|

HTKA Hírhalom 2012. 29. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Bár a korábbi megrendelések teljesítése csúszik, és a végső árcédulán sem az eredetileg tervezett ár fog szerepelni, a Pentagon újabb 10 Mil Mi-171 közepes szállítóhelikoptert rendelt az afgán belbiztonsági erők számára az orosz Rosoboronexporttól. A fix áras szerződést, melynek értéke 171 380 636 amerikai dollár, 2016. december 31-ig kell teljesítenie a gyártónak.

—-

Az Egyesült Arab Emirátusok 750 darab M-ATV (Mine Resistant Ambush Protected All-Terrain Vehicle – nagy terepjáró képességű MRAP) járművet rendelt az Oshkosh Defense vállalattól. A szerződést, melynek értéke egyelőre nem ismert, 2013 januárja és augusztusa között teljesíti az amerikai cég. A dúsgazdag arab állam ezen felül opciót jelentett be további M-ATV járművekre, bár ezek mennyisége szintén nem ismert. Az Oshkosh sikerterméke egyébként immáron 9500 értékesített példány fölött jár a világpiacon.

—-

A két héttel ezelőtt megrendezett Farnborough International Air Show-n kötött szerződést egymással az Irkut repülőgépgyártó vállalat és az afrikai Denel Aviation cég. A megegyezés szerint a két vállalat közösen reklámozná az orosz cég termékeit Afrikában, köztük a még csak tervezőasztalon létező MC-21 regionális utasszállítót, mely a B737-nek és az A320-nak jelent majd konkurenciát (feltéve ha elkészül és szolgálatba áll), valamint a repülőnapon is szereplő Jak-130 kiképző és támadógépet. A dél-afrikaiak segítségéért cserébe az orosz fél felállítana egy karbantartó központot, melyet a Denel üzemeltetne, ezzel hosszútávon növelve az ipari együttműködést.

MC-21 modell egy kiállításon | Fotó: Wikipédia ,

A Boeing és a Raytheon sikeresen tesztelte az Amerikai Légierő jelenlegi legkisebb bombájának új verzióját. A GBU-53/B SDB II névre keresztelt fegyver a GBU-39 113 kg-os bomba új irányítórendszerrel felszerelt verziója, az orrában helyet foglal egy milliméteres hullámsávban működő kereső radar, egy infravörös kamera valamint a lézeres célzáshoz szükséges vevőkészülék, ez mellett megtartották a GPS-t és az indító platform közötti kapcsolatot biztosító data-linket. Az új fegyver első oldása egy F-15E Strike Eagle fedélzetéről történt az új-mexikói White Sands lőtéren. A bomba a kinyíló szárnyaival repült el a célig, ahol aztán telibe találta azt. Az új irányítórendszer előnye a GPS-el szemben, hogy bármilyen körülmények között használható, és pontosabb is némileg. (Az eredeti, GPS-el irányított verzió pontosságát is 1-2 méterre datálja a gyártó.)

GBU-53/B SDB II – egyenlőre csak grafikán ,

—-

Lezuhant az Amerikai Haditengerészet egyik MH-53E Sea Dragon helikoptere csütörtökön Ománban. A 15. század állományába tartozó forgószárnyas fedélzetén 5-en tartózkodtak, közülük ketten életüket vesztették, a többieket kórházban kezelik. A gépveszteségre nem ellenséges tevékenység miatt került sor.

—-

Egy másik nyugati helikopter is veszteséglistára került a héten, a Brit Királyi Légierő egyik HC2 (CH-47D) forgószárnyasa pénteken csapódott földnek Saundersfoot közelében, Walesben. Ugyan a helikopteren súlyos károk keletkeztek, a fedélzeten tartózkodó hat személy sértetlenül úszta meg az esetet.

