|

Közel-keleti rövidhírek és osztrák határőr UAV elképzelés

Forest olvasónk újfent összeszedett néhány rövidhírt a nagyvilágból, melyek ezúttal a Közel-Keletre összpontosítanak, de zárásként szerepel híranyag az osztrák védelmi miniszter érdekes elképzeléséről is. Lássuk!

Engedély a fegyveres beavatkozásra

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a napokban ugyan felfüggesztette a szíriai megfigyelők munkáját, azonban ezzel egy időben engedélyt adott a Golán-fennsíkon állomásozó békefenntartóknak a fegyveres beavatkozásra. A parancs értelmében a békefenntartók bármikor beavatkozhatnak szír területen, ha meglátásuk szerint újabb támadás éri a civil lakosságot.

Szír dezertálás, rövid helyzetkép Szíriából

A 15 hónapja tartó szír lázongások története során először dezertált pilóta a szír légierő kötelékéből. 2012. június 21-én 11:00-kor (helyi idő szerint) Hassan Hamada ezredes kiképzőrepülését megszakítva, MiG-21-es gépével átlépte a Jordán határt és landolt a King Hussein bázison.

Időközben a szír haderő felrúgta a Homs városával kötött időszakos tűzszüneti megállapodását. A Nemzetközi Vöröskereszt információi szerint Homs városa és a szír haderő korábban megállapodást kötöttek, melynek értelmében időt adnak a város civil lakosságának kimenekítésére, valamint a sérültek ellátására. A menekítés megkezdését követően, a megállapodást egyoldalúan felrúgva a hadsereg tüzérségi támadás alá vette a várost. Homs városa már huzamosabb ideje minden külső ellátástól el van vágva (a haderő által), emiatt komoly katasztrófa fenyegeti a város civil lakosságát.

A homsi eseményekkel párhuzamosan a szír haderő ostrom alá vette Inchil térségét is, ahol a katonák gránátokkal lőtték a felkelőket. A hírek szerint minimum 13 ember életét vesztette.

Az eseményekre reagálva a genfi találkozón az arab liga békefenntartó erők küldését kérvényezte.

Egy David Cameronnal és Barack Obamával folytatott megbeszélés során Putyin támogatásáról biztosította a feleket a szíriai helyzet megoldásával és demokratikus államforma kialakításával kapcsolatban. Ezzel Putyin kilépett a szír vezetést támogatók csoportjából, jelenleg már csak Kína és Irán támogatja a regnáló rezsimet. Brit újságok szerint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok egy titkos svájci találkozót terveznek Assaddal, ahová szabad utat biztosítanának a diktátornak.

Az Egyesült Államok figyelmeztette az egyiptomi haderőt

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatában figyelmeztette az egyiptomi haderőt, hogy tartsa be korábbi ígéreteit és ne akadályozza a demokratikusan választott új elnök hatalomra lépését. A külügyminisztériumi nyilatkozatban jelezték, hogy az Egyesült Államok rendkívüli aggodalommal figyeli az egyiptomi eseményeket, utalva ezzel a hétvégén életbe léptetett új törvényekre melyek nagyban korlátozzák az új elnök és kormányának hatáskörét.

Az Egyesült Államok kilátásba helyezte az Egyiptom részére folyósított több milliárd dolláros katonai és gazdasági segély felfüggesztését.

Hosni Mubarak kómában

Az egyiptomi médiákban megjelent információk szerint a 86 éves ex miniszterelnök szerda este szélütés következtében kómába zuhant. Az esetet követően Mubarakot a Tora börtön kórházából egy kairói kórházba szállították. A kiszivárgott információk szerint az átszállítás közben megállt Mubarak szíve és a kórházba érve újra kellett éleszteni. Az ex miniszterelnök felesége Suzanne Mubarak és mostohalánya már megérkeztek a kórház épületébe.

Az egyiptomi médiavilágban az esetet követően elkezdődtek a Mubarak temetését boncolgató találgatások.

A Hamász kész a tűzszünetre

A 3 napja tartanak a fegyveres összetűzések a Gázai övezetben az izraeli haderő és a radikális Hamász csoport (Iszlám Ellenállási Mozgalom ) között. Az Egyiptom által szorgalmazott béketárgyalások következtében a Hamász jelezte, hogy készek a fegyverletételre amennyiben az izraeli hadsereg beszünteti a Palesztin lakosság elleni támadásokat. Az üzenetre ezidáig nem érkezett válasz az izraeli féltől.

Az újabb összecsapások azután bontakoztak ki, hogy egy az egyiptomi Sinaiból kiindult támadásban megöltek egy izraeli civilt. Az izraeli hadsereg válaszként megölt két támadót és bombázni kezdett több, a Gázai övezetben található Hamász állást. A támadásokban eddig 8 ember hallt meg. Az egyiptomi területről érkezett támadásokat egy új radikális csoport vállalta magára.

