|

Hamarabb hajózik ki a USS Stennis és kísérete

Az amerikai vezetők sürgetik a USS Stennis nevével fémjelzett repülőgép-hordozó harccsoport mihamarabbi kihajózását, ha ezt sikerül elérniük, akár a tervezettnél négy hónappal korábban is kifuthat a Nimitz-osztályú hajó és kísérete.

A US Navy vezetése feladatul kapta, hogy azonnal mozgósítsa a Stennis repülőgép-hordozó harccsoportba tartozó hajók legénységeit, hogy az egységek minél hamarabb kifuthassanak. Leon E. Panetta védelmi miniszter már alá is írta James N. Mattis tábornok Központi Parancsnokságon keresztül beadott igényét, mely a Stennis CSG mihamarabbi kihajózását kérte. A gyors mozgósítás csak a USS John C. Stennis (CVN-74) repülőgép-hordozó és a USS Mobile Bay (CG-53) Ticonderoga-osztályú cirkáló fedélzetén szolgáló tengerészek közül 5500 főt érint közvetlenül.

Fotó: US Navy ,

A sietség nem ok nélküli, egyre feszültebb a helyzet Szíriában és Iránnal szemben is, és a USS Enterprise nevével fémjelzett repülőgép-hordozó harccsoport hamarosan hazatér a Közel-Keletről, a mögötte maradó űrt igyekeznek minél hamarabb kitölteni a US Navy részéről.

Ennek ellenére a haditengerészet részéről azt nyilatkozták, hogy a Stennis sürgetett kifutása nem irányul egyetlen ország ellen sem. Hát persze… :)

202 hozzászólás “Hamarabb hajózik ki a USS Stennis és kísérete”

  1. Szent kaka !

    Ha egy atlagos flottakoteleket veszek akkor a letszam cca 8-9000 fo.
    Ezek altalaban 6-8 honapot toltenek otthon es 6 homapot bevetesen. Most valszeg akkor csak 2 honapja lehetnek otthon.

    Nagyon szorithat a cipo ha ezt csinaljak mert igyekeznek a csaladi kapcsolatokat maximalisan tamogatni.
    Most ennyire futotta !

  2. Ja, egyre nagyobb a feszko a kozel-keleten. Itt Kuwaitban is egyre jobban erezni [latni] a feszultseget. Igazandibol tudni lehetett elore, hogy ez lesz. Sziriaban, Afganisztanban all a bal. Irannal szemben eletbe leptek az olaj szallitasi embargok. Remelem meg egy fel evig beke lesz itt amig itt vagyok.

  3. „USS John C. Stennis (top left) in a 5-country multinational fleet, during Operation Enduring Freedom in the Oman Sea. In four descending columns, from left to right: ITS Maestrale (F 570), De Grasse (D 612); USS John C. Stennis (CVN 74), Charles De Gaulle (R 91), Surcouf (F 711); USS Port Royal (CG-73), HMS Ocean (L12), USS John F. Kennedy (CV-67), HNLMS Van Amstel (F 831); and ITS Luigi Durand de la Penne (D 560).”

  4. Minden esetre ha ennyire strapálják a hajókat, ez valamikor rengeteg pénzbe fog kerülni. Egyébként nagyon érdekes ez a feszültség, hűdé izgalmas. Valami mindenesetre lehet mert az Iráni fórumok kiürültek teljesen. Úgy látszik ott is minden embert a posztra küldtek.

  5. Egy érdekes bejegyzés:
    „Lássuk. 5 repülőgép hordozó plusz hajók mellett az összes olajszállító tartályhajók. Kíváncsi vagyok, hogy ezek az intelligens emberek hogy fognak manőverezni a hajókkal a Perzsa-öböl sekély vizében háború esetén. Ők ott fog ülni mint a kacsa iráni rakéták előtt. Öt repülőgép hordozó minimális legénység három-öt ezer között hajónként, ami miatt körülbelül 25000 amerikai van nagyjából a fedélzeten, a másik 5-7 ezer hajó legénysége támogatásra, azt teszi, hogy valahol 32.000 amerikai katona van a térségben, aki meg fog halni a háború első óráiban. Én nem is beszéltünk a 31 bázisról amik vannak Irán körül. Gondolom szeretnék kezdeni a népszaporulat a saját országukban. Perzsa-öböl lesz ismert a történelemben, mint a „Blood-Iráni öböl „. USA azt tervezi, hogy a LHD 7 Iwo Jima Big Deck deszanthajó, és tengerészgyalogosok, hogy elfoglal a három sziget a háború első szakaszában. Nem elég csapatok LHD7 kezdeni a szárazföldi háború a tengertől. Céljuk az, hogy elfoglalják a három szigetet, mivel ezek a legfontosabb stratégiai szigetek Perzsa-öbölben.” Fejlesszteni kell a saját védelmet e három szigeten. Ha elfoglalják a szigetek, akkor lesz teljes ellenőrzést a Perzsa-öbölben. Azt hiszem, abban az esetben egy háború akkor először elpusztítja a LHD 7 Iwo Jima Big Deck.
    Bár a vége és a LHD7 értelmetlennek tűnik úgy látszik az irániak is figyelnek.

  6. Ők ott fog ülni mint a kacsa iráni rakéták előtt.

    Persze. A védővadászok meg a lévédelmi rendszerek meg csak dísznak vannak, hogy legyen mit polírozni. OMG…

    Ki írta ez a marhaságot és hol…? Facepalm gálán járna az aranyszobor, az tuti.

    Az öt hordozón és kíséretnén több vadászgép és több nagy és kis hatótávolságú légvédelmi rakéta van, mint talán az egész iráni légvédelemnek van. Csak a minőség egy picit más…

  7. Tény ami tény Amerika elég erős, ha létszámról, és fejlett technológiáról van szó, de….

    …. és a lényeg most jön.
    Emiatt igencsak elvannak szállva maguktól, és lássuk be, hogy az elmúlt 2 db Közel-Keleti háborújuk alatt igencsak megszívatták őket a Tálibok, és a másik helyen az Irakiak.
    Ami nem elfelejtendő, hogy már ott is csúfosan leszerepeltek, és még a 2 ország teljes ellenállása és az Iraki haderő ami volt a közelében sincs annak a létszámnak és fegyverzetnek amivel Irán rendelkezik.

    Alapjáraton az új fejlesztések előtt Iránnak 5 ezer rakétája volt, ami azóta csak több lett lévén most fejlesztették ki az újakat.
    Én Irán helyében a háború első óráiban a rakétáim kb 20-25%-át már az első vonalban elhasználnám, hiszen az első benyomás, és az első 24 óra döntő lesz a számukra.
    Én megnézném, hogy milyen fejet vágnak az Amcsik, ha kb ezer rakéta száll feléjük folyamatos hullámban a flottájukat támadva. :D
    Nincs azaz elhárítórendszer ami ennyi rakétát hárít, és akkor még kb a 75-80% még mindig csak tartalékban van. :D
    Ha Irán elsőre kiüti a az elhárítórendszerrel felszerelt védőhajóikat onnantól kezdve az egész átmegy vérfürdőbe, és akkor még nem számoltam azzal, hogy radarszint alatt mindezek után beküldeni a vadászaikat, és elsüllyesztik a többi hajót vagy úgy megrongálják, hogy sosem jönnek onnan vissza. :D
    Megjegyzem még a büdös életben sosem volt arra példa, hogy ennyi rakéta ellen keljen védekeznie egy vagy több flottának a térségben, úgy hogy lássuk be az Amcsik nem tudják mi vár rájuk, sőt ilyenre nincsenek is felkészülve. A 2. VH óta nem támadta még meg a flottájukat ellenség, és az már bő 70 éve volt, eddig mindig gagyi ellenfelek ellen mentek akik ellen könnyű volt távolról hősködni lévén nem tudtak visszaütni, legalábbis a hajók és repülőgép anyahajók tekintetében. :D

    Bár ez már másik téma, de a legyőzhetetlennek hit Abrams tankokat, és a Lopakodókat és a Drone gépeket is ki lehet lőni, sőt az előbbit nem is kell, elég ha 2×2 db 500 kilós nagy erejű bombát beásnak a földbe, rátesznek egy tanelhárító aknát, és végignézik amint rámegy az Abrams. Ugyan egy tankelhárító akna meg sem kottyan neki, de lássuk be, nem 2 tonna bomba ellen van tervezve. :D
    Ha nem is robban fel, akkor a benne ülő legénységből darálthúst csinál, de ha egyben is maradnak olyan belső vérzéseik és töréseik lesznek, hogy azt sokan nem élik túl. A másik módszer, hogy beengedik a tankokat a belső részre, ahol a fent említett meglepetés várja őket míg a szétszórtan kis létszámba verődött hátra hagyott gyalogság RPG-vel meg amivel tudja megtámadja a kerozint szállító járműveket lévén ez a másik gyenge pontja az Ambramsnek, hogy azt eszik és abból is marha sokat, így ha elvágják az üzemanyagtól akkor bent rekednek az ellenség közt onnan meg jöhetnek az Iráni vadászgépek, a mesterlövészek… stb.
    Anno az Irakiak azzal szórakoztak, hogy mivel nem tudtak a tanknak ártani mivel túl vastag volt a páncélja így Iraki mesterlövészek kilőtték azokat akik kint nézelődtek a tankból vagy aki éppen kimászott belőle. :D
    A Drone gépeket meglehet hackelni ahogyan már megtették eddig is, de simán le is lehet lőni őket. A Lopakodó sem vészes ellenfél, főleg nem a sivatagban ahol éjszaka jön a hülye. Ugyan abban bízik, hogy nem látni sem a festés sem a kialakítás miatt vizuálisan meg a radaron, de azzal nem számol, hogy a sivatag este elég hideg az a gép meg kurva meleg még a rejtett fúvókák ellenére is a gépen.
    Nem kell annak radarirányítású rakéta, csak egy pár ügyes Iráni termo kamerával aki nézi az égboltot kezében egy rádióval. Ha észrevette akkor leadja a drótot merről jön, onnantól kezdve mehetnek a hőkereső légvédelmi rakéták vagy ha az nincs akkor pár vadászgép ami ellen egy lopakodónak semmi esélye sincs ezt már az Amcsik is évek óta bevallották.
    Az Irániak meg létszámban nagyon sokan vannak, a meglévő és a tartalékos számmal túllépik az 1 millió főt, ami nem kevés. Ez a másik ütőkártyája Iránnak.
    Minden csak attól függ, hogy elég okosan használják a dolgaikat vagy sem, mert ha nem akkor nekik lőttek, de ha igen akkor az Amcsik és az Izraelieknek nagyon fog fájni a háború.

  8. Látom sok a szabadidőd…
    Nem tűnt fel, hogy senki sem számol szárazföldi harcokkal Irán esetében?
    Szó sincsen megszállásról, csak bombázásról, délszláv mintára… Márpedig az afgánokkal ellentétben az irániaknak nagyon is van mit veszíteniük…

  9. sulyid

    Bombázással semmire nem fognak menni.99-ben is csak a civilek miatt ültek le tárgyalni a Jugók.

    comandante,elektra1984

    Nem nagyon járkálnak be az öbölbe hordozóval,általában az Indiai-óceánon vagy az Ománi-öbölben vannak a hordozócsoportok.Ha be is mennének egy esetleges háború esetén az csak akkor valószínű ha már biztosan nem jelent rájuk veszélyt az iráni partvédelem.Azzal egyébként én is egyet értek,hogy azelőtt nem szabad megkockáztatnia Hormuzi-szoroson való átkelést mielőtt szét nem lőttek mindent a parton vagy 50km-es mélységben mert annak vérfürdő lenen a vége.

    Amúgy honnan jött ez a háborús hangulat?Ha háborúra készülnének az amik akkor nem egy hordozót küldenének hanem 5-öt.

  10. sulyid!

    Mint ahogy dudi is írta, CSAK BOMBÁZÁSSAL nem fognak háborút nyerni az Amcsik.
    A fanatikus országokat anno a 2. VH idején lásd Nácik és Japánok esetében sem tudták megtörni, és jelen esetben itt a fanatizmus a vallásból és a nyugat ellenességből fakad.

