|

Francia – orosz harcjármű van készülőben?

Az oroszok számára eddig sem volt idegen a francia technológia, azonban eddigi együttműködésük úgy tűnik eggyel magasabb fokra lépett: az orosz állami fegyverexportőr, a Roszoboronexport részéről pénteken úgy nyilatkoztak, hogy Franciaország és Oroszország az elkövetkező 18 hónap alatt egy közös fejlesztésű páncélozott gyalogsági harcjármű összehozásán fog munkálkodni. A Roszoboronexport igazgatóhelyettese, Igor Szevasztyanov úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett francia-orosz csoport mindkét fél legújabb technológiáit adja majd be a project kapcsán – aminek kapcsán jelenleg még csak egy vázlatos terv, illetve egy modell áll készen.

Szevasztyanov kitért arra is, hogy a jármű alapját a franciák, míg fegyverzetét az oroszok adják majd, és hogy a gallok érdeklődést mutatnak az iránt, hogy a program végtermékét közösen gyártsák az oroszokkal, harmadik félnek történő eladásra. De elképzelhető esetleg a két fejlesztő nemzet haderejében történő hadrendbe állítás is, így a járműnek a NATO és orosz szabványoknak egyaránt meg kell majd felelnie.

Megemlítendő még, hogy Szevasztyanov egyben pedzegette, hogy akár az Egyesült Államokkal is lehetne közös projectet indítani.

Ezen francia-orosz programról amúgy a fentieken felül egyéb információt nem közöltek, ez pedig nem túl sok. Az azért mindenesetre elég valószínűnek tűnik, hogy a franciák részéről a fő partner a Panhard, akinek portékái iránt Moszkva korábban már érdeklődést mutatott. Mindemellett fegyverzet terén – legalábbis a RIA Novosztyi általi angol fordításban – löveg került említésre, ami alapján valamiféle IFV kategóriás járművet lehet elképzelni.

7 hozzászólás “Francia – orosz harcjármű van készülőben?”

  1. Az oroszok módosítást hajtanak végre a modernizált szu-27sm gépeken azzal hogy kicserélik a régi hajtóműveket Al-31f-m2 hajtóműre ezzel megnő a repóra és a tolóerő 14,5tonna lesz.
    Amúgy ez toló erővektoros ?

  2. Véleményem szerint nem fog az USA élni a lehetőséggel.
    Az amerikai diplomácia sem ugrott rá a lehetőségre egyenlőre.
    Egyszer már be kellett zárnia egy támaszponját az ottani önkényuralmi intézkedések miatt.
    Karimov láthatólag nem csapat játékos és eléggé önfejű. Ezt az Amcsik sem csípik.
    Mi van ha bekavar és megint be kell zárni a támaszpontot. Kidobott pénz lesz a felújítási/építési költség (amiből most az USA-nak sincs sok pazarolni való). Nem beszélve a kialakuló logisztikai rémálomról.
    Valószínűleg a nemzetközi diplomácia is kikezdené és képmutatónak nevezné a „demokrácia bajnokát” ha visszamenne Üzbegisztánba. Bár láttunk már karón varjút.
    Minden esetre az üzbég elnöknek nagy pofára esés lenne ha két szék között a földre esne;-)…Nem ártana megleckéztetni.