Szerdán a Gázai övezetre mért csapásokra válaszul, radikális palesztinok lőttek közel félszáz rakétát izraeli területekre. A palesztin támadások következtében senki sem hallt meg. Egyiptom saját nyilatkozatai szerint mindkét féllel tűzszünetet kötött.

Izraeli – amerikai fejlesztésnek tulajdonítják a Flame-et

Az amerikai Washington Post kormányzati hírforrásokra hivatkozva hozta nyilvánosságra a hírt, amely szerint a Stuxnet és a Flame is amerikai és izraeli kooperációban készült program volt. A Flame egy önmagát Microsoft Windows frissítésnek álcázó, összetett kémprogram volt. A Flame képes volt összetett biztonsági rendszereken áthatolni, a fertőzött gépekről adatokat gyűjteni, kikapcsolt webkamerákat és mikrofonokat aktiválni illetve részlegesen uralma alá vonni a számítógépet. Az így gyűjtött információkat pedig visszajuttatni. A kormányzati hírforrás szerint mind a két támadás egy nagyobb, Irán ellen irányuló támadásnak voltak a részei. A támadások célja az iráni atomfejlesztések megakadályozása és felderítése volt.

Darabos Norbert esete a robotrepülőkkel

Komoly kritikát váltott ki az osztrák parlamentben Darabos Norbert védelmi és sportminiszter ötlete, amely szerint az osztrák Bundesheer robotrepülőket vásárolna 2 millió euró értékben és ezek alkalmazásával segítené az osztrák határ ellenőrzését. Az osztrák honatyák állítása szerint a határ menti régiók kriminalisztikai szempontból Ausztria legbiztonságosabb területei közé tartoznak, ezért semmi sem indokolja a területek ilyen módú ellenőrzését. Darabos természetesen csak másodlagos alkalmazásként jelölte meg az UAV-k ilyen jellegű felhasználását. A fő felhasználási terület természetesen a katonai felderítés lett volna.

Az elképzelés szerint a fentebb említett összegből 6 készletet vásároltak volna egyenként 2-4 repülővel (összesen 12-24db gép). A miniszter a beszerzéssel kapcsolatban kikötötte, hogy csak olyan gépek beszerzését támogatja amelyek nem felfegyverezhetőek. Utóbbi kijelentésével jelentős derültséget váltott ki a szakmai sajtóban – a fegyverek hordozására alkalmas UAV-k teljesen más árkategóriában mozognak.

A szakmai sajtó természetesen egyből találgatni és számolni kezdett a miniszteri kijelentés kapcsán. A miniszter által megjelölt feladatok között szerepelt a természeti katasztrófák esetén történő felderítés, a határellenőrzés, a konvojkíséret stb. Ezen feladatok jelentős járőrözési időt és közel 100 km-es hatótávolságot igényelnek, hosszas keresés után szinte az összes szakértő arra a véleményre jutott, hogy nincs olyan létező UAV amely a megnevezett feltételeknek megfelelne és az említett mennyiségben 2 millió euróból megvásárolható lenne.

—–
Szerző: Forest/a

11 hozzászólás “Közel-keleti rövidhírek és osztrák határőr UAV elképzelés”

  1. „Ezzel Putyin kilépett a szír vezetést támogatók csoportjából, jelenleg már csak Kína és Irán támogatja a regnáló rezsimet.”

    Azt hiszem, itt ez a lényeg, így a nyílt beavatkozás csak idő kérdése már. Nem lepne meg, ha orosz részvétellel zajlana, túl komolyak az érdekeltségeik ahhoz, hogy kimaradjanak.

  2. Én sem csodálkoznék nagyon, ha Asszad „gyógykezelésre” utazna valahová Szibériába.. és elfelejtene visszamenni. Még azt sem tartom kizártnak, hogy Putyin megegyezett Obamával, hogy majd ők rendet tesznek. Természetesen ENSZ-zászló alatt…. Úgy jobban kinéz a dolog.

  3. “Ezzel Putyin kilépett a szír vezetést támogatók csoportjából, jelenleg már csak Kína és Irán támogatja a regnáló rezsimet.”

    Valahogy nem ezt lehetett leolvasni a résztvevő felek arcáról a találkozó után.

  4. Június 30-án Genfben tarják a nemzetkozi (ENSZ által támogatott) „szíriai” konferenciát. Oroszok azt akarják, hogy Irán is részt vehessen
    (A szír vezeteés legnagyobb támogatója)ill Koffi Annan is , de az USA nem akarja.

    Egyébként ma szír légvédelem lelott szír felségvizek folott egy torok F-4 -est.