|

A Pentagon tagadja, hogy orosz atom-tengeralattjáró garázdálkodott a hátsó kertben

Minden bizonnyal kacsa az ügy, de ettől még talán említést érdemlő. Belevágván elsőként elmondandó, hogy a Pentagon hivatalos reakciójának előzményét egy fél éve útnak indított, konzervatív amerikai weboldal, a Washington Free Beacon szolgáltatta, mikor is névtelenségbe burkolózó illetékesekre hivatkozván arról számolt be, hogy egy orosz atom-tengeralattjáró, konkrétabban egy Akula járőrözött heteken át a Mexikói-öbölben. Méghozzá tette ezt úgy, hogy az USA partjainak közelében lavírozó oroszokról a U.S. Navy-nek nem volt tudomása addig, míg azok útnak nem indultak hazafelé.

Az ezen a linken olvasható írás jól láthatóan arra van kihegyezve, hogy szegény csóró, lyukas zsebű U.S. Navy még a végén nem fogja tudni megállítani az ex-KGB-s Putyin regnálása alatt az Obama adminisztráció reset gombos bohóckodásán jól szórakozó oroszokat. A különféle orosz lépésekkel példálózással pedig ott figyel az utalás, hogy nagyon gyorsan véget kell vetni az Obama adminisztráció haderőt nyirbáló lépéseinek, mert lám, jönnek a vörösök. Pénzeszsákot a flottának (is), de jó nagyot ám!

A híranyagot egyébként az a Bill Gertz jegyzi, aki a The Washington Post védelmi és biztonságpolitikai témákkal foglalkozó rovatát viszi, és aki amúgy nem egy ismeretlen újságírócska a nagy víz túlsó partján. A Washington Free Beacon színeiben szerkesztőként ténykedő Gertz írásában az olvasható, hogy a megszólaltatott amerikai illetékesek szerint aggasztó, hogy nem észlelték az orosz tengeralattjáró jelenlétét, melyet úgy jellemeztek, mint az oroszok egyik legcsendesebb vadász-tengeralattjárója, egy Akula. Arról már nem szól a fáma, hogy az Egyesült Államok hátsó kertjének tekintendő vizekre állítólagosan belopakodó SSN vajon Akula I-es volt, vagy netán az Északi Flotta 2 Akula II-ese közül valamelyik.

2 Project 971 Akula egymás mellett a kikötőben

Project 971-esek egymás közt, avagy: „Apropó, légy oly kedves és tartsd a frontot pár hétig, amig megyek és bealázom a jenkiket.” ,

A U.S. Navy részéről nem kívántak nyilatkozni az ügyben, ám a Pentagon tömören lereagálta a hírt:

„Nem tudom milyen információra lett alapozva, de az biztos, hogy tévesre.” – kommunikálta a Pentagon állsásfoglalását egyik szóvivőjük.

Legutóbb egyébként – és akkor biztosan – 2009-ben jártak orosz atom-tengeralattjárók az Egyesült Államok partjainak közelében. A keleti part mentén hajózó két SSN akkor nem kerülte el a Navy figyelmét.

8 hozzászólás “A Pentagon tagadja, hogy orosz atom-tengeralattjáró garázdálkodott a hátsó kertben”

  1. „Belevágván elsőként elmondandó, hogy a Pentagon hivatalos reakciójának előzményét egy fél éve útnak indított, konzervatív amerikai weboldal, a Washington Free Beacon szolgáltatta,”…akkor a republikánusoknak semmi köze az egészhez…
    Ugye novemberben lesznek a választások a nagy vízen túl…no comment

  2. Az amerikaiak elhárítókat telepítenek Közép-Európába, míg az orosz fiúk megnézik, hogy otthon mennyire is elhanyagold a védelmi háló, hátha találnak rajta egy-egy rést…
    Ha nagyon előre fele tekintünk, akkor sajnos kimaradhat valami, mint például a hátsó ajtó figyelése. Nem kizárt, hogy egyszerű „farkas kiáltásról” van szó, de mint a mesében egyszer talán tényleg jöhetnek a farkasok és akkor már gáz lesz, ha későn veszik észre őket.

  3. Az egesz mogott az van hogy meg par evvel ezelott a US NAVY 300 nagy felszini uszo egyseggel rendelkezett, azonban a nagy koltsegcsokkentes vagy hogy magyarul mondjam „HADERO REFORM” kovetkezteben elobb 280 as szamot majd a 260 as szamot celozta meg az Obama adminisztracio.
    Ezzel morrogva de ugy ahogy megbekultek a felek es csak szorvany politikai sardobalaskor kerult elo a dolog neha neha. Azonban Obama felkert egy civil kutato alapitvanyt ( termeszetesen semmi koze demokrata parthoz az alapitvanynajk, aaaa dehogy ) akiknek az a kerdes lett felteve hogy szuper uber modern hajokkal lehet e a 180 as szammal ellatni a mai feladatokat. A civil alapitvany meg szallitotta a mgrendeles szerinti valaszt hogy ” hat persze, termeszetesen”
    Hatalmas felhaborodas kovette a dolgot ( cca 2 honapja tortent ) es olyan hullamokat vetett hogy Obi „mester” is viszakozott hogy ez csak egy tajekoztato jellegu tanulmany volt es nem akarja nincs a tervei kozott felhasznalni ennek az eredmenyeit. Azonban ezzel a meretre gyartott, megrendelesre szuletett tanulmannyal azonban totalisan elvagta magat a US NAVY vezetoinel es argus szemekkel figyelik Obi „mester” minden kezmozdulatat.

    A Pentagon meg ugye altalaban mindig tomve van az adott politikai ciklus adminisztratoraival funkciaival, szoval onnan barmilyen nyilatkozat „megrendelni” nem nagy ugy.

    Kivancsi vagyok hogy Obi-ek mit tesznek ha Izrael magatol elkezdi az Iran projektet, es Izrael ehez segitseget ker majd.

  4. Mikor először olvastam máshol a hírt már akkor is az jutott csak eszembe, hogy igen!!! Jönnek a választások és ilyenkor ott minden elszabadul a politikában. De, ezt kamuzni? Csodás. Ha ez tényleg megtörtént volna, az oroszok lettek volna akik verték volna a mellüket. Azért legalább vmi ruszkit is beavathattak volna a repik, igaz ennyi eszük nincs…

  5. A következő hír az lesz hogy egy Borej osztályú SSBN hajtott végre sikeres Bulava indítást a Mexikói-öbölből.

    Amúgy meg mindenki tudja hogy az nem orosz tengeralattjáró volt, hanem kínai csak jól álcázták :D

    Viccet félretéve ha ez igaz (amire kicsi az esély) akkor Sam bácsi nagyon szar helyzetben van…