|

Tajvan: elég lesz 24 Falcon?

Úgy tűnik, a tajvani kormány megelégelte az utóbbi évek sikertelen próbálkozásait, hogy beszerezzen 66 db F-16C/D Fighting Falcon vadászbombázót. Mint ismeretes, nemrégiben eldőlt, hogy a meglévő, A/B verziójú Vipereket modernizálják, ez 146 repülőgép továbbfejlesztését jelenti. Azonban a nemrégiben napvilágot látott hírek szerint csupán csak a darabszámot illetően történtek változások, magát a vásárlási szándékot illetően nem. Bár a tajvani védelmi tárca hivatalosan tagadta ezeket az értesüléseket, de nevük elhallgattatását kérő, magas rangú katonatisztek arról számoltak be, hogy Taipei és Washington között továbbra is folynak a tárgyalások, ám most már csak 24 darab F-16-os eladásáról.

A kínai nyelven publikáló China Times és Liberty Times újságok hasábjain megjelent hírek, melyek az anonimitásba burkolódzó, de állításuk szerint biztosnak tekinthető forrásokra hivatkoznak, azt állítják, hogy Andrew Yang helyettes védelmi miniszter, valamint a Nemzetbiztonsági Tanács főtitkárhelyettese, Lu Shia-Jung az évente megrendezésre kerülő, amerikai-tajvani biztonságpolitikai ülés során – korábbi megbeszélésekre hivatkozva – felvetette, hogy Tajvan továbbra is szeretne új gyártású, Block 50/52 verziójú F-16-osokat vásárolni, azonban már csak 24 darabot. Ennek oka részben a kínai politikai nyomás, részben a régebbi F-16-osokra költött dollár-milliárdok okozta pénzmag-csökkenés.

Tajvani F-16A Block 20 | Forrás: f-16.net ,

Mindezen értesüléseket viszont a védelmi tárca tegnap hivatalosan tagadta, szerintük semmilyen tárgyalásra nem került sor ilyen üzlettel kapcsolatban. A Nemzetbiztonsági Tanács szintén hiteltelennek nyilvánította az értesüléseket, indoklásuk szerint ők nem is illetékesek az F-16-beszerzésben, azért a légierő és a védelmi minisztérium felel. Mivel pedig előbbi szervezet szintén azt állítja, hogy nem folytattak tárgyalásokat az USA-val, minden lehetséges résztvevő kibújt a felelősség terhe alól.

Azonban mégis úgy tűnik, hogy van valami a névtelen források állításaiban. Szakértők szerint a 146 F-16-os modernizációja – mely 2016-tól 2028-ig folyna, az első továbbfejlesztett gépet 2021-ben adnák át – egy időben 24 A/B Falcont érintene, tehát körülbelül ennyi vadászbombázót kéne beszerezni ahhoz, hogy ne csökkenjen a tajvani védelmi potenciál. Ráadásul ipari források szerint teljesen logikus lenne az egyszázadnyi C/D Viper megvásárlása, mivel azokat hamarabb le tudná szállítani a Lockheed Martin, mint ahogy a régebbi variánsok modernizációja elkezdődne.

36 hozzászólás “Tajvan: elég lesz 24 Falcon?”

  1. OFF! Elnézést, de az utolsó reményem ti vagytok! van itt valaki aki , szakmai németben nagyon jó? (Műszerész,autvill, ilyesmi) ! Egy futóműállító gép beállításánál akadtunk el, és se német tanár ismerőseim, se német ismerősöm nem érti pontosan!
    Elnézést még egyszer a szerkesztőktől, de talán itt akad valaki aki németül is műszaki zseni! :)
    Köszönöm!

