|

Folyamatosan bővül az iráni légiflotta

Megszokhattuk már, hogy a perzsa ország vezetői nem a szerénységükről híresek, most azonban a fellengzést félretéve közölték, hogy tovább gyarapodott a harcigépeik száma.

Irán védelmi minisztere, Ahmad Vahidi vezérőrnagy bejelentette, hogy a közelmúltban újabb három, hazai gyártású Saeqeh típusú gépet vehetett át az Iráni Légierő (IRIAF). Elmondta, hogy a gépek gyártása és leszállítása késés nélkül folyik, minden az előre eltervezetten alakul.

A perzsa ország még 2004 szeptemberében mutatta be az iráni televíziók a hazai fejlesztésű, korszerű vadászbombázóként beharangozott HESA Saeqeh (Mennydörgés) típust, mely a Northrop F-5E/F Tiger II némileg átépített változata, mely az F/A-18 Hornethez hasonló aerodinamikát, valamint korszerű(nek mondott) fegyverzetet és radart kapott.

Irán fontos légvédelmi szerepet szán az új típusnak, mely 2010 folyamán állt hadrendbe. A típus fejlesztése azonban nem fejeződött be, a jövőben korszerűbb radarral és rakétákkal kívánják ellátni.

69 hozzászólás “Folyamatosan bővül az iráni légiflotta”

  1. Annyit lehetett látni pár hónapja, hogy saját turbinalapát bevonatoló üzemegységük, illetve kompresszor vagy turbinalapát (a képek alapján nem tudtam megmondani) megmunkálási, vagy javítási projektjük van.
    Ha jól sejtem, üzemidő hosszabbításokra, illetve korlátozott nagyjavításokra rendezkedtek be. Új hajtóművet nem hiszem, hogy elő tudnának állítani, az indiánok még francia és orosz segítséggel se tudtak megbírkózni a feladattal, hogy teljesen a nulláról kezdjenek bele a dologba. És ne feledjük, ezúttal nem valami lappangó francia vagy orosz ármánykodás lehet a dolgok mögött, hiszen az oroszoknak nem piacvesztés a Kaveri hajtómű, nekik oda nem volt semmiféle ajánlatuk, csak a repülő tesztpadok bérleti díját kérték el, a franciák M88-as bizniszét meg az égvilágon nem veszélyezteti semmi se már Indiában. A jenkiket se sejtem a dolog mögött, mert a Tejas gépbe a GE nyerte el a boltot.Nagyon akarták azt a hajtóművet, mégse sikerült. Irán esetében még ilyen feltételek se adottak, így ők csak reszelgetnek, csiszolgatnak.

  2. A propagandaháborúban jelesre vizsgáznának az tuti :)
    Szerintem Iránnak a legjobb modernizáció valamely Kinai tipus lenne, mondjuk a jf 17 thunder meg a Chengdu J-10. Ezen gépeket talán még meg is kaphatnák (politiaki támogatás stb…), s jelentős modernizáció lenne, szemben a mostani nagyjavításos módszerrel -melyet újként harangoznak be-!

  3. kovikopasz szerinted ha kapnának gépeket valakitől erőlködnének a saját gyártáson? Nem kapnak tárgyaltak Kínával ezekről a gépekről de ez túl nagy dobás lenne ahhoz hogy USA lenyelje.
    a hajtóműgyártás meg már folyik egy ideje http://www.youtube.com/watch?v=VYuF2HFW55E az elsőrészt már sajnos leszedték amúgy 2009 be tették fel de a felvételek 2008 asok a J-85 öst teljesen lemásólták és gyártják (az 1 részen amit töröltek van a forszázs kamra gyártásáról is részlet.)

  4. kovikopasz szerinted ha kapnának gépeket valakitől erőlködnének a saját gyártáson?

    India a következő gépeket vette az elmúlt 40 évben. MiG-21 változatok – ezeket még mondernizálta is, álá Bison – MiG-27, MiG-23, MiG-29, Jaguar, Harrier, Mirage-2000, Szu-30MKI és fut az MMRCA. Ennek ellenére a Tejas program megy, és megy…

    (A régi klassziksus angol/francia jet gépekből is vol nekik szép számmal, de más szovjet gépekből is volt nekik kisebb mennyiség. Szu-7, MiG-25).

