|

Katar Sierrákra és Romeókra vágyik

Múlt hónapban számoltunk be róla, hogy Katar 12 darab Sikorsky UH-60M Black Hawk szállítóhelikopterre jelentett be igényt az Amerikai Egyesült Államok felé. A DSCA (Defense Security Cooperation Agency – Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség) jelentése szerint a kontraktus értéke nagyjából 1,1 milliárd dollár lesz, amennyiben a Kongresszus rábólint a forgószárnyasok eladására. Washington egyik legfontosabb öböl-menti szövetségesének helikopter-igényei azonban ezzel még nem lettek kielégítve: az olajban gazdag állam újabb adag Sikorsky-kávédaráló megvásárlását tervezi.

A DSCA június 26-án terjesztette a Kongresszus elé az újabb katari igényt, melynek gerincét 10 MH-60R és 12 MH-60S Seahawk többfeladatú forgószárnyas alkotja. A „Romeo” és „Sierra” elsősorban tengerészeti szerepkörben alkalmazható, legalábbis eredetileg erre lettek kitalálva. Katar számára a felségvizek és tengeri olajmezők felügyeletére, valamint az iráni hadihajók jelentette fenyegetés ellensúlyozására lesznek hasznosak a Seahawkok. A 2,5 milliárd dolláros szerződés tartalmaz még 12 AHMK-t (Armed Helicopter Modification Kit) a „Sierra” verzió számára, valamint 48 General Electric T-700 GE-401C hajtóművet (44 beépítve, 4 tartalék). További tételként felkerültek a listára a szokásos elemek: többéves logisztikai támogatás, műszaki dokumentációk, a hajózóállomány és a műszakiak felkészítése, a rendszerbe állítás támogatása, valamint amerikai szakértők Katarba küldése, akik a kezdeti üzemelési szakaszban segítik majd arab kollégáik munkáját.

MH-60R harci díszben

MH-60R harci díszben | Fotó: Lockheed Martin ,

Ezzel azonban még nem végeztünk, hiszen Katar opciót jelentett be hat további MH-60S-re, amik mellé ugyanennyi AHMK és 13 hajtómű (amikből egy tartalék) tartozna. Ezeket a megfelelő pénzügyi források előteremtése után, egy későbbi időpontban (valószínűleg két-három éven belül) rendelnék meg az Egyesült Államoktól.

3 hozzászólás “Katar Sierrákra és Romeókra vágyik”

  1. Nincsenek 2 millióan, de lesz 12 UH60M, 10 Romeo és 12+6 Sierra…
    és még ott vannak a kisebb kopterek is (AW139) kemény…
    Ráadásban ez a 28 db-os Seahawk flotta ütősebb, mint sok NATO tengerészet heliflottája….