|

Oroszország a franciáktól is beszerez páncélozott járműveket

Az orosz védelmi minisztérium még tavaly nyáron jelentette be, hogy a következő 5-6 évben Oroszország 10 milliárd euró értékben kíván külföldi – európai és izraeli – haditechnikai eszközöket vásárolni. A szóban forgó összeg mintegy 4 milliárdos részét pedig a 2011-12 intervallumban adnák ki.

A rekordösszeg főképp 4 projekten oszlik meg:

  • Négy Mistral-osztályú helikopterhordozó vásárlása a francia DCNS hajógyártól 1,5 milliárd dollár értékben.
  • 3 000 LMV (Light Multirole Vehicle) páncélozott jármű vásárlása 1,5 milliárd euróért az olasz Iveco vállalattól, melyeket az orosz Kamaz gyártana licencben
  • 3 pilóta nélküli légijármű (I-View MK150 és Searcher II rövid hatótávolságú és Heron nagy hatótávú UAV) licencgyártását vásárolnák meg az izraeli IAI (Israel Aerospace Industries) vállalattól 300 millió dollár értékben.
  • Hőképalkotó rendszerek és célmegjelölő konténerek licencének megvétele a francia Thales és Safran cégektől 300 millió euróért.

Ehhez azóta felírhatjuk a francia FELIN rendszert, mely az orosz katonák felszerelésének digitális rendszerekkel történő ellátását, pontosabban főleg a jövőbeni saját megoldáshoz adhat kiindulási alapot megvalósulása esetén.

Panhard VBL Afghanisztánban

Panhard VBL Afghanisztánban 2006-ban. Ezen francia járművek szerepet kaptak a balkánon és szomáliában is. | Fotó: Supercopter, Wikipedia ,

Moszkva ismét Párizs felé fordult, ezúttal a határőrség felszerelésének javításának célzatával. Ehhez ideálisnak látják a víztől sem idegenkedő Panhard VBL-t.

A Panhard elnökét idézve orosz források arról értekeznek röviden, hogy Moszkva 500 VBL beszerzéséről tárgyal a francia céggel. Az Iveco MLV licence gyártásával összevetve más súlycsoportba pozicionálandó beszerzés árcédulája az értesülések szerint elérheti a 260 millió dollárt.

67 hozzászólás “Oroszország a franciáktól is beszerez páncélozott járműveket”

  1. A tankgyártásuk egész jó, tehát a Leclerc felejtős…
    A Rafale szintén felejtős…..
    Autógyártásuk viszont……. Kell egy jó tragacs….
    Igazi hajógyártás sincs….. Kell egy Mistral…
    Majd adnak érte használható űrhajót az Ariane helyett…
    Engem inkább az érdekel, hogy mi van a francia területről fellövendő Szojuzokkal?

  2. Az a kis pehelysúlyú 80-as évekből itt maradt kohószökevény? O.o Lőszer nincs elkülönítve a legénységtől, hálózat alapú hadviselésre alkalmatlan, lassabb, vékonyabb a páncélzata (és ezen a stora se sokat segít), kisebb a hatótávja, kevesebb lőszert vihet, az indiai sivatagi teszteken a motor folyamatosan bemondta az unalmast… Tény, hogy a Leclerc gyengéje a váltó.. DE a Leclerc moduláris rendszere miatt iszonyat könnyű a fejlesztéseket integrálni. Már a 11. Patchnél tartanak, míg az orosz masinákhoz hozzá se nyúltak, mióta megérkeztek Szibériába. Ráadásul hiába kerül 2x annyiba a Lecrerc, ha már most 2x annyi áll belőle szolgálatban mint a T-90-ből. Ja és az új T-90M azokat a rendszereket kapja majd meg amiket a Leclerc már 10 (!!!) éve használ.. ÉS az új T11 patchal cserélnek le jobbra. Na mi a lófaszban jobb a T-90? :D

    Q

  3. Qualit

    „Az a kis pehelysúlyú 80-as évekből itt maradt kohószökevény? O.o Lőszer nincs elkülönítve a legénységtől, hálózat alapú hadviselésre alkalmatlan, lassabb, vékonyabb a páncélzata (és ezen a stora se sokat segít), kisebb a hatótávja, kevesebb lőszert vihet, az indiai sivatagi teszteken a motor folyamatosan bemondta az unalmast…”

