|

Beszerzési tervek innen-onnan

Két kérelmet is az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa elé terjesztett a napokban a DSCA (Defense Security Cooperation Agency – Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség). Az egyik Brazíliából érkezett, ahol a tengerészgyalogság tervezi kétéltű partraszálló járműparkjának modernizációját és bővítését. A brazil bőrnyakúak 233 millió dollár értékben kötnének szerződést Washingtonnal, amiben 26 AAV-7A1 jármű foglaltatna, amik átestek a RAM/RS (Reliability, Availability, Maintainability/Rebuild to Standard) modernizációs programon. A kontraktus értelmében, a fentieken túl, Brazília összes meglévő AAV-je (39 példány) átesne a RAM/RS modernizáción, illetve megkapnák a szükséges logisztikai támogatást, fedélzeti fegyvereket a hozzájuk tartozó lőszer-ellátmánnyal és a tartalék alkatrészeket. A brazil tengerészgyalogosok továbbá némi segítséget is kapnak majd a gördülékeny rendszerbe állításhoz amerikai kollégáiktól, ez szintén szerepel majd a megállapodásban.

AAV-7A1, itt éppen amerikai „színekben” |Fotó: USMC ,

A másik dokumentum, melyet a DSCA kiadott, Libanon kérelmét tartalmazza. A közel-keleti állam vezetés úgy döntött, hogy meglévő Bell UH-1H helikopterei nem elégítik ki az igényeket, ezért a flotta bővítése mellett döntöttek. A 63 millió dollár értékű kontraktus értelmében hat darab Huey II kerülne Libanonba, a szükséges pótalkatrészekkel, műszaki dokumentumokkal, szerszámkészletekkel, valamint logisztikai támogatással együtt.
Libanon egyébként nagyjából 20 darab bevethető UH-1H-val rendelkezik, amiket mindenféle feladatra alkalmaznak. Híresek leginkább akkor lettek ezek a forgószárnyasok, amikor üzemeltetőik „bombázóként” használták őket, 250 és 400 kilogrammos bombákat függesztve rájuk.

Libanoni UH-1H, jól látszanak az ominózus bombák ,

9 hozzászólás “Beszerzési tervek innen-onnan”