|

A Nimitzeknél jobban a gyengébbik nemhez igazítják a Fordokat

Egy-egy új hajóosztály kapcsán gyakran az azt üzemeltető legénység lakhatási körülményei is szintet szoktak ugrani. Említhető lenne például az angolok Astute-osztályú atom-tengeralattjáróra, amelyeken immáron mindegyik tengeralattjárósnak saját privát priccse van. De most nem az Astute a főszereplő, hanem a U.S. Navy következő generációs repülőgép-hordozó osztálya.

A névadó hajóegység, a USS Gerald R. Ford fedélzetén a Nimitz-osztály tagjaival szemben végrehajtott módosítások kapcsán a Navy a közelmúltban némi információt csepegtetett a Navy Times részére. Két vonalon szállítottak információkat.

Egyrészt megerősítésre került, hogy a Fordok lakókörzet vonatkozású kialakításakor immáron szem előtt voltak tartva a hölgyek is – akik egyébként 1994 óta szolgálhatnak repülőgép-hordozón. Ez abban nyilvánul meg, hogy az új hordozókon akármelyik mellékhelyiségbe is nyitnak be a csajok, nem fordulhat elő, hogy egy piszoár néz velük farkasszemet :)

A piszoárok száműzése azonban csak egy szelete a lakókörlet átvariálásának. A komfort fokozásának égisze alatt egyrészt mindegyik fülke saját vizesblokkal (WS, zuhanyzó(k), mosdók) fog rendelkezni, másrészt a Fordokon már múlt idő lesz az, hogy egyes szállásblokkokban akár 200-nál is több tengerészt zsúfolnak össze.

Az irányvonal az, hogy a közepes méretű fülkék domináljanak – ez azonban a Nimitzek nagyméretű lakóblokkjainak feldarabolása mellett azzal is jár, hogy csökken azoknak a blokkoknak a száma is, amiben húsz főnél kevesebb tengerész szállásolható el. Ez persze vállalható kompromisszumnak tűnik.

Ha konkrétabb adatokra vagyunk kíváncsiak, akkor a Navy Times részére eljuttatott információkból az derül ki, hogy a nem tiszti állomány tagjait összesen 86 blokkban helyezik majd el, melyek közül 83 esetében 20 – 83 fő között szór a kapacitás, míg a maradék három esetében 19 vagy kevesebb tengerész kerülhet elszállásolásra. A kisebb befogadó képességű termek esetében ez jelentős csökkenés, hiszen a Nimitzeken 33 olyan körlet van, amiben 19 főnél kisebb csoportok laknak. Ugyanakkor van 3 olyan is, amiben 200-nál is többen. Nos, az ilyen karámokban elszállásoltak vélhetően nagyra fogják értékelni a Ford-osztály belső kialakítás kapcsán ténykedők munkáját.

A tiszteket is érintik a változtatások. A Nimitz-osztályú lapostetejűek esetében a tiszti állomány számára rendelkezésre álló szállások 68 százaléka olyan fülke, ami 1-3 fő befogadására képes. Ezek száma a Fordokon 52 százalékra csökken, míg az olyan blokkok száma, amiben 4-nél több tiszt kerül elhelyezésre 32 százalékról 48 százalékra emelkedik. Ugyanakkor komfort turbo, hogy mint minden lakóblokk, így az összes tiszti szálláshely is saját vizesblokkal rendelkezik majd – a Nimitzeken ilyennek csak a magasabb rangú tisztek rendelkeznek. Szintén változás, hogy míg a Nimitzeken akár 8 tiszt is osztozhat egy szálláson, addig a Fordokon ez 6 főben lett maximalizálva.

