|

A Eurofighter-üzlet és a görögök

Érdekes bejelentést tett a minap egy magasrangú görög katonai vezető: több más beszerzés mellett 60 darab Eurofighter Typhoon típusú vadászbombázót vásárolnának.

Egy tájékozott HTKA-olvasó most biztosan szemöldökét ráncolva vakargatja a fejét, hogy az államcsőd szélén álló mediterrán ország miért akar 4 milliárd eurót elkölteni 60 darab Typhoon beszerzésére, továbbá még hasonló összegért miért vennének helikoptereket, fregattokat és tengeralattjárókat is.

Meteor a Typhoon IPA1 törzse alatt | Fotó: EADS ,

Bár már megszavazták Görögország számára a következő, 130 milliárd eurós mentőcsomagot, melyért cserébe komoly megszorításokat kell bevezetnie Athénnak, a haderőre költött pénzt továbbra sem csökkentik. Ez már csak azért fura, mert a hatalmas hadsereggel rendelkező Görögország nem követi az európai trendet, nem nyirbálja meg védelmi költségvetését és nem is von ki leváltás nélkül eszközöket, pedig az elemzők szerint, ha ezt meglépte volna az utóbbi években, akkor mintegy 150 milliárd eurót spórolt volna.

83 hozzászólás “A Eurofighter-üzlet és a görögök”

  1. Hát elég érdekes környéken laknak a görögök: felettük a Balkán, keletre az egyre erősödő törökök, oroszok is sűrűn megfordulnak arra a Fekete-tenger miatt, a Földközi-tenger túlpartján meg ott volt az arab tavasz, meg Líbia. Szóval egy ilyen helyen lehet nem a hadsereg költségvetésének megnyirbálása a legjobb döntés, bár a görög politikusoknak nyilván nem csak a nagy hazafiasság lebeg a szemük előtt, amikor erről döntenek.

  2. Allesmor Obranna

    Várható volt. A nagy görög balhé kitörése előtt pont ezt az üzletet készültek tető alá hozni, csak lebuktak.
    A németek adták volna a soron következő hitelt, a görög meg szépen megvették volna a legújabb játékszerüket.
    Aztán jött a 2008-as világméretű hitelválság, majd sorra a többi, a görögökről kiderült, hogy nagy kamu az egész gazdaságuk, az EU felé bőszen jelentgették a szépet és a jót, a németek meg a többiek meg a papíron teljesen rendben lévő partnerrel való további zsíros üzletek reményében, nem néztek oda.
    Aztán mikor jött a nagy nemzetközi válság, hirtelen oda kellett nézni, mert, hogy leplezzék a saját felelősségüket, gyorsan bűnbakot kellett találni.
    Egyszerűen senkit se érdekelt, hogy nincs fedezet a görög vásárlási szándék mögött, fontosabb volt az EU-ból kifelé demonstrálni a nagy belső pénz és értékmozgást, a nagyobbnál nagyobb üzleteket, a hadiipar prosperálását.

    Mi a tanulság ebből a hírből? Nos, csak várni kell egy kicsit és kezdődhet minden elölről.
    Annak a rahedli Typhoonnak el kell „fogynia”, azaz el kell kerülnie máshová, üzletet kell mímelni (lásd a szaúdi 72 darabos biznisze a briteknek), mert KELLENEK A SZÁMOK!
    Az EU se más, mint anno a KGST volt, egy nagy bürokratikus gigaintézmény, ahol a papír mindent elbír.

  3. Én is ilyesmire gyanakszom. Európa ad nekik segélyt, cserébe rendeljenek EF-et. Ami ha új gyártású lesz, akkor Európában munkahelyek megtartását jelentheti és tovább élhet a gyártósor. Ha régi gépeket adnak, azt meg előbb-utóbb korszerűsíteni kell, így abból is lesz majd munka és bevétel.

    Volt már valami hasonlóból (talán tengeralattjárórendelés a németektől?) balhé a közelmúltban, ha jól emlékszem.

    Az EF az indiai tendert elvesztette, a brazil tendert törölték, a gyártó országok csökkentenék/törlik/átütemezik a rendeléseket. Minden EF eladás jól jön most a gyártóknak.

  4. „Érdekes bejelentést tett a minap egy magasrangú görög katonai vezető: több más beszerzés mellett 60 darab Eurofighter Typhoon típusú vadászbombázót vásárolnának.”

    Bakker !

    Ehez eszmeletlen mennyisegu fetasajtot kell majd kesziteniuk mert massal nem hiszem hogy fizetni tudnanak.

    Vagy esetleg ujra eloveszik fizetoeszkozul a ” mi adtuk nektek a demokraciat” konvertibilis nyogesuket.

  5. Erről a sztoriról eszembe jutott egy népmese is mikor a királynak a lány vitt is ajándékot meg nem is (Adott egy galambot, de átadás közben elrepült.). Na ez a fajta eu-s hitel is valami ilyesmi lesz. Adunk 130 milliárdot hosszú lejáratra, DE azért vegyél is valamit…Tisztára, mint az Erzsébet utalvány! :D

  6. A görög állam a csőd szélén ! A török meg köszöni jól van! A török gazdaság és hadsereg erősödik !
    A görög pozíció lassan de folyamatosan gyengül !