    Abban igazatok van, míg nem ütik ki a partvédelmet és nem készítik ki a többi fontosabb védelmet addig életveszély bemenni az Ománi-öbölbe.
    A nem elég eredményes a bombázás, akkor nem lesz szárazföldi támadás.
    Igaz sokan igazi vérbeli partraszállásra számítanak, de lássuk be, hogy két oldalról a két korábban megszállt országból is támadhatnak az Amcsik.
    Lásd Irak és Afganisztán.
    Sőt jelen esetben délen ott van Szaud-Arábia is, de ott közte ott van az öböl.
    Szóval, ha nekem kéne irányítani az Amcsi haderőt, akkor mind a 3 helyre telepítenék támadó haderőt, és az Arab tengerre helyezném a támadó flottát, így teljesen nyitva hagynám a lehetőségeket, hogy honnan támadjak, és hogy ezzel is összezavarjam az Irániakat.
    Akár egyszerre is lehetne támadni ezekből az országokból.
    Irakból 3 irányba, egy menne Teherán felé, 1 menne az ország közepe felé, hogy fedezze a két támadó egységet a tőle északra és délre lévőket, és 1menne nyugatról dél-keleti irányba a partszakasz felé nyomulva.
    Ugyanez Afganisztánból ismétlődne csak tükrözve, csak ott a déli egység menne keletről nyugatra lefelé délre kanyarodva a partra a többi meg nyomulna a szárazföld felé. Amint a két délre tartó egység hátba támadja a parton lévőket egyből küldeném a partraszálló hajókról az öblön légifedezettel és tengeralatjáró támogatással a partra az egységeket, így a parton lévők csapdába esnének, és megnyílik az út az ország belseje felé.
    A háttérből meg az Arab tengerről nyomnám a vadászgépeket, hogy szedjék le a vadászokat és takarítsák meg az utat a tankok előtt a szárazföld belsejében. A lopakodók meg a stratégiai pontokon támadnának amivel így kiegészítve Irán beadja a derekát és feladja a háborút vagy ha nem akkor rövid idő alatt megsemmisítő vereséget szenved.
    A többi ország nem engedi be őket magukhoz így marad ez a 3 lehetőség. Ha mind a 3 adva van akkor Amerikának könnyű dolga lesz, de ha nem engedi be egyik sem, na akkor baj lesz, és akkor is baj lesz, ha csak az egyik engedi meg, mert akkor kiszámítható lesz a támadás iránya.

  11. Latszik a csavo mar harcilazban eg. Szeretne ha az USA es a tobbiek ugy viselkednenek mint Caucescue medveje amit kikotottek a puskaja ele.

    A hajo elleni raketaknak celkordinata kell. Ezeket radarokkal tudjak megadni illetve bemerni. Ez tortenhet a parti allomasokrol cca40-50 km tavolsagig, vagy repfedelzetrol a horizonton tuli celok eseten.

    Ertelem szeruen a flotta nem fog partkozelbe jonni hanem attol tavolabb fog cirkalni. Az E-2C/D gepek fentlesznek es miutan a nem mobil nagy hatottavolsagu radarokat es vezetesi pontokat lerendeztek a /tomahawk-ok azutan az iraniak altal kuldott repulogepeknek eselyuk sem lesz meg kozel jonni sem a flottakotelekhez. Valszeg haragbol es tehetetlensegbol ralonek majd egy ket raketat par szerencsetlen helyen levo civil hajora.

    A hordozokat az iraniak max akkor lathatjak ha a megadasi szerzodes alairasara valamenyik fedelzeten kerul sor.

    Az igazan erdekes dolog az irani tengok mert ha azok meg bekeben kihajoznak, es a torpe tengoik is kimennek egy ellatohajoval akkor a jaroroutvonalon szepen lesben tudnanak allni ami gond lehet.

    Akar tamadni akar koordinatat adni, egyarant.

  12. „Nem tűnt fel, hogy senki sem számol szárazföldi harcokkal Irán esetében?”

    Felejtsük már el az eddigi kliséket és sémákat. Nincs légiháború Irán ellen. Ami jöhet, azt nagybetűs háborúnak fogják nevezni és nem korlátozódik Irán területére.

    Aki azt hiszi hogy Izrael és az USA fél kézzel rendezi az ügyet, az nagyot téved. Akkor már rég rendezték volna, de még nem mertek támadni. Legalábbis eddig.

    Ha fognak, akkor egy új fejezet nyílik a történelemben. ;)

  13. Emiatt igencsak elvannak szállva maguktól, és lássuk be, hogy az elmúlt 2 db Közel-Keleti háborújuk alatt igencsak megszívatták őket a Tálibok, és a másik helyen az Irakiak. Ami nem elfelejtendő, hogy már ott is csúfosa n leszerepeltek, és még a 2 ország teljes ellenállása és az Iraki haderő ami volt a közelében sincs annak a létszámnak és fegyverzetnek amivel Irán rendelkezik.

    COIN hadviselét hasonlítani a nyílt háborúhoz a tengeren és levegőben. Kemény…

    A „szivatás” meg abban merül ki, hogy a veszteségek kb. 2/3-a IED. Talán még közlekedési és egyéb balesetekben többen haltak meg, mint valódi harccselekményekben. Kellemetlenné tenni a megszállást rohadtul nem egyenlő azzal, hogy a harctéren szivatják őket. Az N+1 AH-64 IR kamerás és C-130 videó nekem inkább arról árulkodik, hogy a tálibok vannak szétszivatva. Ott képesek pattogni, hogy nincs elég embe ellenőrzésre. Ehhez nem kell semmi különleges. Arkannak és nagypfoájú követői is csak civilekkel szemben tudtak powerkodni, az első reguláris haderő jól pofánbaszta volna őket…

    Én megnézném, hogy milyen fejet vágnak az Amcsik, ha kb ezer akéta száll feléjük folyamatos hullámban a flottájukat támadva.

    Ez a rakéta szó használat a érdekes. Az UB blokkban is rakéta van, mert az AIM-7 is rakéta. Jó lenne megnevezni, hogy milyen anti-ship fegyverről beszélsz amiből ezres nagyságrend van. Egyébknét egy olyan kötelék, amiben 8-10 AEGIS cirkáló és kb. ugyanennyi szintén AEGIS-es AB romboló van kb. 2000 légvédelmi rakétával, több száz vadászgéppel, közelkörzeti légvédelemmel, nos. Szerinted az mi? Lepkefing…?

    Megjegyzem még a büdös életben sosem volt arra példa, hogy ennyi rakéta ellen keljen védekeznie egy vagy több flottának a térségben, úgy hogy lássuk be az Amcsik nem tudják mi vár rájuk, sőt ilyenre nincsenek is felkészülve.

    Lássuk be, soha senki nem tudott ennyi indítani, de oda se neki…
    Egyébként a jenki AEGIS rendzszer lényege, hogy hálózatban megy és bővíhető. Tehát te hiába növeled a célok számát, ha van elég számítási kapacitás és 20 üteged van, amik egyenlént képesek egy irányban párhuzamosan akár 8-12 cél leküzdésére. Erre jön még a CIWS és a RAM + a külső és belső BARCAP. A szuboszonikus irán cuccok a gyakorló célpont kategóriájában vannak…

    Bár ez már másik téma, de a legyőzhetetlennek hit Abrams tankokat, és a Lopakodókat és a Drone gépeket is ki lehet lőni, sőt az előbbit nem is kell, elég ha 2×2 db 500 kilós nagy erejű bombát beásnak a földbe, rátesznek egy tanelhárító aknát, és végignézik amint rámegy az Abrams. Ugyan egy tankelhárító akna meg sem kottyan neki, de lássuk be, nem 2 tonna bomba ellen van tervezve. :D

    Senki sem mondta, hogy legyőzhetetlen és lelőhetetlen. Egyébként nem kell 500 kilós bomba sem. Két összekött 155 mm-es tüzérségi gránát is bőven elég a fenéklemez alatt.

    Az egész kommentedről süt a vérpistikés színvonal és az, hogy szimplán trollkodn jöttél…

  14. Aki azt hiszi hogy Izrael és az USA fél kézzel rendezi az ügyet, az nagyot téved. Akkor már rég rendezték volna, de még nem mertek támadni. Legalábbis eddig.

    Fél kézzel biztosan nem, de felejtsük már el azt a marhaságot, hogy egy nyílt háborúban Irán komoly ellenfél lenne. 1991-ben szaddam seggét úgy rúgták szét, hogy majdnem a Holdon ért földet…

    Irán nagy átlagban ott tart, mint 20 éve. A jenkiknél meg nem állt meg az idő. A jenkik számbeli és igen durva minőségi fölényben vannak szinte minden elképzelhető forgatókönyv esetén.

    Attól, meg hogy valaki képes valamire az nem jelenti azt, hogy mindig meg is teszi. A képesség nem determinálja a szándékot…

  15. Anno az Irakiak azzal szórakoztak, hogy mivel nem tudtak a tanknak ártani mivel túl vastag volt a páncélja így Iraki mesterlövészek kilőtték azokat akik kint nézelődtek a tankból vagy aki éppen kimászott belőle. :D

    Gyönyörűszép UL. Kár, hogy a veszteséglistán nem látszik. Egyáltalán melyik korszakról beszélsz…?

    A Drone gépeket meglehet hackelni ahogyan már megtették eddig is

    Számszerint egyszer…

    de simán le is lehet lőni őket.

    A legveszélyesebb bevetéseket repülő F-117-ből sikerült hatalmas mákkal, igen motivált legénységgel és igen hanyag jenkik mellett szintén egyet lelőni kétezerakárhány bevetésből. Ez a simán mi…? Atyaisten…

    A Lopakodó sem vészes ellenfél, főleg nem a sivatagban ahol éjszaka jön a hülye. Ugyan abban bízik, hogy nem látni sem a festés sem a kialakítás miatt vizuálisan meg a radaron, de azzal nem számol, hogy a sivatag este elég hideg az a gép meg kurva meleg még a rejtett fúvókák ellenére is a gépen. Nem kell annak radarirányítású rakéta, csak egy pár ügyes Iráni termo kamerával aki nézi az égboltot kezében egy rádióval.

    Ahogy aerophyl írta a Gripen kapcsán, nem a baj a naivitás, csak akkor ne nézz furán, ha kiröhögnek ilyen marhaság leírásánál…

    Ha észrevette akkor leadja a drótot merről jön, onnantól kezdve mehetnek a hőkereső légvédelmi rakéták vagy ha az nincs akkor pár vadászgép ami ellen egy lopakodónak semmi esélye sincs ezt már az Amcsik is évek óta bevallották.

    Hol? Szegény hülye világ vezető hatlamai, hogy Stealth gépre gyúrnak. A jelek szerint fogalmad nincs az IR keresőfejes régebbi és a képalkotós rendszerek felbontásáról és működési elvéről. Linkeljek anyagot? Én úgy érzem, hogy felesleges…

    Az Irániak meg létszámban nagyon sokan vannak, a meglévő és a tartalékos számmal túllépik az 1 millió főt, ami nem kevés.

    És ez mit jelent? Majd odaúsznak a CSG kötelékhez?

    Erősen hajaz a stílusod Tacsk0-ra. Csak nem visszatért…?

  16. elektra1984!
    Az amerikai flottát érte légi támadás a II.világháborút követően, még hozzá a vietnami parktoknál…
    A Task Force 77 kötelékében hajózó USS Oklahoma City-t és a USS Higbee-t mikor megtámadta a 923. ezred két MiG-17-se. A Higbee-nal a hátsó lövegtornya pont telibe kapta a 250 kilósat.

  17. elektra1984: az AEGIS rendszer lényege nagyjából az, hogy a hordozó csoportot ért tömeges rakéta támadást el tudjon hárítani (ezt kiemelném számodra, hogy tömeges rakéta támadást). Mivel elsősorban szuperszonikus szovjet rakéták ellen tervezték, nem hiszem, hogy az iráni szubszonikus rakéták gondot okoznának neki. Pillanatnyilag nincs az a túlterhelés amit ne tudna leküzdeni, értsd: Iránnak nincs annyi rakétája, hogy egy ilyen szinten koncentrált légvédelemben elérje azt a terhelést aminél problémák jelentkeznek…

    a másik tévedés, hogy Iránt megtámadják a földön. Hát szerintem senki nem fogja megtámadni szárazföldön, minek? Korlátozott légi háború várható ahol visszabombázzák őket cirka harminc évvel a fejlődésben, aztán hazamennek karácsonyozni. Esetleg a szorosban kiépítenek valami hídfőt a szigeteknél, de maximum ennyi.

  18. Azert elektran is meglatszik, hogy ezekben az ugyekben a kurucinfon nevelkedett. Tudom, hogy en is sokszor irok baromsagot, meg hulyesegeket, de azert ekkorakat…pff.

    Amugy az irani lakossag kurvara nem akar haborut, van mit veszteniuk, es nem olyan hulyek egyaltalan, hogy ne tudnak, hogy a jenkikkel szemben semmi eselyuk sincs.

  19. Nem fognak haboruzni. Bizonyara lesz par precizios csapas, amik orokre eltunnek majd valami titkos aktaban es pendriveon de per pillanat sem az amcsi, sem az izraeli gazdasag, meg kevesbe a kozvelemeny es belpolitika, foleg az amcsi valasztasok kozepen, nem nyelne le egy ujabb haborut!
    Nem fognek egymasnak esni.

    DE ha megis, azert ne csak az USAval es Tel Avivval szamoljatok! Senkinek nem jutott eszebe Szaudi Arabia es Kuwait? Mindketten felnek Irantol es ruhellik, katonai, gazdasagi es vallasi okokbol is, ahogy IRan is oket. Ok lennenek a legboldogabbak ha vegre odaporkolhetnenek Irannak es az amerikaiakkal meg a zsidokkal (az ellensegem ellensege a baratom) az oldalukon meg is mernek tenni. Rijad a vilag egyik legboszmebb legierejet vasarolta ossze az utobbi idoben. Az amiknak nem is kellene a leheto legnagyobb legiero ott. Parasztnak a sakktablan boven megteszik a szaudi es kuwaiti Hornetek, Falconok, Silent Eagle-ek, stbstbstb….