    1995-ben fejlesztették ki szóval nem értem a 80-as évekből itt maradt dolgot.El van különítve a személyzet a lőszertől de mind1.Lassabb???Ezek a harckocsik nem nagyon mennek 50-nél többel annak ellenére,hogy simán bírnak többet is.Az Indiai tesztekről annyit,hogy a Szaudiak nem panaszkodnak pedig nekik van 180db és azok érdekes módon nem hánynak be folyton,pedig az okosok szerint ott viszonylag sivatagosnak az éghajlat.A Bhishmáról annyit,hogy abba az Indiaika szinte semmilyen elektronikát nem kértek
    az egy nagyon butított T-90(+ a tesztekről annyit.hogy a 10 éve nyűglődő Arjun hirtelen a világ legmodernebb harckocsija lett…).

    Most kapja mega mit a franciák 10 éve használnak.És ugyan az lesz a két harckocsiban innentől kezdve tök mind1 mióta áll rendszerben.

  4. Na ezt jól leírtam!!!

    komment 2.0

    Qualit

    “Az a kis pehelysúlyú 80-as évekből itt maradt kohószökevény? O.o Lőszer nincs elkülönítve a legénységtől, hálózat alapú hadviselésre alkalmatlan, lassabb, vékonyabb a páncélzata (és ezen a stora se sokat segít), kisebb a hatótávja, kevesebb lőszert vihet, az indiai sivatagi teszteken a motor folyamatosan bemondta az unalmast…”

    1995-ben fejlesztették ki szóval nem értem a 80-as évekből itt maradt dolgot.El van különítve a személyzet a lőszertől de mind1.Lassabb???Ezek a harckocsik nem nagyon mennek 50-nél többel annak ellenére,hogy simán bírnak többet is.Az Indiai tesztekről annyit,hogy a Szaudiak nem panaszkodnak pedig nekik van 180db és azok érdekes módon nem hánynak be folyton,pedig az okosok szerint ott viszonylag sivatagosnak az éghajlat.A Bhishmáról annyit,hogy abba az indiaika szinte semmilyen elektronikát nem kértek(aktív védelmi rendszer pl)az egy nagyon butított T-90.Arról a tesztről beszélsz amire a 10 éve nyűglődő Arjun hirtelen a világ legmodernebb harckocsija lett…?

    Most kapja meg amit a franciák 10 éve használnak.

    Nem ugyan azt vették meg csak a gyártó azonos.

  5. Nanana ’96-ben már 107 darabot átadtak a Szibériai körzetnek, ez a 107 darab az eredeti T-90 vagyis az első széria, ezeket nem fejlesztették fel a 99-től gyártott T-90A (ez cirka 250 darab)szintre T-90Sz az export verzió, ilyen nem áll orosz szolgálatban ezt kapta Szaud Arábia. De őket ne keverjük ide mert, most kivételesen nem az ő beszerzéseikről van szó. És amennyire tudni lehet még nem kaptak 1 db-ot se, csak megrendeltek kb 150et.

  6. Qualit

    Miért ne keverjük ide(szolgálatba állított harckocsik száma)a nem oroszoknál szolgáló gépeket?

    Meg ha annyival jobb a Leclerk amennyire te sztárolod( a T-9o-hez képest)akkor a Szaudiak miért nem azt vettek?Mert a pénz nem számított volna és az sem lehet ok,hogy embargó esetén legyen működő harckocsijuk mert a Franciákat kb annyira érdekli az ilyesmi mint az oroszokat.

  7. Lehet nem fejlesztenek 5 gen tankot inkább megvárják hogy az Amik fejlesszenek először majd ők utána hogy majd megmondhassák hogy ők annál is jobbat tudnak .
    Ha most 2011 augusztusában be mutatnák akkor az amik is belekezdenének
    egy jobb tank fejlesztésében ami biztosan jobb lenne az orosztól . Így az oroszok nem versenyeznek .

  8. „1995-ben fejlesztették ki szóval nem értem a 80-as évekből itt maradt dolgot.”

    Honnan is idézzek. pl.: „The T-90 is a Russian third-generation main battle tank that is a modernisation of the T-72 (it was originally to be called the T-72BU….)”