    Ezt nem hagyhatják ! A hatalmas pénzügyi segítséget az unió adja, tehát tőlük kell vásárolni is !

  7. weasel007

    „Hát, a tervezett összeget leosztva a darabszámmal = 67 m/gép ki ne akarna EF-et vásárolni?!”

    Ebben nem csak a gépek darabára van benne hanem a hozzájuk tartozó 100%-os logisztikai csomag is(fegyverzet nem kell az van hozzájuk nekik is).

  8. Allesmor Obranna szerint:
    2012. szeptember 3. hétfő @ 12:29

    „Az EU se más, mint anno a KGST volt, egy nagy bürokratikus gigaintézmény, ahol a papír mindent elbír.”

    Teljesen igazad van, a sok hasonlóság egyike, hogy egyformán „hatékonyak” ezért a bent lévők gazdaságát szép lassan kinyírják.

  9. Teljesen igazad van, a sok hasonlóság egyike, hogy egyformán “hatékonyak” ezért a bent lévők gazdaságát szép lassan kinyírják.

    Szeretnék én olyan „kinyírt” gazdaságot, mint a német, francia vagy a lengyel. Az EU-nak a görög buktához csak annyi köze van, hogy hagyta magát hülyére venni, azok meg elbaszták a pénzt. Nem az EU baromsága, hogy egyes tagországok vezetői (és választói) komplett idióták…

  10. molnibalage

    És a Német,Francia, Lengyelen kívül mit tudnak felmutatni? Azt ne felejtsd el, hogy az EU-t anno a Nyugatnémet, Fro., Németalföldi országok, Olaszo. tagországokra találták ki. Később is csak ők profitáltak belőle. A Lengyelek meg saját maguknak köszönhetik amit elértek nem az EU-nak. Már 4éve alig nőnek (ha nőnek) az EU-s gazdaságok. Az EU exportjának a felét a Németek adják!!! Ha NO. nem lenne már bedőlt volna ez a szarkupac.
    Nem azt mondom molni, hogy nem lehetne jól csinálni, de most nem csinálják jól. 20 éve egy helybe toporog az egész Közép és Dél-Európai régió. Ami épült az is hitelből… Tényleg rohadt nagy eredmény, tegyük ki az ablakba és mutogassuk… Azt ne felejtsd el, hogy mi nem a nyomorból indultunk, szóval ahhoz a szinthez mérd a fejlődést. Nem sokat léptünk előre ha egyáltalán léptünk… és ez csak a gazdaság!

  11. Allesmor Obranna

    Tudom baromság lenne ezt a cikket eloffolni az EU-szapulás irányába, de én bizony úgy látom, a történet nem a „hagyták magukat hülyére venni” jócserkészek és a tudatlan idióták esete, hanem a jó nagy szarkavarásé.

    „Nem az EU baromsága, hogy egyes tagországok vezetői (és választói) komplett idióták…”

    Az EU baromsága. Sőt, a bűne.

    Abban van igazad, hogy a francia, vagy a német gazdaság (és talán újabban a lengyel) van annyira potens, hogy az ilyen lyukakat tömködhesse, csak, hogy EU szinten jók legyenek a számok.
    Itt a baj, hogy az EU nem egy jól prosperáló szövetségi rendszer, hanem pár, globálisan is számító, de elöregedő társadalmú gazdaság által húzott rozsdás, de időnként kikozmetikázott romhalmaz.
    Nagyon EU szkeptikus vagyok, még annak ellenére is, hogy sajna alternatívát se tudok. De ez nem zárja ki azt, hogy ne legyen lesújtó a véleményem a „gazdáinkról”.

  12. weasel07:
    „Hát, a tervezett összeget leosztva a darabszámmal = 67 m/gép ki ne akarna EF-et vásárolni?!”
    Így van! A hülyének is megéri! ;D

    Janaj:
    Pontosan ez történt. Nem mellesleg a háborúhoz nem csak pénz kell, hanem fegyver is.

    Molni:
    „Azért a hadiipari európai erőlködést ne keverjük már össze úgy általánosan az EU gazdasági teljeítményével…”
    Bizony ne! A hadiipar még mindig jobb fajlagos pénzügyi mutatókat produkál, mint a gazdaságok nagy átlaga.

    „Miért az EU bűne az, hogy a társadalom nagyrésze síkhülye…?”
    Válaszolok akkor, ha megmondod, hogy Te a társadalom melyik részébe tartozol.

    Allesmor:
    Teljesen egyértelmű. Mindenki látja, hogy baj van. De ja vu.

  13. Nem akarok hülyeséget mondani, de a 130 milliárdos segélycsomag előtt elengedtek 100 milliárd euro hitelt nekik. Így csökkent valami 167% -ra (GDP arányosan). Én így emlékszek. Nem gyenge pénzek ezek. Ez a 4 milliárd már csak bagó, persze számomra is gusztustalan.

