|

MiG-21-esből cabrio

A tegnapi nap folyamán egy tesztrepülésre indulva „kabrióvá változott” a Horvát Légierő egyik kétüléses MiG-21-ese. Szerencsére az esemény sérültek és halálos áldozatok nélkül végződött.

Június 19-én, helyi idő szerint 13 óra körül egy karbantartás utáni berepülésre indult a szomszédos ország MiG-21UMD ‘Mongol-B’ típusú vadászgépe, ám alig 3 kilométerre távolodott el a Zágráb melletti Pleso támaszponttól, amikor a gépről lerepült a kabintető. Az eset 7-800 méteres magasságban következett be, a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hátsó ülés kabinteteje veszett oda. A pilóta észlelve a problémát, visszafordult és épségben leszállt a kiinduló repülőtéren. A kétüléses, 165-ös oldalszámú gép fedélzetén csupán ő tartózkodott és nem sérült meg az eset során.

A történet főszereplője | Fotó: Lipnopower ,

A Horvát Légierő jelenleg 22 darab MiG-21-essel rendelkezik, ezek közül 12 darab MiG-21bis-t konzerválva tartanak, csupán 6 MiG-21bisD és 4 darab MiG-21UMD repülőképes. A gépeket 1972 és 1981 között gyártották és 1992-1994 folyamán kerültek a szomszédos ország légierejének állományába.

Eddig csupán két gépveszteségük volt, két együléses példányt vesztettek el balesetben.

15 hozzászólás “MiG-21-esből cabrio”

  1. @Kolombusz

    Szívesen :) Jó kis film, itt az oldalon hallottam róla először. Egyébként a repülőgépes felvételek eredetiek, nem computer-generáltak, a francia légierő igencsak közreműködött a forgatás alatt, illetve ha jól tudom a Párizs feletti felvételek is eredetiek, a forgatás idejére lezárták a stábnak a légteret, hogy a Mirage-ok kergetőzhessenek.