    Sztem a „modernizált T72” jól összefoglalja mi is a T90. Amúgy nem 80as évekből maradt itt az alap hanem az 1960as évek végéből. Ehez képest a Leclerc 90es évek eleje…

    „Meg ha annyival jobb a Leclerk amennyire te sztárolod( a T-9o-hez képest)akkor a Szaudiak miért nem azt vettek?”
    Elég egyértelmű üzletet kötött SzA Oroszokkal a képletben pedig ott van Irán. Nem jófejségből nem kapta meg Irán az S300akat, az anyagi veszteséget bőven kárpotolta az SzAi megrendelések.

  9. „Ha már így az orosz harckocsiknál tartunk állítólag fejlesztenek valami újat Black Eagle a neve erről a harckocsiról tud valaki valamit?”

    Tavaly minden fejlesztést jegeltek, sokkal fontosabb területekre kell a pénz. Amúgy nekem mind a fekete sas mind a T95 koncepció határozottan tetszett. Valódi előrelépés lett volna akármelyiket is választják.

  10. „Honnan is idézzek. pl.: “The T-90 is a Russian third-generation main battle tank that is a modernisation of the T-72 (it was originally to be called the T-72BU….)”

    Sztem a “modernizált T72″ jól összefoglalja mi is a T90. Amúgy nem 80as évekből maradt itt az alap hanem az 1960as évek végéből. Ehez képest a Leclerc 90es évek eleje…”
    Ilyen alapon mondhatnánk, hogy az AIM-9X csak egy modernizált AIM-9A, ami meg az 50 -es évekből maradt itt, a vele egy idős B-52 -esekről és a USMC UH-1 és AH-1 -eseiről nem is beszélve. Vagy az M1A2 mint, modernizált „M1”, amit 1979 -től gyártanak, míg az Arjun -t csak 2 000 után kezdték el. ;)

    Szerintem azért az oroszok is tudnak jó dolgokat felmutatni a harckocsizás területén.
    Pl: Ők fejlesztették ki az első aktív harckocsi védelmi rendszert még a 70 -es évek végén (Drozd), majd az ARENA -t is, ennek következtében valószínüleg jelenleg Oroszország rendelkezik a legtöbb modern aktív védelmi rendszerrel. Emellett, az NDK-NSZK egyesülése után végzett tesztek szerint a Kontakt-5 reaktív páncélzat T-72 -esre szerelve képes volt kivédeni az M1 -es szegényített urán pct lövedékét is, a T-90 pedig elvileg a modernebb Shtora soft kill rendszerrel és Nadkidka álcaháló(?) -val is.
    Bár még így is kevésbé védettek, mint a legfejlettebb nyugati tankok, az eltérés szerintem nem olyan nagy mértékű.

  11. Hehe, nem sztárolom, csak messze jobbnak tartom a ruszki őskövületnél. A lőszer bizony belül van, majd az „M” változat kap új tornyot talán, aminél a javadalmazást már elkülönítik a legénységtől. Bár ennek a fejlesztése is nyúlik mint a rétestészta…
    http://img89.imageshack.us/img89/1788/bf4278be1838.jpg
    Ez pedi egy régi régi kép, a torony még csak „átbarkácsolt”, nem újonnan gyártott, a test is még a sima „A”, nem kapta meg az új kiegészítő páncélzatot.
    http://img5.imageshack.us/img5/2715/t90m01.jpg
    F1End A Shtorát elismerem, de az ERA-t én nem tartom jó megoldásnak, ha a páncélost nem önmagában, hanem ahogy kell egy rendszer részeként alkalmazzuk (értsd, kísérőgyalogsággal). A hidegháborúban még elment, amikor nem számított a gyalogság egészségi állapota, de azóta egy kicsit fordult a világ. Képzeld el, valahol Kaukázusban, egy festőien szétbombázott városkában, szerencsétlen orosz bakáinkat, éppen csecsenek tartják tűz alatt, meleg a helyzet, érkezik a lovagság, begördül egy T-90 embereink behúzódnak mellé, egyszer csak jön egy kósza RPG, ERA robban és a repeszek lekaszálják a komplett szakaszt… Könyörgöm még a kínaiak is NERA-ban gondolkodnak, az új Type99A2 kapcsán, pedig ott tényleg van mit (kit) a vágóhídra küldeni.
    A Nakidka pedig egy érdekesség, nem a T-90 sajátja itt pl T72M1-en
    http://btvt.narod.ru/4/nakidka_.files/image001.jpg
    vagy
    http://img836.imageshack.us/f/mstasinnakidkacoverage.jpg

  12. Lényeges a tömeg.

    T-90:https://htka.hu/2008/01/01/t-90/ 40-50 t

    M1 Abrams http://hu.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams 55,7-63t

    Leopard2 http://hu.wikipedia.org/wiki/Leopard_2 A7-re találtam adatot 67,5 t!!!!!!!!!!