  14. Az EU-nak sajnos vannak hiányosságai, de az én véleményem az, hogy sokkal jobb az EU-ban lenni, mint azon kívül. Amikor kritizáljuk az EU-t, nézzünk kicsit körbe, hogy mennyi EU-s pénz ömlik a magyar gazdaságba (beruházások, építkezések, felújítások, de én pl. a munkám során is látom, mennyi pénz folyik a magyar cégekbe).

    Általábon akkor van a felháborodás, amikor CSÖKKENTENI akarják az EU támogatást (ld. idei konvergencia alap), mert úgy ítélik meg, hogy a magyar gazdaság nem elég hiteles ahhoz, hogy érdemes legyen bele több pénzt szórni.

    Mi lenne, ha sokak kívánalma teljesülne, és – nem EU tagként – semmi támogatást nem kapnánk, megvámolnák a határon átlépő árukat, stb. ?

    Persze az EU sem tökéletes, a görögöknél pl. jobban ellenőrizhették volna a görögök által szolgáltatott pénzügyi adatokat, amik kiderültek, hogy totál hazugság az egész, csak hogy beszerencsétlenkedjék magukat az eurozónába. A hatékony és gyors döntéshozatalt sem könnyíti meg, hogy olyan miniatűr országok politikusai és választói között kell egyensúlyozni, akik „nem leszünk gyarmat”, meg „1000 éves Magyarország vs. 50 éves EU” transzparensekkel mászkálnak szabadidejükben (érdekes, nekem ilyenre nincs időm).

    Nem kötelező egyetérteni velem, de célszerű a dolgokat több oldalról szemlélni, mert csak panaszkodni nagyon könnyű.

    Y

  15. „Mi lenne, ha sokak kívánalma teljesülne, és – nem EU tagként – semmi támogatást nem kapnánk, megvámolnák a határon átlépő árukat, stb. ? ”
    Mo. problémáinak gyökerei elsősorban a külső eladósodottság méreteiben keresendőek.(már a 80-as évek óta) Ha ehhez hozzávesszük, hogy a nemzetgazdaság döntő többsége külföldi kezekben van, egyes ágazatok pedig teljesen tönkrementek (tönkretették), beláthatjuk nincs sok választásunk és mozgásterünk. A lengyeleket (sem) lehet példának felhozni, ui. Lo. államadósságának nagy részét levegővé változtatták. Mostmár muszáj bennmaradni ebbe a gittegyletben, mert ellenkező esetben sokkal nagyobb veszteséget kellene realizálni. Hamarabb kellett volna gondolkodni, mert igencsak hajlamos a magyar átesni a ló túloldalára.
    „Amikor kritizáljuk az EU-t, nézzünk kicsit körbe, hogy mennyi EU-s pénz ömlik a magyar gazdaságba (beruházások, építkezések, felújítások, de én pl. a munkám során is látom, mennyi pénz folyik a magyar cégekbe).”
    Igen és mennyit visznek ki ? Én meg azt látom a munkámból kifolyólag.(több ezer mrd) Nem gondolom, hogy önzetlenül „segítenek” bárkit is, rosszul biztosan nem járnak. Tudomásul kell venni, hogy az EU is egy óriási biznisz, itt nincs semmiféle szolidaritás meg hasonló nagy szavak.(€€€€)

  16. OFF

    @Panzerfaust

    Az EU támogatás egy része gyakorlatilag burkolt saját ipar támogatás. Pl. amikor támogatják a kötöttpályás fejlesztést és lényegében csak nyugati cég indul, akkor a saját iparukat nyomják. Ahogy már mondtam, lehet aközött választani, hogy nincs EU és nincs új villamos / metró / stb. vagy aközött, hogy van EU és lehívható pénzekből lesznek ezek. 90%+ arányban támogat az EU kötöttpályás közlekedési fejlesztéseket.

    Arról megint nem csak az EU tehet, hogy a pénzek egy részét ellopják a korrupt vezetők. Valahol elképesztő, hogy itthon minden rosszért valami külső hatást kell okolni. Az, hogy mi vagynuk balfaszok, fel sem merül abban a kibaszott nagy szittyaturbómagyarmitadtunkavilágnak nagy árpádsávos nemzeti öntudatban…

    ON

  17. onedinkapitany

    Szerintem vagy a Rafale vagy JF-17 jön ki belőle jól. Az EU meg nekünk inkább csak visszaoszt, az általunk befizetett pénz egy részét kapjuk vissza úgy fejlesztésre, hogy az EU vezető országaihoz kötödő cégeknek kedvező játékszabályok szerint költhetjük el. Apropó: van már cukrászdátok Bécsben? :))

