|

India, Irak és még sokan mások – reggeli vegyes hírcsokor

Nem csak az ember vezette, de a pilóta nélküli légi járművek terén is hatalmas fejlődés várható az elkövetkezendő években az indiai fegyveres erők kötelékében – adták hírül izraeli források. Utóbbiak minden bizonnyal nem a levegőbe beszélnek, hiszen több izraeli vállalat is érdekelt azokban a tenderekben, melyek önmagukban nem szólnak túl sok UAV beszerzéséről, ám mivel India gyakorlatilag az összes méret- és teljesítménykategóriában szeretne pilóta nélküli repülőgépeket, így több programot fognak indítani ezek kiválasztására és megvásárlására. Már nem kell sokat várni például arra a pályázatra, melynek célja 95 darab taktikai UAV beszerzése a légierő és a haditengerészet számára.

Az izraeli Innocon már be is mutatta portékáját, mely a Spider névre hallgat, és jó eséllyel pályázik Indiában. Az apró, kézből indítható, 30 percig a levegőben maradni képes szerkezet üres tömege 2,5 kilogramm, amihez természetesen még hozzáadódnak a különféle felderítő berendezések, ám azokkal együtt sem nyom sokkal többet. A tender egyik fő kritériuma egyébként pont a tömegre vonatkozik: egy teljes rendszer (részei: két UAV, négy – különböző, gyorsan cserélhető – felderítő-hírszerző kitt, valamint az irányító állomás) összesen nem lehet több 15 kilogrammnál, hogy könnyen és gyorsan lehessen mozgatni emberi erővel.

Az Innocon Spider-ről megjelent grafika |Forrás: Innocon ,

Indiában általában feltétel, hogy a katonai beszerzési programok külföldi résztvevői egy helyi partnerrel működjenek együtt, és most sem történt másként: az Innocon máris társulásba kezdett egy indiai céggel. A tenderen egyébként kiélezett lesz, és a konkurencia is igyekszik minél előbb bemutatni termékeit – a Spidernek meg kell küzdenie például a BlueBird / Dynamatic páros mindössze 1 kilogrammos MicroB UAV-jával. Amennyiben pedig veszítenének, akkor sem kell elcsüggedniük, hiszen alakulóban van még egy tender, amin szintén érdekeltek: ez utóbbi 20 micro-UAV beszerzését tűzte ki célul. Minden összevetve egyébként az izraeliek arra számítanak, hogy Új-Delhi a közeljövőben 600 UAV-rendszert fog vásárolni, nagyjából 1,25 milliárd dollár értékben.

Még augusztus közepén történt, hogy végrehajtotta első repülését az Iraki Légierő első Lockheed Martin C-130J-30 Hercules taktikai teherszállító repülőgépe. Bagdad leendő légi szállító kapacitásának egyik első fecskéje a gyártó mariettai telephelyének betonjáról emelkedett első ízben a levegőbe. Bár nem ez az első iraki Herky (a közel-keleti ország már használ három, régebbi építésű, de modernizált C-130E-t), mégis fontos abból a szempontból, hogy Irak első, valóban modern teherszállító repülőgépe – ráadásul kapacitását tekintve is képesség-növekedést jelent, hiszen -30 utótag a hosszabb törzsű verzió jelölése. A Lockheed Martin szerint Bagdad még az idén megkapja a gyári berepülési programját nemrég elkezdő példányt, amihez gyors ütemben csatlakozik a többi öt.

A C-130J-30 népszerű a Közel-Keleten: ez a példány Irak légierejét erősíti | Fotó: Lockheed Martin ,

A thai kormány jóváhagyta azt a 128 millió dolláros üzletet, melynek keretében négy darab Eurocopter EC725 Caracal közepes szállító helikopter beszerzésére kerül sor. Ipari források szerint a szerződés aláírására sem kell már sokat várni, a megfelelő kézjegyek várhatóan pár napon belül rákerülnek a dokumentumokra. Thaiföld elsősorban harci kutató-mentő (CSAR) feladatkörben szeretné alkalmazni a forgószárnyasokat, melyeket 30 hónapon belül kell majd átadnia a gyártónak.

Az MBDA vállalat, mely tavaly év végén megvette a Northrop Grummantól a GBU-44/B Viper Strike siklóbomba fejlesztési és gyártási jogát, bejelentette, hogy egy Cessna Caravan repülőgép bevonásával két napos tesztsorozatot folytattak le a fegyver új verziójával, a GBU-44/E-vel. A valóságoshoz a leginkább hasonlító körülmények között, az új-mexikói White Sands lőtéren végrehajtott éles lövészet során nyolc darab, gyorsan mozgó gépjármű volt a célpont, melyeket telitalálattal semmisített meg a Viper Strike. A 20 kilogrammos siklóbomba a tengerészgyalogság KC-130J Harvest Hawk egyik fő fegyvere lesz.

GBU-44/E Viper Strike, grafikán |Forrás: MBDA ,

5 hozzászólás “India, Irak és még sokan mások – reggeli vegyes hírcsokor”