—-

A Boeing megbízta a GE Aviation-t a KC-46A tanker repülésirányító rendszerének kifejlesztésével. A 180 millió dolláros szerződés magában foglalja a tervezést, a fejlesztést, valamint a gyártást. A rendszernek biztosítja majd a KC-46A hajtóműveinek mindig ideális tolóerejű működését, így csökkentve az üzemanyag fogyasztást és a zajt.

Boeing KC-46A | Grafika: Boeing ,

Új képek jelentek meg az interneten a legújabb kínai fejlesztésű harci gépről: az 5. generációsnak titulált típusról június 21-én kezdtek el keringeni képek kínai katonai webszájtokon. Az F-60 jelölést kapott gép prototípusát a képek egy tréleren szállítás közben ábrázolják, már ha az valóban egy repülőgép és nem egy makett. A fotók alapján a gép hasonlít az F-22 Raptor-ra, bár méreteiben kisebb annál. Előbbi tény az, mely zavarja az amerikai hírszerzést, félelmeik szerint ugyanis a kínaiaknak sikerült tudomást szerezniük titkosított információkról az F-22 és F-35 programok kapcsán. A Védelmi Hírszerzési Ügynökség Szóvivője nem kommentálta az esetet.

Az állítólagos újabb kínai lopakodó vadászgép közúton szállítás közben ,

Megérkezett a Francia Légierő első Rafale gépe az AAI’s Clermont Ferrand létesítménybe modernizálásra. A C106 lajstromú együléses példány az első az 52-ből, mely átalakításra kerül a Aeronautical Industrial Workshop üzemeiben. A 2011 februárjában aláírt szerződés értelmében a gépeket az újonnan átadott példányok szintjére hozzák fel, így kibővítik a fegyverzetet, a kommunikációs berendezéseket valamint az adatkapcsolatot.

A modernizáláson elsőként áteső C106 jelű példány Fairford-ban | Fotó: airplane-pictures.net ,

Az Indiai Védelmi Minisztérium beszámolója szerint a Tejas könnyű vadászbombázó nem lesz bevethető 2015 előtt. A hazai típus fejlesztése már majdnem három évtizede tart, egészen pontosan 1983-ban kezdték, hogy leváltsák a már akkor elavulófélben lévő MiG-21-ket. Nos, a program azóta is csak nyögve-nyelősen halad, a 29 év alatt mindössze 2000 repült órát sikerült összegyűjteni, pedig az első tervek szerint ég a 90-es évek első felében szolgálatba kellett volna állnia a típusnak. A Védelmi Minisztérium szerint a bevethetőséget 2015-ben érhetik el, amikor már rendelkezésre áll majd a BVR (látóhatáron túli légi-harc) valamint a földi csapásmérő képesség irányítatlan rakétákkal és gépágyúval.

Tejas, F-16 és Typhoon az Aero India 2009-en (Forrás) ,

A Sikorksy leszállította az 500. H-60M helikoptert. Az 500. példányt az Amerikai Hadsereg állíthatja szolgálatába, de 73 darabot vehetett idáig át hat külföldi megrendelő. Az félezres szám a következőképpen oszlik meg, már ami a típusváltozatokat illeti: 400 UH-60M csapat és teherszállító helikopter, valamint 100 HH-60M MEDEVAC „kávédaráló”, melyek a harctéri mentésben vállalnak szerepet.

Sikorsky UH-60M Black Hawk

Sikorsky UH-60M Black Hawk ,

52 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 29. hét”

  1. A GPS milyen körülmények között nem használható…? Ellenben az IR / EO képalkotó az miért is minden idős?

    Egyébként atombrutál, hogy a cucc a jelenleg gyak. összes rendelkezésre álló módon rávezethető a célra. 20-30 éve örültek, ha egy felfért egy AGM-65 méretű fegyverre.

  2. Az új lopakodó inkább egy F-16 és F-35 „szerelemgyerekének” tűnik…

    Mack!
    Lehet direkt választották ezt a szállítási módot, hogy legyen az elemzőknek min vakarni a fejüket. De valószínűbb, hogy ez egy szükség megoldás, mert nincs olyan szállítójuk, amiben nagyobb szétszedés nélkül be tudnák zsúfolni ezt a gépet.