  18. off
    Molni,
    Nemcsak a vezetők lopnak … mivel a fejétől büdösödik a hal. A nem döntési pozícióban lévő átlagember erről viszont nem tehet, pontosan úgy ahogyan az EU sem.
    Ok: nem volt rendszerváltás, max. papíron. Emberöltők szükségesek ahhoz, hogy kinevelődjön a társadalomból ez, és a hasonló mentalitások zöme (lsd. hálapénz).
    Az ütőkártyák nálunk voltak anno. Mostmár viszont semmink nincs, eljátszottuk, ez ténykérdés. (az Árpád-sávot ezért ne keverjük bele)
    Pregnáns példa: leépítik a honvédséget azzal, majd a NATO … Mi lett a visszavont pénzekkel ? Különös utakon a magánszférába vándorolt, minden költségvetési évben, még a csökkenő összegekből is szép kis summákat lehetett eltüntetni. Aztán az illetékesek nyugdíjba vonultak, utánam a vízözön címszóval. Meg ezer és egy esetet sorolhatnánk.
    on

  19. Mindíg is többet kaptunk vissza mint amennyit befizettünk! A görögök meg teljesen jogosan nem akarnak a gyengülő haderő miatt a törököknek tálcán kínálni akár csak egy kis szigetecskét sem! Utoljára mikor gyenge volt a görög állam akkor jött létre a kétfelé osztott Ciprus!
    A törökök nyomasztó és erősödő fölényét nem lehet félvállról kezelni akármekkora is az államadósság!Ott is bármilyen kormány vesztét okozná egy kis katonai vereség is és akkor oda lenne az Eu barát kormány tehát csőd…..

  20. Görögország pont most nem engedheti meg azt, hogy gyenge legyen! A legkisebb konfliktus is ami a médiában visszhangot kap, és látszik a képeken pár fegyver, államcsődhöz vezetne! Ugyanis, a gorögön egyik húzóágazatát, a turizmust szúrná szíven! Minden nézőpont kérdése tehát!
    Ez jó az EU-nak, jó a Görögöknek! Amúgy meg, miért hiba , vagy bűn az, hogy valamit el is vár az Eu- azért cserébe , hogy a felszínen tartja azt a sok ingyenélőt! A minap olvastam, hogy a görög vasutasok átlag 4e-eurót keresnek/tek! Vicc!!!

  21. Molni:
    „mikor támogatják a kötöttpályás fejlesztést és lényegében csak nyugati cég indul, akkor a saját iparukat nyomják”
    Ez nem teljesen igaz. Két példa, csehek és főképp a lengyelek.
    Skycapercity fórumon olvasom, hogy mi mennyiségű kötöttpályás beruházás épül a lengyeleknél EU pénzből. Viszont a projektek nagyrészében vastagon benne vannak hazai cégek, arról nem is beszélve, hogy mind a városivasút, mind a nagyvasút terén az EU cégeknek alig van megrendelésük (néhány Siemens és Bombardier rendelés), míg a hazai gyártók, a Newag, a PESA, a Solaris brutálisan jön fel és a nem túl régi cégek bizony a semmiből – ezeknek az EU projekteknek hála – egyre jobb és jobb terméket dobnak nem csak a hazai, de a nemzetközi piacra (Szeged > PESA Swing villamosok).

  22. „Emberöltők szükségesek ahhoz, hogy kinevelődjön a társadalomból ez, és a hasonló mentalitások zöme (lsd. hálapénz).”

    Amíg az orvosok bérezése ennyire szánalmas: 30évesen hazavisznek ~95K nettot addig mért tünne el ez a mentalitás?

    Illetve eltünik. Akinek nincs kedve kivárni mire lesz, meg megalázónak tartja az elmegy.

  23. A lengyel villamos nem jobb mint a német/svájci, csak a kezdő árcédula kisebb. (és szerintem szinte minden nagyobb alkatrésze nem lengyel gyártás, de sajnos mi már ilyet sem tudunk) Magyarország a vasúti pályából kis túlzással a zúzott követ tudja adni (itthon készül a sínalj, kitérők, feslővezeték oszlopok, de sín már nem)
    Magyarországon is rengeteg vasúti, kötöttpályás fejlesztés van, mind EU finanszírozás. És minden egyéb fejlesztés is EU finanszírozás, különben már bele sem vágunk…
    Lehet szidni az EU-t, de nélkülük még jobban leszakadtunk volna, abban biztos vagyok. Miért olyan nehéz elfogadni hogy a van egy szervezet amihez igazából előnyös tartozni? Biztos sokkal jobb Türkmenisztánban élni, hisz ott rend van, igaz? Mikor itt olvasom a hozászolásokat azt látom, hogy az emberek valamiért a nyugati kultúra, vesztét kívánják, furcsa. Szerintem a nyugati kultúrában a legjobb élni mióta emberiség van a földön. Természetesen vannak hibái, de még így is a a választékból ez a legjobb. És ami a legjobb benne, hogy ha nem tetszik hagyja hogy elmenjen innen.

