|

Először próbálták ki „élesben” az ASMP-A nukleáris rakétát

Június 19-én, kedden került sor első ízben a francia nukleáris elrettentő erők egyik legfontosabb elemének, az ASMP-A rakétának az első hadgyakorlaton történő lövészetére. Természetesen nem a hagyományos értelemben vett „éles”lövészetről van szó, a felhasznált fegyverek nem tartalmazták a robbanófejet. A hadijáték további érdekessége, hogy nem pusztán a rakétát próbálták ki, hanem a komplex fegyverrendszert, melynek részét képezi az indító-hordozó Dassault Rafale vadászbombázó repülőgép, a parancsnoki irányító-felügyelő központ és a mindig készenlétben álló C-135FR légi-utántöltő.

A Francia Légierő Stratégiai Parancsnoksága által lebonyolított hadgyakorlat egyelten célja az volt, hogy kipróbálják az ASMP-A bevetését. A feladatot az 1/91 „Gascogne” század Rafale-ja teljesítette, mely az északi hadműveleti régióban található Saint-Dizier-Robinson légitámaszpontról szállt fel. A támogató tanker a 2/91 „Bretagne” századhoz tartozott, és az ötórás bevetés során több légi-utántöltéssel közreműködött a sikerhez. Eközben a vadászbombázó minden fontos repülési elemet bemutatott: nagy magasságú cirkálás, kis magasságú terepkövetés, majd csapásmérés. Az ASMP-A végig a Rafale középső felfüggesztési pontján „utazott”, indítása a gyakorló bevetés utolsó mozzanata volt.

A franciák nem adják fel ,

A rakéta röppályáját és repülés közbeni paramétereit több civil és katonai szervezet is árgus szemekkel (és szenzorokkal) figyelte. A Délnyugat-Franciaországban, Biscarosse település közelében található DGA Rakétakísérleti Központ jelentése szerint az ASMP-A minden tekintetben azokat az adatokat hozta, melyeket előzőleg bekalkuláltak, és pontosan eltalálta a célt. Maga a művelet igen összetett volt, anyagilag és emberileg közreműködött benne a Francia Légierő, a Francia Haditengerészet, a DGA, az MBDA és az Atomenergia Bizottság.

4 hozzászólás “Először próbálták ki „élesben” az ASMP-A nukleáris rakétát”

  1. „Az ASMP-A végig a Rafale középső felfüggesztési pontján „utazott””
    Érdekes is lett volna egy ekkora böhöm nagy rakétát nem a hossztengely közepén elhelyezni, hanem mondjuk a szárnyvégeken. :) Sanszos, hogy a másik szárnyvégen elhelyezett súlymakett terhelésétől rövid időn belül metamorfózison ment volna át a sárkányszerkezet, és a „lázadók”-at elrettentő TIE vadásszá alakul. :)