|

Tényleg új kiképzőgépet keres a kanadai légierő

Nem olyan régen arról számoltunk be, hogy hadiipari források szerint a Kanadai Királyi Légierő (RCAF) az évtized végéig szolgálatba állítandó Lockheed Martin F-35 mellé egy új sugárhajtóműves kiképző repülőgépet szeretne rendszeresíteni. Erre azért van szükség, mert bár a jelenleg rendelkezésre álló BAE Systems CT-155 Hawk kiváló típus, az 5. generációs vadászbombázó leendő pilótáinak felkészítésére mégsem alkalmas. Június első napjaiban, amikor a hír elterjedt a világsajtóban, a légierő hivatalosan még nem kommentálta az értesüléseket, most viszont megerősítetté vált a részükről is, hogy készülőben van a beszerzési program.

A RCAF hivatalos közleményében elismerte, hogy kidolgozás alatt áll a jövőbeni pilótaképzési rendszerük, melyhez keresik a lehetséges repülőgépeket és földi oktatórendszereket. Folyamatosan konzultálnak az ilyen jellegű technológia gyártására képes cégekkel, hogy pontos és valós rálátásuk legyen a felhozatalra. A nyilatkozatokból erőteljesen az vehető ki, hogy a CT-155-ösök modernizációja nem került szóba, azokat egy új típussal fogják leváltani, mellé pedig átalakítják a pilótaképzés folyamatát és eszközparkját is.

BAE Systems CT-155 Hawk, itt éppen az NFTC színeiben |Fotó: Serge Peters, RCAF ,

„Tárgyalásokat folytatunk különböző vállalatokkal, hogy tájékozódjunk a jelenlegi és jövőbeni lehetőségekről, fejlesztésekről, eredményekről a kiképző repülőgépek és technológiák terén. Mindent rendszerszinten vizsgálunk, tehát nem repülőgép-specifikusan, hanem a hozzá tartozó, földi telepítésű oktatóeszközöket is szemügyre vesszük.” – áll a RCAF közleményében.
Nem meglepő módon a kanadaiak a már jól ismert cégeket/típusokat említették, tehát az Alenia Aeronauticát, a KAI-t és a BAE Systems-t.

35 hozzászólás “Tényleg új kiképzőgépet keres a kanadai légierő”

  1. Nem az lenne a logikus, ha olyan kiképzőgépet rendszeresítenének mint amit az amerikaiak? Elvégre ők a fő fejlesztők, tisztában vannak vele milyen típus a leg megfelelőbb erre a célra.
    Főleg úgy, hogy már aktívan üzemeltetnek egy másik 5. generációs gépet is. Amihez szintén ki kellett képezniük a pilótákat (tudom a két gép nem ugyanazt a funkciót tölti be)valamilyen kiképzőgépen.
    Amennyiben a gyártó felől közelítjük meg akkor pedig BAE Systems lenne az ideális választás hiszen aktívan közreműködik az F-35-ös fejlesztésében.

  2. OFF (avagy közben nagyon is ON az oldal kapcsán…)
    ű
    Szerkesztő ölvtársak!

    Az utóbbi idők hsz-ei miatt lassan érdemes lenne az oldalt átnevezni BPKA (Biztonságpolitikai kerekasztalnak), mert az utóbbi időben már csak erről mennek a hsz-ek (noha minthogyha lenne erre egy KatPol nevű oldal …). Nem lehetne visszatérni az oldal régi haditechnikai, hadtörténeti oldalához, s hagyni a biztpolt azokra az oldalokra, amelyeknek ez a fő profiljuk, van éppen száműzni az ilyesmit a fórumba? Hiszen erre való nem? Mintha lenne ott egy „Hírek, politika, biztonságpolitika” nevű alfóruma a rendszernek. Ettől függetlenül továbbra is csípem az oldalt, s minden nap ránézek bő 10-30 percenként, ha időm engedi, de akkor sem illik hozzá a biztonságpolitikai témakör…

    Shalom (Béké)

  3. Sulyid:
    Ment a pipa. A fórumba irányítás jó ötlet.
    Engem személy szerint érdekel – néha – a biztpol téma (pláne, ha tényleg olyan emberek beszélnek róla, akik értenek is hozzá).
    DE! Azért tényleg vicces, hogy egy-két hozzászóló még a Raptor OBOGS problémájából is képes lenne kihozni a „nemzetközi helyzet fokozódik” témát.