  24. Én annyit tudok ehhez hozzá fűzni, hogy számszakilag évi kb 400 milliárd FT+ jön az EU-ból hazánkba. (300 a befizetésünk, 700-at pedig kapunk).
    Most ha csak ezt nézzük akkor ez pozitív. Viszont egy része a pénznek a korrupció miatt elvész. Erről mi tehetünk.
    A pénz egy másik része arra megy el, hogy a többségében életszerűtlen hülye EU-s szabályokat be tudják tartani a piaci szereplők. Ez az EU hibája. Komoly versenyhátrányt okoz ez az EU-n kívüli importtal szemben, hiszen ott ezen szabályok hiánya miatt olcsóbb előállítani sokszor ugyanazt a terméket.
    A pénz harmadik része valóban fejlesztésre megy el, és ez jó, de nem valószínű, hogy több ez a ténylegesen felhasznált összeg mint amit befizetünk. Egyetlen pozitív hozadéka így az EU-s támogatási rendszernek, hogy 3-400 milliárd FT/év értékben biztosít fejlesztést. Ez jó, és igen a mi kedves kormányaink EU nélkül is tudnának ennyi pénzt adni évente,(befizetési részből direktbe) de nem adnának. Ez megint a mi hibánk.
    Az, hogy gyakorlatilag nem létezik önálló magyar gazdaság az mindkét fél „hibája”. Amikor beléptünk az EU-ba akkor még vidáman el lettünk volna nélküle is. Mára nagyon komoly függés alakult ki, a magyar ipar nagy része elsorvadt. Hazai kis és közepes vállalkozások szintén. Szóval lényegében szerintem nem kellet volna belépni. Anélkül is tudnánk ilyen szarul állni mint most….
    Most meg ugye , hogy bent vagyunk szívunk tovább. Az EU-s felhasznált pénz nagy része megy vissza a küldő felekhez hiszen már nincs mivel legyártani magunknak az alkatrészeket. Ha meg van, mint a busz ágazatban (PL: NABI, ARC Ikarusz, Credo) akkor nem veszünk a hazai ipartól semmit. Ebben pedig a mindenkori kormányok 100%-ig hibásak.
    Az EU meg abban hibás, hogy nem engedi bizonyos cégek megmentését. Legyen az egy Hungarikumokat gyártós húsüzem, vagy légitársaság…

    Szó mi szó elég vegyes a mérleg, és amit írtam az csak nagyon kis szelete a dolgoknak. Az a probléma, hogy nincs egy fórum vagy valami ahol ezeket a problémákat ki lehetne beszélni. Nekem volt EU-s tanárom írta kb majd az össze EU-val foglalkozó könyvet, és nagyon sokat vitáztunk az EU-ról pro és kontra, de abban mindig egyet értettünk, hogy csinálni kéne egy gazdasági mérlegkimutatást arról, hogy mit nyertünk/ mit vesztettünk az EU-val. Mert ugye csak nyerni nem lehet…

  25. Kedves fip7!
    Szerintem kicsit el vagy tévelyedve az EU-tól kapott pénzek nagyságát illetően, tavaly ~800 milliárdot fizettünk be és 3650 milliárdot kaptunk. És fejlesztésre adna többet is, ha le tudnánk hívni. Az, hogy mi nem tudunk élni vele, ellopjuk, butaságra költjük nem az EU hibája.
    Az EU-ban Magyarország kapja az egyik legnagyobb terület alapú mezőgazdasági támogatást. (az is lehet hogy a legnagyobbat, ezért is meggy most a földrablás)Természetesen vannak hibák az EU gazdaságszabályozásában, de amivel legnagyobb hátrányt okozza az az, hogy mindenféle környezetvédelmi előírást betartat, munkavédelmi előírásokat kell alkalmazni, balesetvédelmi előírásai vannak. De ezek miatt talán ne bánkódjunk már. De ha ilyen szargeci az EU, mondjatok már egy helyet ahol jobb élni mint az EU-ban. (Svájc/Norvégia nem ér, azok minden jót kiválogattak maguknak az EU-ból, de be nem lépnek, jobbosoknak az USA sem ér, mert az gonosz :) )

  26. vasutas

    Szerintem te vagy eltévedve a számokban…
    http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=292

    1. Itt megtalálod az adatokat millió euróban.
    Amit én írtam a „700 kapott 300 adott” az akkori évek átlaga volt amikor én ezt még tanultam. Persze ez milliárd FT-ben. Szerintem amit te írtál azok millió eurók és ha azt átváltod forintra nagyon hasonló összeget kapsz mint amit én írtam.

    2. „Az EU-ban Magyarország kapja az egyik legnagyobb terület alapú mezőgazdasági támogatást. ”

    Vagy nem. A pontos összeget nem tudom de ez a kelet/közép-európai rész kapja a legkevesebbet. Ez 2014-től fog változni, mert akkor mindenki egyforma összeget fog kapni.

    3. „mindenféle környezetvédelmi előírást betartat, munkavédelmi előírásokat kell alkalmazni, balesetvédelmi előírásai vannak.”

    Ezek EU nélkül is rendben voltak itthon. Alapvetően én a mekkora a csirke ketrec, a malacnak játék, és hogy görbül az uborka kérdéskörben kifejtett áldásos tevékenységükért vagyok oda. De volt még cukor kvóta és még sorolhatnám napestig a romboló intézkedések százait…

    4. „De ha ilyen szargeci az EU, mondjatok már egy helyet ahol jobb élni mint az EU-ban.”