  5. Ez is tessék lássék kirakat. Ennyi mennyiségnek havonta kellene elhagynia a gyárat, hogy komolyan számolni lehessen vele…
    Ez is csak időhúzás vagy „néphülyítés” kategória. Semmi „komolyat” nem láttunk Irántól repülőgép fronton. Persze mutattak be rakétákat és más eszközöket. Lassan felújítják néhány MiG-29-est és még mindig repülnek a Tomcat gépek, de ki tudja, hogy milyen állapotban vannak is valójában. Túlzással mondhatjuk, hogy az F-5 viszonylag „egyszerű, mint a bot”, de még ezeket sem tudják gyártani, max. „újragyártani” ezzé a „felezett” Hornetekké. Egy teljesen új, ember vezette harci gép gyártására – jelenlegi ismereteink alapján – nincs felkészülve az iráni ipar, ami jelenleg ennyit „tud”. Ez is inkább csak kísérleti mennyiség…
    Egy sárkányt legyártani, talán nem nagy kunszt – most nem 5.g-re gondolok, tele kompozit anyagokkal – de ami bele kell, na ott kezdődnek a gondok és a komoly kihívások…
    Ahogy már előttem írták, a JF-17 vagy a J-10 lehet az elsődleges megoldás az elöregedő géppark leváltásra. Vagy esetleg a MiG-35 fejlesztésébe való beszállás és egy helyi gyártósor összehozása, bár ez mind a két esetben jó döntés lenne. Ha az orosz vonalat bővítjük akkor bármelyik Szuhoj is szóba jöhet, ha a kínait, akkor a felsorolt két madár mellett képbe kerülhet valamelyik Szuhoj klón is.
    Szóval vannak lehetőségek.

  6. ? :) Irán tárgyalt Kínával vadászgép kapcsán de nem kap mert túl nagy dobás lenne az hogy megkapta a ZFB-05 öst pluusz segitséget különböző fejlesztésekhez pár radar és közel légrak dokumentációját kis dobás de egy modern vadászgép már nem férne bele.
    Indiának van egy potens légereje ami a beszerzéseknek köszönhetően még pár évtizedig kielégítő lessz így ők ráérnek szenvedni a saját fejlesztéssekkel de Irán nem ér rá ha betudna szerezni bármi modernet azonnal beszerzi a mig eket is amint lehetőség adódott beszerzett jópárat most is megtenné csak nincs ki eladjon neki mert senki se tartaná a hátát. (Mert aki modern vadászgépet ad el Iránnak az rácseszik… aki meg elavúltat az is csak kis darabszám miatt és hogy nemigen vannak ellenőrizve a kivont gépek kisebb a rizikó)

  7. ? :) Irán tárgyalt Kínával vadászgép kapcsán de nem kap mert túl nagy dobás lenne az hogy megkapta a ZFB-05 öst pluusz segitséget különböző fejlesztésekhez pár radar és közel légrak dokumentációját kis dobás de egy modern vadászgép már nem férne bele.
    Indiának van egy potens légereje ami a beszerzéseknek köszönhetően még pár évtizedig kielégítő lessz így ők ráérnek szenvedni a saját fejlesztéssekkel de Irán nem ér rá ha betudna szerezni bármi modernet azonnal beszerzi a mig eket is amint lehetőség adódott beszerzett jópárat most is megtenné csak nincs ki eladjon neki mert senki se tartaná a hátát. (Mert aki modern vadászgépet ad el Iránnak az rácseszik… aki meg elavúltat az is csak kis darabszám miatt és hogy nemigen vannak ellenőrizve a kivont gépek kisebb a rizikó) De India és Irán hejzete akkor is merőben más ezért is nemértem miért hoztad fel pot Indiát példának.

