|

Hírek Szíriából

Az első gép lelövését követően Ankarában a kormány összehívta a NATO és az EU országainak nagyköveteit és tájékoztatta őket az eseményekről és a fejleményekről. A tájékoztatás során Ankara egy újabb szír provokációt tárt fel a jelenlévő diplomaták előtt. Az első gép lelövését követően a török haderő egy felderítő gépet küldött a térségbe. A gépet a szír partokhoz érve a szír légvédelem radarjai bemérték, a felderítő gép a besugárzást érzékelve azonnal irányt váltott. Az esetet ezidáig a török kormány eltitkolta. A diplomaták tájékoztatása után vezető angol hírportálok újabb támadással vádolták meg Szíriát.

Tömeges dezertálás a szír haderőtől

A török állami televízió hírei szerint az elmúlt órákban több magas rangú szír katonatiszt és 33 katona menekült Törökországba. A török magántulajdonban lévő tévéadó a CNN Türk információ szerint a magas beosztású katonák családjaikat is magukkal hozták így a menekültek teljes létszáma 224 főt tesz ki.

10 000 halott

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége szerint a lázadások kitörése óta több mint 10 000 ember hallt meg az összecsapásokban. Az ENSZ információi szerint a felkelők között immáron több ezer dezertőr is található.

EU tagországok külügyminisztereinek reakciója

Az eseményeket követően az Európai Unió külügyminiszterei elfogadhatatlannak minősítették a török légierő gépének lelövését és egy esetleges katonai összecsapás lehetőségére hívták fel Luxemburg figyelmét. A miniszterek közös megállapodást fogadtak el a Baschar al-Assad rezsim elleni szankciók további szigorításával kapcsolatban. Az esetleges beavatkozással kapcsolatban azonban már törésvonalak alakultak ki a miniszterek között. A többség egyelőre kizártnak tartja az esetleges beavatkozás lehetőségét.

Szigorodó szankciók

Az EU tagországok külügyminiszterei újabb vállalkozásokat vettek fel az eddig 43 cég nevét tartalmazó listára, ezen cégek az EU információ szerint megszegték a korábban kivetett szankciókat. A lista a vállalkozások mellett eddig 128 magánszemély nevét is tartalmazta, a szigorítások után erre a listára is újabb nevek kerültek fel. A listán szereplő személyekkel és vállalkozásokkal minden nemű gazdasági tevékenység szigorúan tilos a tagországok számára. A listákon szereplőknek ezen felül megtiltották az EU területére való beutazást továbbá az EU tagországaiban található vagyonaikat zárolták.

Segélykérés Homs városából

Homs városa továbbra is a szír haderő támadása alatt áll. A város civil lakói most a nemzetközi közösségekhez küldtek üzenetet. Az üzenetben azt állították, hogy a várost a szír haderő tüzérségi és légitámadások alatt tartja. Állításuk szerint a városban etnikai tisztogatások zajlanak, a várost magát pedig lassan teljesen lerombolják. Az üzenet küldői vádolták a nemzetközi közösségeket amiért nem avatkoztak be ezidáig. A városban tartózkodó megfigyelők szerint valóban érték a várost újabb támadások és legalább 1 civil halálát meg tudják erősíteni. A megfigyelők szerint Idlib tartományban is zajlanak az összecsapások, értesüléseik szerint a tartományban legalább 2 civil hunyt el a folytatódó összecsapásokban. A Nemzetközi Vöröskereszt helyszínen lévő képviselői szerint Homs városában megszűnt az ivóvíz ellátás, nincs áram, általános élelmiszer és gyógyszerhiány van kialakulóban.

Szaúd-Arábia zsoldot ajánlott a felkelőknek

Az brit The Guardian szerint Szaúd-Arábia zsoldot ajánlott minden olyan embernek és katonának aki csatlakozik a felkelőket tömörítő Szabad Szír Hadsereghez. A felkelők ezen csoportját jelenleg többségben dezertőrök alkotják és vezetik.

