy COCOM lista, ami olyan eszközök importját tiltotta mellyel, hadiipari avagy olyan fejlett ipari eszközöket állíthattunk volna elő, ami piacot generál a világon és a bevételből fizethettük volna a kölcsönöket. Ez ma már be is vallják amerikában, külön közgazdászokból és tudósokból álló bizottság találta ki, hogy gazdaságilag kell a szocikat tönkretenni..
    Most szerintem hasonló van a háttérben. Európa jóléti társadalmai biztonságos életet, nyudíjat tanulást stb. eremdényezett, szociálís védőhálót képzett. Aztán Amerikából indult a nagy tözsdelufi, majd szintén onnan az ingatlankrach. Amerikát le kellett volna a hitelminősítőknek minősíteni. De hát ezek amerikában vannak.. tehát jobb volt európa különféle országait leminősíteni – bár európa gazdaságilag sokkal jobb helyzetben van, de a minősítők itéltetei miatt a globális pü. befeketők és alapok az amerikai piacra összpontosítotak, ahol a legmagassabbak a minősítések. egyedül a Moody volt amely néhány napra leminősítette -1-el az USA-t, lett is nagy felháborodás, még Obama is megszólalt. pedig az Afgán, és iraki háború meg a terrorizmus mizéria alaposan legyengítette pénzügyi értelemben az USA-t. Vissza Európába. Most, hogy elintézte az USA az EU-t, ezzel egyrészről egy vetélytárstól szabadult meg, másrészt a k+f, a hadiiparra és egyébként is minden beruházásra úgy meggyengítették az EU tagokat, hogy lemaradtak még jobban az USA mögött. (ehhez járul még a nemzetállomból álló unió gyermekbetegéségei, a „nemzetieskedő” tagállamok (sajnos mint az Orbáni magyarország)széthúzása, pedig csak a pénzügyi, gazdasági politikai koncentráció tudná Európát fenntartani.

    fentiek miatt született meg hír, hogy az adósággal és recesszióval sujtott európai államok, (még a legjobban állók is) nem tudják megvenni saját nemzeti iparuk által gyártott – és saját polgáraiknak munkát adó (és adózott, tehát bizonyos mértékben bevételt is termelő) harci repülőgépeit.

  8. Összesen 148 T1 van. 15 Osztrák, 33 német, 28 olasz, 19 spanyol, 53 brit.
    A T1 Block 1 csak légi harcra alkalmas. Azt is valószínűleg csak egyszerűbben.
    „Basic Air Defence Capability”
    A T1 Block 2 valószínűleg teljesebb légi harcra is képes. „Air-to-air capabilities”
    A T1 Block 5 a T1 széria csúcsmodellje képes bombát is dobni. Elvileg minden T1et upgradeltek erre a szintre. A britek LITENING3 konténerrel Paveway II indítására alkalmassá tették.
    A T2 Block 8 ezt nem teljesen értem „New hardware standard with new mission computer” Valószínűleg elektronikán változtattak és kapott egy új számítógépet. Ha jól sejtem a küldetés adatait és részcéljait kezeli esetleg össze van kapcsolva a tűzvezetéssel. De ez csak spekuláció.
    A T2 Block 10
    Indíthatja az AIM-120C-5-öt, az IRIS-T -t és a ALARM radar pusztító rakétát.
    Ledobhatja a GBU-24-et(GPS) és LITENING III konténerrel a Paveway 3-at és 4-et.
    E mellett fejlesztették az ellenség barát felismerést és a rakéták elleni önvédelmet. Enhanced Operational Capability 1 ezt nem értem mi lehet.
    Rangeless ACMI Ez ha jól értem repülési adatrögzítő.
    T2 Block 15
    Enhanced Operational Capability 2
    Indíthat Meteort, Taurust, Storm Shadow-t, Brimstone-t Ha jól értettem az utóbbi három levegő föld fegyver még nincs teljesen integrálva.
    T2 Block 20
    Enhanced Operational Capability 3

    Az egész Eu célja az, hogy az európai országok együttes erővel ellenálljanak az Usa és más óriás államok politikai és gazdasági nyomásának manipulációjának. Az EU ennek a politikai keretét adja meg. Az emberek szabad áramlása a közös programok és a többi eszme és intézmény csak bónusz. Vannak olyan közös célok mint Kína és Oroszország féken tartása ami az Eut és az Usát természetes szövetségessé teszi. De főleg gazdasági téren ellenfelek egymásnak.
    Szerintem ez a mostani válság valószínűleg szimplán a kapzsi amerikai brókerek és alapok hibája. Előfordulhat hogy Kína fog jól kijönni a válságból még ha ott sem kerek minden jelenleg. Ez semmiképp sem az Usa érdeke.

    Érdekes lehet Brazília jövőbeli szerepe. Nagy olajtartalékai vannak. Vajon egy újabb nagyhatalom születik majd vagy szimplán egy zsíros célpont lesz az Usának.