|

Ismét harci helikopter repül majd Budapest fölött

Filmforgatás miatt pénteken ismét egy Mi-24-es harci helikopter repül majd Budapest felett – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája csütörtökön az MTI-t.

A Bruce Willis főszereplésével a fővárosban készülő Die Hard 5 (A Good Day to Die Hard) című film egyik jelenetét pénteken reggel 8 és délután 4 óra között a XV. kerületi Régi Fóti út – Csobogó utca – Csővár utca útvonalon forgatják.

A forgatási útvonal közelében a lakosságot zavaró hang- és zajhatásokra lehet számítani, ezért a honvédelmi tárca a környéken élők megértését kéri.

A Magyar Honvédség Mi-24-es harci helikopterét a film forgatása során pénteken használják utoljára – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

20 hozzászólás “Ismét harci helikopter repül majd Budapest fölött”

  1. „…A forgatási útvonal közelében a lakosságot zavaró hang- és zajhatásokra…”

    Hínye, azok a finom hallású városi népek!

    Ettől mindig kiakad a túlvezérlésjelzőm.

    A ma civilizált(?) emberét zavarja az eső, a hó /persze az aszály után drágállja az élelmiszert/, a vidéki autós, a mentő meg a harci helikopter, a vadászrepülőgép hangja, a mentő, a tűzoltó szirénája.
    De nem zavarja a saját autójának a „sport”kipufogódobja /értitek, sport!/, a mélynyomó a kocsijában, a fülében recsegő fülhallgató, „kulturált” vitája a szomszéddal, a másik közlekedővel.
    Nem zavarja a város forgalma (egy autó/egy ember), a pláza hangzavara.
    De a pár percig feje felett repülő harci gép – az igen!

    Aztán persze ő balhézna legjobban egy szomszéd országgal kialakult konfliktusnál /volt már rá ritka példa a magyar történelemben…/, hogy hol vannak a harci gépek, amik megvédik az auráját!?

  2. @misinator:

    Ahogy mondod.
    Sőt, tovább megyek.
    Szánalmas, hogy a HM jóformán könyörög a bocsánatért.
    Egyébként tök jó közlemény lenne e bekezdés nélkül.

    Hasonló ez ahhoz, hogy mindenki problémázik azért, mert a kertjük végében lévő reptér forgalma zavarja őket.
    Namármost.
    A legtöbb repteret a két világháború közt építették, nem tegnap tették oda a gonosz gárdisták. Ezért én csak annak a panaszával törődnék, aki a reptér megépítése előtt is ott lakott.

  3. @misinator

    Hánehogymáizémostmáaztánkomolyanhogy a szomszéd Minyója elnyomja a racsing 1.0-s Homasita-Swiftem kályhacső kihörgőjét! Különbenis mitakarnak egy ilyen hogyishijjákkal… asszondja helikopáter, de behúzott kézifékkel hátrafele lenyomom ám az Üllőin… Na tolok egy kis kakaót a diumdisumra, szomszédok úgyis szeretik, mindig átkopognak, hogy hangosícsam még.

  4. GrGly: Tökéletes meglátás:-)

    borisz: Ez nekem is kedvencem.

    Odaköltözik a repülőtér/autópálya/ipari üzem /tetszés szerint bővíthető/
    mellé – az olcsó telekre – aztán pár év múlva felfedezi, mint egyszeri nő tv reklámban az intimbetét, hogy jééé, zajos! Tilcccsák be!

    Magam természetszerető/járó vagyok, s egyáltalán nem zavar – sőt! – Bánkútnál a lokátor.
    /Pedig biztos forrali a zagysejteket/
    Amit a radarokkal is műveltek a sötétzöldek…
    Várható reakciójuk egy betévedő szomszéd gép /lásd anno szerb Mig-21-sek/ esetén lásd fentebb.

  5. „…nem zavar – sőt! – Bánkútnál a lokátor.
    /Pedig biztos forrali a zagysejteket/…”

    Azt hiszem, a HT-ben olvastam anno, hogy a szovjetek afganisztáni háborúja idején MINDIG tudták időben az afgánok, hogy bombázás lesz; az elektronikai zavarást végző gépek mindig sikeresen elnyomták…a kabuli tv adását.

    De visszatérve a harci helikopterünkre.
    Már ott sem tartunk a MI-24-esekkel, mint az albánok a vicc szerint.
    Ha valaki nem ismerné:
    Az USA kontra Vietnam háború idején az albán parlamentben azon gondolkodnak, hogyan kéne segíteni a testvéri Vietnamot.
    Egy képviselő javasolja, hogy adjanak nekik egy harckocsit!
    Szűnni nem akaró tapsvihar!