    Bocs javitom nyugaton harckocsi a leopárd 2 elveninek átgondolásából születtek.

    Orosz tank tervezésnek vannak hátrányaik remélhetőleg 10. éven megjelenő tipussal ezt kiküszöpölik. Viszont komoly érdemeik is vannak.
    A tömeget nem lehet a végtelenségik növelni. Oroszok ha tényleg 70 évektől kiséletenek aktív védelemmel hatalmas tapasztalati tudásuk van.
    Most hogy hozzájuk be áramlik a nyugati elekronika még ütősebb rendeszereket is épithetnek.
    Közbe a tank elháritok szerint is gyilkos játékokat épithetnek amelyek már számolnak hogy a célpontnak aktív védelme van.

  13. A Szovjetúnió idejében 3 harckocsi uzem mukodott az omszki, nyizsnij tagili és a charkovi (Ukrajna) . Oroszország a pénzhiány miatt feladta a ” Fekete sas” fejlesztését , amit az omszki gyárban folytattak. Pedig ez sokkal jobb koncepció mint a hagyományos T család tovább fejlesztett változatai. Gyozott az Uralvagonzavod ahol a T-90-eseket gyártják. 2020-ig kb 800-1000 drb-ot kellene legyártaniuk a modernizációs program keretében. A T-95-os fejlesztése nem kap támogatást az orosz honvédelmi minisztériumtól (szerintuk nem felel meg a 21. század elvárásainak). Charkovban pedig már gyártják az új ukrán harckocsit az Oplot-ot (T-84 modernizált változata)

  14. Puma. Pannon Puma

    ” Most hogy hozzájuk be áramlik a nyugati elekronika még ütősebb rendeszereket is épithetnek.
    Közbe a tank elháritok szerint is gyilkos játékokat épithetnek amelyek már számolnak hogy a célpontnak aktív védelme van.”

    Így igaz. Az orosz RPG 32 már leküzdi az aktív védelmet is, ezt sikeresen kipróbálták izraeli harckocsin. / persze a palesztinok próbálták ki! /

  15. Puma. Pannon Puma

    ” Milyen aktív védelmen? ”

    Izraeli fejlesztésű rakéták elleni aktív védelmen ! Talán egy hete e lapon volt róla cikk !

    ” Hogyan? Aktív védelemből is van több fajta… ”

    Ügyesen ! D D D Komolyan: a harci rész előtt egy csali testet lő ki, erre elműködik az aktív védelem lövedéke, ezután jön a tandem harci rész ! A kettő között talán 1-2 tized másodperc a különbség.

  16. Ha már a Leclerc-nél tartunk, valaki elmondaná hogy miért is jó az apró lyukakkal átlyukasztott acéllemezekből álló páncélzat.

    Egyébként meg rohadt nagy előny a modularitása. Így hosszú ideig még a toppon lesz.

    Vajon az oroszok mennyi harckocsit szeretnének felváltani majd újabb típusokkal, és hány ezred megy a levesbe. A T-90-el a reaktív páncélzattal nem felszerelt T-72-őket (ha van még ilyen) váltsák le, vagy melyik típust? Gondolom az upgrade T-64 marad még egy ideig.

  17. T-90 nem csupán T-72 feljavitása. Pont a szerbek kapcsán volt infó hiánba megkaptak minden felszerelhető ezközt ami T-72 T-90 tudjanak csinálni még is az ők általuk össze rakot tankok páncélzata gyengébb lett.

    Mivel a T-90-esek alapból újfajta páncél testtel készültek.

    Leceter azért születet mert francia önbecsülés pont.
    Kanadától- Svédorszákig nyugaton a leopárd-2 bizonyos szériáikra esküdnek.

