|

2 tengerészgyalogos és 6 Harrier veszett oda a tálibok támadásában

Helyi idő szerint péntek este meglepetésszerű támadás érte azt a Helmand tartományban található ISAF támaszpontot, amit az amerikai Camp Leatherneck és az angol Cam Bastion alkot. Utóbbiban állomásozik jelenleg Harry herceg. A tálibok közlése szerint a támaszpont angol felére mért csapás kiváltó oka azon, Mohamed prófétát gyalázó film előzetese, mely a napokban váltott ki erőszakos tiltakozásokat az iszlám világban. Az ISAF közleménye szerint a péntek este 22:00 körül kipattant összecsapásban 2 amerikai tengerészgyalogos vesztette életét, miközben az ISAF erők 14 támadót likvidáltak.

Az ISAF immáron pontos adatai lapján 15, a U.S. Army egyenruhájába öltözött lázadó hajtott végre meglepetésszerű támadást a támaszpont angol része ellen. Az információk szerint 3 csoportra oszló, gépfegyverekkel, RPG-kel, illetve robbanószerrel megrakott mellényekkel felszerelkezett, jól képzettnek minősített támadók egyik(?) csoportjának sikerült átjutnia az egyik külső kerítésen, így nyilván közelebb jutottak a támadás elsődleges célpontjának bizonyult repülőtér részhez. Ahol az információk szerint a támadásban megsemmisült 6 AV-8B Harrier, további kettő pedig jelentősen megrongálódott. A támadásban továbbá megsemmisült 3 töltőállomás is, 6 hangár pedig megrongálódott.

A The Telegraph illisztrációja a támadásról | Forrás: telegraph.co.uk ,

A tűzharcban az ISAF erők 14 lázadót terítettek le, egyet pedig elfogtak, miközben a koalíciós oldalon az életét vesztő 2 amerikai tengerészgyalogos mellett 8 katona és 1 civil szerzett nem életveszélyes sérüléseket.

112 hozzászólás “2 tengerészgyalogos és 6 Harrier veszett oda a tálibok támadásában”

  1. „Az ISAF immáron pontos adatai lapján 15, a U.S. Army egyenruhájába öltözött lázadó hajtott végre meglepetésszerű támadást a támaszpont angol része ellen.”

    Most lehet ez hülye kérdés lesz, de honnan is volt nekik 15 egyenruhájuk?
    (Valószínűleg azon bukhattak le, hogy egy taliban harcosnak nem épp szabvány US. Army feje van, meg lehet az AK+RPG kombó is szemet szúrt)

  2. A mai világban akár az ebay-ról is megvehették pakisztáni kollégák segítségével, majd átadták őket a tálibánnak, ők pedig ily módon felhasználták. :)

    Okosabb lett volna, ha szereznek valamilyen ar-15-ös variánst is, plusz lehetőleg olyan embereket küldenek, akik „nyugatiasabban” néznek ki…

  3. Pont a közelmúltban olvastam talán itt valamelyik kommentben vagy hírben, hogy egy amcsi hadgyakorlaton egy Tg tábornok játszotta a csapatával a rossz fiút és elsüllyesztett egy hordózót a kíséretének jórészével együtt, aztán újrajátszották már megkötésekkel akkor nem sikerült neki. szóval nincs olyan, hogy valamit nem lehet megsemmisíteni, csak nem megfelelően próbálkoztak ellene.
    Ha valaki tudja miről beszélek belinkelhetné mert nem emlékszem mikor és hol olvastam. kicsit egybefolynak a dolgok heti 60 óra meló után.

  4. Gacsat!
    Mihez gratulálsz? Néhány, imámok által agymosott szerencsétlen öngyilkos merényletben megölt két katonát? Szuper, meghalt 16 fiatalember a semmiért. És közülük 2 a szövetségesünk volt. Mit értek el vele? Jobb lesz, ha tálibok visszamennek miután az USA az idióták éljenzése közepette kivonul? Gondolj bele, minden sikeres támadás biztatás arra, hogy probálják meg majd a honvédeink által védett Kabuli reptér ellen is. Biztassátok őket, okosok.

  5. Az az igazság, hogy a kemény védelem ellenére az ilyen és hasonló táborok igenis könnyen támadhatók. Nem a támadás a nehéz, hanem utána a visszavonulás. Sajnos, a tálibok hírszerzése kiváló, a kiképzettségük is egyre jobb. Az afgán csapatoknál pedig tényleg nem lehet tudni, ki az ellenség. Az ilyen hülye videók után pedig az eddigi fegyvertásak is meginognak. Évekig építenek valamit, amit egy barom öt perc alatt lerombol. Ez a háború már igen-igen drága és az elérendő cél sem világos. Azonnal ki kellene jönni onnan mindenkinek. És elkezdeni a felkészülést a következő háborúra….

  6. Én gacsat hozzászólásaiban érzek némi szarkazmust és költői túlzást.
    Mondjuk nem is vágyom arra, hogy beleköthessek valakibe.
    Ennek ellenére meglepő, hogy hogy álltok hozzá.
    Meghalt két ember.
    Nem, két katona halt meg háborúban, ellenséges területen.
    Úgy köpködtök, mintha gyerekeket erőszakoltak volna meg, és gondolom képtelenek vagytok felfogni az indíttatásukat.
    Úgy hőbörögtök, mintha valami isteni rendelet lenne, hogy Afganisztánban a világ minden tájáról odaküldött katonák dekkoljanak.
    Mit is keresnek ők ott?
    Emberi jogokat védenek, mi? Persze.
    Keressetek egy statisztikát, hogy Magyarországon hogy áll az erőszakos halálesetek száma. …és még így is kozmetikázott, hogy valahogy elbírja a papír.

    A tálibok szempontjából pedig igenis sikeres akció volt, mert az ellenségüknek nagy károkat okoztak, ezen túlmenőleg demoralizálnak, összezavarják az ellenséget, stb.

  7. @vasutas
    Vasutaskám! Ez nem politikai (csak másodlagosan) és nem világnézeti oldal. Ez igenis egy sikeres katonai akció volt. Ilyenekkel zavarták el a vietek is az amikat.
    A mi „katonáink” meg megcsókolhatják a seggemet. A politikusainkkal együtt. Csak a szégyent hozzák ránk. Amúgy meg mit keresnek ott? Még az oroszok sem voltak olyan pofátlanok, hogy odavigyenek másokat is.