  4. Én arra untam rá, hogy régebben valaki minden napra megjósolta Irán megtámadását, s mikor nem jött be, megint megjósólta a következő napra, mostanság pedig az Arab Tavasz kapcsán megy a téma, meg a NATO vs RUS, noha kb 1 milliárdszor tisztázva lett a téma, de még azt is „megmondják” hogy a gonosz-csúnya-„sátáni” (bye Iran president) USA kiakarja zsákmányolni, elakarja pusztítani az egész világot…stb

    Inkább beszélgessünk az f-16-os futóművének a működéséről, vagy a harckocsi lánctalp fajtákról, vagy éppen a 2. vh-s hajókról… higgyétek el, sokkal jobban kapcsolódik az oldalhoz, mint a biztpol…

  5. Nekem semmi bajom vele. Tetszik, hogy sokfele hozzaszolas van, megha neha nem is kozvetlenul a temahoz kapcsolodik.

    Csak Kuruc hianya faj. :(
    Valahol mashol nem szokott kommentelni? Sokszor erdekelne a velemenye, ami ugye a „frontrol” jon, nem ugy mint nehany „karosszek szakertonek” aki fegyvert max a spectrum tvn latott :P

  6. Nem osztom teljes mértékben sulyid véleményét. A szerkesztők igenis htka-s cikkeket hoznak. A hozzászólások pedig el-el mennek más irányban is, de könyörgöm, a hozzászólásokat miért kellene ilyen szűk keretekbe fogni? Attól az oldal irányultsága nem változik, maximum látható lesz hogy valamilyen kontextusban gondolnak a haditechnikára. Borsódzik a hátam mikor minden oldalon csak a „kiskirálykodás” megy, miért kellene ezt itt honosítani?
    „Dehát a cikk nem arról szól!” Na és akkor mi van?

  7. Ezek nem azok a csúcstechnikájú gépek, amin a magyar pilóták is tanulnak az NFCT keretében? Full glass cokcpit meg miegymás? A F-35 amúgy sem az a szupercirkáló bajnok, csak azért mert szuperszonikus az F-35 – szó se róla az F/A-18 az mi? – szereznek be újabb gépet?

    Nem értem. Mi a nem megfelelő a CT-155-ben?

  8. @darkforge

    Sem az F-22 sem az F-35 miatt nem rendszeresítettek a jenkik új iskolagépet. Most is T-38 van, csak modernizálav és élettartam hosszabítva. Nem tudok róla, hogy szereznének be T-50 Golde Eagle-t vagy más szuperszonikus iskolagépet.

  9. Akkor viszont tényleg nem értem miért akarnak váltani?
    Ráadásul a CT-155 a BAE által gyártott Hawk 115-ös export változata, tehát megvan a nexus az egyik F-35 fejlesztővel.
    Napjaink egyik legpotensebb sugárhajtású gyakorló repülőgépe igen fejlett műszaki tartalommal. A világ 16 országában használják kelettől-nyugatig, északtól-délig 4. generációs gépekre való felkészüléshez. A repülőgének még vannak továbbfejlesztési, műszerbeépítési és struktúrális tartalékai.
    Milyen modernizációban nem lenne benne a BAE hamár egyszer Kanada Nato repülés oktató központot tart fenn??
    Mit szeretnének a kanadaiak lopakodó képességű gyakorló gépet?!
    Itt valamilyen érdekcsoportnak megint jó buli kikukázni azt ami kiforrott és jól bevállt egy „lehetséges jobbra” már ha létezik ilyen…

  10. Sulyid. Ami nem tetszik ne olvasd. Ez az egyik. Másik a szólásszabadság a demokrácia alap pillére. Tévednék és szólás után nincs szabadság?

    2, dolog HTKA-val kapcsolatos hozzászólásokat hiányolod. Akkor nem síránkoz tegyél érte.
    Mindig öröm tankman, Dudi, Moli (bár a modora……..) hozzászólásait olvasni teljesség igénye nélkül.

    Oldal sava borsa Kuruc és Varga Dima. Két olyan ember aki két teljesen más társadalmi rendszer ismerője.

    Török F-4 lelövése és a Szír helyzet kőkeményen biztonság politika.
    Ha tévedek Sulyid javíts ki. Örömmel olvasnám ha lenne infod a szír felkelők összetételéről, hadrendjéről, kiképzeltségi szintjéről, fegyvereiről. Szí haderő jelenlegi állapotáról.
    Szír témába ez a haditechnikai rész szüken

  11. A török f-4-es lelövésének a technikai körülményei az érdekesek, illetve a szír haderőnek és szabad szír haderőnek a felszerelései harcmodora lehetne érdekes, de ezekről nem tudunk valami sokat, s mivel nem jártam Szíriában, s nem igazán vannak szír barátaim, így nem tudok sokat az ottani helyzetről -> nem is próbálom megmondani a tutit vele kapcsolatban.