    Egy másik szerint adjanak nekik kettőt! Ez már a duplája, tudja fedezni a másikat meg minden.
    A képviselők a padokon dobolnak!

    A harmadik képviselő:
    Mííít vacakolunk? Adjuk nekik mind a hármat.

  6. Miért ne kérhetnének elnézést? Nem fáj semmibe. Meg ebből is látszik, milyen rendesek, igazból a tömegbe is lövethetnének a helikopterrel.

    Az első két mondatom komoly, egyébként. Hétvégén hozom haza az új kutyánkat, szólni fogok a szomszédomnak, hogy elképzelhető az első estéken némi nyavalygás, ha úgy lenne, elnézést. Pedig utálom a szomszédom. Csak kultúrlény vagyok. A HM is megpróbál kulturáltan viselkedni. Korrekt.

    Az egy szett rotorlapáton felröhögtem. Mondjuk keserűen.

  7. nightstalker!

    Rednesek, na de könyörgöm itt helikopterről van szó, ami hát néha hangos. Augusztus 20-i ünnepségek előtt pedig a város kér elnézést a hangos tüzijáték pukkanások miatt?
    Miért lövethetnénke a tömegbe a helivel? Ittál valamit?

  8. huleaks: Meg egyszer: nem faj semmibe. A masik kulcsszo: kulturalt viselkedes. Ez mondjuk ket szo. Mindegy. Ha nem fogod fel, nem fogok erolkodni.

    A tomegbe lovetes pedig egy utalas a kozismert Lenin viccre (ne haragudj, hogy osszezavartalak azzal, hogy kiragadtam az eredeti kontextusbol):
    „A tanítónéni ezt mondja a gyerekeknek:
    – Gyerekek, ma Lenin bácsiról fogunk tanulni. Tudjátok gyerekek ez a Lenin bácsi egy nagyon jó ember volt, hogy megértsétek elmesélek nektek egy történetet:
    Lenin bácsi sétált egy moszkvai parkban és leült egy padra, nagyon fáradt volt szegény. Ahogy ott ült, zajra lett figyelmes. Gyerekek futballoztak mellette és nagyon hangosak voltak, kiabáltak, zajongtak, szegény Lenin bácsi nem tudott pihenni. Ekkor így szólt Lenin bácsi a gyerekekhez:
    – Tudjátok gyerekek, tegnap csináltam egy nagy forradalmat és most nagyon kimerült vagyok, pihenni szeretnék, kérlek titeket ne zajongjatok, menjetek máshová, és ott focizzatok.
    És a gyerekek megértették Lenin bácsit és hagyták pihenni. Látjátok gyerekek, hát ilyen jó ember volt ez a Lenin bácsi, pedig le is lövethette volna őket…”

  9. Máshol integetnek és örülnek az emberkék, hogy országuk légi erejének egy-egy gépe néha-néha elrepül felettük. Itthon meg elnézést kell kérni. Elhiszem, hogy a város falak között visszaverődik a hang, de azért alig egy hónapja egy MP4-26-ost engedtek száguldozni és senkinek nem volt ellenvetése…Azért a Mihu nem „veri fel” ennyire a várost.
    Inkább örülni kellene, hogy csak kiállnak az erkélyre és látnak egy jó gépet s nem kell átutazniuk a fél országot érte.

  10. „Itthon meg elnézést kell kérni.” De az Isten megaldjon titeket, ki mondta, hogy kell? Volt panasz a multkori forgatas miatt, csak en lemaradtam valamirol?

    Egy masik viccre emlekeztet az, amit itt paran lenyomnak, arra, aminek a „Tudod mit roka, b@szd meg a funyirodat!” a csattanoja.

  11. Azt hiszem kimaradt, hogy a valóban hangos harcihelikopterek város fölött repkedése normális üzletmenet lenne jelenleg Budapesten. Ilyen formán, bár ti örültök neki, van aki esetleg nem, és nem várható el, hogy mindenki tapsoljon, ám kultúrlényként előre elnézést kértek az átmeneti kellemetlenségért azoktól, akiket érint. Bár a szomszédaim lennének ilyenek…

    Az augusztus 20.-i tüzijáték pedig hagyományosnak tekinthető, valamint arról is van idejében tájékoztatás, és ott nem csak pár HT-bolond, hanem jelentős tömegek fejezik ki teszésük azzal, hogy megnézik, így kijelenthető, hogy nagy bizonyossággal a többséggel egyetértésben történik a tüzijáték megrendezése, ilyenformán kevéssé indokolt az elnézés kérése. Igy ez a hasonlat nem egészen állja meg a helyét.

    Remélem ennél szájbarágósabban nem szükséges előadni, hogy miért nem szerencsés a rossz, alacsony mintából levont (önmagunk) általánosító következtetés. :)