  8. „Hát olyat még senkitől nem hallottam,hogy szegény tálib meghalt pedig az is egy fiatalember…”
    Miért, én mit irtam?
    „Szuper, meghalt 16 fiatalember a semmiért.”-ebben benne van, hogy sajnálom azokat a szerencsétleneket is akiknak a fejét hülye, középkorban élő imámok tömik a medresszékben marhaságokkal. És Afganisztánban miért is vannak az amik és szövetségeseik? Talán vágytak óda? Egy frászt, valaki átvitte hozzájuk a háborút!
    Az meg egy másik tény hogy amit ők ott csinálnak az szánalmas, simán megnyerhetnék azt a szerencsétlen népet némi ésszel szerintem, helyette az alulművelt amerikai katonák egy gyalázatot követik el a másik után.

  9. Amúgy mit keres bárki is bármit afganisztánban az őslakosokon kívül,ha a világnak nagyon nem tetszik az ott zajló történelmi folyamat akkor körbevenni nemzetközileg és senki se be se ki és csókolom játszák le otthon a saját történelmüket,majd ha akarják a „nyugati civilizáziót”majd szólnak,addig is lezárva a vallási fanatizmus és a drog kereskedelem és csók mindenkinek.ez se olcsó de nem kerül sok száz fiatal életbe.

  10. @rommel71

    A baj az, hogy úgy kezdődött a dolog, hogy a szovjetek elleni háborúban pénzeltek bizonyos csoportokat, akik a győztes háború után átmentek elmebeteg balfaszokba és az országot átvéve megkezdték visszavezetését a sötét középkorba.

    Aztán egyik kedvenc figurájuk elkezdett – na vajon ki? – a jenkik ellen akciózgatni, ami nem 9/11-gyel kezdődött, de aztán az is sikerült. Afganisztánban fogadták be, mert más ország nemigen tűrtek meg, Afrikából is meg kellett pattania. Tehát azért vannak ott, mert annak az elmebeteg szaúdi idótának anno „ötltei” voltak.

    Mennyivel egyszeűbb lenne ma a világ, ha nem éli túl a ’80-as éveket az elmebeteg idióta…

  11. Enyhe discrepenciat latok a cikk szovege es a telegraph kepe kozott. Nevezetesen, hogy a cikk 15 tamadorol beszel, mig a kep magyarazatai kozott 20-rol van szo, akik kozul 18-at lelottek, egy felrobbantotta magat, egyet meg elfogtak… mondjuk ez utobbinak nem lennek helyebe, se 72 szuz, se szabadsag.

  12. @comatgearadmin, @snakeeye

    „Az egy számítógépes szimuláció volt. A tábornok halász hajókat küldött a kötelék ellen, de vagy 300-at, és közéjük rejtett robbanó csónakokat.”

    Csak reszben volt szamitogepes szimulacio, a tengereszeti egysegek nagyresze fizikailag is reszt vett a gyakorlaton, (nem veletlen kerult $500milbe a musor) bar ebbol eredt jopar problema is…

    A lenyeg, hogy Riper csalt, ezert tudta legyozni a CSG-t. Most nem szeretnek mindent begepelni ujra, de akit erdekel itt elolvashatja a commentek kozt: https://htka.hu/2012/08/30/aerostatokkal-a-tamado-motorcsonakosok-ellen/

  13. Sulyid:

    „A tálib nem a szövetségesünk, hanem az ellenségünk… Ezért nem siratjuk meg a halottjaikat, azt megteszik a sajátjaik, nekünk a saját veszteségeinket kell megsiratnunk és pótolnunk…”

    A tálibok a mi ellenségeink? Nem tudom, de engem még egy tálib sem fenyegetett és bántott eddig. Különösebben nem szeretem őket, de nem is gyűlölöm, nekünk nincs semmi dolgunk velük.
    Egyébként igazad van, mi és a szövetségeseink nem siratják, hanem levizelik az ellenséget – éltében és főleg holtában. Itt ez a divat.

    Molni:

    „Afganisztánban fogadták be, mert más ország nemigen tűrtek meg, Afrikából is meg kellett pattania.”
    Gondolom Pakisztánt akartál írni.

    „Mennyivel egyszeűbb lenne ma a világ, ha nem éli túl a ’80-as éveket az elmebeteg idióta…”
    Te melyikre gondolsz? Ugyanis nem Oszama szülte a XXI. századot.

    Nem kötekedni akarok és nem is bántalak. Oszama bin Laden személyén semmi sem múlt, nem ő fújta a passzátszelet. Olcsó statiszta szereplő volt egy sokkal nagyobb ívű színdarabban. Egy szaúdi milliárdos, akit a pakisztániak segítettek végig – emiatt megtámadták Afganisztánt és Irakot. Érthető nem?

    És a cikkről:

    Fip7-nek van igaza: ez a háború. Nincs fair play és nincs replay. De nem ők jöttek ide verekedni, hanem a mi szövetségeseink mentek oda bombázni.
    Hogy még mit lehetett ott lerombolni a közel tíz éves szovjet hadjárat után – nos, ez örök rejtély marad. Maximum az USA és szövetségesei nimbuszát.
    Sajnálom a halottakat, de az egyik oldal megszálló, a másik honvédő. A többi titulus csak aktuálpolitikai süketelés.

  14. Ilyen a háború. Egyik oldalon nyilvános a veszteséglista (gondolom), de kíváncsi lennék, a másik oldalon hányan vesztek eddig oda. Aki Oszamát meg az arab világot látja sátánnak, ajánlom a Zeitgeist filmeket, szépen leírják a világ történéseinek okait.

  15. „Aki vígjátékot akar látni, annak én is.”

    Számomra hitelesebben festi le a XXI. század politikáját, mint amit a média által olvasni lehet. Nem szeretnék offolni, erről sokat lehet vitázni, pláne úgy, hogy egyikőnk sem tudja biztosan, mi miért megy valójában.