    Aham. És melyik részén az EU-ban? Angliában, Németben, Itthon, vagy a Románoknál? Hol jó élni? Jah, hogy az egységes EU-ban akkora szakadékok vannak mint a Marianna-Árok… Nem tudom én úgy emlékszem, hogy az EU előtti időkben is pont ugyanilyen rosszul ment a sorunk. (Én személy szerint jobban éltem de ez nem mérvadó)

    5. „jobbosoknak az USA sem ér, mert az gonosz ”
    Erre meg mit lehet mondani… (költői kérdés)

  27. Mint mar regebben is irtam, annyira hipokrata ez a nagy magyar siras-rivas… az atlag magyar eletszinvonal az a vilag top 10-15%-ban van!

    Azok sirnak a legjobban, akik meg keveset lattak a vilagbol es nincsenek tisztaban azzal, hogy a bolygo legnagyobb reszen milyen szinten elnek az emberek.

    A legtobben mindenuket odaadnak, hogy BARMELYIK EU orszagban elhessenek!

    Egyetlen szemelyes pelda: amikor Limaban eltem, egy baratom huga $20.000-t ajanlott fel nekem, hogy vegyem felesegul es magyar utlevelhez juthasson.

  28. Attól, hogy másnak szarabb mint nekem, én még nem fogok annak örülni, hogy nekem csak kevésbé szar. Úgy értem legyek elégedett a szarral mert a másiknak rosszabb? Ha így működne a világ, hogy örülj, hogy nem a 3 világban élsz akkor ez minden lenne csak nem egy jól működő világ. Arrafelé lehet, hogy egy magyar életszínvonalra vágynak, én viszont nem, kivéve ha a felső pár ezerről van szó, mert akkor én is a magyar életszínvonalra fogok vágyni. Persze ez nem azt jelenti, hogy folyton nyavajogni kell, de nevezzük nevén a gyereket.Ami rossz az rossz, és nem lesz jobb mert máshol rosszabb, csak ahhoz képest lesz jobb.

  29. A baratom huga?

    Igen, eleg jol nezett ki. De feher europaikent sohasem jelent nehezseget, hogy „holgytarsasagot talaljak” ;)

    Amugy meg is tettem volna neki ezt a szivesseget, de miutan utananeztem, hogy mit vallalnek fel ezert a $20k-ert, inkabb ugy dontottem, hogy nekem erre nincs szuksegem. A Green Card cimu film az talan meg egy kicsit ala is becsuli, hogy milyen tud lenni ez a folyamat manapsag az EU-ban. Mindezt ugy, hogy a kubai magyar konzul meg a baratom is volt!

    Ha valakit esetleg erdekel a tema egyik baratom dokumentalta a folyamtot. O egy dominikai lanyt vett el es tenyleg szerelembol: http://blog.metc.hu/janc.php?s=hazassagunk&submit=Keres%C3%A9s

    Happy end nincs, mostanaban valnak… a kb. 20 ev korkulonbseg sem segitett.

  30. @eSeM

    „Persze ez nem azt jelenti, hogy folyton nyavajogni kell, de nevezzük nevén a gyereket.”

    A magyarok pedig folyton nyavajognak! Ez a gond. Nem azt mondom, hogy itt minden tokeletes es hogy nincs hely a fejlodesnek, hanem azt, hogy a nyavajgas helyett inkabb dolgozni kene, nem pedig Ausztriara – a vilag egyik leggazdagabb orszagara – mutogatni, hogy bezzeg ott! Ez nem konstruktiv!

    Ja, es nem mindig masokban es a korulmenyekben kell keresni a hibat, hanem neha magunkban is!

  31. papichulo

    A környező országok elhúznak mellettünk, mi meg egy helyben toporgunk 20 éve. Én is mindig azt mondom tenni kell ellene nem pedig sírni de attól a tény még tény. Ahhoz képest ahogy állhatnánk, elég szarul állunk. A munkához meg ennyit, hogy nem egy családot ismerek aki a belét kidolgozza azért, hogy legalább éhezhessen. Mert ha nem dolgoznának annyit biza éhen halnának és annál még éhezve élni is jobb. Szóval lenne itt még mit javítani.
    Egy régi „szólás” jutott eszembe a magyar „átlagról” és a fizetéséről:
    „Az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez kevés”
    (UI: Bár lehet túl sokat jártam mostanában Baranya/Borsod és társai fele, lehet azért ilyen letargikus a hangulatom az ügyben)

  32. „hogy a nyavajgas helyett inkabb dolgozni kene,”

    Én pl dolgoznék is ha lenne munkahely de a saját szakmámba és azon kívül sem tudtam elhelyezkedni már 1 éve és rajtam kivűl még két testvérem.
    Nem hiába van az EU-ban a legnagyobb munkanélküliség és ez csak tovább nő.
    De fasza lesz majd a 8 általánost el sem végző emberkékkel kint ásni az árkot .

    Aki meg dolgozik az ma már nem 3 műszakban dolgozik gyárakban hanem 4 műszakban 85 ezer fonrintért .

