|

Megvolt az első „touch-and-go” az új indiai hordozón

A Szevmash hajépítő vállalat mai közleménye szerint a múlt hét során egy MiG-29KUB kétüléses vadászbombázóval (pontosabban átalakított MiG-35D-vel, a KUB prototípusa tavaly lezuhant) végrehajtották az első, úgynevezett „touch-and-go” műveletet az Indiai Haditengerészet részére készülő INS Vikramaditya repülőgép-hordozó fedélzetén. Az egykori Admiral Gorskov hordozóból némi átalakítással és modernizálással létrehozott hajó jelenleg Oroszország északi partjainak közelében, a Barents-tengeren tartózkodik, ahol tengeri próbáit végzik. Nyikolaj Djordzsica és Mihail Beljajev ezredesek, a Fulcrum pilótái több megközelítést és alacsony áthúzást is végeztek, melyek után egy „touch-and-go” következett. A STOBAR rendszerű repülőgép-hordozóval, mely idén június 8-án hajózott ki először, a tervek szerint még 2012-ben sor kerül az első valódi landolásra, majd felszállásra is.

A MiG-29K 312-es számú prototípusa egyébként már „járt” a hajó fedélzetén, még tavaly decemberben, amikor daruval átemelték:

MiG-29K mockup az INS Vikramaditya fedélzetén ,


A közben nyilvánosságra került képes tanúsága szerint a jelenlegi tesztek alatt a fedélzeten tartózkodik legalább két Kamov Ka-27 helikopter és a 311-es oldalszámú MiG-29K prototípus .

A „touch-and-go”, magyarul talajérintéses átstartolás lényege, hogy miután a futómű elérte a futópályát, a repülőgép nem áll meg, hanem – minimális nekifutás után – újra felemelkedik.
A művelet szemléltetésére a következő videó kiválóan alkalmas (igaz, hogy se MiG-29KUB, se pedig az INS Vikramaditya nem szerepel benne):

12 hozzászólás “Megvolt az első „touch-and-go” az új indiai hordozón”

  1. „Gyakorolni kell az elrontott leszállásokat is,nem elég ha csak tudod elméletben,hogy ilyenkor mit kell tenni.”

    Alezredes elvtars ! Jelentem elcsesztem a leszallast !

    Nem baj Szasa ! Csak gondold vegi mi van a kezikonyvben ilyen esetekre !

    Ertettem Alezredes elvtars de elakadtam az elso pontnal !

    Miert ???

    Nincs fent masik alsogatyam !

  2. Az USA mikor épített bárkinek is hordozót? Pláne mikor épített egy olyan országnak aki X-év múlva potenciális ellenfél lesz bármit ami jelentős szerepet játszott volna a katonai erőpotenciáljába (szovjet nem játszik mert a közös ellenség miatt került hozzájuk fegyver mert a németeket nagyobb veszélynek látták mint a szovjeteket)

  3. Indiának nem nagyon volt választása.
    A sajáthoz kellettek a dokumentációk és a mérnökök akik megtanulják mit hogyan nem csak könyvekből.
    Francia jöhetett volna képbe jó drágán Angol talán még drágábban.Spanyol-Olasz nem játszik mert nincs tapasztalat ekkora méretű modern hordozó építésben (+60 +110m rengeteget számít)