  16. Tényleg nem közvetlen ellenségeink a tálibok. De! Ha tálib „testvéreink” tehetnék, valószínűleg álmunkban vágnák el a torkunk , győzelmi mámorban őrjöngve! Aki kicsit is mozgott afgán menekültek közt, annak ezt nem nagyon kell ecsetelni! Az , hogy erre nincs lehetőségük, az a mi szerencsénk!
    A másik dolog. Szinte biztos, hogy az afgán és más háborúk is 99%-ban gazdasági érdekek miatt folytak, folynak. Ezzel SEMMI BAJ NINCS! A VILÁG MINDIG IS IGY MŰKÖDÖTT! ÉS IGY IS FOG! A baj az, hogy a mi szuper liberális társadalmunk ezt nem tudj felfogni! Afgánban van valami amire az Usa-nak, és a fejlett világnak szüksége van, lesz! (lehet ez geopolitikai dolog is) Valószínűleg először kérték, de nem kapták! Ez tehát nem működött! Innentől fogva az „erősebb kutya baszik” ! De ma, ezt nem lehet lenyomni ennyire nyersen az Isteni filozófián nevelkedett népességnek! Pont ezért kell indokokat kreálni! Azt is el tudom képzelni , hogy szept11 is egy ilyen kreált indok! De a lényeg a cél, ami miatt ezt mind létrehozták! Valószínűleg ezt még csak neszelni sem fogjuk soha, tökéletesen megérteni pedig valószínűleg lehetetten lenne! Valószínűleg még azt sem fogjuk megtudni, megérteni soha, hogy kik irányítják ezeket a folyamatokat! Egy 4 évente cserélgetett amerikai bábelnök biztosan nem! Ezenkívül, mi magyarok is ott vagyunk! Nem a mi, egyszerű fórumozók ( attól bocs aki többnek érzi magát) dolga megítélni mérlegelni, hogy ez jó, vagy rossz! A dolgunk az , hogy erkölcsileg, támogassunk a kintieket! Anyagilag úgyis támogatjuk őket, legalább is, aki fizet adót!
    Az pedig , hogy sokan állandóan a „mi” rendszerünket szidják, mert minden szerencsétlent sajnálnak és meg akarnak menteni, a tökéletes demagógia és álszentség! Az ilyeneknek ajánlom, hogy dobják el a laptopt amin épp fórumoznak, és keressenek egy kőbaltát, majd kezdjék el sziklába vésve folytatni a fórumot! Basszák le az automatát, és kössék ki a vizet… STB STB! emiatt a mocskos rendszer miatt élünk mi így, ahogy , és nem úgy mint az afgánok! Meg, azért még van ok, de az már túl sok lenne ide…. !

  17. Afgánban van valami amire az Usa-nak, és a fejlett világnak szüksége van, lesz!

    És mi lenne az? Akkor a szovjetek kirugdosása után miért nem segített hatalomra egy jenkibarát kormányztatot és mért szart Afganisztánra magas ívből 2001-ig? Az ilyen logikai bukfenceken sajnos sokan elhasaltak.

    Egyszerűen azért nem vonulhatnak ki most, mert túl nagy arcvesztés lenne. Inkább szenvednek tovább…

  18. Ha tudnám mi lenne az, valószínűleg most nem itt ülnék a a műhelyemben a HTKA-t olvasgatva. Az , hogy szerinted nincs ok, az kb semmit nem jelent! Felesleges is ezen gondolkodni! Ok , és érdek nélkül nem történik semmi a világon! De az „arcvesztés” is egy politikai érdek! Hmmm! Tulajdonképpen igazat adtál nekem! Kösz! :D

  19. Azért az ördög ügyvédje hadd legyek….
    A kereszténységnek is volt agresszív, fundamentalista korszaka, most éppen a progresszív időszakát éli. Az iszlám pedig épp agresszív korszakában tart. Ezért nehéz nekünk, keresztényeknek felfogni a történéseket. Ráadásul a vallás csak álca/kellék ezekben a harcokban. Közben az iszlám világ áldozatai és élhetetlenjei elárasztják Európát. Párizsban, a „kereszténység őré”-ben több a mecset, mint a templom. És a beilleszkedés „O”. Nem a rasszizmus mondatja velem (ismerhettek már), de nagyonnagy bajok lesznek még itten és nem csak Afganisztánban és az iszlám országokban.

  20. OFF
    luperator

    A „Zeitgeist” film az egy „új hullámos kommunista baromság”. Lényegében végig egy újfajta technokrata kommunizmusról álmodnak benne, és megpróbálják elhitetni veled/velünk, hogy: Igen. Létezhet.
    Csak a valóság nagyon más. Lényegében féligazságos és megvalósíthatatlan zöldkommunista ömlengés az egész. Gyakorlatilag alap fogalmakkal és tényekkel nincsenek tisztában például a pénzről szóló résznél. A legközelebb a valósághoz talán a „gazdasági bérgyilkosok” című rész áll. De ott is csak féligazságokat mondanak el. Viszont a film tökéletesen hozza azt amit elvártak tőle, mivel ez egy 100%-ig igazi propaganda film, minden elemével ami a műfajra jellemző.
    OFF END

    ON
    Littlejohn

    Teljesen egyet értek veled. Hatalmas probléma lesz Európában az etnikai kérdés, mivel a kiforgatott „liberális” (nak mondott) eszmék miatt nem lehet a „jövevényeket” beintegrálni az őslakosság közé. Ez komoly társadalmi törésvonalakat eredményez már most.
    Afganisztánba meg biztos nem pénzt költeni mentek a Jenkik. Nem olyan rég a téma kapcsán előkotortam egy cikket arról, hogy mennyi ritkaföldfémet találtak ok. (milliárd dollárban) Próbáltam megkeresni de most nem találom. Szerintem így mind gazdasági, mind geopolitikai érdek is vezérelte Afganisztán megszállását. Csak hát nem úgy alakultak eddig a dolgok ahogy az USA szerette volna.

  21. molnibalage

    Lehet 10éve még nem tudták azt amit most. Ez könnyen előfordulhat. Állítom néhány nagyhatalom többet tud Magyarország erőforrásairól, mint mi magunk. De Afganisztán nagy ország és a 90’s években sem volt ott könnyű a helyzet, lehet a 90-2001-ig tartó időszakban végeztek kutatásokat és akkor találtak valamit/valamiket. A ritkaföldfémekről tudok, de lehet van ott más is csak nem verik nagy dobra.

  22. „Feltünt neked, hogy ez egy katonákat, és fegyvereket imádó oldal? Ez pedig egy zseniálisan kivitelezett akció volt.”

    Magam nevében: én ide haditechnikáról olvasni jövök, nem katonákat imádni. Eleve nem értem, hogy a katpollal miért nem a katpol oldalakon foglalkoztok.

    Ha csak annyit írtál volna, hogy milyen ügyesek, hogy 15-20 ember ekkora média visszhangot keltett és megint bizalmatlanságot gerjeszt a nato és az afgán államiak között, akkor megy a pipa. Mert mást nem értek el vele, a 6+2 gép ára még kerekítési összeg sem lesz ebben a háborúban, de még csak a 2012-es évben sem. Ráadásul szinte biztos, hogy bepalizták őket.
    Ezt az Amerika ellenességet sem értem, meg hogy olyan idióták az emberek, hogy vagy a tálibra vizelést jegyzik meg, vagy hogy a tálibok a saját nőiket locsolgatják savval mert csórik tanulni akarnak. Esetleg a kettőt együtt kellene.