    De ettol meg mindig nem fognak loni:)

  20. Az két 155 gránát és hatását nem légbőlkapottan mondtam. Ennyivel ütöttek már Abramset. Az sg HT topikjában volt róla szó évekkel ezeleőtt, mikor a 2006 vagy 2008-as izraeli szereplésről és a Merkavákról volt szó. Ekkora távolságból te mégis mit mondasz meg, hogy ki és hogyan sérült meg a hk-ban? Attól, hogy külsőleg egész épnek tűnik, attól a fenéklemezen áthatoló ez-az + a légnyomás + szétszálló törtmelék odabent lazán megölhet bárkit.

    Egyébként meg felülről egy 155-ös telitalálat szeritnem simán elintéz bármilyen nem reaktív páncélozott hk-t. Alulról meg végképp.

  21. Marcika bár ne szólaltál volna meg.
    Mi is a helyzet a magyar Gripenekkel ? Olyan szarak hogy jobb ha inkább nem is lenne semmink?
    Hasonló kijelentések után. Más hozzászólót inkább nem piszkálnék.

    Te is és elektran is. Az oldalon majd megtanuljátok merre hány méter a haditechnikába kb.

    Maradjunk annyiba egy szakmailag céltudatos jenki seregnek nagyon nehéz ellenfelet találni.

  22. Végig olvasva a dolgokat azt azért megjegyzem hogy az iráni rakéták igen is veszélyt jelentenek. Ugyan is a terep a védőknek kedvez. Ha az irániakat csapás éri egész biztos hogy ők is válaszcsapást fognak mérni. (ipari létesítményekre is) Figyelembe kéne venni hogy az iráni fegyvertár elég széles (irányított,irányítatlan,sokféle röppálya,tüzérség,ballisztikus rakéta,robotrepülőgépek, tengeralattjáróról indított rakéta, rakéta hajtású torpedó, tengeri aknák) valamint elszánt egységei vannak, akik képesek gyors és meglepő műveletekre. Másik része hogy kíváncsi lennék hogy a kazettás és több robbanófejjel rendelkező rakéták ellen mi védd meg, mert szerintem semmi. Másrészt itt sokan hangoztatják hogy a légvédelem mire képes, ugyan akkor nem látok semmi olyan új támadó eszközt a hírekben amik ezek ellen a rendszerek ellen lennének kifejlesztve nyugati oldalon, tehát elégedettek azzal ami van. Magyarán marad az átrágós módszer. Abban senki ne reménykedjen hogy az iráni rakéták nem kellően pontosak, vagy nem fogják be a célt, vagy nem tudják hogy a hajók merre vannak. Az átlagos iráni hajó elleni robotrepülőgép 300 km de egyesek szerint némelyik típus a fotók alapján ez akár 1000-1200 km is lehet.

  23. Végig olvasva a dolgokat azt azért megjegyzem hogy az iráni rakéták igen is veszélyt jelentenek.

    Senki nem mondta, hogy nem jelentenek. Azonban minden fenyegetést illik a reálisan kezelni…

    Ugyan is a terep a védőknek kedvez.

    Miféle terepről van szó egy CSG estén…?

    Ha az irániakat csapás éri egész biztos hogy ők is válaszcsapást fognak mérni. (ipari létesítményekre is)

    Jenki támadás estén milyen ipari létesítményre? Izraeli esetén meg mivel és hogyan? A közeledő BM-ről senki nem mondja meg, hogy milyen harci része van. Pontcél ellen meg szart sem ér. Az iráni BM az nem Iszkander vagy jenki BM…

    valamint elszánt egységei vannak, akik képesek gyors és meglepő műveletekre.

    A japán elszántság – Ollit idézve – szétkenődött a jenki technikai és mennyiségi fölényen…

    Másik része hogy kíváncsi lennék hogy a kazettás és több robbanófejjel rendelkező rakéták ellen mi védd meg, mert szerintem semmi.

    Nem értem. Mi köze a rakéta harci részének a kinematikai paraméterekhez? EGy 40 km távolságban szétrőll Harpoon estén számít a harci része…? Nem…

    Az indítási távolság boncolgatást sem értem. Annak is mi köze ahhoz, hogy mennyire nehéz dolga van a légvédelemnek…?

    Elég nagy zagyvaság az egész komment.

  24. molni

    Keresd már meg nekem légy szíves ezt a bejegyzést,mert totálisan hihetetlen,hogy 2 tüzérségi gránáttal átütötték a dupla fenéklemezes Abaramset.

    A videóval kapcsolatban:Az a harckocsi tovább megy és nem a lendület viszi…A 155 vagy 152-es gránátok repeszei még a 8mm vastag páncélzatú BTR-80 páncélját sem ütik át(ezt Irakban bebizonyította egy magyar BTR-80-as) nem,hogy egy dupla fenéklemezes harckocsiét ahol már csak strukturális okokból is vastagabb lemez kell mint 8mm!

  25. Molni, hadd vitázzam véled.
    HA az ELSŐ CSAPÁS nem iktatja ki az iráni cuccokat, AKKOR igenis túlterhelhetik a harccsoport védelmét. Több száz különböző rakétáról és torpedóról van szó. Természetesen, akkor igazad van, ha a harccsoport ezek nagy részének hatótávján kívülről operál. Ám elég egy-két – akár relative kicsi kárt okozó – találat, és az egész világsajó azt fogja zengeni, hogy ELTALÁLTÁK AZ US FLOTTÁT. Közben meg hiába gyalulják le Iránt, az nem hír……

  26. @dudi

    Még az évre sem emlékszem. Miért hiszi azt mindenki, hogy egy 60 ezres kommentet prodikáló topikból mindenre tűpontosan emlékszem? Még az évet sem tudom megmondani. Az sg keresője meg adott kommentszám felett szar, ergo semmit sem talál meg vele az ember.

    Egyébként meg kérdezd meg Cifut…

    @Littlejohn

    Ha a flotta nem megy 300 km-nél közelebb, akkor ott kezdődik, hogy egyetlen irányból jöhető csapás ellen van fent mondjuk 50 BARCAP-elő gép.

    Egy BARCAP-elő SH elrapked öt (!)pótos esetén is elrepked 4 AMRAAM-mal, ha „csak” hármat teszel fel, akkor akkor ez felmegy 8 darabra.
    A siam Hornet estén is 3 pótos esetén simán van 6 db AMRAAM. A fenti gépekkel számolva ez mekkora tűzerő is? Nagy. Ez a flotta teljes vadászerejének kb. a hatoda…

    Aztán a védelem is lehet réteges, pl. lehet előrébb tenni pár kísérőhajót is, bár ekkor a tengóveszély rájuk nézve nagyobb.

    A tengeren nincs hova elbújni. Repülhet akár 20 méteren is a szubszonikus akármi, az nem stealh, az E-2 gépek – akár E-3 support is lehet – előbb utóbb kiszúrja a célokat. Vadászfenyegetés lényegében nincs, ergo lehet a fenyegetés „elé” menni ezzel is. Amin felbukkan az első alacsonyan és gyorsan repülő cél, akkor a vadászok már tudják mi a szitu. Bármi, ami így jön, arra mehet az AMRAAM. Ekkor már sanszosan a készülségi gépeket is elkezdik eregetni. (Kettő valszeg minden hajtón a katapulton áll és mögöttük még 2-4 elfér a fedélzeten.)

    Már önmahában a külső BARCAP-en átjutni gigász feladat a fenit öt CV-s feltételezés esetén. Valahol elképszető, hogy ennyire nincs arányérzéke sokaknak.

    hogy ELTALÁLTÁK AZ US FLOTTÁT. Közben meg hiába gyalulják le Iránt, az nem hír……

    Van egy rossz (?) hírem. A háborúban nem propagandával meg hírekkel, hanem eredményekkel szokás győzni… Szóval én leszarnám…

  27. marcika!

    Én ilyen hülyeségeket nem olvasok, mint a kurucinfó.
    Egy pillanatig sem állítom, hogy nem legyőzhetetlen Irán, csak azt, hogy nagyon megszívhatja az aki megtámadja.

    Amúgy az, hogy csak egy gépet hackeltek meg a drone-k közül is már jó eredmény lévén egyet küldtek be azt is leszedték maguknak, és ők az elsők akiknek ez sikerült is, szóval ez már gyanús, hogy nem lesz olyan könnyű dolga az Amcsiknak az Irániakkal.
    Az Iráni Egyetemeken elég jó a képzés, és emellett ahogyan az lenni szokott, sokan előtte tanultak valamelyik nevesebb nyugati Egyetemen, szóval nem hülyék ők sem.
    Nem hiába mondták egy filmben, hogy:
    – A terroristák fele nálunk tanul, és mi képezzük ki őket. :D

    Mint írtam korábban is, ha 2 olyan harmatgyenge országgal is küszködtek, mint Afganisztán és Irak, akkor eleve következtetni lehet, hogy Iránnal több lesz a gond, mint a másik kettővel együttvéve.
    Volt olyan pontja Afganisztánnak, a támadástól az utolsó napig amit nem tudtak bevenni az Amcsik, de nem is mertek bemenni oda, akárhányszor a közelébe kerültek a helynek már lőtték őket mindennel amijük volt.
    Több száz tonna bombát dobtak a területre, és lőtték ezerrel, de semmi hatása nem volt. Pedig sok fejlett fegyverük volt, még barlangok elleni bombájuk is, de azzal sem értek semmit.
    Amerika, fejlett technológia vs Afgán ósdi technika, és ész.
    0-1

    Iránnak több, mint 300 vadászgépe van, és ha annyira hülye, hogy a főbb stratégia területek felett nem járőrözteti őket váltásban pár óránként egy pár darabot akkor bolond.
    Ha a támadás közeli időben legalább ennek eleget tesz, akkor sanszos, hogy a Lopakodók el sem érik a célpontjukat mivel már kilométerekről vizuálisan is meglátják őket, és game over.
    Az F-117-es és a B2-es csak a radarok számára láthatatlan, de a szemnek nem. Nappal főleg nem, és még éjszaka is van rá esély, hogy kiszúrják őket, csak lépcsőzetesen kell felépíteni a védelmet a levegőben magasság és távolság szerint így az egyik gép úgyis kiszúrja. Üzemanyaguk annyi van, mint a szemét, gépük szintúgy, így a gépeiknek max a 10%-át kéne folyamatosan a levegőben tartani a támadások ideje alatt, majd váltani őket a köv csoporttal, és annyi.
    Mindenki olyan nagyra van az Amcsi technológiával, de lássuk be sokszor a fapados technika és a józan paraszti ész legyőzi mindezt.
    Minden attól függ, hogy Irán, hogy használja a védelmét, és a támadó erőit, mert ha nem jól akkor hamar elfog bukni.

    Ha betartják a megfelelő védelmi dolgokat, akkor légitámadással nem éri el Amerika és Izrael amit akar, így előbb utóbb vagy kénytelenek lesznek szárazföldön is támadni vagy abba hagyják az egészet, de őket ismerve az előbbi lesz belőle.

    Jut eszembe néztem a neten Battlefiled 3-as jelenetet, amikor az Amcsi F-18-as géppel kell menni Iránba, és le kell lőni az Iráni vadászokat, majd bent az ország belsejében bombázni.
    Már ott is megmutatkozott, hogy szánalmasan lenézik az Irániakat, mivel a játékos gépét befogta egy Mig-29-es, és lövi rakétával, amit nem értek mivel én gépágyúval lőttem volna azt nem védi ki az Amcsi gép infracsapdával, de nem is ezen háborodtam fel, hanem azon, hogy lő rá 2-3 rakétát, le sem lehet vakarni az Amcsi gép mögül, amikor egyszer csak az Iráni Mig-29-es gondol egyet felhagy az üldözéssel és…. most kapaszkodjatok, szó szerint berepül önként az F-18-as gép elő, hogy lelője.
    Azért ez kurva szánalmas elgondolás.
    Értem én, hogy csak egy videójáték, de akkor is.

  28. marcika!

    hogy nagyon megszívhatja az aki megtámadja.

    Egyáltalán definiáld már, hogy ez mit jelent? Légicsapást? Szárazföldi inváziót? Ez a „nagyon megszívhatja” kb. olyan kijelentés, hogy lehet a LOTTÓN négyesem. Persze lehet. Vagy nem. Egyálalán ki az az „aki”?

    Amúgy az, hogy csak egy gépet hackeltek meg a drone-k közül is már jó eredmény lévén egyet küldtek be azt is leszedték maguknak, és ők az elsők akiknek ez sikerült is, szóval ez már gyanús, hogy nem lesz olyan könnyű dolga az Amcsiknak az Irániakkal

    A komoly légicsapások nagy részét ember vezette gépek hajtják végre meg olyan eszközök, amin nincs kitirányú adatkomm, ergo a nagy összépet nézve nem túl komoly dolog…

    Mint írtam korábban is, ha 2 olyan harmatgyenge országgal is küszködtek, mint Afganisztán és Irak, akkor eleve következtetni lehet, hogy Iránnal több lesz a gond, mint a másik kettővel együttvéve.