    Igen, szoktam olvani Molni, Dudi, tankman hozzászólásait, mert sokat meglehet belőlük tanulni, s sok érdeksséget tudhat meg belőle a különböző haditechnikai eszközökről.

    Kuructól, ameddig kommentelt, nagyon-nagyon sokat lehetett megtanulni a modern tengerihadviselésről, míg Dimának hála az oroszokról tudhattunk meg sokat.

    kaktusz

    Mi abban a kiskirálykodás, ha úgy véli az ember, hogy mindennek megvan a helye, s ideje? Ha valaki nagyon biztpol témákat akar hasogatni, akkor ott van a fórumnak az erre kijelölt része. Ott bármikor, bármeddig akár 7/24-ben is mehet a biztpol, viszont a török gép lelövéséhez kapcsolódóan eddig kb 15 hsz volt, ami a dolog technikai oldalát vizsgálta, s az összes többi biztpol…

  12. Én Bíz politikát. Csak is Szír helyzet kapcsán szeretem olvasni.
    Eu-belső helyzetének oda keverése engem is zavart. 1 nem oda való
    2, nekem is meg van a markáns véleményem azzal kapcsolatban lehetne tölteni az helyet és időt.

  13. sulyid: Már eddig is többször jeleztük Felétek, hogy a fórum rendelkezésre áll. A szerkesztőségen belül voltak korábban viták, hogy kell-e a fórum egyáltalán, mert senki nem használja, de (hál’ Istennek) megmaradt, háta mégis…
    A regisztráció egyszerű, és van mindenféle biztonságpolitikai topic, sőt, még napi politikai is van. A lehetőség tehát adott, tessék kihasználni! :)

  14. Na trioxid, már adtál egy a biztpolnál hasznosabb időtöltést. :)

    nekerdez

    Én úgy szeretem, hogy egy oldalon egy témához kapcsolódó dolgokat olvasok, tehát HTKA -> haditechnika, Lemil -> hadtörténelem, Makettinfo-> makettezés, SG -> tudomány, űrhajózás, PCDome -> számítógépes játékok, modolás Biztonságpolitika -> Katpol..stb
    Például milyen jó lenne, ha a régi szépidőkhöz hasonlóan (2008-2010) lenne újra Takcs0 az oldalon, mindennapra megkapnánk az orosz haditengerészetes híreinket…stb :)

    Aim-120

    Mintha régebben lett volna róla szó, hogy megújul a Fórum, a mostani htka-s regisztrációval belehet majd lépni, felhasználó barátabb felépítésű lesz…stb Szerintem ha ezek tényleg megvalósulnak, simán lehetséges az adott témátok elétrő dolgokat megtárgyalni egy folyamatban ott, nem 16 ezer hírhez végig offolni a dolgokat…
    Esetleges ötlet: Nem lehetne-e egy folyamatosan frissülő szír hírt írni, hogy csak oda menjenek a HSZ-ek plusz áthelyezni oda a régebbi szír HSZ-eket, a folyamatosság kedvéért? Így nem kéne új hírt kirakni mindig, hanem csak frissíteni, s előre helyezni a listában.

  15. Vagy ha esetleg ha kikell tölteni az oldal hasábjait, akkor mehetnek rá akár az englishrussia cikkjei is (persze engedéllyel), mivel nagyon sok jó képet szoktak felrakni azorosz gyakorlatokról, vadászrepülő egységekről, laktanyákról..stb
    Engem most pl ezzel csaptak jó értemenben véve arcon:
    http://englishrussia.com/2012/06/24/the-most-efficient-submarine-of-wwii/
    De ezek sem rosszak:
    http://englishrussia.com/2012/06/24/show-of-the-russian-aerobatic-teams/

  16. Már bocsi hogy bele üttöm terjedelmes nózim a dolgokba de a politika-biztonság politika és a haditechnika ha akarjuk ha nem mindig egyben lesz.

    Sulyid!