  23. Véleményem szerint is kulcsfontosságú kérdés az ott található ásványkincs! Hisz minden gazdaság alapja, az ásványkincsekre épít! Anélkül nincs ipar, tehát nincs pénzügyi gazdaság, és nincs szellemi tőke sem! (Ezért tartunk mi is itt! És fogunk még rosszabbul is állni)
    10-20 évvel ezelőtt már tudták, hogy a jövő fontos ritkafémjei mind mind egy kina központú régióba fognak szorítkozni! Akkoriban nem nagyon volt alternatíva ezek megoldására más, mint területeket szerezni majdan. Ma , én úgy látom, megpróbál majd az ipar függetlenedni kinától, és biztos vagyok benne, hogy már papíron , elviekben alakulóban vannak azok a fejlesztések, amivel kicsit függetlenedni lehet azoktól az ásványoktól amik csak ott vannak. Lehet , hogy az USA belátta, hogy ez az olcsóbb megoldás. Szerintem az USA-nak csak szándék és akarat kérdése lenne, hogy Afganisztánban rendet tegyen! De egyenlőre ennek az ára nem áll arányban várható nyereséggel! Ezenkívül, pár tanulmány azt állítja, hogy ha az Usa újra kinyitná a bezárt ritka fém bányáit, akkor sem tudná felfuttatni már a termelést kellő időben. Ebből kiindulva, afgánban meg főleg nem!
    Tehát, fip7 -nek és Molnibalage-nak is igaza van. Így jártak, és el is késtek!

  24. A fentiekről inkább kérdezd meg Japánt. Gyak. semmiből sincs nekik számottevő mennyiség, és a világ hanyadik legnagyobb gazdásga az övék? A fajlagos mutatóik sem rosszak. A II.Vh után egy romhalmaz ország mit hozott össze.

    Ha azt hiszed, hogy 10-20 évre terveznek előre, akkor naív vagy. A történelem nagyon azt mutatja, hogy pár évre előre sem lehet tervezni. Gondolj bele, ha valaki 2 éve kitalálja, hogy akkor most az araboknál ruházik be. Oszt mi történt két év alatt…

    20 éve senki nem mondta volna meg, hogy Kínában mi fog történni…

    Sorolhatnám még a példkat rogyásig.

    Afganisztánról rendes geológia felmérés tudtommal sosem készült – a műholdas térképezés előtt talán még térképek sem – mert soha nem volt ott elég ideig béke.

    20 évvel ezelőtt senki nem tudta, hogy ennyi elektronikus kütyü és ahhoz ennyi ritkaföldfém kell.

  25. „Meg, azért még van ok, de az már túl sok lenne ide…. ! ” Ebben a rézben kifejteném az álláspontom számodra, hogy miért tart ott japán ahol. De ez a vélemény nem ide való ! Bár….Egyébként Japán egy elég sarkos példa. Ráadásul annyira nem áll stabil lábakon a gazdaságuk mint azt sokan hiszeik! 200% feletti államadóssággal birnak! Amiből aztán bármi kerekedhet! Az , hogy ez nagyrészt belső adósság, az pozitív! De mutatja zt , hogy ott sincs minden rendben! Márpedig nyugodj meg, terveznek 10 évre előre! Ha nem a politikusok, akkor a bankok és a befektetők!

    „Afganisztánról rendes geológia felmérés tudtommal sosem készült – a műholdas térképezés előtt talán még térképek sem – mert soha nem volt ott elég ideig béke.”

    TUDTODDAL!

    Amúgy, olyan dolgokról vitatkozol most, amiket csak a saját véleményeddel tudod alátámasztani! Ahogy én is, más is!

    Mondj amúgy nekem fél tucat olyan dolgot, ami nem köthető ezer szállal valamiféle bányászathoz, ércekhez , energiahordozókhoz! Szerintem egyet sem fogsz tudni! Mindennek az alapja a bányászat! Még a vallásé is! Hisz porból lettünk….

  26. Na, ennek a ritkaföldfémeknek nézz utána szerintem: Kína a legnagyobb jelenlegi kitermelő, mert trükkös volt. volt kitermelés más, nyugati országokban is, de mivel nagyon környezetszennyező volt, csak drágán tudtak kitermelni. Valamikor a 90-es években megjelent Kína a piacon iszonyú nyomott árakkal, minden más bánya szinte csődbe ment, utána a kínaiak nagyon durva áremelésbe kezdtek, majd néhány éve már korlátozzák a kivitelt is nyersanyag formájában. Zseniális húzás volt, mivel mint tudjuk minden elektronikus kütyübe kellenek.

  27. @nani1980

    Anno erre járt valaki, akinek volt geológius ismerőse. Ezt az infót ő erősítete meg. Linkeltünk pár anyagot és ez alapján azt mondta, hogy lottózni is lehetne, mert kb. annyi a rentábilis kitermelése esélye a rendelkezére álló adatokkal. Ebben még nincs az benne, hogy 0 infrastruktúra és 0 közbiztonság…

  28. Látod! Most is csak egy feltételezést írtál! Tudod milyen nyereséges a Szerencsejáték Zrt! A kicsi esély nem egyenlő a nullával! Azt meg ugye nem akarod velünk elhitetni, hogy egy akkora kiaknázatlan terület nem rejt semmi értékeset! Pont azért olyan értékes, mert ott bármi lehet! :)
    Minden nézőpont kérdése! Ettől függetlenül, amint fentebb írtam, igazd van neked IS abban amit írtál!

    Még egy kérdés! Nincs ott üresedés ahol dolgozol? Mert ahogy figyelgetem munkaidőben is állt itt lógsz! Jó hely lehet! :) Talán jobban pörögne a gazdaságunk ha , a képességeidet nem a vitatkozásra, hanem valami pozitív dologra „pazarolnád” ! De ezt ne vedd a szívedre! Csak viccülök! :)

  29. @nani1980

    „Pont azért olyan értékes, mert ott bármi lehet!”

    Ez abszurd erveles… ahol bizonyitottan van valami az nem ertekesebb? :)

    A REE asvanyokat meg hagyjuk mar! Ahogy Kina elkezdett okoskodni az exportjaval, egybol elinditottak a banyafejleszteseket Ausztraliaban es az USA-ban. Ezekben pedig ugyanugy iszonyatos keszletek vannak.

    Kina annyira ment az egesszel, hogy a korszerutlen technikak alkalmazasaval tonretette a sajat banyai korzetet, megolte rengeteg allampolgarat megolte es szarert-hugyert kiarulta a keszleteit. Ne allitsuk mar ezt be sikersztorinak… ez egy maximalisan idiota es atgondolatlan huzas volt a reszukrol!

  30. papichulo

    De értékesebb!!!

    Ha olvastad , fentebb pont azt kommenteltem, hogy szerintem az USA – már rég elkezdte megalapozni a „kinai” ásványok helyettesítését, stb stb! És egy régi elképzelés lehetett az, hogy majd afgánban bányásszék ki! De ettől még , lehet ott rengeteg értékes terület!

