|

Black Hawk bevásárlások a nagyvilágból

Két igényt is bejelentettek nemrég az Amerikai Egyesült Államok irányába a Sikorsky UH-60 különböző változataira. Az egyikről július 20-án értesítette a DSCA (Defense Security Cooperation Agency – Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség) a kongresszust, ez öt darab UH-60L Black Hawk megvásárlását tartalmazza, mégpedig Kolumbia részéről. A dél-amerikai ország 87 millió dollár értékben vásárolná meg a forgószárnyasokat, amelyek mellé tíz darab General Electric T700-GE-701D hajtóművet (beépítve), külső üzemanyag-póttartályokat, pótalkatrészeket, logisztikai támogatást, a személyzetek és műszakiak kiképzésének támogatását és több éves garanciát szeretne. Mindezek mellett, amennyiben aláírják a szerződést, az amerikai kormány hat hétre szakértői csoportot küld Kolumbiába, akik ellenőrzik, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő infrastruktúra a helikopterek fogadásához. Utóbbival nyilván nem lesz gond, Kolumbia jelenleg nagyjából 90 darabot használ a típusból.

Kolumbiai AH-60L Arpia III ,

A másik ország, mely gyarapítaná a Black Hawk megrendelés-állományát, Thaiföld. Mint ismeretes, Bangkok már rendelt két UH-60M-et, illetve rendelkeznek 12 darab UH-60L-el. A legutóbbi vásárlás alkalmával opciót jelentettek be további négy „Mike” verzióra, ezt most szeretnék érvényesíteni, ezért ők is a DSCA-hoz fordultak. Az Ügynökség jelentése szerint Thaiföld 235 millió dollárt fizetne a csomagért, amiben a helikoptereken kívül 10 General Electric T700-GE-701D (nyolc beépítve, két tartalék) hajtómű, pótalkatrészek, valamint a logisztikai csomag szerepel.

3 hozzászólás “Black Hawk bevásárlások a nagyvilágból”

  1. Allesmor Obranna

    Nem kell külön megvenni, de lényeges információ, hogy a cikkben szereplő gépeket ezzel a T700-GE-701D modellel látják el. Ez a hajtóműve a legújabb AH-64D block III-as Apache-nak is, ez most a legfejlettebb variáció a T700-as családból.
    Hogy külön megemlítik a hajtómű típusát az azt hangsúlyozza, hogy ebben különbek ezek a gépek a többitől.