  3. “A GPS milyen körülmények között nem használható…?”
    Magas épületek vagy hegyek között nem biztos h van rálátás elég műholdra a megfelelő pontossághoz (ha jól tudom három műhold kell a tökéletes működéshez).

  4. Mikor repül mags épületek között egy repcsi vagy bármi? Nem New York és Manhattan a bevetési terület. :)

    Ha egy gép körül annyira magasak a hegyek, hogy kitakarják, ott vagy látás alapján repül a pilóta vagy TFR-rel. A fegyver alkalmazási pontsságára lehet hatással, de ez kivédehető azzal, hogy magasabbról oldja a bombát, bár a végfázisban ráterhelődő véletlenszerű hibák a ballisztikus végfázis maitt pontatlanságot visznek be. Bár az is jó kérdés, hogy a GPS vezérlésű bomba mikor kezd korrigálni. Az LGB-nél becsapódás előt 8-12 másodperces megvilágítást szoktak használni.

  5. Akit érdekel az orosz hadiflotta:
    Július 29-én van az orosz hadiflotta napja, ebbol az alkalomból július 27-én átveszik a modernizáción átesett Delta 4-st a K-407-est, végre átadják a K-535. Július 30-án pedig hivatalosan megkezdik a 4. Borej a projekt 955A elso egységének építését a ” Knyaz Vlagyimír” -t.

  6. Molni:
    Volt már róla szó régebben is, a GPS (és minden hasonló elven működő rendszer) zavarható, globálisan is.
    Bárki meg tudja csinálni, aki képes (rutinszerűen) műholdakat pályára állítani.
    Sokba kerül és nehéz letagadni, de kivitelezhető (illetve nem szabad megfeledkezni a GPS rendszer esetleges műszaki hibájáról sem), ezért a tisztán GPS-vezérelt fegyvereket feltételezem, hogy nem tekintik garantáltan bevethetőnek egy komoly helyzetben, tehát szükséges redundancia a többi rávezetési mód. Főleg egy ilyen kis méretű fegyvernél, ahol az irányítatlan bombavetés nem opció.

  7. „Az Indiai Védelmi Minisztérium beszámolója szerint a Tejas könnyű vadászbombázó nem lesz bevethető 2015 előtt.”

    Majd két hete voltam a tesco-ba, megragadtam az aranysast és hát az volt a rövid híreknél hogy az indiai-orosz közös 5 gen gép csak 2019-ben emelkedik a levegőbe.
    A tejas késése meg csak újabb ráadás.

  8. erdifefoka

    Ha tőlünk is ennyit kérnek a MI-171-ért akkor érdemes lenne azt választani. Valószínűleg nagyon hasonlít az üzemeltetése a MI-17-eséhez. Csomó pénzt meg lehetne spórolni ezzel. Jobban megérné (17-25 milláért) ilyet venni, mint drágábban egy teljesen eltérő üzemeltetési kultúrájú nyugati masinát.

  9. Tudtommal egy lézer vezérlésű fegyver még mindig pontosabb egy GPS vezérlésűnél És ott a mozgó célpontok elleni harc is Tudom GPS vezérlésűt is be lehet már vetni ellene De gondolom úgy vannak vele hogy többszörös biztonság Ha valamelyik vezérlési móddal gond adódik még mindig válthatnak És egy ekkora méretű fegyvernél aminek korlátozott a pusztító ereje nagyon fontos a pontosság

  10. Ok, megtaláltam. Ott most épp tengeralattjáróztok, pedig a rövid hírekben nincs is tengó. Viszont van egy másik mai hír, ami tengeralattjárós… nem lehet követni a hozzászólásokat. Utólag visszakeresni pedig végképp nem.

  11. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a német haderő 2012 és 2017 közötti átszervezése miatt jelentős mennyiségű hadfelszerelés válik majd feleslegessé; ezekből Magyarországnak is felajánlottak eszközöket.