  31. Látod! Most is csak egy feltételezést írtál! Tudod milyen nyereséges a Szerencsejáték Zrt!

    A lóttózás nem azt jelenti, hogy tied a Zrt. Te vagy a játékos…

    A kicsi esély nem egyenlő a nullával! Azt meg ugye nem akarod velünk elhitetni, hogy egy akkora kiaknázatlan terület nem rejt semmi értékeset!

    Nem a mennyiség, a koncentráció a lényeg. Jelen állapotok között szerinted mit éri meg termelni, mikor egy gallon víz és gázolaj ára, mire eljut a távoli helyőrségbe 100 dollár táján van? Ez mindent elárul a helyi viszonyokról. Az ország nagy része középkori szinten él.

    Még egy kérdés! Nincs ott üresedés ahol dolgozol? Mert ahogy figyelgetem munkaidőben is állt itt lógsz! Jó hely lehet! :)

    Sajnos most tényleg nincs meló. Hetek óta hitegetnek, hogy indul több projekt is. Az istennek sem indulna el egyik sem… Ha megnézed az utóbbi heteket megelőzően szinte nem is léteztem itten.

    Más. Az F-15 cikknál ráléptem a gázpedálra. Hétvégén írtam vagy 10 oldalt. Már csak az éles bevetések vannak hátra és a végső lektorolás. Röviden, a célegyenesre fordulok rá. Végre…

  32. Kina annyira ment az egesszel, hogy a korszerutlen technikak alkalmazasaval tonretette a sajat banyai korzetet, megolte rengeteg allampolgarat megolte es szarert-hugyert kiarulta a keszleteit. Ne allitsuk mar ezt be sikersztorinak… ez egy maximalisan idiota es atgondolatlan huzas volt a reszukrol!

    Amen. Az ország egyes részei pöcegödör szintjén vannak.

  33. Akkor egyezzünk meg abban, hogy szerintem sem éri meg, és szerintem sem ez az Usa célja! Ahogy írtam is! De bőven elképzelhető, hogy 10 éve még ez is erős indok volt náluk! Mert én ennyit állítok, nem többet! Azt meg szerintem te is belátod, hogy ha az Usa érdekei azt kívánnák, és egész más lenne a légkör mint most, (rosszabb) akkor úgy szállnák meg totálisan Afganisztánt, hogy arányaiban több lenne a veszteségük nemi betegségekben elhunyt katonáktól mint az ellenállóktól! Egy rosszul felépített hosszútávú stratégia miatt vannak ott még most is! Valószínűleg!

    Az F15 cikket pedig várom én is nagyon!

  34. @nani1980

    „És egy régi elképzelés lehetett az, hogy majd afgánban bányásszék ki!”

    Hogyan tudnak egy olyan dologra alapozni, amirol semmit sem tudnak? Azt irtad, hogy ott „barmi” lehet. Mi van ha pont olyasmi van, ami nem kell az USA-nak? Atgondoltad te ezt logikusan? Az ismeretlenre alapoznak? Ich don’t think so

  35. papichulo

    Én átgondoltam, de te úgy látom, nem olvastad, vagy nem értelmezed azt amit erről a témáról írtam! Ennek okán nem is nagyon akarok veled erről vitatkozni!

    De , hogy értsd főleg miért nem! Az , hogy te azt mondod, hogy nem tudnak mire alapozni mert nem tudnak az ottani dolgokról semmit, az pont annyira állja meg a helyét és pont annyira alátámasztható, mintha én azt mondanám, hogy tudnak az ottani dolgokról, és tudnak mire alapozni!

    De a vita kedvéért! Az emberiséget állítólag a tudás vágya, az új dolgok felfedezése hajtja előre! Ha ebből indulunk ki, akár az is feltételezhető, hogy azt szerették volna elérni, hogy feltérképezhessék , hogy mi van ott! De ez már csak a vita kedvéért feltételezett dolog… :) Amerikát is felfedezték, pedig nem tudtak mire alapozni…..

  36. Janaj:

    „Ezt az Amerika ellenességet sem értem, meg hogy olyan idióták az emberek, hogy vagy a tálibra vizelést jegyzik meg, vagy hogy a tálibok a saját nőiket locsolgatják savval mert csórik tanulni akarnak. Esetleg a kettőt együtt kellene.”

    Két dolog:
    1. Nem vagyunk idióták.
    2. Kezeljük együtt a kettőt. És mi változik? Beteg lelkű agyatlan zsoldosok gyilkolnak félbarbár és fanatikus harcosokat. Így jobban hangzik?

    Nem ismerem a tálibokat és nem jártam soha a környéken sem, így nem ítélkeznék arról a népről. Annyit tudok, hogy állandóan gyarmatosítani akarták őket, ez eddig sem a briteknek, sem az oroszoknak nem jött össze. Most a harmadik keresztény alapokon szerveződött hatalom próbálkozik ott. (Az előző kettő, szintén keresztény civilizációs alapokon épült világhatalom ma már nem is létezik.)

    Nem Amerika ellenesek vagyunk, hanem a jelenlegi szűk látókörű és kapzsi amerikai politikai elit 20 éve tartó ámokfutása miatt aggódunk. Te nem aggódsz emiatt?

    Nani1980:

    „Az pedig , hogy sokan állandóan a “mi” rendszerünket szidják, mert minden szerencsétlent sajnálnak és meg akarnak menteni, a tökéletes demagógia és álszentség!”

    Félreérted a helyzetet. Amit leírtál ebben a hozzászólásod első felében, az tökéletesen igaz. Mi is tudjuk, hogy ezek az alapvető motivációk.

    A gond az, hogy hülye gyereknek néznek mindnyájunkat és állandóan mellébeszélésekkel indokolják egy lépés szükségszerűségét amit tessenek szó nélkül elfogadni és bólogatni. Hogyan hiheted azt, hogy a Te érdekeidet is nézik, ha folyton kamuznak olyan dolgokban is, ami közben nyilvánvaló.

    Voltak ilyen rendszerek, ahol pontosan megszabták, hogy miről mi legyen a véleményed. Például ilyen volt a nemzeti szocialista vagy a népi demokratikus áldás. Ez most se nem szocialista és se nem népi, de legalább demokratikus. Igaz, az utóbbi időben kötelezővé vált adott vélemények dogma szintre emelése vagy törvényi tiltása – ez pedig az a szabad gondolkodás halálának a kezdete. Ahol pedig nincs szabad gondolkodás, ott milyen típusú demokrácia jön majd?
    És ez kinek lesz jó? ;D

    „Akkor egyezzünk meg abban, hogy szerintem sem éri meg, és szerintem sem ez az Usa célja!” – ritkaföldfémek ugye.
    Persze hogy nem ez. Brezinsky ezt már hosszú évekkel ezelőtt hivatalos formában megírta a célokat, lett is belőle egy könyv, ami nem titkos és szinte minden nyelven kiadták. Ezen nem kell vitáznotok. :D

    Molni:

    Az, hogy Te vagy én nem tudunk egy évre sem előre tervezni nem jelenti azt, hogy a nálunk sokkal-sokkal magasabban ülők és sokkal-sokkal messzebb látók ne tudnának. Dehogynem tudnak.