    Mint írtam, láthatólag nehéz a felfogásod. Irakon és Afganisztánon úgy mentek át 2003 májusában és 2001 végén, mitn fos a libát. Az Északi-szövetség, minimáls különleges erő + CAS támogatással néhány hónap alatt elzavarták a tálibokat. Ez volt az, amíg nem a terület ellenőrzéséről szólt a probléma. Irakot is hetek alatt megszállták. Nem igaz, hogy ennyire nem vágod a megszállók zaklatását a nyílt, harctéren zajló küzledemmel. Szezon és fazon…

    Iránnak több, mint 300 vadászgépe van, és ha annyira hülye, hogy a főbb stratégia területek felett nem járőrözteti őket váltásban pár óránként egy pár darabot akkor bolond.

    Nincs már AWACS gépük sem, mert sikeresen odaverték. Járőröztethetsz te 40 éves F-5 meg F-4D gépet, szeritned mégis milyen kihívást jelent egy Raptronak vagy Super Hornetnek…? Hát nem sokat…

    Ha a támadás közeli időben legalább ennek eleget tesz, akkor sanszos, hogy a Lopakodók el sem érik a célpontjukat mivel már kilométerekről vizuálisan is meglátják őket, és game over.

    Persze, a dzsinnekben is lehet hinni… Vagy az irakiak és szerbek ezek szerint vakok voltak…?

    Az F-117-es és a B2-es csak a radarok számára láthatatlan, de a szemnek nem.

    Ott keződik, hogy azoknak sem. Ez az egy mondat tökéletes elég arra, hogy mindenki lássa, vérpistika szinten áll a HT tudásod. Nem is értem, hogy minek tépem a számat…

    Nappal főleg nem, és még éjszaka is van rá esély, hogy kiszúrják őket, csak lépcsőzetesen kell felépíteni a védelmet a levegőben magasság és távolság szerint így az egyik gép úgyis kiszúrja.

    Ezek szerint lövésed nincs arról, hogy mennyire nehéz szabad szemmel észlelni a repcsit. A németek úgy próbáltak az elején éjszakai vadászkodni a II. Vh alatt így és máshogy. Akkocs nem volt a gépek relatív sebesség akáe 2000 km/h, csak 400-500. Röhejesen semmi eredményt értek el. Akkor szeritned ma mitől sikerülne ez a marhaság, amit írtál? Az még rémlik, hogy a ML egyik legtragikusabb balesete az volt, amikor egy éjszakai elfogáson a radar nélküli Szu-17 belerongyolt egy másik gépbe? Na, ennyire látni sokszor éjszaka te zseni…

    Üzemanyaguk annyi van, mint a szemét, gépük szintúgy, így a gépeiknek max a 10%-át kéne folyamatosan a levegőben tartani a támadások ideje alatt, majd váltani őket a köv csoporttal, és annyi.

    A gépek levegőben tartásakor nem a földön levő tüzelőanyag a szűk keresztmetszet, te nagyon te… Egy F-5 vagy F-4 gép légitankolás nélkül 1-1,5 órás bevetést tud repülni, ha légiharcra is akar tartalékolni. Ha csak 20 perces őrjáratozással számolsz, akkor ez tudod, hogy mekkora rádiuszt jelent? ~300 km. Elrepül ooda, őrjáratozik 20-30 percet és megy haza.

    Mindenki olyan nagyra van az Amcsi technológiával, de lássuk be sokszor a fapados technika és a józan paraszti ész legyőzi mindezt.

    Az utóbbi 40 év légiharcai és háborúi nem ezt bitzonyítják. Egyedi sikeres esetek voltak, a nagy összképen semmit sem változtattak…

    Ha betartják a megfelelő védelmi dolgokat, akkor légitámadással nem éri el Amerika és Izrael amit akar, így előbb utóbb vagy kénytelenek lesznek szárazföldön is támadni vagy abba hagyják az egészet, de őket ismerve az előbbi lesz belőle.

    Csodálatosan homályos fogalmazás. Szerinted mit akarnak…? Tök jó, hogy vaker, vaker, vaker, de semmi konkrétum. Tudod, a mérnök ilyenkor monjda azt, hogy blablabla…

    Jut eszembe néztem a neten Battlefiled 3-as jelenetet, amikor az Amcsi F-18-as géppel kell menni Iránba, és le kell lőni az Iráni vadászokat, majd bent az ország belsejében bombázni.
    Már ott is megmutatkozott, hogy szánalmasan lenézik az Irániakat, mivel a játékos gépét befogta egy Mig-29-es, és lövi rakétával, amit nem értek mivel én gépágyúval lőttem volna azt nem védi ki az Amcsi gép infracsapdával, de nem is ezen háborodtam fel, hanem azon, hogy lő rá 2-3 rakétát, le sem lehet vakarni az Amcsi gép mögül, amikor egyszer csak az Iráni Mig-29-es gondol egyet felhagy az üldözéssel és…. most kapaszkodjatok, szó szerint berepül önként az F-18-as gép elő, hogy lelője.
    Azért ez kurva szánalmas elgondolás.

    Itt már tényleg a röhögőcsörcs kerülget. Ki a tökömet érdekli, hogy mi van egy szutyok FPS-ben? Mert repszimes szinttel nézve ez még arkádnak is túlzás.

    A valóságban meg csak az öngyilkosjelöl meg neki BVR légiharcban gépágyúval az ellennek. A mai gépeken csak a „végszükség esetére” miatt van gépágyú a gépeken. 1982-ban az IAF is csak pár légigyőzelmet ért el gépágyúval. Statisztikailag jelentős mennyiségű légigyőzelmet gépágyúval 1973-ban értek el bármelyik háborút nézem is… 1999-ben AF alatt az összes kill BVR volt.

    Szerintem olvasgasd a cikkeimet, mert láthatólag te pont az vagy, akiknak készült…

    Félelmetes one man show, amit itten előadsz…

  29. Eggyáltalán nem értem mit rugóztok azon, hogy Iránnak bármilyen esélye van visszaütni az amiknak.
    Néhány esetleges taktikai sikert leszámítva amit pár lelőtt gép jelenthet, az ég adta világon semmi esélye nincs.

  30. Minden esetre az irániak kapcsán pár érdekességre szeretném felhívni a figyelmet:
    http://youtu.be/6mQ8_xaPYSI
    1.11, -től. Kérdéses hogy ez a rakéta milyen profilon repül. Nem robotrepülőgép mert ballisztikus pályán halad végfázis irányítással, nem haladhat igazán klasszikus ballisztikus rakétaként sem mert akkor az érzékelő (kamera) nem hiszem hogy túl élte volna. Iránnak van egyébként hangsebességnél gyorsabb hajó elleni rakétája is, bár ezt kevesen tudják.Ez az eszköz látszik feltételezés szerint az alábbi videón. Volt tengerparti indítás is de a videót letörölték.A videó eleje, és 0.38 látható, valamiféle légvédelmi rakétából alakították ki.
    http://youtu.be/Uy6YDR0NcdQ

  31. Természetesen Iránnak nincs esélye az USA-val szemben. De az ellenfélnek méregetni kell a hasznot és a veszteséget. Utólag nem biztos hogy Irak és Afganisztán hasznos volt az USA-nak. Persze lehet győzelemnek nevezni, de én úgy tudom hogy a győzelem akkor van ha valaki a célját eléri. Az hogy az USA a célját elérte abban nem vagyok teljesen biztos.

  32. @dudi

    „A 155 vagy 152-es gránátok repeszei még a 8mm vastag páncélzatú BTR-80 páncélját sem ütik át(ezt Irakban bebizonyította egy magyar BTR-80-as) nem,hogy egy dupla fenéklemezes harckocsiét ahol már csak strukturális okokból is vastagabb lemez kell mint 8mm!”

    De a közvetlen találat már más történet.

  33. molnibalage: Nem a gyorsulásra, a visszatérő ágra gondoltam. Ott azért egy kis hősokk lehet. Azért gondoltam arra hogy valami laposabb pályán haladhat. 30 év ide vagy oda a lényeg hogy működik. A célpont mozgott az is lényeges, és hogy talán 1/4 anyahajó nagyság volt.

  34. Ez a ballisztikus rakéta csak egy plusz célpontot jelent majd a védelem számára.
    Alapból hordozóköteléket nem lehet „elegánsan” lekűzdeni. Aki megpróbálja, az át kell verekedje magát a vadászokon, aztán a légvédelmi rombolókon és végül magán a hordozó közeli légvédelmén. A próbléma ezekkel csak annyi, hogy egy harmadik világháborúból kiindúlva tervezték meg őket, amit esetleg a szovjet blokk ellen vívtak volna. És arra a veszélyorrásra méretezték. Ilyesmi a világon senkinek sincs. Az csak hab a tortán, hogy ezen rendszereket az évek folyamán továbbfejlesztették.

  35. Mondjuk ha már Irán,
    az is érdekes fejlemény lenne ha tényleg rendelkeznének atommal. Valószínűleg Izraeli célpontok támadása nehézkes lenne, de pl. egy flottakötelék elleni bevetésben lehet realitás. Ez alatt nem közvetlen találatra gondolok, hanem pl:30-40 kilométer magasan felrobbantják a töltetett/tölteteket a hordozókötelék közelében. Az kárt tehet az elektronikus rendszerekben, így rés nyílhat a légvédelmen a hagyományos eszközök számára. Bár ha van SM3-al szerelt hajó a kötelékben ez sem menne…
    A lényeg az, hogy érdekes lenne egy ilyen háború az alkalmazott taktikák és fegyverek szempontjából. Bár a legjobb mindenkinek szerintem az ha nem lesz háború.

  36. Néha úgy érzem, hogy amikor szóba kerül egy lehetséges Irán vs. USA konfliktus, akkor nem is kellene a Perzsa-öbölre tekintetni, itt a hozzászólásokban megvívják a háborút, szinte csatákra lebontva…

    Ugyan kinek lenne jó, hogy ezek ketten összerúgják a port? Ezzel már az USA (rég) elkésett…
    A közvéleményt is nyomos okkal kell(ene) meggyőzni egy újabb – minden bizonnyal elhúzódó és kínkeserves – háború mögé álljanak. Amerika fáradt…
    S különben is, ha az amik támadást indítanak Irán ellen, azok kapásból megtámadják Izraelt. Ki tudja mit szórnának ott le vagy a Navy hajóira.
    Nem. Itt nem a támadás vagy bombázás a megoldás. Túl sok a fontos célpont és túl messze – Izraelnek – és talán túl közel a Navy gépeinek, amik nem tudnak elég nehéz bombákat szállítani a feladathoz – a föld mélyébe épített atomreaktorok támadásához. Jó vannak B1/2 gépek, de ezek bevetése is újabb kérdéseket vetne fel. (Egy nukleáris szennyezés a Perzsa-öbölben finoman szólva is a problémák egész sorát indítaná el.)Irán ellen is TALÁN csak akkor lenne értelme támadásokat intézni, ha olyan felkelési hullám és forradalom lenne, mint Líbiában volt nem is olyan régen…
    Azt a rendszert elég nehéz lesz csak „úgy” kívülről megdönteni…

  37. tallking

    IED-nél nincs közvetlen találat mert az IED nem mozog és viszonylag ritka az az eset amikor valaki odaengedi Alit a harcjárműhöz egy 152-es vagy 155-ös gránáttal a hátán.

    molni

    Nem ismerem az SG topicokat jó ha 10x láttam olyat.

  38. Roni

    „Könnyű lesz megdönteni, csak a városi harcokba kellesz szarakodni a katonáknak.”

    Miért is? Szerintem az Iráni rendszer nagyon stabil. Ha porrá bombázzák őket akkor sem a vezetésre fognak haragudni hanem az USA-ra Izraelre vagy bárki másra. Az ottani emberek nagy része szeri azt a rendszert. Ugyan ezt leírtam Venezuelával kapcsolatban is. Az ottani lakosságnak mások az igényeik, mint nekem vagy neked. A háború meg tényleg rossz mindenkinek, talán nyugodtan mondhatom, hogy az egész világnak. Gondoljunk csak az olajárra például…

  39. „Adja az ég hogy egy esetleges háborúban elő kerüljön az aton. Iránból cserébe üveghegyet csinálnának. :-S”

    Vagy még az is lehet hogy be se vetnék az irániak félve a válaszcsapástól.
    Volt már ilyen a 2 világháborúba hogy a japán császár nem engedte hogy vegyi fegyvert vessenek be a jenki lakosok ellen mert azt már emberiség elleni bűncselekménynek számított volna .
    De azért a rohadékok bevették ellenük az atomot a nagy katonai fölény mellet is.

  40. „Volt már ilyen a 2 világháborúba hogy a japán császár nem engedte hogy vegyi fegyvert vessenek be a jenki lakosok ellen mert azt már emberiség elleni bűncselekménynek számított volna .”