    Sajnos a politika formálja az életet a nélkül még haditechnika sincs szal a kettő együt jár. szal ezen fáradozni nem kő :D

  17. Lehet, hogy az formálja az életet, de azért legalább itt vegyük már vissza egy fokozattal a dolgot, s gondolkozzunk el a dolgokon pusztán technikai értelemben… Ha politikát akarsz, csak kinyítod a csapot, s máris folyik belőle :)

  18. Hans:
    Pedig azokban az időkben én sírtam a röhögéstől, akkor baromságot tudott összehozni… Egy igazi ZS kategóriás író volt XD XD XD

    Ráadásul akkoriban egy nagyon jó kommentelő közösség is volt az oldalon… s minden második nap megkaptuk az orosz haditengerészetes hírünket… :D :D :D

  19. Az agyvérzés most is gyakran kerülget, nem kell ahhoz Tacsk0. XD
    Egyébként itt nem zavaró az OFF? Jó, ha a hozzászólások fele kapcsolódik ehhez. Ha má valaki feltétlenül offolni akar, akkor keresse meg a témába vágó legutolsó cikket. Ha harckocsiról akar valamt, akkor ne egy repülős hírbe rondítsunk már bele.

    Bocs, de így kezd nagyon chat jellegűvé válni a HTKA. Katyvasz az egész.

  20. Részben azért igaza van sulyidnak és a pártját fogóknak, bármennyire is megoldás a problémájukra a szelektív olvasás, mivel a mostani kommentelési szokásoknak megvan az a nagyon nagy hátránya, hogy a biztpol témák baromi nehezen visszakereshetők, mert nehéz konkrétan mihez kötni. Ugye majdnem minden F-22/F-35/PAK-FA/J-20 hírnél eljutunk oda, hogy a nyugat hanyatlik és 10 év múlva fehér-kék-piros vagy éppen sárga csillagos vörös zászló fog lebegni a Fehér Házon (vadabb esetekben visszatérnek a neokommunista antizsidó liberális kannibálok) és ha valakinek van egy nagyon jó hozzászólása akár technikai, akár politikai vonalon bizony elveszik az ilyenekben (nem egyszer olvastam, hogy valaki írta: „xy-nak volt egy nagyon jó hsz.-e a témában, de most nem találom”. Lehet molninak is egyszerűbb lenne az élete és nem őszülne két árnyalatnyit egy-egy kommentháborúban, mert csak saját korábbi hozzászólásait kéne linkelgetni :P
    De ezzel most együtt kell élni, mivel a fórum használata szerintem macerás a jelenlegi formájában (remélem nem csak én vagyok olyan lusta, hogy nem regisztrálok oda is és nem járkálok át :D). Azonban [reklám következik] minderre megoldás lehet az új HTKA Block 5, amivel az odaszáradt… izé, szóval amiben – amennyire én tudom – elég aktív szerepet kap majd a fórum, illetve tovább növelheti a dolog sikerét, ha a szerkesztők apróbb tudatalatti (fórum) célzásokkal (fórum) terelik (fórum) a népet (fórum) oda, pl. a kommentbox környékén elhelyezett „Kapcsolódó biztpol témákat megvitathatod a *tadadadaaaaa* fórumban” linkekkel :) Már ha Tcaték elkészülnek az új változattal belátható határidőn belül… mondjuk még ebben az évszázadban :P :D

  21. Eredetileg még február közepe volt a Block 5-ös megjelenési dátuma, aztán tolódott-tolódott, most pedig azt sem tudjuk, hogy van-e olyan, vagy csak a legendákban létezik… :)

    molni

    Ez most az a hely, ahol azért OFF-olunk, hogy megvitassuk a többi hírhez kapcsolódó OFF-okat, s a velük kapcsolatban lévő dolgokat, s legalább részben megtaláljuk a megoldást az ügyre (az OFF-okra…)

  22. @Molni

    A harckocsikról szoló link azért lett csak betéve hogy a vitáról való terelés véget. Ha te ezt nem látad vagy olvastad akkor ajánlanám figyelmedbe a „Régebbi hozzászólások” Nevű kis kék linket.

    Bezóny Ám :D

  23. Teljesen egyetértek sulyid felvetésével, önmagában a biztonságpolitika nem lenne zavaró, de ahogy solid fogalmazott:

    „Nem azért jár ide az ember, hogy önjelölt biztonságpolitikai/konteó/nwo szakértők agymenéseit olvassa. Arra vannak egyéb oldalak.”

    Az utóbbi egy hétben már minden olvasáskor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ha a súly ilyen irányba tolódik el, akkor lehet „kurucolni” kéne.