  37. @nani1980

    Tehat a Szerencsejatek zrt-s hasonlatodnal maradva, az USA ugyan nem tudja, hogy milyen asvanykincsek vannak ott Afghanistanban, de azert felrakott erre a lutrira parszaz milliard USD-t, hogy hatha kijonnek a szamai. Ich don’t think so :)

    „Az , hogy te azt mondod, hogy nem tudnak mire alapozni mert nem tudnak az ottani dolgokról semmit, az pont annyira állja meg a helyét és pont annyira alátámasztható, mintha én azt mondanám, hogy tudnak az ottani dolgokról, és tudnak mire alapozni! ”

    Nem, ez nem igy mukodik. Mivel amig nem tudod bebizonyitani, hogy az invazio elinditasakor tudtak az ottani asvanykincsek mennyisegerol es minosegerol, addig ugy kell venni, hogy nem tudtak, a burden of proof az nalad van, neked kell bizonyitanod!

    Amig viszont ez nincs bizonyitva, addig occam’s razor alapjan azt a valtozatot kell elfogadni, hogy a 9/11 utan akkora volt a kozfelhaborodas az USA-ban, hogy minekutan a talib kormanyzat nem akarta kiadni Bin Laden-t, odamentek es ok maguk probaltak elokeriteni a mestert.

  38. Montezuma

    „Voltak ilyen rendszerek, ahol pontosan megszabták, hogy miről mi legyen a véleményed. Például ilyen volt a nemzeti szocialista vagy a népi demokratikus áldás. Ez most se nem szocialista és se nem népi, de legalább demokratikus. Igaz, az utóbbi időben kötelezővé vált adott vélemények dogma szintre emelése vagy törvényi tiltása – ez pedig az a szabad gondolkodás halálának a kezdete. Ahol pedig nincs szabad gondolkodás, ott milyen típusú demokrácia jön majd?
    És ez kinek lesz jó? ;D”

    Ezt nagyon jól eltaláltad, és kapcsolódik az Iránról folytatott vitához egy másik topicban.

  39. @Montezuma

    „Beteg lelkű agyatlan zsoldosok ”

    Kik alkalmaznak zsoldosokat Afghanistanban? Most az arabok altal penzelt „szabadsagharcosokra” gondolsz?

    „Nem Amerika ellenesek vagyunk, hanem a jelenlegi szűk látókörű és kapzsi amerikai politikai elit 20 éve tartó ámokfutása miatt aggódunk. Te nem aggódsz emiatt?”

    En nem… Nem latom be, hogy mi miatt kene aggodnom. Jobban elek, mint 20 eve, jobb egeszsegugyi ellatast kaphatok, jobb oktatast kaphatok, hatalmas szabadsagot kaptam, barhova utazhatok a vilagban, tulajdonkeppen azt csinalok amit szeretnek. Mi miatt aggodjak, ez en helyzetem csak javult az elmult 20 evben?!

  40. papichulo

    Dicséretes az angol tudásod!

    Azon aggódj, hogy a jólét amiben élsz 20 éve, kezd lassacskán megindulni visszafelé!
    És drukkolj annak, hogy a felettünk álló elméletileg a mi érdekeinek is képviselő emberek , azért háborúznak, veszekednek, politizálnak, hogy továbbra sem érezd azt , hogy aggódnod kell!

    És válaszolj egy kérdésre! Ki bizonyította be, hogy érdemes a Marsra szondát küldeni, mert ott értékes dolgokat találunk?!

    Ezenkívül! Mivel neked semmi beleszólásod az Usa stratégiájába,sőt , még kishazánkéba sem sok, igy nem hiszem, hogy az Usa-ban bárkinek is gyomorgöcsöt okozna az ,hogy neked bebizonyítsa , hogy ott van -e érték vagy nincs! Ők a a közismert szept11 es sztorit szeretnék veled is és mindenki mással is elhitetni! Innentől fogva, hogy mi az igazság, ahogy írtam már 100x sosem tudjuk meg!

  41. @Montezuma

    „Mert ennek ára lesz. A következő 20 évben.”

    Persze, karogok mindig is voltak. Lehet, hogy lesz, lehet, hogy nem… ki tudja?

    Viszont nagyon szar lehet ugy elni, hogy folyton azon aggodsz, hogy mi lesz esetleg 20 ev mulva! Foleg olyan dolgokban amikbe semmi beleszolasod nincs! ;)

  42. @nani1980

    „Ki bizonyította be, hogy érdemes a Marsra szondát küldeni, mert ott értékes dolgokat találunk?!”

    Gondolom a NASA bizonyitotta be az USA kormanyazatanak, aki erre penzt adott. Ertekes dolgokrol meg nem hiszem, hogy szo volt…

    „az Usa-ban bárkinek is gyomorgöcsöt okozna az ,hogy neked bebizonyítsa , hogy ott van -e érték vagy nincs!”

    Nem is varom el senkitol. De amig ez nincs bizonyitva, igy ezt figyelmen kivul is hagyhatjuk egy konkretumokra alapulo vitaban, ami koztunk kialakult. Ennek tukreben meg – a rendelkezesunkre allo bizonyitekok alapjan – az en kovetkeztetesem a helyes ;)

  43. Papichulo:

    „Viszont nagyon szar lehet ugy elni, hogy folyton azon aggodsz, hogy mi lesz esetleg 20 ev mulva! Foleg olyan dolgokban amikbe semmi beleszolasod nincs! ;)”

    Lehet, hogy szar így élni, de nekem van vesztenivalóm, igaz, nem sok, mert munkából élek.
    De felőlem nyugodtan nyomhatod a carpe diemet, sajna én ebből már kiöregedtem. A 20 évet is csak jelképesen értettem, annyi idő nincs hátra a számláig. ;D

  44. Papichulo:

    Véletlenül sem szeretném megbolygatni senki lelki nyugalmát, így a rinyálások olvasása alól felmentést adok Neked. És mivel úgysem tudunk beleszólni semmibe – (Pedig nagy a demokrácia, nem? Nyugodtan szidhatod azokat, akikhez soha fel nem érhetsz. :D ) -, így aggódni sem kell, hiszen nem is a mi felelősségünk. Oké.

    Minden rendben lesz, nem kell aggódni. Ugyan akadnak kisebb nehézségek és kellemetlenségek, de simán orvosolhatóak a dolgok, hiszen eddig is mindig így volt, elég csak az elmúlt 60-80 évet nézni.

