|

Máltai helicsere

Málta vezetése mozgolódásba kezdett, haderejének helikoptereinek cseréjét szeretnék mihamarabb kivitelezni, az ország méretéhez híven nem épp nagy volumenben.

A máltai kormány a kiöregedő, három darab Aerospatiale SA316 Alouette III típusú helikopter helyett hasonló darabszámban rendszeresítené a váltótípust, melyet több részletben rendelnének meg a vételár aprózása érdekében. A nevezőknek október 30-ig lehet leadniuk a pályázatukat, melybe bele kell fűzniük a kiképzést és a logisztikai támogatást tartalmazó csomagot is. A közlemény szerint még az idén kiválasztanák a győztest és megvásárolnák az első példányt, még továbbira opcióst szerződést kötnének. Amennyiben rendelkezésre áll majd a szükséges forrás, a következő évben fix megrendelésre váltanák, míg a harmadikat 2014-ben igényelnék. A nyertes gyártónak pedig 2015-ig kötelessége lenne leszállítani a három forgószárnyast.

Fotó: Aardvark ,

Málta hadereje a 3 darab Alouette III-as mellett más forgószárnyassal is rendelkezik, két-két Agusta-Bell Helicopter AB 212 és Eurocopter EC145 alkotja még a flottát, előbbieket kutató-mentő feladatkörben, utóbbiakat többfeladatú szállítóhelikopterként alkalmazzák.

A szigetország egyébként teljesen belejött a „shoppingolásba”, hisz nem ez az egyetlen közelmúltbéli vásárlásuk, beszereztek és szolgálatba állítottak két Hawker Beechcraft B200 King Air típusú repülőgépeket, melyeket az amerikai Telephonics Corporation vállalat RDR-1700B típusú tengerészeti felderítő és képalkotó radarjával szeretettek fel.

4 hozzászólás “Máltai helicsere”