  33. @flip7

    „Ahhoz képest ahogy állhatnánk, elég szarul állunk.”

    Ezzel maximalisan egyetertek, viszont ezert csak magunkat okolhatjuk! Ti valasztottatok* meg az orszag vezetoit, senki sem kenyszeritette azokat az orszagra!

    *Mivel az adott pillanatban sohasem voltam MO-on, ezert en meg egyszer sem tudtam elni a torvenyes jogommal es reszt venni a valasztasokon…

  34. fip7
    1. Igazad van, amiket én irtam azok millió eurók.
    2. Én úgy tudom hogy a magyar gazdák kapják hektárra vetítve az egyik legnagyobb támogatást az EU-ban idén, de az igaz hogy erre most számot nem találok.
    3. A környezetvédlmi előírásokat szígorította az EU, de az igaz, hogy a legtöbb már a belépés elött is rendben volt. (tíz év jogharmonizáció után) Az, hogy az uborka milyne görbületű legyen, és a tyúk hánykockás legót kapjon a tojókedve fentartásának érdekében minden EU-s országot egyformán érint, a szlovén tej mégis olcsóbb.
    4. Lehet hogy tölünk nyugatabra jobb élni, de az EU megteremtette a lehetőséget arra, hogy ha a tudásod piacképes odaköltözz.

    Az természetesen igaz, hogy az EU-nak vannak negatív hatásai, de szerintem sokkal több a pozítiv.

    A magyar ipar azért sorvadt el, mert a nyugatihoz képest csak az ipari termékek kis százaléka volt versenyképes. A többi ~20-30 év lemaradásban volt, csak a KGST vitte el meg az arabok, dél-amerikaiak akik mást nem kaptak/ nem engedhettek meg maguknak. A nehézipaunkból talán csak a Rába bizonyos termékei meg némi genreátor gyártás érte el a nyugati színvonalat meg az aluminium ipar egy része. Nem csak a nyugatiak gecisége miatt mentek csődbe a gyárak hanem mert drágán tudtak szart termelni, az meg még nekünk, magyaroknak sem kellett.

  35. @Roni

    „de a saját szakmámba és azon kívül sem tudtam elhelyezkedni már 1 éve és rajtam kivűl még két testvérem.”

    Fogalmam sincs, hogy mi lehet a szakmad, de ha az egesz EU-ban nem kapsz sehol – barmilyen okbol is – allast, akkor lehet, hogy el kene gondolkozni szakmai atkepzesen. Szerintem ilyen esetben ingyen, vagy nagyon nagy tamogatassal mar meg tudnad ezt tenni.

    „hanem 4 műszakban 85 ezer fonrintért .”

    Ennel azert joval magasabb a magyar atlagfizetes. Azt meg mar el sem mondom, hogy az en barataim atlagban mennyit keresnek, peldaul SAP tanacsadokent… Ezzel csak azt akarom mondani, hogy van pelda erre is, arra is.

  36. papichulo szerint:
    2012. szeptember 4. kedd @ 20:12

    Ebben egyet értünk, mi választottuk meg őket. Ugyanúgy a mi hibánk is. (Pont ezt magyaráztam nem olyan rég egy srácnak itt, aki bizonygatta azt, hogy ő semmiért sem felelős) Sajnos az a baj, hogy készen kaptuk az MSZNP-től a demokráciát, ahol az akkori „ellenzéki pártok” nagy része ugyanabból a klikkből került ki, mint az MSZNP. (vedd azt pl. akkoriban csak a KISZ-ben lehetett politikai karriert csinálni) Szóval így valódi alternatívát választani valóban nem könnyű.

    vasutas szerint:
    2012. szeptember 4. kedd @ 20:14

    Részben egyet értek veled, a cégeink kb fele használhatatlan volt bármire. (egy piacgazdaságban) De például tudom, hogy az acélipar megmenthető lett volna a 90’s évek elején, mert egy hatalmas Kínai megrendelés jött volna csak hát a minisztériumban nem foglalkoztak vele… Sok ehhez hasonló történt, meg ugye a mutyi. Szóval a Magyar Állam hadhatósan segédkezett a magyar gazdaság lerombolásában. A Nyugat meg csak „élt” a lehetőséggel.
    Szóval kéne ebbe az országba már egy valódi elit csere, meg egy közjogi rendszer „átgondolás” mert ami most van az finoman szólva is hatékonytalan. Amúgy az EU most azt csinálja nagyban mint mi kicsiben. Ez az én véleményem, de nem biztos , hogy nekem van igazam.

  37. Optikai üvegcsiszoló+ Érettségi.

    4 optikai gyárba adtam az önéletrajzot + Nyírbátori „repülő alkatrészgyár”-ba és sehova nem vettek fel de nem csak engem.

    „Ennel azert joval magasabb a magyar atlagfizetes.”

    Nagyon nem, a Carl Zeiss-be 85 ezer forintot adnak +5 ezer kajajegy de nem jobb ennél a HOYA vagy a Szatmár-Optika de a MOM
    (Magyar Optikai Művek) sem.