  45. „Az ország egyes részei pöcegödör szintjén vannak.”

    Ami a „demokratikus” indiának csak álom .
    Indiába a nagy nyomor mellett a múlt héten tüntettek országszerte a magas élelmiszer és az magas üzemanyagok miatt.
    Addig Kínában a japánok ellen volt tüntetés .
    Nincs olyan hozzászólásod amibe ne fikázd az oroszokat vagy Kínát .

  46. @Montezuma

    „És mivel úgysem tudunk beleszólni semmibe”

    A magad mondjan bele tudsz szolni, en sohasem allitottam ennek az ellenkezojet. Amit en mondtam, hogy en – szemely szerint – nagyon jo esellyel sohasem fogok olyan donteshozoi pozicioba kerulni, ahonnan befolyasolni tudnam ezeket a folyamatokat.

    „Pedig nagy a demokrácia, nem? Nyugodtan szidhatod azokat, akikhez soha fel nem érhetsz.”

    Igen, szerintem meg soha nem volt akkora demokracia MO-on, mint az elmult 20 evben.

    „Minden rendben lesz, nem kell aggódni.”

    Igen, ebben egyetertunk ;) Ha meg esetleg akkora baj lesz, akkor edesmindegy hogy en most mit csinalok, vagy hogy mennyit aggodok!

  47. Papichulo:

    Én személy szerint jobban kedvelem a demokráciát, mint a diktatúrát – a diktátorokat leszámítva ez mindenkire igaz. Ennek egyszerű oka van: a demokrácia igazságosabb rendszer egy diktatúránál.
    Az elmúlt húsz év Magyarország szempontjából kellemes kis demokráciában telt, de ha igazságos akarok lenni, akkor az azt megelőző 15 év meg egy kellemes kis gulasch-kommunizmus volt. Mivel mindig minden viszonylagos, így ne feledjük, hogy a szovjet zónában azért elég kellemesen elevickélt az ország az 1970-es évektől kezdve.

    Ez eddig oké. A gond az, hogy nincsen ingyenebéd. Nem volt akkor sem, azóta pedig még drágább a ceh. Ezt előbb utóbb valaki fizetni fogja. Például mi. Kicsiben – és ha nincs mázlink, mint ahogy eddig sem volt – akkor nagyban is.

    De igen tehetek még valamit a szelektív hulladékgyűjtésen és a kukába történő szemetelésen kívül: leírom amit gondolok és véleményt ütköztetek. Minél több ember agyal ilyen dolgokon, annál nehezebb lesz a tömegeket olyan táncba vinni, amit nem szeretnének ropni.

    Nagy átok ez az internet.

  48. @Montezuma

    „Mivel mindig minden viszonylagos, így ne feledjük, hogy a szovjet zónában azért elég kellemesen elevickélt az ország az 1970-es évektől kezdve.”

    Ohh, ezzel nagyon is tisztaban vagyok. Elveztem en ennek a joletnek minden gyumolcset.

    Viszont a 80-as evek elejen elkoltoztunk az akkori NSZK-ba… tapasztaltam egy csoppnyi kulonbseget ;)

    „leírom amit gondolok és véleményt ütköztetek.”

    Ehhez minden jogod megvan, csak nyugodtan. Mindossze a te hozzaszolasaidbol mindig annyira apokaliptikus jovokep rajzolodik ki, hogy neha mar a Prozac szedeset javasolnam neked.

    „Nagy átok ez az internet.”

    En mar nem tudnek meglenni nelkule :)

  49. Papichulo:

    „Mindossze a te hozzaszolasaidbol mindig annyira apokaliptikus jovokep rajzolodik ki, hogy neha mar a Prozac szedeset javasolnam neked.”

    Nincs valami jobb?
    Egyébként igazad van, néha belegondolok abba, hogy pozitívabb képet is festhetnék a jövőről (a pozitív gondolkodás és a teremtő képzelet hatalma), mert néha engem is aggaszt hogy aggódom.

    OFF:
    Most hivatkozhatnék szakmai ártalomra is (mindig a legkedvezőtlenebb esetek figyelembe vétele), de ez nem lenne igaz. Ugyanis azért vesszük figyelembe a realitások talaján maradva a legrosszabb esetet/eseteket, hogy jó előre kivédjük a bajt. Azaz a motiváció pozitív, csak egy indirekt módon működő elv mentén érvényesül.

    Így be kell látnom, hogy eredendően hajlamos vagyok a rosszabb forgatókönyveket feltárni, ami a félelemre, mint belső alapmotivációra utal. Miután ráadásul valamilyen perverz oknál fogva érdekel is az, amitől félek, így a kellemetlent összekötöttem a haszontalannal, és olyan dolgokról agyalok, olvasok és írok, amelyek:
    1. ellen semmit sem tehetek
    2. miatt halálra aggódom magam, mert ezen seggfejek (……… – mindenki szabadon kitöltheti a sajátjaival) miatt jól ráb@szok majd a végén, pedig jó gyerek voltam, becsszó.

    Teszem mindezt azért, mert ezen az oldalon legalább tudok valakivel hosszasan vitázni vagy egyetérteni. A nejemet ez nem érdekli, a kölköket meg még annyira sem, így maradtak a barátaim illetve ez a fórum.

    A további mélylélektani elemzésemet (vagy inkább elmezésemet) meghagyom a szakma szakavatottjainak, de félve jelzem előre: miközben írtam még ráadásul jól szórakoztam is.

    Bocs az OFF-ért.
    Tehát marad Damoklész kardjának örök árnyéka. ;D

    Üdv: M

  50. Montezuma

    „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa”

    Szerintem ezen idézet mindent elmond arról, hogy az értelmes emberek miért nem tudnak huzamosabb ideig boldogok lenni ezen a földön. Mert ugye amiről nem tudsz vagy nem tudod felfogni az nincs is, és így aggódni sem tudsz miatta. Valamiért mindig az értelmes emberek a borúlátóak…

  51. Megnéztem Roni youtube-os linkjét! Nem mond semmi újat, de mégis , még az életkedvem is elment! Én láttam Párizsban mikor a negrók romboltak fosztogattak! Én Láttam Londomban , ahogy a kollégám szélvédőjén bedobták az afgánok a vascsövet! Én láttam mikor az előttem haladó kamionokra menet közben kapaszkodtak fel a mocskok, és késel fenyegetőztek! Láttam mikor Görögországban a menekültek letépkedték a ruhát egy határőrről! Én feküdtem korházba Calaisban 7 késszúrással arab barátaink miatt! Rettenetes ködben élünk emberek! Rettenetesen nagy a baj! Állatok veszik körbe európát, és már állatok élnek itt köztünk is! Megyek iszom egy sört, mert lehet az túlzott aggódás visz sírba!