    Összesen 10 teherautót és 500 rohamsisakot kap térítésmentesen a honvédség a német hadseregtől; az eszközöket a németországi Feldkirchenben csütörtökön veszi át Hende Csaba honvédelmi miniszter.

    http://mno.hu/belfold/honunk-ala-nyulnak-a-nemetek-1094544

  12. Tankman
    Az 500 rohamsisakot missziós feladatokra kapjuk a németektől (egységes legyen a magyar és német katonák felszerelése ha már a németek alá tartozunk afganisztánba)
    A 10 teherautóra amúgy semmi szükség 10 el kevesebb rába a mercedesnek 10el több alkatrész megrendelés (de van egy olyan érzésem hogy a 10 teherautó unimog lesz amit majd a rába páncéloz és megy ki afgánba és ott is marad). Ja és nagy valószínűséggel nem lesznek ingyen csak valhol felröppent a hír hogy esetleg ingyen is átadnák (de a teherautók nem lesznek ingyen azt előre megmondom a kevlársisakok talán)
    Az osztrák leo beszerzésről meg úgy tűnik mégis csak nekem lett igazam.

  13. arra mondjuk nagyon kíváncsi lennék, hogy a T72inket fogják majd felújítani, vagy valami másra cserélik őket… de én is csak azt fogom itt már elhinni, ami már el is múlt…

    tankman, tudtad, hogy addig még lesz egy választás, és az új kormány majd elkaszálja simán…?! :-(

  14. Tankman
    könyörgöm addig lesz egy választás se a kormány nem biztos se a honvédelmi miniszter se a pénz rá se semmi. Azt nem lehet tudni othol hogy mi fog történni holnap nem hogy 2-4 év múlva. Az meg hogy ha olajozottan fog menni…(kenőpénzek átadásán és a lopáson kívül semmi se megy olajozottan)
    Szeretem a harckocsikat öregapám harckocsizó hadnagy volt tehát érzelmi dolog. De jelen esetben van fontosabb dolog is új harckocsi beszerzésnél és rendszeresítésnél pl. szállítóheli vagy az ancsák cseréje mert egy két század új harckocsi megvétele rendszeresítése plussz a kisegítőjárművek támogató és komkounikációs feldertő rendszerek eggyütt akkora összeget jelentenek hogy az ancsák cseréje kijönne belőle. (emelet még ez is csak a fegyvernemi kultúra fentartásához lenne elég valós harci értéke csekély lenne.) Majd ha a szállítógépek és helik cseréje megtörténik lehet elgondolkodni új harckocsi rendszeresítésén addig meg maradjanak csak a T-72esek „alap képzésre” azok már rendszeresítve vannak és van kanibalizálandó gép tehát van alkatrész.

  15. Szia dudi !

    Az általad jelzett cikk tartalmazza a lényeget:
    „Hozzátette: már megkapták az összesítést azokról az eszközökről, amelyektől a Bundeswehr az átszervezési folyamatban meg kíván válni, és a Magyar Honvédség vezérkarának szakértői „meghatározták azokat a tételeket, amelyek érdekesek lehetnek számunkra”. ”

    Én már itt úgy 2 honappal ezelőtt írtam a Bundeswehr által felajánlott eszközökről, de akkor mégegyszer:
    Leopard-2A4/A6, Marder-1A3, TPz-1 FUCHS, M-109A3 GE A1/2, FH-155-1 155mm,TAMPELLA 120mm(aknavető), MILAN, PANZERFAUST-3, ROLAND-2, STINGER.

  16. Hát tankman, ez így elég viccesen hangzik. Gvozgyika, Akácija nem kellett, se a BMP, se az Igla, kivontuk mindegyiket, és most akkor beszerzünk ugyanolyan kategóriájú és korú, kb ugyanolyan képességű eszközöket helyettük, hozzácsapva a vontatott tüzérséget is.
    Rosszabbak vagyunk mint az angolok.