Fokozódó fegyverbeáramlás

Amerikai tisztségviselők és az arab hírszerzés információ szerint a CIA Törökországban állomásozó ügynökei felügyelik és irányítják a szír ellenzék felfegyverzését. Az Egyesült Államok ugyan korábban kijelentette, hogy közvetlenül nem szállít fegyvert a szír felkelőknek, azonban nem akadályozta meg, hogy Szíria szomszédai szállítsanak. A Törökország, Szaúd-Arábia és Katar által fizetett fegyvereket a török határon át csempészik be Szíriába. A CIA feladata biztosítani, hogy a beszállított fegyverek ne kerülhessenek az Al-Kaida sejtjeinek kezébe. Ezért fenntartották maguknak a jogot, hogy eldöntsék mely lázadó egységek részesülhetnek a fegyverszállítmányokból.

Non-stop Szíriai blog

A katari kézben lévő Al-Jazeera a szíriai felkelőket a szabadság után vágyakozó és a rezsim által brutálisan elnyomott emberekként mutatja be. A tévéadó a megfelelő tájékoztatás érdekében élő blogot is indított honlapján melyen folyamatosan jelennek meg a szír helyzettel kapcsolatos információk és az állítólagos felkelők által feltöltött videók, üzenetek.

Szerző: forest

31 hozzászólás “Hírek Szíriából”

  1. Időközben, a korábban már meghirdetett keddi NATO ülés előtt Törökország újabb nyilatkozatokat adott ki. A legfrissebb hírek szerint Törökország egy esetleges szír fenyegetésre hívta fel a jelenlévők figyelmét. A korábbi eseményekre reagálva kilátásba helyezték a Szíriába irányuló áramexportjuk felfüggesztését is. A török diplomácia tájékoztatása szerint ezidáig csak a civil lakosságra való tekintett miatt nem lépték ezt meg.

    A második géppel kapcsolatos híreket is megcáfolták, a legújabb információk szerint a szír légvédelem tüzet nyitott a nemzetközi vizek felett tartózkodó török kutató-mentő gépre és csak a törökök közbelépése miatt hagytak fel a támadással.

  2. Ma a NATO tagországok szabad kezet fognak adni Törökországnak egy hamis ürügy alapján elindítandó háborúhoz Szíria ellen, hogy azt a „szabad világ” táborába tereljék.
    Fontos kérdésekről soha nem kérdeznek meg egyszerű állampolgárt, köztük téged se, SOHA.
    Megkérdezték valaha tőled akár azt, hogy ne szüntessék-e meg a hazai ipart és mezőgazdaságot? Vagy hogy csökkentsenek-e a jegybanki alapkamaton ? Vagy hogy fellépjenek-e idehaza egy 100.000 fős jelentősen felfegyverzett bűnszervezet ellen, ami a valóságban uralja hazánkat ?

    Törökország csapdába fog ma lépni, mert több az ellensége, mint a barátja. Egyedüli igaz barátja Azerbajdzsán, a perzsák,örmények és oroszok ugrásra készen várnak a pillanatra, hogy helyre tegyék őket, de a törökök esetében is ott vannak az izraeliek,görögök,örmények és oroszok, akik szívesen esnének nekik.
    Garanciákat kapott a török vezetés, de hamis garanciákat. Itt is a kisemberek fogják megszívni – mindegyik oldalon.
    Napok óta ott van a török miniszter fején a gúnyos mosoly, nem jó jel – a saját népének főleg.

  3. Én is így tudtam ma reggelig, de folyamatosan változnak a hírek. Gyakorlatilag az egyes német és angol sajtóhíreket összehasonlítva azt lehet mondani, hogy valszeg senki sem tud semmi konkrétat csak mivel valamit le kell hozni ezért írnak baromságokat amiket órákon, napokon belül megcáfolnak.

    Tökéletesen egymásnak ellentmondó és egymást cáfoló hírek jelennek meg. A hisztériakeltés pedig a tetőfokára hágott. A liberális és baloldali médiák a tankokra kötözött gyerekek, a tömegesen megerőszakolt nők után már etnikai tisztogatásokról halandzsálnak.

    Azt, hogy egy porig lőtt és minden szolgáltatástól elvágott városból, hogy a túróba töltenek fel youtube-ra a felkelők videókat, hogyan twittereznek és hogyan használják a facebookot például még egyetlen média sem magyarázta el.

    De az is érdekes, hogy a segítségért kiáltó városból azt kürtölik világgá, hogy etnikai tisztogatás zajlik meg harci helikopterekkel és tüzérséggel lövik őket. Mindeközben a helyszínen tartózkodó megfigyelők és vöröskereszt munkások csak 1-2 halálesetről számolnak be.

    A hisztériakeltésből a hazai ballib média sem maradt ki szemmel láthatóan.