  52. Az a baj, hogy a lelki szegény valójában nem egyenlő a hülyével. Sivár lelkivilággal is lehet valaki zseni.

    Vettem a lapot Nani, +1. :D

    Fip7:

    Annyi eszünk van, hogy látjuk a bajt, de annyi nincs, hogy boldog tudatlanságban éljünk. :D

  53. papichulo

    Valamiért éreztem,hogy magadra veszed, pedig nem a bántás volt a cél és nem is rád vagy más hozzászólóra vonatkozott. Ez csak az én egyéni megfigyelésemen alapuló kijelentés volt.
    Amúgy meg nem flip7 hanem fip7;)

    Montezuma

    „Annyi eszünk van, hogy látjuk a bajt, de annyi nincs, hogy boldog tudatlanságban éljünk. :D ”

    Részben igazad van. Bár én abban reménykedek, hogy annyi eszünk lesz, hogy megoldjuk a problémákat. Nekem ez a verzió jobban bejön.

  54. „0Én feküdtem korházba Calaisban 7 késszúrással arab barátaink miatt!”

    Ez azért rendesen oda basz!!

    Sajnos Európában már csak tankokkal lehetne rendet vágni.
    Bár persze egy birodalomnak ő rájuk van szükség hisz könnyebben irányíthatók befolyásolhatóbbak mint a magyar vagy egy német.

  55. Azokra a népekre senkinek nincs szüksége! Ezt minden felelős kormány és ember tudja! A durva az, hogy ha átszökik Angliába, ott azonnal lakást és segélyt kap! Franciaország és Anglia a két legférgesebb ország! Nekik már végük! Lehet nem 10, hanem 20-30 év, de ott ahhoz töketlenek, hogy tegyenek valamit!

    Érdemes kicsit beleolvasni a srác bolgjába!!!!

    http://vasihazafi.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1527:idegenlegios-blog-81-ha-tudom-hogy-ez-lesz-franciaorszagbol-a-nacik-oldalan-fogok-fegyvert&catid=23:idegenlegio&Itemid=29

  56. @Montezuma:
    Nem értem az összefüggéseket az amerikai elit szűklátókörűsége és a kommentem között. Meghalt vagy két tucat ember egy háborúban, zavart, hogy ennek valaki örül. Ha rosszúl fogalmazott, akkor elnézést, de nem így tűnt.

    A zsoldos kifejezést sem értem ennek kapcsán, a tálibok mégis mit csinálnak? Az amik meg nem zsoldosok és ha őket agymosottnak nevezed, akkor a tálibokat minek?
    Afganisztánban szvsz már volt vagy félmillió ami az elmúlt tíz évben és erre minimális mennyiségű ilyen „vizelős” atrocitás. A katonák sem szentek, ahogy az adott társadalomban, úgy ezek hadseregeiben is van söpredék. Azt meg hogy utálatot éreznek az ellenséggel szemben, az szerintem nem túl meglepő. A tálibok meg a saját népüket nyírják.

    Nem tudok és nem is akarok veled vitatkozni katpol meg világpolitikai dolgokról, és azt sem mondom, hogy nincs igazad egyes dolgokban, de ez az én megmondom a frankót hozzá állás nem tetszik. Ennél azért kicsit sokrétűbbek a dolgok és pöttyet jobban képben lévők sem tudják a frankót.
    Többek közt ezért érdekel jobban a haditechnika, mert több és konkrétabb infó van róla. Nem rég írta az index, hogy a katyni mészárlásról tudtak az amik már 45-ben. Röpke majd 70 év és már tudunk is róla. ;-)

  57. Szerintem igenis nagyon pofás kis támadás volt ez. Arrafelé olcsó az emberélet és a költségekhez képest bizony számottevő az eredmény. Csak abba gondoljatok bele hogy ez a ~100M dolláros kis pofon csak 1 a sok közül. A morális hatáson túl ez azért bizony befolyásolja a az ellátmányt is valahol. És az meg hogy sajnálni kéne a koalíciós erők katonáit röhejes… Van anyja-apja sajnálja az. Az összes ott állomásozó katona zsoldos egy megszálló háborúban amit konkrét célkitűzések nélkül indítottak kényszerből. Ez alatt azt értem hogy miután mondvacsinált indokkal lezúzták irakot , már kénytelenek voltak Afganisztánt is megtámadni.

  58. Ezek a franciák mind aljas náczifaszisták… Ki akarják rekeszteni a szegény kisebbségeket. Persze ez nem újdonság, szegény becsületes emigránsaikat is visszazavarták Strasbourgból. Méghogy felvilágosult nemzet…

  59. mikkamakka:
    Akkor mégegyszer.

    -Második Öböl-háború 1991, Irak.
    Nemzetközi. USA-tól a briteken át, Nigeren, vagy Ausztrálián át Bangladestől Csehországon keresztül Franciaországig.
    -Operation Desert Fox 1998, Irak.
    USA + GBR
    -Büntető légicsapások ’93 és ’96. Irak.
    Aláírom, ez 100%-ban USA művelet.
    -Operation Southern Watch 1992-2003, Irak.
    USA, GBR, Fansziák.
    -Operation Northern Watch 1997, Irak.
    USA, GBR, Törökország.
    -Operation Desert Thunder 1998, Irak.
    Nemzetközi.
    -Afganisztáni US műveletek 2001 októbertől.
    Kezdetben csak USA sztori ugye, 2003 augusztusában jött a NATO a képbe.
    -Offenzíva 2003, Irak.
    USA, GBR, Ausztrália, Spanyolország.
    (Én ezt értelmezem Irak lezúzásának. Ez meg az afgán történet kezdete után van 2 évvel nem?)

  60. Mint már említettem az afgán eseményekre céloztam és arra, hogy ott az igazi műveletek 2003 közepétől kezdődtek. Előtte egy támadássorozat volt ami után az USA erők gyakorlatilag Kabult ellenőrizték és semmi mást.

  61. „„Ha tudom, hogy ez lesz Franciaországból, a nácik oldalán fogok fegyvert!”.

    Ez franciában egy általános vélekedés!

    Hitler elég pontosan megjósolta a jövőt! Bár ezt nem népszerű hangoztatni!
    Annyiban különbözött a mostani Diktátoroktól, diktátor országoktól és csoportoktól, hogy nem kreált indokokat a cselekedeteihez!
    Egyszerűen nem tetszett neki a zsidó terjeszkedés, és tucatnyi más dolog! Ami kellett neki , nekiállt megszerezni! Ma ugyan ez megy, csak most a színfalak mögött, és kevesebb vérrel! De alakulhat ez még szarul!