    Attól a kínaiakat még szórták vele, s az amik ellen azért nem merték bevetni, mert tudták, hogy azok képesek rá, hogy a hátországukat szarrá bombázzák vegyi fegyverekkel, ha úgy tartja kedvük…

    „De azért a rohadékok bevették ellenük az atomot a nagy katonai fölény mellet is.”

    Ez volt a költség(és élőerő)hatékony megoldása a dolognak, mind a kettő fél szempontjából…

  41. „mert tudták, hogy azok képesek rá, hogy a hátországukat szarrá bombázzák vegyi fegyverekkel, ha úgy tartja kedvük…”

    Majd pont ők féltették a sajátjaikat amikor önkéntes öngyilkos pilótákat küldtek a jenki hajók ellen.
    A háború elvesztésekor már bevethették volna a vegyi fegyvert de közbe mivel nem tették meg így hát ment rájuk az atom.

    „Ez volt a költség(és élőerő)hatékony megoldása a dolognak, mind a kettő fél szempontjából…”

    Akkor emiatt Iránnak teljesen jogos lenne az atomfegyver is ,pont

  42. Ha Irán a területének vagy légterének védelmében vizi vagy tengeri atomrobbantást hajtana végre az jogos önvédelem lenne, sztem még a nemzetközi jog szerint is! Ha egy hordozócsoport támadja az Iráni területeket és védekezésből kap egy atomtöltetet magára vessen és az USA-nak nem lenne joga atomfegyvert bevetni Irán ellen mert ha jól emlékszem atomfegyvert az USA doktrina szerint csak védekezésből vetne be és ezt szerződésekkel is megerősítette! Ja és az 5. cikkelyt sem lehetne érvényesíteni hisz ő az agresszor!

  43. Na egy gondolatkísérlet: Irán egy 100.000 BRT-s olajtankerre tele olajjal felpakol 5-10 tonna robbanóanygot 1 század gárdistát és egyenesen neki a USA flottának mi lenne? Szétlőnék? Elfutnának? Mradnának a helyükön? Szerintem futnának…….. :)

  44. roni:
    „Majd pont ők féltették a sajátjaikat amikor önkéntes öngyilkos pilótákat küldtek a jenki hajók ellen.”
    más ám a katonákat vmi valós ok miatt a halálba küldni..

    „A háború elvesztésekor már bevethették volna a vegyi fegyvert…”
    és mit értek volna evvel el?

  45. Chimera

    Tankerhajós dologhoz. Mi van ha egy hajóra teszik az Irániak az atomot. Egy civil hajóra. Elég ha 15-20 kilométerre megközelíti az USA köteléket, már komoly kárt okozhat. Itt elsősorban nem arra célzok, hogy elsüllyednek az USA hajók, hanem, hogy súlyosan megrongálódhatnak a radar és kommunikációs rendszereik. Ezután mehetnének a hagyományos hajó elleni fegyverek.
    Bár ez nagyon extrém forgatókönyv:D

  46. Minden esetre ez a legyőzhetetlen armada legenda még megbosszulhatja magát. Egy váratlan megoldás mondjuk elektronikus zavarás megtréfálhatja a rendszert. Ráadásul nem is biztos hogy rá vannak készülve, az elmúlt években nem hiszem hogy ilyen előfordult volna. Aztán elég 5 perc egy ballisztikus rendszer esetén aztán szervusz világ. És elég csak a megfelelő időben és csak 1 esetben. Iránnak túl jó kapcsolatai vannak bizonyos orosz céggel. Ráadásul irániak sokat foglalkoznak a passzív, elektoroptikai és elektronikus harcászattal.
    http://kvant.natm.ru/product.php

  47. Elég ha 15-20 kilométerre megközelíti az USA köteléket, már komoly kárt okozhat

    Na ne szórakozzunk már. Ekkora távolságból való kárt tevéshez tíz Mt-ás nagyságrendű hatóerő kell. Az egyfázisos 10 kt-ás nagyságrendű légköri robbantást még 2 km-ről is túléli egy hordozó. A Prinz Eugen túlélte a Bikini szigeteki tesztet, pedig szutyok 15 ezer tonnás cirkáló volt. Igen, hajót megviselné, de úszóképes maradna szerintem.

    (Hiroshimában a beton épületek 1 km belül mind állva maradtak.)

    Ha víz alatt tudnának robbantani, az árhullámmal még elmoshatná a hajókat, de víz alatt hogyan is robbantanak? (Itt nem néhány méterről vna szó.)

  48. FIP7

    Na igen de a tankhajós esetben nem kockáztatnak válaszcsapást atommal!És igen komoly azért egy akkora hajónak a felrobbanása megkockáztatom felérhet egy kissebb atomtöltettel.
    Igaz komoly környezetszennyezés is lehet belőle de kb ennyi és a haza védelmében ezt beáldozzák szerintem,na meg ha a jenkik szétlövik mindjárt ők a felelősek az egészért Ha csak egy ágyú is eldörren megnyomják a piros gombot a fanatikusok és senki le nem mossa az USA-ról hogy szétlőttek egy tankert….

  49. Ráadásul nem is biztos hogy rá vannak készülve, az elmúlt években nem hiszem hogy ilyen előfordult volna.

    Ez miféle érv? Soha nem fordult elő AS rakéta támadás jenki hajó ellen. Tehát akkor nincsenek rá felkészülve ezen logika mentén. Juj…

    Teljesen természetes az, hogy

    ad.1 elektronikai zavarók repültek volna egy szovjet támadókötelékben
    ad.2 az indított rakéta egy része ziher, hogy valamiféle ECM-et vitt volna magával.

    Senki nem mondta, hogy elsüllyeszthetetlen armada. Csak nem egy olyan viccpotenciállal bíró hatalom fogja a tenger fenekére küldeni a világ legerősebb blue navy flotta magjának a FELÉT.

    Elképesztő, hogy egyesek mennyire nem állnak a realitások talaján.

  50. elektra, irhatnek valaszt, de molni eleg rendesen kivesezte azt a baromsagot amit irtal.
    De a legszebb akkor is az, hogy eszreveszik majd szemmel a lopakodokat, es akkor mehet ra az infra vezetesu raketa. :))))

    De hadd kerdezzek valamit!
    Tudom, hogy sok sotet ember van, aki kvazi Irannak „szurkol”. Tetelezzuk fel, hogy valahogy – tudom, hogy erre SEMMI azaz 0.0% az esely a valosagban, csak tegyuk fel!- megfutamitanak a jenki tamadokoteleket, meg az izraeli legierot is megallitanak valahogy. Ez miert is lenne annyira jo? Ebbol tulajdonkeppen te a mindennapi eletedben mit is profitalsz?

  51. Olvasgatom egy ideje a hozzászólásokat közben minimalizálva a saját felesleges részvételem a diskurzusban. Voltak, akik azon siránkoztak, hogy minek ide biztpol, közben meg mit kell látnom…

    A jó múltkor dobtam egy rövid hsz-t nagyjából a 16 éves lányomtól lesve el a szükséges technikát – minden mondatom egy önálló nyelvtani-szemantikai katasztrófa – és még egy pipát is kaptam.
    Kezdjek el aggódni…, eddig azt hittem, hogy csak a tizenéves korosztálynál okoz problémát lassan a magyar nyelv. Oké, tanulság levonva, rövid válaszok magyarázat nélkül, eszi nem-eszi, ezt kapja.

    Waggon:

    „DE ha megis, azert ne csak az USAval es Tel Avivval szamoljatok! Senkinek nem jutott eszebe Szaudi Arabia es Kuwait?”
    Egyiptom, Szíria, Törökország, kurd és siíta kisebbségek. Afganisztán, Pakisztán, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia. És ez csak az első körös emelet, akiket közvetlenül érintene valamilyen formában a háború. Mondom közvetlenül.

    Nekerdez:

    „Maradjunk annyiba egy szakmailag céltudatos jenki seregnek nagyon nehéz ellenfelet találni.”
    De kérdezek. Mit jelent az, hogy szakmailag céltudatos? A képzett ugyanis nem jelenet céltudatost. A céltudatosság alapja pedig a motiváció. Elhivatottság, hit, kapzsiság, hatalomvágy, stb. Na, ezeket hívjuk motivációnak. Szakmai analfabéta is lehet céltudatos. Belőlük lesznek a sikeres politikusok.

    Ergo kérlek írd le magyarul, hogy ezt hogyan kell érteni? Ha ez megvan, akkor a mondat második felével is tudunk foglalkozni.

    Molni:

    „Jenki támadás estén milyen ipari létesítményre?”
    Szaúdi és kuvaiti üzemek valamint meglévő infrastruktúra. Kik ezeknek a tulajai?

    „A japán elszántság – Ollit idézve – szétkenődött a jenki technikai és mennyiségi fölényen…”

    Az afgán nem. A vietnami sem. A koreai sem. Perzsa? igen – nem
    Tudod-é, hogy 1945. nyarán ki verte szét a 2 milliós Kvantung hadsereget Mandzsúriában vagy ki verte rottyá a Wehrmachtot? Olli idézete – a szövegkörnyezetéből kiragadva – mellélövés. Japán nem az USA tengeri sikerei, nem Hirosima és még csak nem is Nagaszaki miatt kapitulált. (Aug. 6. Hiro, aug. 9. Naga, Japán kapituláció szept. 2.)
    G.I. Joe = UL (Kérdezd a tálibokat.)

    Egyenlőre ennyi. Szakértők, polihisztorok, önjelölt jósok… ;D

  52. Molni csak megfelelő hőmérséklet és megfelelő nyomás kell hozzá de ha nem hiszed kérdezd meg a felrobbantott Kuvaiti nyersolajkutak oltásánál dolgozó embereket! Amúgy egy tanker szállíthat akár gázolajat vagy kerozint is!

  53. Kik ezeknek a tulajai?

    Teljesen mindegy. Szaúdi területen van, tehát ez SZ-A elleni támadást és nem a jenkik elleni válaszcsapás lenne. Ezt pont te, a főelemző ne tudnád. Ha, valaki itthon lebombázná a GE üzemet, akkor sem az USA-val kerül közvetlen fegyveres konfliktusba…

    „A japán elszántság – Ollit idézve – szétkenődött a jenki technikai és mennyiségi fölényen…”

    Az afgán nem. A vietnami sem. A koreai sem.

    Öööö, sikerül visszafoglalni Kabult és nagyvárosokat? Nem. Jaaaaaaaaaa, hogy akkor kb. X. Mert lehet, hogy a vidéken a talibán az úr, csak nem ott van a nagy populáció és pénz…

    Vietnám? De, szépen szétkenődtek. Csak politikailag belefére, mert a jenki nem vonulhatott be Észak-Vietnámba. Érdekes, hogy senkinek fel sem tűnik, hogy ÉV csak azért győzhetett, mert konvencionális háború keretében nem vonulhattak be északra. Pedig technikailag képesek lettek volna rá. Szó se róla, DV is ilyen hadművelet által esett el és nem a dzsungelben verték el őket…

  54. Molni csak megfelelő hőmérséklet és megfelelő nyomás kell hozzá de ha nem hiszed kérdezd meg a felrobbantott Kuvaiti nyersolajkutak oltásánál dolgozó embereket!

    Figyu, gáz és olajiparban dolgozom. Szerinted…? Az, hogy robbanóanyaggal felrobbantották és utána égett, az nem azt jelenti, hogy a kőolaj robban te zseni…

    Amúgy egy tanker szállíthat akár gázolajat vagy kerozint is!

    Ekkora tankerek nem szállítanak finomított termékeket. Nem tűnik fel, hogy a nagy tenkerek mindegyike „crude oil” tanker és az, hogy a nemzetek túlnyomó része olajat vesz és maga finomít? Még a kis szerbek és orvátok is képesek erre. A náluknál kisebb államok vesznek többnyire finomított terméket. A finomított terméket egy országnál távolabb nemigen szállítják, mert nem éri meg. Akarsz hallani konkrét példákat arra, hogy mit és honnan szállítanak?

    Egyébként meg a kerozin sem robban, max a gőze… (A kerozin gázolajhoz közeli anyag.)

  55. Marcika:

    Okos és higgadt meglátás, csak így tovább.
    Én nem akarom, hogy Iránnak legyen atomfegyvere. Mondjuk azt sem akarom, hogy Izraelnek legyen. Ha rám hallgattok, akkor az USA és az oroszok is leszerelik az összes bombájukat, miután Kína és Anglia is bedobja a törölközőt.

    Gondolod, hogy megkérdezik a véleményedet? Egyáltalán, megkérdezték? Vagy azt hiszed, hogy bármiről is meg fogják majd? Itt nem kívánsághangverseny zajlik, hanem egyre közelebb kerülünk egy nagyhatalmi katonai összeütközéshez. Lépésről lépésre mindenki orra előtt etetve a szart a jónéppel. Minden oldalon etetnek, itt is.

    Ki az a barom, aki elhiszi, hogy Irán legyárt tíz atombombát és első dolga nekimenni Izraelnek és az USA-nak 10 ezer atombomba ellenében.
    1991. óta az USA megállás nélkül háborúzik és háborúkkal fenyeget Mindenkit. Téged is Marcika. Meg Molnit is.