  4. Az ilyen nevetséges videóanyagokról meg ne is beszéljünk:

    Pár nappal ezelőtt a szír haderő megtámadta az ENSZ megfigyelőit:
    http://www.guardian.co.uk/world/video/2012/may/16/syria-un-monitors-video

    Gondolom nem csak bennem merül fel a kérdés, hogy miért kamerázott éppen egy felkelő, éppen ott és éppen akkor és éppen biztonságos távolságra? A látott képsorok alapján mi utal arra, hogy a támadást katonák követték el?

  5. forest
    A nyugati és az arab sajtó tele van hazugságokkal és baromságokkal, én nem is veszem komolyan…(már tobbujságírónak kellette távozni az Al-Arabia és Al-Jazzira tv- tol mivel valótlanokat állítottak)

  6. Azzal hogy Szíriában is megindulnak a demokratizálódás folyamatai Izrael gyakorlatilag fellélegezhet, hiszen az utolsó vele szomszédos állam is beszünteti a fenyegetését. Egy több mint 60 éves korszak fog lezárulni.

    Bár ideológiai okokból sok hazai embernek nem tetszik ez a kirívóan békés környék a zsidóság körül, a pénvilág kifejezetten hálás lesz egy stabil Izrael miatt. Hosszútávon hazánk is jövedelmezni fog ebből.

    A legnagyobb nyertes a közeledő beavatkozásnak persze a szíriai nép lesz, de a nagyhatalmi sakkjátszmában ezt nem számítják.

  7. „Azzal hogy Szíriában is megindulnak a demokratizálódás folyamatai Izrael gyakorlatilag fellélegezhet, hiszen az utolsó vele szomszédos állam is beszünteti a fenyegetését. Egy több mint 60 éves korszak fog lezárulni.”

    Ezt honnan veszed ? Pont fordítva iszlamista erok kerulnek hatalomra és még rosszabb lesz a viszony.
    Nézd az új egyiptomi elnok a moszlim testvériség párt színeiben gyozott, és már bejelentette, hogy felul vizsgálja az Izraellel kotott békemegállapodást.
    Még maga azizraeli kulugyminiszter is azt nyilatkozta, hogy szukséges Asszadát eltávolítani a hatalomról. 0s miért, mertIzraelnek is jobb egy ismert, kiszámítható politikus mint a bizonytalan jovo….

  8. panoz szerint:
    2012. június 26. kedd @ 10:18

    Nem akarlak megsérteni, de ez milyen alternatív valóság???

    1.Szíriában polgárháború van nem demokratizálás. Semmi köze nincs ennek a demokráciához, ráadásul néhányan úgy nyomják itt ezt a demokráciát, mint a teleshopban az aloeverát. Minden betegséget meggyógyít az is a világon, csak a gonosz gyógyszerlobbi nem engedi használni.HÁT PERSZE.
    Most nem azt mondom, hogy nem jó a demokrácia, de néhányan nagyon túlmisztifikálják. Továbbá leírom még egyszer.Szíriában nem demokrácia épül hanem polgárháború van!

    2.”Bár ideológiai okokból sok hazai embernek nem tetszik ez a kirívóan békés környék a zsidóság körül,” WTF! Igen, a magyar emberek ilyenek. szurkolnak népek pusztulásának. Nah ne. Meg szerinted a változékony , polgárháborús arab térség miért jó Izraelnek? Tudtommal a legtöbb diktatúrával ha nem is nyíltan, de fű alatt kiegyeztek. Most meg bármi lehet. Szerintem ez nem jó Izraelnek, se senkinek, Szíreknek sem!

    3.A szíriai nép csak veszít. Mint minden egyes nép ilyen helyzetben. Külső segítség nélkül nem tudnak győzni a felkelők. Aztán később a felkelők is megbánják a külső segítséget.

    Járnak hozzánk afgán kiskirályok fiai valamilyen NATO program keretében tanulni. Beszélgettem velük. Ők is először hívták is az USA-t, hogy segítsenek nekik az AL-Kaida ellen. Most már azt mondják, hogy százszor megbánták. Továbbá egyáltalán nem akarnak demokráciát. Se ők, se azok akik otthon vannak. Nekik nem kell. Szerintük szar az egész. Szóval lehet nem kéne rájuk erőltetni olyat, amit nem akarnak.