    T-90 kisebb súlya elvileg nagyobb mobilitással jár meg jobb talaj nyomással.
    Valamint olcsóbb.

  18. A T-90 valóban könnyebb egy 10-ssel mint a nyugati harckocsik de ez nem azt jelenti,hogy a páncél is vékonyabb!Nézzetek már meg egy képet egy Abrams/Leopard 2 és egy T-90-ről a T-90 apróságnak tűnik mellettük éppen ezért lehet könnyebb azonos vastagságú páncélzat mellett.

    monyok

    M1 Abramsot már nem használnak M1A2-van ami alapból 68 tonna ha telerakod lőszerrel akkor 70 körül van ha rácucuccolod a nemrég fejlesztett városi kitet akkor olyan 73 körül van.

    mumin87

    Lyukacsos pótpáncél:
    RPG és hasonló fegyverek ellen van kitalálva és azért jobb mint a nem lyukacsos mert kisebb tömeg mellett ugyan úgy véd.

  19. Igen most látom te pótpáncélzatot írtál. Én erre gondoltam:

    „A francia hadsereg a 70-es évek végén elvetette a Chobham páncélzat alkalmazását. Helyette egy apró lyukakkal átlyukasztott acéllemezekből álló páncélzatot fejlesztett ki. Későbbiekben követték a német (Leopard 2A4) és brit (Challenger 2) utat, a titánium-tungsten rendszer alkalmazása révén, melyet 2001-ben szereltek fel a Leclerc harckocsikra.”

    A titánium-tungsten rendszer akkor erre került még pluszba fel, vagy az helyett a későbbiekben.

  20. mumin87

    Inkább helyette mert,ha plusszban alkalmaznák akkor dupla mennyiségű páncél lenne a harckocsin és lenne vagy 100 tonna arról nem is beszélve,hogy a Leopard 2 és Challanger 2 Cobham páncélja nagy helyigényű(többek közt ezért nagyok a fent említett harckocsik)márpedig a Leclerc nem lett nagyobb az eredeti modellhez képest.

  21. Nani a nakidka lényege:
    http://www.youtube.com/watch?v=PgdmX-cmxZk
    Jól feltéve az IR keresőknek gyakorlatilag láthatatlan a harckocsi (kivéve persze a kipufogó, de a motor környékét is elég jól szigeteli)
    Monyok a szerbek M-84AS páncélzatban azért gyengébb, mert nem új gyártású harckocsik, a régebbi gyártású M-84-eket hozták fel T-90Sz szintre (főleg elektronikailag, de új ágyú, új motor új torony, új…). Bár már ezeket is acél-wolfram-titán alapú páncélzattal gyártották anno és nem rétegelt acéllemezekkel mint az eredeti T-72-t (aminek gyakorlatilag a másolata). És ami itt is komoly, hogy a szerbek nem voltak hajlandóak megvenni az upradehez a kontakt-5 ERA-t inkább saját gyártású NERA-t használnak.
    A másik: minden nyugati harckocsi a Leok továbbgondolása? Ez hülyeség Challenger 1-2, Merkava, Ariete és a Leclerc is abszolút más filozófiára épít, mint aminek az alapján anno megtervezték az M1-Leo 2 párost. Egyszerűen csak azért mások voltak az igények.

  22. Egyetlenegy megjegyzés a harckocsik tonnaértékeihez. Nem közismert, de a harckocsik tömegének megadásakor az amerikaiak az ún. „rövid tonnát” használják (hadihajóknál pedig a „hosszú tonnát”), ami nem 1000 kg, hanem 2000 font, azaz 907 kg. Tehát a 73 tonnás tonnás Abrams valójában csak 66,5 tonna lesz. Hogy az alapverziót ne is említsük… Ezzel ellentétben mindenki más metrikus tonnában (1000 kg) számol, tehát a 68 tonnás Leopard2 tényleg annyi.
    Hogy amerikai barátaink miért használják ilyen rugalmasan a mértékegységeket? Jó kérdés, nem akarom senkiben elültetni a gondolatot, hogy így hypolják a tankjaikat. mindenesetre az biztos, hogy még a „HT-szakértők” 90%-a is bedől a trükknek, minden könyvben egy-az-egyben átveszik a rövid tonnában megadott értékeket:)

  23. Puma. Pannon Puma

    ” Az új EM (?Thropy?) alapú védelem ellen van ez? ”

    A HTKA cikkben Izrael kornet támadást valószínűsit ! A kornetet l994-ben rendszeresítették, reaktiv páncél ellen tervezték arra kiváló, az aktív ellen nem !