    ” Mit jeder Taste PRINT „0” oder ein kompensationstast wird die Geber nr. gewechelt Nummer der gedruckte Taste erscheint am Platz taster nr.”

    címem : kustosjanoszoltan@gmail.com

    A HTKA szerkesztőinek az oldal elismerése végett, felajánlok egy őszi ingyenes komplett gumicserét , és egy futóműbeállítást! Persze ez annak is jár aki megfejti a német szöveget!!! :D

  2. hát ez nem német, valami szörnyű nyelvből fordították kb googli translatorral. Német szakmabeli valszeg felfogná, de itt most csak egy homályos, tükörfordítás szerűt kaphatsz…

    Minden PRINT „0” billentyűvel vagy egy kompenzáló billentyűvel válthatjuk az ad(akoz)ó számát. A megnyomott szám a „Taster nr” helyen jelenik meg.

    ui.:
    néhány némettel együtt ülök egy irodában, de mindenki szörnyüldözött ez láttán ;-) kb olyan volt nekik, mint nekünk a dvd játékos leírása, a kici kínaiak által elkövetve ;-)

  3. Erről eszembe jutott Nagy Bandó András eggyik rádiókabaréja. Annó a nyolcvanas években mutatta be egy játék használati utasítását.

    „Csellentyű
    Játék neve: elektromos csellentyücske.
    Biztos nágy az öröm! Nagy a gyermek este a játék neki, ünneplő alkalma kezébe venni, által kissé tanulás célzatából kaptál.
    Tahátakkorlá sok!
    1. A doboz tetővel bír. Ez leszedés után szabad benyújtás a késnek, négyszög alak elektromos csellentyücske.
    2. Alapos és kézbentartva alányúlva ovatos doboz fenekéről első játék bekezdését.
    3. Fatyalim! Felszólít!
    A játék elektromos felnött nélkül fejjesen uldaba.
    4. Minezután meg lehet kezdeni játszását a játéknak vele.
    5. Fogjátok a drót alfelét a kéz magsujjú közé, és jobb kezetek föl le mozgat, jel onnét villanybekapcsolt, hirtelen smirgli erősen, különben nem jön villany se át, se hosszú se tyü!
    6. Egyfejü magán játék, ha vagytok egyed és nincs játszó, önmagatokból is összerakni és az nyer, aki előbb.
    Minden fejü vételembernek uzen kedves játszás?
    Gyártmánytó cég.”

  4. Nani a nyelv nem dán hanem német de a nyelvtan nagyon rossz. A lényeg az hogy az érintő képernyőn keresd meg a 0 a nyomtatás elindításához (hogy kinyomtassa az eredményeket) ha megvan a 0 akkor válaszd ki a nyelvet hogy milyen nyelven nyomtassa ki L1 et javaslom az az angol.

  5. Tajvan helyében inkább az új, közepes indiai stealth vb programba szállnék be mielőbb, úgy hogy legyen egy hazai változatom. Elég nyögvenyelősnek néz ki ez az F-16 modernizáció és nem zárható ki a nyugtalanító gondolat, hogy az USA beáldozza őket egy Kínával folytatott nagy politikai csereüzlet során.

  6. @nani1980

    Semmi gond nincs ezzel a leírással!

    Hibajelzések az OPTO Plus 402/404-es modellen

    Hibakód/Ok
    —————-
    E00 A mért érték a méréstartományon kívül van 19fok50perc
    E01 Rundlaufkorrektur hiányzik (Szószerint a rundlauf körbefutást, körbeforgást, körkörös forgást jelent na ennek a korrigálása hiányzik)
    E02 A kalibráció nem történt meg
    E03 E-prom írásvédett
    E04 Nem használt
    E05 A gomb véletlenül lett aktiválva a H6-os tesztprogramban
    E06 Időtúllépés a TTY terminálon (Terminál nincs csatlakoztatva)
    E07 Időtúllépés a nyomtatón (Nyomtató nincs csatlakoztatva)
    E09 „Sutrzgeber”-t 90 fokkal el kell fordítani (tököm tudja mi az a Sturzgeber nem vagyok autószerelő)

    A két szakszót nem tudtam sajnos fordítani, bár autószerelőként valszeg sejted majd, hogy miről lehet szó. A többi is kell?

