|

Indonéz lesz a Fülöp-szigetek tengerészeti járőrgépe?

A Fülöp-szigetek védelmi minisztériumának legutóbbi nyilatkozata szerint folyamatban van a haderő tengerészeti járőrgép típusának kiválasztása. A minisztérium szóvivőjének elmondása szerint a listán néhány európai gyártó, illetve Indonézia szerepel.

Névtelenségbe burkolózó katonai források szerint ugyanakkor a több európai gyártó az Alenia C-27J Spartant takarja. Bár ha az indonéz vonalat is bevesszük, akkor végül is elmondható, hogy valóban több európai megoldás is ott van a listán, hiszen az Indonézia kapcsán szóba jöhető CN235 kifejlesztése a spanyol CASA és az indonéz Indonesian Aerospace nevéhez köthető. Legalábbis a régebbi, CN235-10 és CN235-100/110 modellek esetében, lévén a népszerű típus fejlesztése a későbbiekben kettéágazott.

A CN235-200-as széria alapján mind az Airbus Military, mind az Indonesian Aerospace kifejlesztette a tengerészeti járőrgép változatát is CN235 MP, illetve CN235 MPA jelöléssel. Mindkét szállító ért el exportsikereket ezen variánssal. Indonézia kapcsán Dél-Korea parti őrsége említendő ezidáig.

CN235 MPA | Fotó: Indonesian Aerospace ,