  9. Újabb események:

    – Az EU olaj embargót készít elő.
    – Megjelent néhány elemzés a helyzettel kapcsolatban mindenki arról beszél, hogy Törökországnak és Erdogannak nem érdeke jelenleg egy háború. Vannak egész jól sikerült anyagok is.

    De várjunk még, úgy gondolom, hogy számos fejlemény lesz a mai nap folyamán.

  10. Olaj embargó, áramexport beszűntetése => ezekkel a lépésekkel is csak a népet hergelik, lesz majd még több összecsapás, még több halálos áldozattal és még brutálisabb történésekkel.

  11. Panoz:

    „Azzal hogy Szíriában is megindulnak a demokratizálódás folyamatai Izrael gyakorlatilag fellélegezhet, hiszen az utolsó vele szomszédos állam is beszünteti a fenyegetését. Egy több mint 60 éves korszak fog lezárulni.”

    Legyen igazad, de nagyon kicsi esélyt látok erre sajnos. Pedig hidd el, szeretem annyira a gyerekemet és a csalásomat, hogy én a világbékére szavazok. Csak nem tudom, hol kell leadnom a voksomat.

    Molni:

    Szíria önellátó kőolajból, földgázból, élelmiszerből. Ez a fő gond, ugyanis hiába szankcionálják, ez kevés Asszad hatalmának a megingatásához is, ugyanakkor Asszadék sem akarnak beállni abba a sorba, amit a Nyugat elvár tőlük. Szíria is elég hamar a Gonosz Tengelyének a tagja lett.

    Azt kell tisztán látni, hogy az USA érdekei ütköznek a térségben mások érdekeivel, ami teljesen természetes dolog. A gond csak annyi, hogy a hidegháború után az amerikai vezetés a „hirtelen” kínálkozó alkalmat kissé kihasználva visszaélt a pillanatnyi fölényével, nem számolva a hosszabb távú következményekkel.
    Mostanában a rövidlátás és a kapzsiság össznépi betegség lett a Földön, a vezetők egészen egyszerűen tojnak a holnapra. Az USA pedig az élére állt ennek az ámokfutásnak. Én tudom, hogy sokan miért szeretik Amerikát és megértem, hogy miért szar szembenézni a valósággal. Ez az Amerika már nem az az Amerika.
    Ha van időd, nézd meg Ron Paul mostanában közzétett beszédeit. Ő képviseli azt az Amerikát, amit a világon mindenki szeretne és mindenki tudna vele azonosulni. Na, ezért nem lesz ő sem elnök sajnos.

    Fip7:

    Ami a Közel-Keleten történik minden, csak nem jó és főleg nem Izraelnek. A diktatúrák féken tartották a lappangó vallási fanatikusokat (lásd pl. Szaddam Husszein), de eddig bárhol történtek demokratikus választások, sorban Hamasz és a Muzulmán Testvériség győzelmét hozta.
    Talán kevesen tudják, de az ő céljuk végül egy iszlám kalifátus (muzulmán unió) létrehozása az egész Közel-Keletre kiterjedően. És ebben Izrael nem szerepel.
    A közel-keleti országok lakosságában egyre nagyobb az iszlám befolyása – az arab tavasz nem felvilágosodást, hanem erősödő fundamentalizmust hoz magával.
    Ennek tapsolni pont olyan, mint az USA mihamarabbi összeomlásának szurkolni. Mindkettő akkora ba..meg-et hoz magával, ami eléri a mi otthonainkat is. Gondolom akkor igen kevesen fognak örömködni.

    (Zárójeles megjegyzés: Törökország számára Irán és Egyiptom nagyon fontos partner, az oroszok is képben vannak náluk. Arról pedig nem is beszélek, hogy egy amerikai tulajdonban lévő multi cég magyar küldöttsége hogyan esett pofára tavaly Anatóliában. A lényeg: olyan léptékű kínai megrendelésekkel árasztották el a török acél és alu ipart, hogy a közbe befutó amerikai megrendelőket hátratették a sorban szívbaj nélkül mondván, hogy három év múlva (!!!) tudnak velük is majd foglalkozni. Ez pedig azt jelenti, hogy Kína is jelzi a saját elvárásait a kérdésben, legfeljebb nem nagy csinnadrattával, hanem szépen csendben.)