A Navy Times egy 36 fős és egy 4 fős tiszti kabinról is kapott alaprajzot. | Forrás: U.S. Navy / Navy Times ,

A Navy Times természetesen igyekezett megszondáztatni néhány tengerészt is a változtatásokról. A válaszok alapján meglehetősen pozitív a változások fogadtatása. Még a piszoárok eltüntetése se okozott különösebb fennakadást a megkérdezettek között, akik szerint úgyis túl gyakran romlottak el. (Nos, majd meglátjuk, hogy a vbákum üzemeltetésű WC-kkel mi lesz a helyzet, lévén az ilyennel szerelt utolsó Nimizt, a USS George H. W. Bush esetében állítólag elég sok probléma volt velük – állítólag a túl szűk vezetékmélretek miatt.)

A lakófülkék kapacitásának közepes szintre csökkentése szintén pozitívan értékelt, hiszen minél kisebb létszámú 1-1 lakófülke, annál könnyebb megrendszabályozni a közös, alapvető elvárásoknak nem megfelelő egyéneket.

Az meg hogy a lakófülkék saját vizesblokkal rendelkeznek majd szintén nagy előny, lévén így nem kell adott esetben az éjszaka kellős közepén folyosóról elérhető vizesblokk megközelítéséhez a közösségi terekben történő megjelenéshez megfelelő ruhába átöltözni.

28 hozzászólás “A Nimitzeknél jobban a gyengébbik nemhez igazítják a Fordokat”

  1. Mondjuk ez az összes piszoár eltávolítása szerintem pont hogy nem egyenjogúsítás mert a férfiakra senki se gondolt így akár ők is háboroghatnának most hogy nincs egyenjogúság angol wc gondolom eddig is volt a hajón nem szatyorba végezték a nagy dolgot. De így a férfiak kényelmes vizelését vitték le a semmihez közel és a nőkét meg a csúcsra. :D
    (Teszem hozzá wc-ket biztos nem a nők fogják takarítani)

  2. Mondjuk ez viszont eléggé érdekes, teljesen nem kellett volna a piszoárokat eltüntetni, inkább alakítottak volna ki külön Férfi meg Női WC-ket. Persze értem, kell kedvezni a hölgyeknek, de ez akkor is. :)

    Egy kicsit OFF

    Én még azt vettem észre, hogy angolszászban női jelzőket használnak a hajókra. She is the first ship of the class, her homeport is at stb., nem pedig he, meg his. :)

  3. Hát, én imádom a piszoárokat, de a csésze a férfi egyetlen igaz mentsvára(amíg az asszony, anya, testvér el nem kezd dörömbölni, hogy mikor jössz már ki!??). Sehol máshol nem lehet olyan nyugodtan Aranysast olvasni, mint ott:)) Hobbi novella és regény író vagyok, és szerintem nincs is ennél jobb költőhely! Beülsz a kis mp3-mal, üvölt a zene, és a torpedóvetés után elkezd száguldani a fantázia:)

  4. Érdekes koncepció ez a regény, illetve novellaírás atomtámadás esetén…
    Mondjuk én ha valami dolgot akarok írni, akkor álltalában egy jó forró, habos fürdőbe beülök, s kb 1 órán át csak gondolkodom a vízben ülve….

  5. További hírek: A harcászati központ melletti WC-ben monitorokat helyeznek el és csatlakozókat, hogy kis- avagy nagydolog közben is lehessen irányítani a harcoló pilótákat vagy a cirkálókat/rombolókat/fregattokat.
    A Ford Class köztudomásúlag EMALS rendszerrel készül. Az már kevésbé köztudott, hogy a rendszert „kisegíti” az úgynevezett Humán Gázfokozó rendszer, mely a WC-kből a képződött gázokat sűríti és a katapultnak adja át
    A Fordon települő F-35 gépeken gáz-besugárzásjelzőt rendszeresítenek, amely a hajó WC-iből származó gázokat elemzik. Ezzel nagy biztonsággal megtalálják a hordozót rossz látási viszonyok között is.