  7. Mackensen és Molnibalage
    Mi lenne a haditechnika sorsa az újraegyesülés után? Lásd Irán és Vietnam.
    Úgy látom, ahogy Kína erősödik, és hadiipara fejlődik, fokozatosan elhúznak színvonalban a tajvaniak mellett, akiknek az USA biztonsági és politikai okokból már nem mer igazán első vonalbeli technikát szállítani. T-nak ezért is a saját lábán kellene megállnia talán Indiával, Japánnal összefogva. A CK vadászgép távlatilag már nem állja meg a helyét a hamarosan gyártásba kerülő kínai stealth típusokkal szemben. Tajvannak szerintem muszáj a hazai gyártás vonalán továbblépnie, amennyiben nem akarnak úgy ébredni egy szép napon. Lásd Vörös Hajnal című film.

  8. Köszönöm mindenkinek a segítséget! Sajna ennyire azért nem egyszerű a helyzet. Tudom, hogy mémet a szöveg! A gép Dán! És gondolom, hogy egy németül „jól” beszélő dán fordította! De épp az éjjel jutott eszembe, hogy nemrég valaki itt mesélt Dániáról! Adtam is neki zöld pipát! :) szittya88 lesz az valószínűleg! Köszönöm a felajánlását! Lehet , hogy fogok is élni vele! további szép napot mindenkinek! ( jó, hogy ez itt egy összetartó kis fórumos csapat) :)

  9. A jelek szerint már ők sem. A Mirage-2000 gépek kapcsán olyan tapasztalatot szereztek be, ami kicsit elrettentő volt számukra az üzemeltetési költség terén. Ahogy aerophyl fogalmazottt, az francia gépek voltak és talán vannak legközelebb a régi orosz javításközi üzemidőhöz, de hajtóművek terén mindenképpen. Ettől (is) drága a francia vas.

  10. Szerintem egyszerűbb a helyzet. A tajvaniak elfogadnák az új, modern francia gépeket, akármilyen karbantartás-igányesek. A lényeg az lenne, hogy csak kapjanak már valamit. Viszont Franciaország már NEM MER szállítani. Nem hülyék, hogy egy 5 milliárd dolláros üzlet miatt feliratkozzanak a Kínai Népköztársaság „különösen megszívatandó ellenségek” listájára. Kína habozás nélkül gazdasági eszközöket vetne be, hogy megfegyelmezze őket és másokat elriasztó példát statuáljon rajtuk. Ki tudja mennyi francia állampapír van kínai kézben? Az sem tenne jót a francia életszínvonalnak, ha termékeiket és kereskedelmi cégeiket kizárnák a hatalmas kínai piacról. Franciaország megroppanása a mostani helyzetben akkár az egész EU-t is magával ránthatja, ezért az EU vezetése sem támogatna egy ilyen üzletet.
    India helyi ellenlábas, őket talán nem érdekelné a kínai ellenkezés, bár szerintem közvetve tudnak hatni rájuk. Japán még bizonytalanabb.
    De Tajvan helyett ennél a 2 országnál probálkoznék, mert még itt van a legtöbb esély.

  11. Például ha már a japánok úgyis dolgoznak a maguk „F-22-esén” akkor esetleg rávehetőek, hogy az ott jelentkező kutatási eredmények egy részének hasznosításával, Tajvannal összedolgozva (elsősorban a tajvani légierő részére) kialakítsanak egy kevésbé bonyolult, „másodosztályú” stealth harci gépet.
    Biztonságpolitikailag Japán szerintem érdekelt benne, hogy Tajvant ne kebelezze be az anyaország. Így Tokióra kisebb nyomás nehezedik.

  12. Pár éve vetődött fel valamilyen Francia fegyvervásárlás, de a szárazföld lobbija csírájában fojtotta el. Szerintem Japánnak sem kell a gazdasági balhé a szárazföldi Kínával. Az eggyetlen hatalom, akire még számíthaznak azok az amik.