|

A Szlovén Fegyveres Erők nyílt napja

Szombat, május 19., reggel 6:30 – a kocsim kilométer-számlálója: 157.222 km.  Este 21:52 – a kocsim kilométer-számlálója: 157.970.  Hogy miért is fontos a HTKA olvasói számára az a bizonyos 748 kilométer? A válasz nagyon egyszerű. Egy-egy katonai létesítmény nyílt napja mindig érdekes programnak ígérkezik, de amennyiben az összes ugyanazon a napon nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, az ember néha kénytelen választani közülük. Nos, ezen sorok írója nem válogatott – hanem látogatott. Nem csak különböző létesítményeket, hanem haderőnemeket:  Cerkljeben a 107. légi támaszpontot, Pivkaban a szárazföldi erők 45. páncélos zászlóalját, a Portoroz melletti Bernardin mólóján pedig a haditengerészet két egységét, a HPL-21 Ankaran parti őrhajót, valamint a VNL-11 Triglav őrnaszádot. Így már logikusabb az a hétszáznegyvennyolc kilométer, ugye?

Természetesen nem csak a kocsim, hanem a fényképezőgépem is teljes gőzzel dolgozott aznap. Következzenek tehát a képek:

 

 

5 hozzászólás “A Szlovén Fegyveres Erők nyílt napja”

  1. Nagyon durva (legalábbis nekem, laikusnak), amit a pilótáik tudnak.
    Szintén a Triglav alatt kb. egy éve volt „szerencsém” közelről végignézni egy mentést (egy barátom volt a szenvedő alany):

    http://www.youtube.com/watch?v=8S9ODY11fnk

    Kb 45 fokos lejtő, az egyik talp végét egy kiálló sziklára tette le, közben a rotor vége és a hegyoldal között volt nagyjából másfél (néha egy) méter, ezt háromszor megcsinálták egymás után, amikor ki-be pakolták a hordágyat, stb. Ráadásul elég komoly szélben.