    Szerintetek milyen lesz a vége ennek a showműsor szintű katonai ámokfutásnak? Jó?

    Üdv

  56. Molni:

    „Kik ezeknek a tulajai?
    Teljesen mindegy.”

    El vagy te varázsolva. Ezek USA és brit közvetlen érdekeltségek.

    „Öööö, sikerül visszafoglalni Kabult és nagyvárosokat?”

    Ember, ennyi erővel a Szovjetunió megnyerte az afganisztáni háborút.
    Ne röhögtesd már ki magad Molni.

  57. En attol tartok, hogy a kozel kelet ugy ahogy van fel fog robbani – majdnem a szo szoros ertelmeben – nagyon efele mutat minden. En abban tovabbra is erosen ketelkednek, hogy kozvetlen nagyhatalmi osszeutkozes legyen belole, de az siman elkepzelheto, hogy nagyhatalmi hathatos tamogatassal oriasi haboru torjon ki.

    A haboru pedig tul jo uzlet ahhoz, hogy felhagyjanak vele, akarmi is az ara.

  58. Marcika:

    Ha Izrael vagy szaúdi belekeverdik, akkor az USA is. A másik oldal mindent el fog követni, hogy az oroszokat és Kínát is belerántsák. Elég annyi, ha például Azerbajdzsán és Örményország között bármilyen szakadár terrorista fundamentalista fegyveres balhét robbantanak ki. De sorolhatnám a siítáktól kezdve a kurdokig sorba az összes nációt. Itt nem lesz megállás. És pont ezt akarják a Béke Védelmezői.

  59. El vagy te varázsolva. Ezek USA és brit közvetlen érdekeltségek.

    Ki nem szarja le, hogy kinek az érdekeltsége. Nem USA területén van. Pont.

    Ember, ennyi erővel a Szovjetunió megnyerte az afganisztáni háborút.
    Ne röhögtesd már ki magad Molni.

    Nem. Ugyanis a SZU kivonult és egész Afganisztánt feladata. A nemzetközi erők jelenleg is ott vannak.

    Valahol elképesztő, hogy mennyire osztod néha az észt, de még ez sem megy…

  60. molnibalage szerint:
    2012. július 20. péntek @ 16:42

    Molni értem a válaszod, csak ha végig olvasod a kommentem akkor rájöhetsz arra mire értettem a komoly károkat. RADAR/KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK. Elég lehet ha ezek 10-20 percre kiesnek.

  61. A haboru pedig tul jo uzlet ahhoz, hogy felhagyjanak vele, akarmi is az ara.

    Tévedés. A háború alapvetően nagyon szar üzlet, mert nem lehet tervezni vele és menekülnek a befektetők. Kérdezd meg Irakot, hogy mennyire volt jó üzlet 80-88 között Iránnal háborúzni. Egymás iparát és a költségvetésüket jól leamortizálta. Mit értek el? Lényegben semmit…

    Nincs is stabiliabb befeketetés, mint pl. felépíteni egy erőművet egy békés országban és eladni az áramot. Ehhez képest hol buli háborúba fektetni…? A civil szféra húzóágazataiban akkor pénzek mozognak, hogy ahhoz képest a fegyverbiznisz max. zsebpénz…

  62. Molni értem a válaszod, csak ha végig olvasod a kommentem akkor rájöhetsz arra mire értettem a komoly károkat. RADAR/KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK. Elég lehet ha ezek 10-20 percre kiesnek.

    A jenkik atomháborúra készültek fel. Egyébként átruld már le, ha a jenki eszközök kiesnek, akkor a támadó fegyverek elektronikája miért is nem…? Talán egy párhuzamos univerzumban vannak…?

  63. Ez is ki lett tárgyalva. Nekik sem üzlet. Hányszor kell még elmondani, hogy a két helyszínen tartó 7 meg 10 éves ottartózkodás költségei elvitték a haderőnekem elég tekintélyes fejlesztési keretét? Az FCS prgoram elkaszálása önmagában volt valami 170 milliárd. Az F-35 beszerzések vagdosása? Megvágott Zumwalt program? Leépített repszázadok? Soroljam még, vagy elég lesz? A pénz arra ment el, hogy vizet és gázolajat szállítsanak az isten háta mögötti kősziklákhoz és nem arra, hogy lecseréljék a lecserélni tervezett technikát.

    Szomorú, hogy minden hússzor kell elmondani és így sem marad meg a fejekben…

  64. Molni

    „Talán egy párhuzamos univerzumban vannak…?”

    Vagy mondjuk a robbanás után percekkel indítják őket? A hajók atomtámadás elleni védelméről (hordozók és kísérőik) tudsz valamit? Mert én nem. Nem hiszem, hogy publikus info. Sőt valószínűleg az Irániak sem, ezért lehet megpróbálják, aztán vagy bejön vagy nem. De azt is leírtam, hogy ez egy elég extrém forgatókönyv. Ráadásul rendszeresen nem számolsz az emberi tényezővel. Hatalmas káoszt tud teremteni egy komolyabb hagyományos támadás is. Ha sok minden történik egyszerre (levegőből, vízről és víz alól) egy időben akkor az túlterhelheti a személyzetet. A tűzparancsot embereknek kell kiadni, és a nagy kavarodásban nem biztosak a jó döntések. Ez csak az én véleményem és mivel nem vagyok mérnök fenntartom a tévedés jogát.

    UI.: Szerintem nem lesz háború, nem tenne jót az amerikai gazdaságnak egy olajárrobbanás. De az is figyelemre méltó, hogy az USA gazdaságának mindig jót tett a háború.(Növekedést generált.)

  65. Vannak pontos adataid arról,hogy mekkora bevételtől estek el a haditechnikai cégek a háború miatt és arról,hogy mekkora + bevételt jelentett a háború a békeidőhöz képest?

    Te olvasod is amit írok? Az FCS program 170 milliárdos tétel. A többit meg saccold meg magad is, hiszen az árak kb. ismertek a jelen tervek szerint…

    A HTKA is n+1 elkaszált vagy csökkentett költségvetésű programról számolt be. Szerinted ezeket miért vágták meg? A DoD teljes költségvetésének csökkentése az szerinted mi?

    Akkor ismételtem kérdem, hol bombaüzlet a fegyvergyártás? Az egyik legkockázatosabb dolog a Hidegháború vége óta. Kettőt találhatsz, hogy miért taposták le a nagyok a kicsiket és miért csak két nagy konszern van már a jenkiknél is, mikor 40 éve még egy tucat volt…

    @GrGLy

    Lőszert gyártani mindenki tud, nem nagy szám. Ott tényleg van verseny. Ellenben, ha elkaszálnak egy vadászgép beszerzést, akkor ott gyak. a lehetséges beszállítók száma egy kézen megszámolható és mind szív…

    @fip7

    Hogyan? Az EMP hirtelen rájuk nem hat? Vagy valami vodoo mágia fojtály az EMP őket nem zavarja abban, hogy a célkoordinátákat megkapják? A radart amivel a célpontot megtalálja, azt sem zavarja?

    Szerinted hol van több hely megoldani az EMP védelmet. Egy hajón vagy egy „koszos” rakétán?

    Ha sok minden történik egyszerre (levegőből, vízről és víz alól) egy időben akkor az túlterhelheti a személyzetet. A tűzparancsot embereknek kell kiadni, és a nagy kavarodásban nem biztosak a jó döntések. Ez csak az én véleményem és mivel nem vagyok mérnök fenntartom a tévedés jogát.

    Te komolyan azt hiszed, hogy tömeges rakétatámadásnál ember kezeli a rendszert? :) Full auto üzemmódban van. Nem véletlen van az, hogy a BARCAP távol van.

    1. Minél előbb elkapni a fenyegetést, lehetőleg még a platformot.
    2. Mikor a rendszer full autóban van, akkor semmi barát se legyen a közelben. A sebességvektorok alapján elvileg egyértelmű, hogy mi a fenyegetés, de azért az örög nem alszik.

  66. Milyen plusz bevétel? Mi az, amiből többet szereztek be és fegyvergyártás és valóban nagy értékű? Az új CION hadviselésre alkalmas jármű. Viszont ahogy mondtam, az összeget máshonnan vették el. Tehát, akkor ki nyert? Abszolút értékben senki. Az eszközpark fejlesztésre fordítható zsé kb. azonos, csak a súlypontok tolódtak el.

    Az ugye megvan, hogy egy ideig még a CV-k száma is eggyel csökkent?

  67. Molni:

    A háborúkon a fegyvergyártók keresnek. Ha nincs háború, akkor vagy bezárod a fegyvergyárakat vagy eszméletlen holt tőkét (nem használt fegyvert) halmozol fel. Ez annyira egyszerű, hogy nem kell hozzá mérnöki diploma mester.

  68. Ha nincs háború, akkor vagy bezárod a fegyvergyárakat vagy eszméletlen holt tőkét (nem használt fegyvert) halmozol fel.

    A jenkik legnagyobb vadszgép és flotta fejlesztése a HH alatt volt ’70-es évek elejétől a ’80-as végéig. Egy darab háborúban nem voltak, annyiban sem, ahol sok gépet vesztettek volna el. A fejlesztések folyamatosak voltak a kisebb keretből is, de a fegyveres erők eszközparkja mennyiségileg leépült.

    Az iraki és afganisztáni kaland eleje óta kb. tíz vadász századot számoltak fel – ezt becsültem az elmúlt tíz év híremlékei alapján – csak az USAF-ban. több anno elsővonalas hajót nyugdíjaztak pótlás nélkül. A hamarosan leálló 6-8 Tico cirkáló az mi?

    Az ugye megvan, hogy az éles használat magasabb kihasználtságot jelent és gyorsabb amortizációt és magasabb üzemeltetési költség miatt átcsoportosítanak? Jéééééééééé, pont erről tépam a számat. Jéééééééé, pont ezt mondta aerophly, hogy a líbiai kaland után a NATO államok képessége némileg csökkent. (A mértéken volt a vita.) Beszereztek a kireült technika helyett újat? Frászt.

    Monte, monte, monte. Eddig sem vettem komolyan, amit írsz, de ezek után aztán tényleg…

  69. Azért ennél némileg összetettebb a dolog, hogy a háborúzás hasznot hoz a fegyvergyártóknak, vagy nem. Ha a háború nem érinti az anyaországot és a fegyverek egy harmadik félnek mennek, akkor az egyértelműen plusz jövedelem fegyvergyártónak + a szállítási láncban levőknek (talán még az anyaországnak is), mivel a pénz kívülről érkezik. Azonban ha az anyaország háborúzik és a fegyverkezés miatt a katonai fejlesztésektől veszi el a pénzt, akkor a fegyvergyártól átlag bevétele vagy stagnál, vagy esetleg még csökken is (most ne azt nézzük, hogy a fejlesztéses gyártó esik el a pénztől és a tömeggyártó gyártóhoz kerül a pénz, hanem átlagban a fegyveripart), de ez elméletileg rossz helyzet, mivel a lőszer fogy, a fegyver használódik, tehát az államnak annyira nem jó befektetés, ha nem tud vele egy kitűzött célt elérni. Viszont a fegyverbiznisz baromira jövedelmező tud lenni, ha a pénzt máshonnan, mondjuk a civil szférából vonják el a fejlesztésre/fegyverkezésre, de ennek már komoly szociális és belpolitikai vonzalmai is lehetnek. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot. Tehát mindegyikőtöknek igaza van, csak nem egyértelműen.

  70. Nagy kár kolléga, pedig az orrod előtt van a következmény. Mibe rokkant bele a SZU? És miért adósodott el a fejlett világ?

    Ezek a háborúk messze nem akkora volumenek voltak, mint amekkora erőket felhalmoztak. Többet költöttek a háborúkra, mint amennyit a fegyverbeszerzések hoztak a konyhára. Ez a gazdasági paradox helyzet vezet oda, hogy ezt az erőt folyamatosan haszonszerzésre kell felhasználni.

    Az USA iparának legnagyobb szegmensére kiterjedő közvetlen és közvetett megrendelői kör prioritásai a hadiipari igényeknek van alárendelve már leve történelmi okok miatt is.

    Nem mellesleg az USA minden évben deklarálja az erőpolitika elvét.
    (Ha van SZU azért, ha nincs SZU, majd lesz más – keresletet kell teremteni.)

    Ha nem veszed komolyan amit írok, az a te bajod. Ha nem érted, az is.

  71. Bár az is relatív, hogy akkor mit tekintünk most jövedelmezőnek: ha csak szimplán szufficites a fegyvergyártó könyvelése, az ugye már profit, vagy ha a békeidőhöz képest még többet profitot termel háború esetén. Azért nem hiszem, hogy az F-35 programban résztvevő cégek annyira sírnának, mert kicsit visszafogták a sebességet, mivel így még tovább elvannak látva biztos munkával, ma meg már nem jelent nagy lelki traumát pár száz vagy ezer embert kirúgni a lassabb gyártás miatt. Viszont könnyen előfordulhat, hogy háborús helyzetben a kormány a költségvetés végére érve törvényileg írja elő a fegyvergyártást, mert a haza megóvásáért kell fegyvert gyártani és aki nem gyárt önként és dalolva, az áruló. Ez persze most eléggé radikálisnak tűnhet, de egy elhúzódó véres háborúban az ilyesmi nem szempont.

