|

Sikerrel vizsgáztak az amerikai rakétavédelmi rendszer új elemei

Teljes sikerrel végződött az Amerikai Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerének jövőbeni gerincét alkotó rakétájának legutóbbi tesztlövészete. A Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) jelentése szerint a haditengerészet USS Lake Erie (CG 70) Ticonderoga-osztályú cirkálójáról indított Raytheon RIM-161C SM-3 Block IB elfogórakéta a terveknek megfelelően semmisítette meg célpontját, egy kis hatótávolságú ballisztikus rakétát. Ezzel együtt a cirkálóra telepített, 4.01-es verziójú AEGIS BMD rakétavédelmi rendszer is sikerrel vizsgázott: a célt idejében felderítette, majd pontosan vezette rá az SM-3-ast. A június 26-án abszolvált próbalövészet már a második sikeres teszt volt az új fegyverrendszerrel, az elsőre nagyjából egy hónapja került sor.

Helyi idő szerint június 26-án, 23:15-kor indult útjára a célpont szerepét játszó ballisztikus rakéta a Hawaii-szigetek részét képező Kauai-ról, egészen pontosan a Csendes-óceáni Rakéta Lőtérről, mégpedig északnyugati irányba, az óceán belseje felé. Másodpercekkel később a USS Lake Erie AN/SPY-1 lokátora észlelte, majd azonosította a célt, és ajánlatot tett annak SM-3 Block IB típusú elfogórakétával való lelövésére. A kezelőszemélyzet kiadta a tűzparancsot a második generációs, 4.01-es verziószámú AEGIS BMD rendszer számára, mely elindította a RIM-161C-t. A számítógép repülés közben folyamatosan korrigálta az elfogó irányát, mégpedig olyan pontossággal, hogy a megsemmisítésre közvetlen találattal került sor, az SM-3-as mindössze az ebből fakadó erőt használta fel a célpont megsemmisítésére.

SM-3 Block IA indítás a USS Lake Erie (CG 70) fedélzetéről

SM-3 Block IA indítás a USS Lake Erie (CG 70) fedélzetéről 2007. április 26-án | Fotó: Chris Bishop, U.S. Navy ,

A május 9-i, szintén sikerrel végződő teszttel együtt ez volt az AEGIS rendszer 28. lövészete, melyből 23 során találta el a célt az elfogórakéta. Ez rendkívül bíztató, hiszen azt jelzi, hogy az utóbbi évek fejlesztései nem voltak hiábavalók, és a 2015-től rendszerbe álló, többek között az európai, földi telepítésű rakétavédelmi rendszer gerincét is alkotó Block IB verziójú SM-3-as rakéták valóban képesek feladatuk ellátására. Szolgálatukra körülbelül 2020-ig számítanak, ugyanis akkortól a Block IIB fogja leváltani őket.

3 hozzászólás “Sikerrel vizsgáztak az amerikai rakétavédelmi rendszer új elemei”