  6. „Van egy olyan érzésem hogy amint szolgálatba áll a hajó, elkezdenek érkezni a hölgyektől a panaszok :D”

    én is pont erre gondoltam :) jön majd a nem hajtják le az ülőkét, melléhugyoznak, stb… így nem lehet

    a kisújjadat nyújtod és letépik a karod :)

  7. sulyid

    Kinek ez, kinek az. De kíváncsi lennék, mikor ért utoljára atomtámadás amerikai repülőgép hordozót… De ha már ne adj isten érne, és nem tudsz ellene mit tenni, én nem bánnám, ha az éppen a slozin találna.

  8. Óó!

    Bocsi:)
    Egyébként én is elmélkedtem már rajta. Sokszor van, hogy ülök a gép előtt órákat, és egy sort alig tudok leírni, de a WC ezen mindig segít. Nálunk otthon nincs kád, csak zuhany, úgyhogy nem tudok megmártózni,viszont slozin senki sem zavar. Spirálfüzet, golyóstoll és az áldott magány. Legalábbis max egy órán át:)

  9. Én arra esküszöm, hogy beülök egy órára a vízbe, időnként egy kis forró vizzel újra felmelegítem, közben gondolkodom mindenfélén, s mikor úgy érzem, hogy valami kapcsán ihletem támadt, magamban kifejtem a gondolatot, majd a fürdés befejezése után legépelem. :)

    A másik eléggé jól megihlető dolog, azaz, hogy kiülök a „hideg” erkényre gondolkodni, s nézni, hogy végre kihaltak az utcák, s kussolnak a népek, nem egész álló nap az elhaladó buszok, kamionok, egyéb járművek, s az emberek hangját kell hallgatnom… Ja és a látványt is szeretem! :D

  10. Sci-fi, amikor valami nagyon jó dolog történik velem, néha romantika (ezt általában nem szoktam véglegesen lejegyzetelni, s a dolog végetéértével együtt szoktam törölni is az esetleges jegyzetet), háborús novellák, s van amikor egyszerű történeteket a hétköznapokról, s az emberi sorsokról, de amúgy összességében 2 üzemmódom van:
    1. élvezetes, vidám, boldog írás
    2. olyan sötét komor, hogy az ember azt hinné, hogy depresszióm van (noha egyszer már kaptam róla papírt :) [hogy igen…]), s a sírás és a befordulás kerülgeti a szenvedéstől, amit leírok… na ezeket se szoktam megtartani általában, hanem amint jobb kedvem lesz törlöm őket…

  11. „A harcászati központ melletti WC-ben monitorokat helyeznek el és csatlakozókat, hogy kis- avagy nagydolog közben is lehessen irányítani a harcoló pilótákat vagy a cirkálókat/rombolókat/fregattokat.”

    – Kapitány! Támad az ellenség!
    – Sz*rok rá!

  12. Jó lehet nagyon,suyid! Sajnos erkélyünk sincs, viszont jó pár éve találtam egy csöndes, nyugis helyet Budán, nem messe az Erzsbet-hídtól. Alig járnak arra, viszont látszik fél Pest,meg a híd is.:)
    Én is általában sci-fit szokta írni, de párszor fantasyba is belekezdtem már.

    Huleaks3

    Hát, elég hamar megszokja az ember, meg közvetle szellözés van az utcára. Ami onnan jön, általában rosszabb. A szokást még apámtól vettem át. Nála reggel a friss újság és a WC elválaszthatatlan volt:)

  13. dudi: Igen, szinte már-már kötelező megnézni.
    Szlankó Bálint amúgy is az egyik kedvenc haditudósító-újságíróm, nemrég jelent meg egy könyve „Maximum nulla áldozattal” címmel az afganisztáni magyar szerepvállalásról, kiváló munka – ajánlom mindenki figyelmébe, nagyon sok tanulság levonható belőle, és olyan kérdéseket tisztáz, amik mindenkiben felmerülnek.

  14. Dudi

    De csak kettő között:)

    Nem irigylem őket. Nagyon érdekes riport volt, itthon ritkán hallani róla, hogy maguk az amerikai katonák hogy gondolnak a háborúról, ami ott folyik, mi motiválja őket, miért lettek katonák.