    Üdv: M

  12. Nem szorosan ide tartozik, de alapjaiban befolyásolja a nagy sakktábla szereplőinek lépéseit…:

    „Számos, de inkább számtalan elemzés, figyelmeztetés látott napvilágot az energiaválsággal kapcsolatban. Olyan felvetések, melyeket két évvel ezelőtt még csak zárt fórumokon olvashattunk, ma megjelennek a lapok hasábjain, hallhatók a rádió híreiben, vagy láthatók a televizíóban. A kérdés megítélése azonban mit sem tisztult, sőt, ha lehet ellentmondásosabb mint két éve. A tények és az események persze ugyanazok, csak mindenki másként látja, másként értelmezi ezeket. Kicsit úgy vagyunk a világ eseményeivel, mint az egyszeri indián és a katona „párbeszédük” jeleinek értelmezésével. Ugyanaz a mozdulat lehet fenyegetés, vagy csak egy egyszerű kérdés, de a további magyarázkodás helyett nézzük inkább a jelenetet:”

    http://ffek.hu/blog/molnar_geza/megis_milyen_kecske

  13. Kösz Python!

    Ui: családomat és nem csalásomat, de ez talán mindenkinek leesett.

    Kemény a cikk. Javasolt elolvasni mindenkinek. Nem irreális a kép, és mindjárt érthetővé válik ez a kur.a nagy fegyverkezési láz Arábiában.

    M

  14. papy on board

    2012. június 26. kedd @ 11:44 -hez

    Ez a kecskés nagyon jó volt :xD
    A humorral azonban óvatosan kell bánni, mert lehet, hogy az utána következő, egyébként nem túl mélyreható szöveg elfogadását próbálja megkönnyíteni.

    A Molnár Géza féle elemzésből lényeges elemek kiamradtak, tudomást sem véve róluk. Ezek: az atomenergia (fissziós), földgázkészletek, szén, metánhidrát, olajpala, fúzió. A sorrend kb. a realizálhatóság időbeli sorrendje akart lenni.
    Lehet mondani, hogy ezek drágák. Igen, de egy háborúnál kb. 2 nagyságrenddel olcsóbbak, becslésem szerint.

  15. Veér István

    @papy on board:
    csakhogy a háborúnak van egy nagy előnye: a nép túlzott jólétéből visszavesz, ha kellően nagy a háború, és így a maradék erőforrásokat jobban beosztja. Amúgy pedig nem olcsóbb feltétlen, ha emgnézed mostanság milyen háborúkat vív az USA. Bár drágák, de sokkal olcsóbbak mint egy totális háború. Már-már diszkont háborúk.

    Az atomenergiával is vannak gondok: az uránkészlet sem nagyon bőséges, ha minden energiánk azzal akarnánk fedezni, a 4. generációs reaktorok pedig még nem nagyon vannak kész.

    A A földgázra ugyanaz vonatkozik mint az olajra, a szén még környezetszennyezőbb, az olajpala kitermelés is nagyon környezet szennyező, a fúzió pedig egyelőre álom. Egy politikust ráadásul lehet, hogy nem csak ilyen gondoloat hajtanak, hanem esetleg kap egy kis csúszópénzt a fegyvergyáraktól… Hol érdekli őt, hogy az államkasszát tönkrevágja, pár generációra eladósítja esetleg a népet, mikor neki, és utódjainak előre láthatóan jó jövője lesz.

  16. Roni benned se csalódik az ember.

    Te végig gondoltad a helyzeted? Elkövetkező hetekbe Török + vagy NATO légi csapások várhatóak.

    S-300 új verziójának használatának élsajátítása, idő telik 2-3 hónap.
    Ukránok már így is eladtak az USA-nak egy régi s-300 üteget. Emiatt biztos voltak módosítások.

    Azok a rendszerek mennek modernebb változatai mennek amit egyből tudnak használni.

  17. Az atomenergiával is vannak gondok: az uránkészlet sem nagyon bőséges, ha minden energiánk azzal akarnánk fedezni, a 4. generációs reaktorok pedig még nem nagyon vannak kész.

    1. Az energetika nem törekszik monokultúrára.

    2. A rendszerszabályozás miatt fizikai képtelenség mindent nagy blokkokkal lefedni, viszont ki atomerőműi blokkot meg nem érdemes építeni.

    Már az is kolosszális eredmény volna, ha az atomenergia 30 éven belül elérné a 25-30%-os teljes részarányt, ami azt jelentené, hogy az alaperőművi kapacitás ~35-40%-át ezek adnák.