  38. @flip7

    „mint az MSZNP. (vedd azt pl. akkoriban csak a KISZ-ben lehetett politikai karriert csinálni)”

    Magyar Szocialista MunkasPart

    Sajnos vagyok annyira oreg, hogy meg emlekszem ra :)

    „Szóval így valódi alternatívát választani valóban nem könnyű. ”

    Ahogy en latom, azota sem valtozott sokminden ezugyben…

    De szerintem ne politizaljunk!

  39. Roni

    Gondolom ebben a helyzetben nincs 2-300000-ed egy CNC esztergályos szakmára, de ha tudsz rá forrást találni én a helyedben megpróbálnám. Hiányszakma ezért relatíve sokat fizetnek. (Akár 300bruttót is egy beállítónak) Szóval ha tudod próbáld meg szerintem.

  40. @Roni

    „4 optikai gyárba adtam az önéletrajzot + Nyírbátori “repülő alkatrészgyár”-ba és sehova nem vettek fel de nem csak engem.”

    Ne haragudj, de ha egy ev alatt csak 4 helyre adtal be CV-t, akkor szerintem nem tettel meg mindent. Miert nem probalod meg kulfoldon is? Miert nem probalsz ki valami mas szakmat? Vagy esetleg valamilyen tovabbkepzest a szakmadon belul? Tudom, hogy minel idosebb az ember annal kevesbe van kedve tanulni, de ha ennyire kilatastalan a helyzeted es munka hianyaban idod is van, akkor siman megerne kepezned magad. Peldaul nyelvbol sohasem tudhat eleget az ember…

    Nem bantani akarlak, mert nem ismerem a helyzetedet, de en peldaul ezeket tettem volna.

    „Nagyon nem, a Carl Zeiss-be 85 ezer forintot adnak +5 ezer kajajegy”

    Ezek szerint a te szakmadban rosszabbul fizetnek, mint a magyar atlag, ezt sajnalom, de hidd el, az atlag tenyleg magasabb. Ezert is hoztam fel a barataimat, akik kozul kevesen keresnek het szamjegyunel kevesebbet, itt Magyarorszagon.

  41. Az „átlagfizetés” egy mesterségesen kreált definíció – igazából egyáltlán nincs is :-/
    A vezetőknél felelőségvállalás,viselés szinte zéró, viszont cserébe sokáig elhülyéskednek akárhol.
    kb. úgy ahogy egy dél-amerikai banán-köztársaságba az átlag (a hitelminősítősdis móka előtt, tudja)

  42. „Ilyen mondat leírása után most mondjam azt, hogy értlemi képességek hiánya is lehet a bibi..?”

    Néha hülyén mondok el valamit igaz.

    Mit értesz az alatt hogy értelmi képességek?

    Még állásinterjúra sem hívják el az embert hogy személyesen beszéljenek vele .
    De még arra sem szánják el magukat, hogy vissza írjanak hogy nincs felvétel .

  43. „abban a kibaszott nagy szittyaturbómagyarmitadtunkavilágnak nagy árpádsávos nemzeti öntudatban…”
    Amikor ilyeneket leírsz, valahol egy kis nyuszi mindig sírni kezd…
    vasutas: Türkmenisztánban szar ám élni:
    http://www.oroszvilag.hu/?t1=oroszorszag_hirei&hid=3059
    (na jó, ez csak egy kiragadott részlet)
    „Szóval a Magyar Állam hadhatósan segédkezett a magyar gazdaság lerombolásában.” ez nagyon igaz!
    SZU-24 vidi: mióta álmodozom róla, hogy egyszer ez velem is megtörténik :-)

  44. Szu-24 videó: Oroszországban minden autóban van kamera? Gyakran repülnek autóút felett az ilyen gépek a semmi közepén? Vagy valahogy megnövelték az esélyét annak hogy két ilyen kis valószínűségű esemény egyszerre következzen be? (Szergej szólt Ivánnak hogy ekkor jövök erre, járj arra kocsival és legyen benne kamera?) Esetleg nem igazi a felvétel?

  45. Azt néztem volna még meg szívesen, amiről az Aranysasban írtak a „Fojtassa Strike Eagle” cikkben, amikor a bázis kerítése közvetlenül a pálya végénél volt. Az előkészítés után a szerelők furgonnal kihajtottak oda, és felálltak a furgon tetejére, mögöttük egy nagy, vastag szivaccsal. Az F-15 teljese sebességgel végiggurult a kifutón, és csak a legvégén kapta fel meredeken a gépet. Ha a légtömeg az összes szerelőt lerepítette, este ők fizettek a kantinban, ha egy is fenn tudott maradni, akkor meg a pilóták! :D Hülye amerikaiak :D

  46. forest szerint: 2012. szeptember 5. szerda @ 00:20

    Nem az a kérdés hogy tud-e egy gép ilyen alacsonyan repülni. Főleg egy olyan, amiben terepkövető radar is van. Hanem az, hogy mekkora annak a valószínűsége hogy egy kamerával felszerelt autó épp akkor jár arra, amikor egy gép jön alacsonyan.