  72. Üdv GrGLy!

    Vagy működteted a gépezetet vagy leállítod. A leállás gazdasági katasztrófát okozott volna 1945. után az Egyesült Államoknak. A II. VH alatt ő lett a legnagyobb fegyvergyártó és beszállító (!!!) a nemzetközi piacon, a – természetesen – győztes II VH. után ez alapozta meg az USA világhatalmának az alapját. És a felépített komplex ipari/hadiipari szektor hatalmas tömegeknek adott munkát közvetlen vagy közvetett módon, ezzel komoly gazdasági hatalmi bázisra tett szert a hadiipar, közkedvelt nevén a szegmenslobbi.

    És a kapitalizmusban az érdekek előbb-utóbb találkoznak vagy ütköznek. Például az olajkartellek érdekében évtizedek óta komoly szolgálatot tesz a Pentagon, cserébe van is támogatás bőven. Évtizedek óta töretlenül. Ha emiatt kicsit eladósodnak (Kinek is tud eladósodni egy USA?) maximum megint magasabbra emelik a törvényi adósságplafont.

    Elvileg ez mehet a végtelenségig. Gyakorlatilag ez egy véges bolygó véges piacokkal és véges erőforrásokkal.

  73. Fade:

    “ezt az erőt folyamatosan haszonszerzésre kell felhasználni.”
    és milyen sokezermilliárd$os haszon volt Afganisztánból?”

    Közép-Ázsia megosztása. Az afgán megszállás éket üt a selyemút-kapcsolatok közé. Ablak nyílik Iránra, Pakisztánra, Indiára, Kínára és Oroszországra. Divide et impera.
    De ez csak az első lépés volt egy sakkjátszmában. Nem konteó van fiúk, hanem logika, megtévesztés, mutyi, számítgatás és szarkeverés. Kicsiben és nagyban is. (Pl: lásd közvetlen környezeted.)

    Miért kellett 2003-ban Irakot megtámadni?

  74. @Montezuma

    Továbbra is sületlenségeket írsz. Annyira, hogy szinte már fájdalmas.

    Könyörgöm nézd már meg, hogy a II. Vh után mennyire leépült a jenki fegyvergyártás. A meglevőket kis részét megtartották, a többit vagy tartalékba tették vagy szétbontották. Nézd meg, hogy hány csatahajó, cirkáló, hordozót bontottak vissza és SEMMI sem épült helyette. Addig évente százezres nagyságrendben készült vadász. Csekkold meg, hogy Koreáig mennyi készült.

    Amilyen hamar felépítették úgy le is építették mind eszköz, mint humán oldalról a haderőt. Mikor Korea után rájöttek, hogy az atomfegyver ellenére nem nélkülözhető ez-az.

    Az eszközpark leépítése ellenére olyan emberihány volt a NAVY-nél, hogy mindenki kezdett kiakadni. Volt aki 3 év alatt 4 hónapot volt otthon. Ahogy a fickó feleség mondta, már kezdte unni azt, hogy a férjéval csak az n-dik nászútján találkoznak.

  75. Az első számú erőforrás az emberi találékonyság, és a munka. Szinte az összes többit lehet vele helyettesíteni.

    Akkor a levegőből kérnék 1 kiló kenyeret az emberi találkonysággal te zseni…

    Az emberi találkonyság az, hogy a Föld egyre több haszontalan erőforrásából csinált hasznosat. A találékonyságoz kell valami, amire lehet alkalmazni…

  76. Fade-nek röviden, oszt mára részemről ennyi:

    Iránt pofán verik – az iraki siíták bemozdulnak – Irak szétesik – Kurdisztán hivatalosan önállósítja magát (nem hivatalosan már évek óta létezik) – Törökország…
    Bemozdulnak a palesztinok – lép Izrael – bemozdulnak a szaúdi siiíták is – Egyiptom…

    Sorolhatnám a végtelenségig, a lényeg az, hogy minden lánc csak annyira erős, amennyire a leggyengébb láncszeme.
    Ha ezen elv mentén gondolkodsz folyamatokról, akkor fogsz még találni néhány problémás láncszemet.

    Üdv: M

  77. Fade

    Nem olyan rég beraktam egy cikket ami az afgán ritkaföldfém kincs mértékét pedzegeti. Lehet hosszútávon megtérül+ ki tudja mi volt a valós cél és elérték-e azt? Ezt innen nem fogjuk tudni megmondani.

    Molni

    Az EMP mértéke függ a távolságtól is,(tanker az USA flottától mondjuk 20km, Iráni radarok, rakéták 50km) bár elfogadom, hogy igazad van, mivel nem áll rendelkezésre olyan tudásanyag amivel cáfolni tudnám.
    Az elhárító rendszerek automata működéséről nem volt tudomásom, azt hittem ilyen helyzetet nem bíznak a „számítógépek ítélőképességére”, bár az általam felvázolt helyzetben lehet jobb a gépre bízni.
    De veszély lehet a számítógépeknél a lefagyás. Néztem most nemrég a viasat exploreren egy műsort az új angol rombolókról.A hadgyakorlaton ahol két EF-2000 mért rájuk szimulált csapást a légvédelmet irányító számítógép lefagyott, úgyhogy távcsövekkel nézték honnan jönnek az EF-ek. Nekem elég morbidnak tűnt. A gépek amikor már oda értek és „lebombázták” a rombolót akkor éled újra a számítógép és akkor küzdötték csak le a két EF-et. Ez is egy lehetőség amit számításba kell venni.

  78. A kenyér az nem az emberi találékonyság megnyilvánulása?

    De. Csak éppen búza, víz és (malom)kő és tűz nélkül semmit sem ér…

    Lehetsz akármilyen okos, hasadóanyag nélkül nem építesz atomfegyvert. Az n-dik kísérlétet ismered a témában, ami arról szólt, hogy ki képes megépíteni egy működőképes atomfegyvert? Asszem már a ’60-as években pár egyetemista, prof és kutató képes volt uránim alapú ágyús szerekezet megépítésére, de hasadóanyaghoz nem tudtak hozzájutni. A találékonyságnak is meg vannak a határai. Ez bizonyos ponton túl ERŐFORRÁS és ANYAG kell.

  79. Nincs ott semmilyen haszonszerzés.
    Csak az hogy ők diktáljanak mindenhol akár némi megszorítást is tesznek azért a jenkik.
    Röviden tömören ez az igazság.
    Az bizony tény hogy már Iránba lenne haszon már csak az olaj miatt is és jól jönne pár f-35 vagy esetleg f-15 silent gépre is egy kis rendelés.
    Az egész közel-keleti cirkusz már akkor világos volt számomra amikor nyugalmazott tábornok elmondta azt a bizonyos 6 ország nevét aminek rajta szerepel a jenki halál listán.
    Megnéztem volna pár arcot ha ugyan ezt Makarov tábornok csinálta volna és a tervhez illően buknának meg a nyugat által befolyásolt országok .
    Most meg pofátlanul az oroszokra kenik az egész szíriai helyzetet is.

  80. Az elhárító rendszerek automata működéséről nem volt tudomásom, azt hittem ilyen helyzetet nem bíznak a “számítógépek ítélőképességére”,

    Egy CIWS esetén a mauális mód értelmezhetetlen rakétafenyegetés esetén. Nics olyan ember, aki képes lenne egy radar indikátoron osztályozni 100+ célt és kezelni a rendszereket…

    Igen, a számítástechnika veszélyes dolog. Ezt már az angolok is megtapasztalták 1982-ben.

  81. En tovabbra is allitom, hogy Iran meg taktikai leptekben sem merne bevetni atomfegyvert ha van neki. Azzal egy olyan erot szabaditana el, amivel szemben tenyleg teljesen tehetetlen, es vegleg romokba dol az egesz orszaga avalasz miatt. Teljesen biztos vagyok benne, hogy egy amerikai flottat ero nuklearis tamadasra atomfegyverrel valaszolnanak.

    Meg aztan ez nekem nem all ossze. Azert egy maganyos irani „kis” 150 000 tonnas tanker nem tunne vajon fel, ha a flottat akarna megkozeliteni akarcsak 30-40km-re? Kezdjuk ott, hogy ha a biztonsag kedveert „menekulore” fognak – amig egy virginia kette nem lovi a viz alol a tankert – akkor sem erne utol oket, mert gyanitom teljes gozzel barmelyik korszeru hadihajo lenyegesen gyorsabb egy orias tankernel…

    Azert ezek eleg vad elmeletek mar.

    Amit Iran viszont megtehet. Hormuzi szorosba beall a 3 legnagyobb tanker hajojaval, elsullyeszti oket, amennyire tudja telepakolja a terseget aknaval, es joccakat. Na az aztan mindenki meg fogja szivni onnantol.

  82. marcika

    „Amit Iran viszont megtehet. Hormuzi szorosba beall a 3 legnagyobb tanker hajojaval, elsullyeszti oket, amennyire tudja telepakolja a terseget aknaval, es joccakat. Na az aztan mindenki meg fogja szivni onnantol.”

    Ha háború van már nem tud beállni, előtte meg öngyilkosság.
    Iránnak nem jó a háború. Szerintem a teljes világgazdaságnak nem lenne jó a háború. Egyelőre. Viszont a mi lenne ha ötletelgetés jó időtöltés, valószínűleg USA-ban és Iránban is ezt játsszák délutánonként. Csak őket fizetik ezért valószínűleg és kicsit több információval operálnak mint mi.

  83. http://www.sg.hu/cikkek/90929/ellenorizne_az_internetet_ausztralia

    Hát Kuruc ezentúl nem szidhatod a sötétzöldeket:D
    De viccet félretéve, miért van az, hogy mindig a magukat liberálisnak nevező erők találnak ki ilyen totális államokra jellemző módszereket. Nagyon nem csípem ezeket a gondolat rendőrséges dolgokat. Ez teljesen ellentétes a szabadság elvekkel. De pl: szerintem néhány törvény is ilyen. Mi az a gyűlölet beszéd például? Ha valaki itt szid valakit/valakiket az miért baj? Attól én még az illetőt/illetőket nem fogom utálni. Ez szimplán baromság:D Hihetetlen világban élünk ilyen szempontból. Az a baj, hogy kicsit diktatórikusnak érzem azt, hogy meg akarják nekem mondani, hogy mi az ami jó és mi az ami nem, és ha más véleményen vagy akkor kirekesztenek/eltaposnak. Erről is tudnék mesélni, de hagyjuk, mert nagyon off meg nem erre az oldalra illik. (máshova nem is írok, ez az egy oldal ahova kommentelek)

  84. Molni, szerintem csak a kapcsolódásokat tárolnák, a tartalmat nem. Tehát csak annyi lenne tárolva, hogy ekkor és ekkor a HTKA-ra kapcsolódtál, azt nem hogy mit írtál kommentbe. Így viszont kivitelezhető lehet, hiszen telefonnál is valami ilyesmi van.

  85. Földgázból van a felmosóvödör, kőszénkátrányból a málnaszörp. Mi kell még?
    Tudjátok, mekkora invenció volt, hogy répából lehet cukrot gyártani?? Felforgatta az egész világgazdaságot. Most a kiló kenyeredhez század annyi terület kell, és ezred annyi munka, mint 2000 éve.

  86. Maradjunk a haditechnél: 1 mai ágyú hány 200 évvel ezelőttit helyettesít? Ezret? Ráadásul ennek az egynek a legyártásához is sokkal kevesebb kőszén kell, mintha egy ugyanakkora acéltömböt akart volna valaki akkor csinálni. Akkor mi történt? Az emberi találékonyság helyettesítette a nyersanyagot.

  87. Hiába. Pl a nitrogén műtrágya egyéb alapanyag híjján levegőből van. Amikor elfogyott a németeknek a salétrom, elkezdték a lőport levegőből gyártani. Utána a műtrágyát is.
    Igen, főleg olajból van. Ezért nem értem, a hiradóban miért a búza áránál kerül elő mindig a kenyér ára. A kenyér értékében már alig szerepel a búza. Főként gázolajból, és emberi munkából áll össze.

  88. Gacsa élettanilag ha jó akarsz nem is fogyasztod.
    A köztudatban nagyon nem terjedt el, hogy ma a táplálkozásuk túlzott energia bevitelű.
    Így a kenyérnek a szerepe már megszokás szintjén fontos. Mivel régen alap táplálék volt. De a mostani kenyér és 100 évvel ezelőtti kenyér köszönő viszonyba sincs egymással.

    Petrokémia. Nem csak az energetikába meghatározó. Jó szerivel az újkori emberi környezet 70% kőolaj alapú. A mostani lakás tüzek is éppen ezért veszélyesebbek. A használati tárgyak gyúlékonyabbak, valamint már pár száz celziusz fokon mérgező gőzöket/gázokat bocsájtanak ki magukból.