    Ha eltalálták a Merkava IV-et akkor RPG-32 volt, ha leküzdötte az aktív elhárítás akkor tényleg kornet lehetett.

  24. Puma. Pannon Puma

    Attól függ milyen szenzor érzékeli a bejövő rakétát ha radaros akkor tényleg erősen korlátozódik a Kornet-E hatásossága(a rakéta gyorsnak számít ezért még így is van esély a találatra)ha viszont a célmegjelöléshez használt lézersugarat érzékeli akkor a Kornet-E ellen hatástalan a rendszer.

  25. Valaki azzal érvelt a T-90 aktív védelmi rendszerei kapcsán,hogy elavultak mert a fenyegetést egy ellenrakétával küzdi le(megjegyezném,hogy nem csak ilyen elven működő aktív védelmi rendszer van a T-90 harckocsin),és akkor a hiper új Thropy is elavult amikor idén állt szolgálatba???

  26. Nagyon érdekes amit irtatok. Igyekszem objaktivan értékelni a fejleményeket.
    Viszont nem a Lecrerc a lényeg számomra ebben a témában.
    Orosz katonai vezetés és Putyin belátták van néhány dolog amiben nem jók és jó ideig nem is lehetnek azok. Tanultak elődeik hibájából és az oroszos önérzetet félretolva Izraellel és a franciákkal dolgoznak eggyütt hatalmasat lefaragva hátrányukból (10 milliárd euróba kerül). Az orosz haderő szerkezeti- és szervezeti átalakitásán túl jelentős korszerüsitésen is átesik, viszonylag rövid időn belül. A T90 nem lövi ki elsőre az M1-et?! Na és? Nem fognak háborúzni. Az USA mennyit költ hadseregre? TIZSZERESÉT, mint Putyin (ez is csak az utolsó pár évben igaz, mert előtte kb. 50-szeresét). Ár/Érték arányban jobbak az oroszok. Magukhoz képest sokat fellődnek, ez is nagy előrelépés (nem úgy, mint mi). A technológiai rés csökkent az orosz haderő fejlődött, ezt senki sem vonja kétségbe. Mit akarunk még tőlük? Csillagrombolót?

  27. Teljesen mindegy az oroszok mindig is szívósabbak voltak mint bármely eu-s ország .
    Putyinék 10 év alatt 8 atommeghatású és 15 db lopakodó fregattot állítanak hadrendbe és 40 db helikopter hordozót .
    Az igaz hogy nem érdemes külön beszélni a NATO Országok erejéről de ha külön külön lennének bármelyiket lenyomnák az oroszok .
    Kivéve a franciákat .

  28. Puma: „Így igaz. Az orosz RPG 32 már leküzdi az aktív védelmet is, ezt sikeresen kipróbálták izraeli harckocsin. / persze a palesztinok próbálták ki! /”

    Szerintem te erősen keversz vmit. Az RPG-32 semmilyen aktív védelmet nem küzd le. Nem is lett arra tervezve. Amire te gondolsz az az RPG-30. Ami viszont még kb gyártásba se került. Amúgy én magát a koncepciót mivel kiszámítható halottnak tartom. Ez így kb szarnak egy pofon, elöbb lesz rá a pl Trophy felkészítve, minthogy Oroszok esetlegesen elkezdenék exportálni. (És a kornet fiaskó óta figyelnek arra kinek mit adnak el. Nem szeretnék ha hasonlóan modern eszközök jönnének szembe Oroszország „isztánjaiban”.)

    dudi: Mivel a kornet/metis ellen készült így sanszosan nem lézeres, hogy milyen az X.

    gigabiga: Nem Putyin költi… de kb. Én nagyon sajnálom, hogy lefújták az új tankot, de vhol igazuk van, és szvsz kb jól húzták meg a prioritásokat. A listán a Borej, Su50, Mistral, UAV… elöl van és hátul a „T-95” és tsai. Ez van.