  89. Igen, ez így van. 6miliárd emberre, hagyományos technológiákra nézve rég kifogytunk az erőforrásokból. Itt lépett szinre az emberi találékonyság. Elfogyott a réz. Sebaj, csinálunk kábelt homokból, még sokkal jobb is lesz.

  90. Inkább beszélhetünk technológia fejlődésről. Amivel párhuzamosan nem következettbe társadalmi fejlődés. A népesedés zavarai még mindig háború a megoldás.
    Új mechanizmus a globalizáció ami jelenlegi formájába, rosszabb a feket pestisnél.

  91. OFF remélem nem harapják le a fejemet.

    Globalizáció. Tökéletes állatorvosi lova a japán társadalom. Jelen állás szerint japán lakosság 2050-2060 megfeleződik. Ok összetett. Lényegébe az új felnövekvő japán fiatalok elvesztették kulturális örökségüket. ehelyett. Az Én kultuszú kultúra uralja őket. 30-35 éves korokig képesek a szüleikkel élni, mert így kényelmes.
    Egyik szobatársam orrom elé pár érdekes tanulmányt. Ezekbe az volt hogy a párkapcsolatban élő japánok havonta átlagba 1-2 alkalommal létesítenek szexuális kapcsolatot egymással.
    Hentai meg a többi baromság meg megy ezerrel.

    Természetesen, környezeti és gazdasági nyomás még inkább nagyobb rajtuk.
    Elektronikai terén kaptak két nagy vetéstájt: Dél-Koreát és Kínát.

  92. „Remélem hogy a felemelkedő sárkányt a sok tigris majd legyűri.”

    Itt gondolom Indiát érted és Kínát .
    Na már most hogy gyűrjék le egymást ha mind kettő atom hatalom?
    De ha csak egy Kína India meccset nézünk akkor Kínának ott vannak a pakik is akit nem a nyugat hanem Kína.
    A nagy Indiának a pakikba is beletörne a bicskájuk ha Kína modern légvédelemmel lássa el őket .

  93. Inda VS Kína.

    Hosszadalmas háború esetén Kína a befutó. A társadalmi berendezkedése miatt.
    Indába mai napig kaszt rendszer van így 1/3 max értelmiségi akire komoly technikát bízható. Nincs semmilyen társadalom fejlesztő programjuk.

    Ezzel szemben Kína törekszik a társadalmi félzárkózásra. Eleve az egyke program.

    Ezért a véres háború esetén nagyobb az a társadalmi réteg amiből meríthet.
    Valamint saját hadipara sok terméket képes elő állítani

  94. „De eltértünk a hír témájától, kéretik visszatalálni az eredeti ösvényre!”

    Oké, de máris fel is teszek egy kérdést.
    Az oroszokat és Kínát leszámítva van olyan ország aki kukára tudná vágni a képen látható hajókat?

  95. ” Az oroszokat és Kínát leszámítva van olyan ország aki kukára tudná vágni a képen látható hajókat?”

    Elég sok ország képes lenne rá, méghozzá lángvágóval. Természetesen miután kivonják őket a forgalomból és eladják ócskavasnak.

  96. Az oroszokat és Kínát leszámítva van olyan ország aki kukára tudná vágni a képen látható hajókat?

    Ez attól függ, hogy milyen helyzetben. Az említett 5 hordozós CSG-t taccsra tenni konvencionális fegyverekkel senki nem tudja, ha a CGS parancsnoka nem komplett idióta és a tengókíséret is teszi a dolgát. Egy ellenséges tengó még így is okozhat veszteséget. A bibi az, hogy utána az, hogy túl is élja az odaszúrást, azt megint egy másik történet…

    Jelenleg nincs olyan csapásmérő légierő szerintem, ami egy nyílt vízen haladó ekkora légvédelmű flotta ellen képes lenne olyan akcióra, ami a teljes csoport harcképességét veszélyeztesse. Szerencsével kisebb-nagyobb károkat okozhat, de maga a célpontok száma önmagában akkora, hogy ihaj. 40+ db hajóról beszélünk emberek…

  97. OFF
    Jancsiga és Chimera:
    játszom vele több, mint egy éve (igaz többször 1-2 hónapot kihagyva), majd rátokírok. Ingyenesen lehet játszani, de lehet hogy a Jagdtigerhez nekem is kell majd pénz beleölése (eddig még nem kellett sohase egy játékhoz
    sem).
    ON

  98. Én is játszottam vele.
    A kedvencem a jenki T29 volt. Egy idő után mikor VIII és IX tankokkal raktak össze besokalltam nagy nehezen össze kapartam annyit hogy legyen T32 azzal max nullsza adósra lehet kihozni egy csatát. Nagyon optimális esetbe plusszosra.

    Kellett mellett tartanom pár III és IV osztályú tankot.

    Valós pénz befektetés nélkül a játék egy idő után unalmas.

    Ezért is töröltem.
    Battletstar Galactica ne mani igényes de annyival nem rossz.

  99. Havertól hallom hogy a Vársárhelyi kaszárnya huszároknak saját századuk van. Azzal nyomatják.

    Dudi az értelmes katona inkább készül a vasakaratra és megcsinálja.

    Haver is így tett :) Bár vicces volt mikor lejött múlt nyáron a edzésre.
    Úgy nézet ki mint egy himlős a sok zúzódástól.

    De feszített vasakaratos pólójába. :) :) :)

  100. Ezt a HTKA klánt én is támogatnám Kb ezzel a hátsó szándékkal tetem fel ezt a kérdést Sejtetem hogy vagyunk egy páran a játékban :)Barát listára felvehetnénk egymást ha már klánt nem tudunk összehozni :)Én prémium fiók nélkül is egész jól elboldogulok 2 Orosz 1 Német és 1 Amerikai tankom van

  101. Felesleges 10 embernek osszehozni egy klant es kifizetni erte 2500 aranyat. Viszont a HAD-nak (Hungarian Armoured Division) van egy „piheno” klanja, ami jelenleg nincs hasznaltban. Van benne kb 15 ember, akik nem akarnak CWzni, csak szakaszolgatnak. Na ezt pl fel tudom ajanlani. Johettek ide, es maris minden klanos eroforras megvan (web, TS, ingame chat, tankszazad, clanwar is akar). Meg 80 ember elfer a klanban.
    Igy lehetne sporolni 2500 aranyat es megis egy helyen lennenk.
    Ja amugy HAD-Marines a klan neve.

    http://worldoftanks.eu/community/clans/500008082-HAD-M/

    klan web: http://had.ucoz.net/

  102. nekerdez

    Pótolt keresztszalaggal az ember nem nagyon jár küzdősportolni és nem egy ilyenen való részvételtő lesz értelmes katona valaki.

    Akitől olyat hallasz,hogy az a rendes vagy a jó katona aki ezt vagy azt megcsinálja arra nem érdemes hallgatni mert butaságokat beszél és kb annyit ért hozzá mint mint mi a csillagromboló építéshez.

  103. Nézd, Haverom járkál Zöllei versenyeire stb.
    Ha nem lenne a kaszárnya bürokrácia, már az egyik főhadnagy magával vitte volna Debrecenbe.

    A küzdősport és a harc művészet két külön világ. A küzdősport az egy kiherélt látvány technika. Míg a harcművészet a lélek diadal a testi és lelki gyengeség felett.

  104. Mért mitől lesz a bakából jó katona?

    Porosz katonai iskola szerint minél több verejték a gyakorló téren annál kevesebb vér a harc téren.

    Bocs de én többre tartom azt az ember aki már gyakorlatok során párszor eljutott a fizikai teljesítő képessége határai.
    Valamint aki már mentálisan szembesült azzal a ténnyel, hogy egy sokkal felkészültebb ellenféllel kell szembe néznie.

    Ez személyes személyesen is megtapasztaltam. Mikor mesterem össze állított egy nálam minden téren felkészültebb sráccal. A küzdelembe testre teljes erővel lehetett ütni rúgni. Érdekes élmény volt mondhatom.

  105. Ment a pipa nagyon jól tudom.

    beszélgetésünk amiből vita lett, egy játék kapcsán indult.
    Megemlítettem hogy egy helyőrség tagjai nagyon rajonganak ezért a játékért is.

    Valamint hogy nem vesztettél semmit ha nem ismered ezeket. Ekkor hoztam fel haverom példáját.
    Ő edz és ezt és ezt csinálja.

  106. nekerdez

    Nincs minden katonának szüksége arra,hogy jártas legyen a harcművészetekben/küzdősportokban mert a kiképzés során arra kell felkészülni ami egy esetleges harchelyzetben az esetek 99,9%-ban rád vár és nem a maradék 0,1 %-ra.

    Szerinted mi az esélye annak,hogy elfogy a te lőszered és az ellenségedé is ráadásul ugyan abban a pillanatban úgy,hogy egymástól 5 méterre vagytok?És senki nincs a közeledben(ennek már önmagában minimális az esélye),hogy lőni tudjon az ellenre.

    Nem mondom,hogy nincs szükség arra,hogy megtanítsák a katonákat adott esetben puszta kézzel megvédeni magát vagy ölni,de nem szabad nagyobb jelentőséget tulajdonítani neki mint amekkorával valójában bír.

  107. Akkor nem látod a fától az erdőt.
    A harcművészet fizikai és reflexek szintjén nagyon fel edz.
    Lekileg ad egy pluszt. javítja a helyzet felismerési képességet.

    Ha jobb a kondid nem azon agyalsz de elfáradtál hanem a taktikai helyzeten.

  108. nekerdez

    Milliónyi jó kondiban lévő ember van akinek semmi köze a harcművészetekhez/küzdősportokhoz.

    Értem,hogy valamit űzöl(talán karate vagy is erre emlékszem)de ne gondold,hogy csak ezen keresztül lehet célt elérni,vagy hogy ez mindenre megoldás!És azt se gondold,hogy te emiatt több vagy mint mások.

  109. Én is küzdösportoztam régebben Országúti kerékpároztam Addig amíg egy barom gépkocsivezető a lezárt versenyútvonalra be nem tévedt és elkapta bolyt amiben én is harcoltam 20 m tert repültem Fél évig fekvő gipszben voltam Ott szakadt ketté a sport pályafutásom

  110. Akkor az ilyen nagy hajó csoportok leküzdésére a legjobb a vadásztengók
    don-feng 21D féle rakéták meg ssgn tengók és nuki meghajtású csatacirkálók vagy esetleg más hajók .

    Repülőgépeket meg kár bevetni ellenük, hisz akkora baromság mint ha pár f-18 század belerepülne a parton elhelyezett sz-400 sz-500 lőtávolságába.

  111. Nem. Ezek együttesen és nem mennyiségben. Azt kellene belátni, hogy ilyen nyers erő ellen csak a nyers erő marad. A Wermacth is ér el helyi sikerek a szovjetek ellen még 1945-ben is a jó harctéri pk. és erőltett szovjet előrenyomulás alatt. A „fifika” a nagy összképen azonban nem változtatott. A VH nyers erejével szemben nyers erőt kellett volna felmutatni. Na ez az, ami már nem ment…

    Repülőgépet van értelme küldeni, ha az 300+ Backfire + gépenként két rakéta és a BARCAP nem éri el őket. A probléma az, hogy nincs ekkora erő. Az említett kínai játékszert is tucatszám kellene indítani a sikerhez egy 5 hordozós kötelék ellen. (Egyébként ki és hogyan vetette fel az ekkora csapásmérő erőt?)

    Az Sz-xxx hasonlat is téves. Egy F-18 század az legalább 12 gép. Egy Sz-400 üteg egyementben ellőhető készlete 4 indítóval csak 16 rakéta – vagy még annyi sem, mert van olyan Sz-300 változat, ahol csak két rakéta van egy indítón – és asszem 6 célra tud egyidőben dolgozni. Ezután újra kell tölteni, ami rakétánként 1-2 perc. Ekkora túlerő esetén ez sok idő. Szóval ekkora túlerő lazán túlterhel egy üteget, mert az indított HARM-okra is illene indítható, ha nem akarsz füstölgő romhalmazt végeredményben… Na pontosan ezét települne elvileg Tor vagy Tunguzka, mert ezek látnák el a védelmét a nagyobb tesónak. Az oroszok szerint a Tor képes érzékelni és lelőni is egy HARM-ot. Ez nem meglepő annak fényében, hogy vagy HT változata ama hajók CIWS védelméek a részre.

    Egyébként Sz-500 meg nincs…

  112. Molni

    300-400 tu-22m3 gép a jenkiknek is nagy kihívás lenne annyit rendszerbe tartani és üzemeltetni nem hogy másnak.
    Ha már vadászbombázók nem elég, akkor a jenkik hogy ütnének ki mondjuk egy 2 rephordozót rakétáscírkálókkal és rombolókkal hajó csoportot ami igen komoly légvédelemmel van ellátva ?

  113. Roni

    Túl lehet terhelni mindent csak az a kérdés,hogy mennyi eszköz kell hozzá.Az 5 hordozós köteléket is le lehet gyalázni egy hasonlóan fejlett légierő+felszíni egységek+tengeralattjáró kombóval a kérdés csupán az,hogy mennyi eszköz kell hozzá és van e valakinek ennyi eszköze.