  29. Puma. Pannon Puma

    ” Szerintem te erősen keversz vmit. Az RPG-32 semmilyen aktív védelmet nem küzd le. Nem is lett arra tervezve. Amire te gondolsz az az RPG-30. Ami viszont még kb gyártásba se került. Amúgy én magát a koncepciót mivel kiszámítható halottnak tartom. Ez így kb szarnak egy pofon, elöbb lesz rá a pl Trophy felkészítve, minthogy Oroszok esetlegesen elkezdenék exportálni. (És a kornet fiaskó óta figyelnek arra kinek mit adnak el. Nem szeretnék ha hasonlóan modern eszközök jönnének szembe Oroszország “isztánjaiban”.) ”

    Fade! Én nem keverek semmit. A híreket nem én csinálom, az RPG-32-t meg még kevésbé !
    Az van az interneten amit írtam, ha hazudnak száradjon az ő lelkükön !

  30. Mondjuk aktív páncélt kicselező fegyverben lehet valami, mert már az iráni fórumokon is találkoztam vele,(foglalkoznak vele) nem véletlenül. Megjegyeztem, mert hatalmas ötlet, hiszen akár radaros akár más az érzékelés, nincs mérlegelési lehetőség, hiszen rpg szerű fegyvert nem kilométerről indítják.

  31. a radaros páncéltörő rakétákra meg majd jön a válasz: a besugárzásjelzővel felszerelt harckocsik, lehet már van is ilyen (?)

    egyre finomodnak a megoldások, a legjobb az IR rávezetés lenne vs. IR védelmi szenzor a hk.-n vagy radar a hk.-n, de akkor arra meg egyfajta HARM pct eszközt fabrikálnának :)

  32. Puma. Pannon Puma

    ” Megnéztem radaros de arról sehol sem írnak,hogy hány cél ellen tud egyszerre tevékenykedni,mert ha csak egy akkor két egyszerre indított rakéta megoldja a problémát. ”

    Ha jól értelmeztem a cikket, akkor az RPG-32 két testet indít ! Az egyik csali, a második a tandem robbanófej. Sőt, egy igen rövid filmen az is látszik,hogy hátrafelé is valami zselé szerű anyagot lök ki – talán 2 méterre – így nincs nagy tűz-láng-por hatás, tehát fedezékből is indítható.

    Én nem szoktam linkelni (!) , most beírnám, de nem találom…..

  33. dudi: Szimultán demozták is, hogy hány az X, ez 100% nem publikus, no meg ezen aztán lehet fejleszteni. Engem nagyon meglepett, hogy az Afganisztánban 5-6 IRfejes rakétát is indítottak egyszerre helire és a DRCIM rendszer mindet hatástalanította.

    Puma: A google és a wiki nagyon hasznos dolog… Még a tandemfej elött gondolkodtak ilyenben ERA ellen. http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.wired.com/images_blogs/photos/uncategorized/2008/11/26/rpg302_2.jpg&imgrefurl=http://www.wired.com/dangerroom/2008/11/russia-unveils/&usg=__OF-7kzqevay5t-hvLtFV3gK_TG0=&h=317&w=600&sz=37&hl=hu&start=0&sig2=aGQqwAcD8UEqP87yVCGtqg&zoom=1&tbnid=lPWKBkxMpAv3tM:&tbnh=114&tbnw=215&ei=Lkp9TeyYDYXUsgabrYiCBw&prev=/images%3Fq%3Drpg-30%26um%3D1%26hl%3Dhu%26sa%3DX%26biw%3D1472%26bih%3D755%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=121&vpy=106&dur=1441&hovh=163&hovw=309&tx=135&ty=99&oei=L0p9TZeYLtDzsgbo5rX-Bg&page=1&ndsp=15&ved=1t:429,r:0,s:0

    d: Ez volt a válasz. Lehet a legutolsó Merkava védett a kornet/metis/rpg29 ellen de a páncélos erők gerincét MK3/MK2 MBTk adják és sokkal olcsobb ellátni őket mint mindet lecserélni MK4re. Hovatovább MBTnél sokkal könnyebb/gyengébben páncélozott IFV…kre is rászerelhető. Néha elgondolkodik az ember mennyire más lehetett volna minden, ha Sztálin és a késöbbi Szovjet vezetés ne „nézte volna le” az elektronikát…