  8. Nincsenek lehetőségek.
    Szu-XX ről beszélni amikor még a csak védekezésre alkalmas Sz-300 ast se engedték nekik eladni (teszem hozzá P-V-F és FM ekről folytak a tárgyalások) akkor egy modern vadászgép beszerzést gondólhatod hogy még azelőtt megtorpedóznak mielőtt a telefont felvennék nem hogy asztalhoz üljenek tárgyalni.

  9. Molni még mindig nem értem miért kötöttél bele kovikopasznak adott válaszom első felébe? Én talán nem azt írtam hogy azért fejleszt mert nem kap? Erre előjöttél Indiával aki kap és mégis fejleszt. Nem értem akkor se az egyik muszájból fejleszt a másik meg mert szeretne saját vadászgép ipart is. Na mind1 (tudom hogy elhamarkodottan írtál valamit hogy írhass valamit és a személyeskedést abba is hagyom)

  10. Chimera:

    Valószínűleg nemzetközi politikai okok miatt nem ad el nekik Kína. Ha Kína használható fegyvert ad el az USA/Izrael/arab országok ellenségének, azzal sérti az ő érdekeiket, gyakorlatilag beleavatkozik az erőviszonyokba. Ilyet nem lehet csak úgy megtenni a nemzetközi politikában. Többször is lehetett hallani, hogy Oroszország ezt vagy amazt adna el Iránnak, de összezördülés lett belőle és elmaradt a biznisz.

  11. szittya:

    Most Molni nem kötözködött és normális hangnemben szólt hozzá, erre te meg megvádolod :)

    Azt írtad, hogy:
    „kovikopasz szerinted ha kapnának gépeket valakitől erőlködnének a saját gyártáson?”

    Ezzel arra utaltál, hogy szerinted ha kapnának új gépeket, akkor nem vagy kis valószínűséggel fejlesztenének sajátot. Önmagában nem zárja ki a kettő egymást, India erre példa. Ami esetleg kizárhatná, hogy Irán kisebb ország jóval és nem érné meg nekik saját fejlesztés, ha tudnának újat venni. Ezt nem tudjuk, de az igény szinte biztosan meglenne rá akkor is. Erre példa Törökország. Iránnal sok mindenben hasonlítanak egymásra. Hasonló gazdasági erővel rendelkeznek. Kapnak F-35-öt és még saját fejlesztéseik is vannak, még saját vadászgépről is álmodoznak. Helikopter frontján is akarnak sajátot.

    Tehát ha hozzá is jutna modern gépekhez Irán, valószínűleg akkor is próbálkoznának valamilyen szinten a saját gép kifejlesztésének irányába. Igaz, akkor nem lennének rákényszerülve mindenképp kierőltetni valami kényszermegoldást.

  12. Kína nem ad el Iránnak vadászgépet, mert akkor Tajvan is kapnak csúcstechnológiát az USA-tól.
    Oroszország szintén nem ad el high-tech russian teknyikát, mert akkor Irán előbb utóbb nem lenne annyira ráutalva az orosz támogatásra, ami viszont nagyban rontaná a Gazprom mögé bújtatott nagyívű orosz tervet.

    Abban az esetben, ha a rakétavédelem kérdésében és/vagy a dél-kelet ázsiai tengeri térség ügyében eldurvul a helyzet, Irán felfegyverzése relatíve gyorsan megoldható, a Kaszpi-tengeren keresztül bármi odaszállítható napokon belül.

    Iránt az oroszok és kína képes felfegyverezni egy elhúzódó hagyományos háború megvívására, amelyben ráadásul Iránnak komoly tapasztalatai vannak. Az irak-iráni háborúban Irak sokkal jobban felfegyverzett és támogatott haderővel rendelkezett, mégsem bírt a perzsákkal.

    Én nem tartom annyira nevetségesnek Irán technológiáját, ha jobban belegondolok, néhány klasszikus nagyhatalmat és Törökországot leszámítva hol a többi regionális hatalom?
    A szaúdi vagy az emírségek hadereje nagyon szép és csili-vili, de saját maguktól még sárkányrepülőket sem képesek gyártani gyerekek. A szaúdi légierő pilótáinak a fele külföldi (pakisztáni) zsoldos.

    Én nem bíznék annyira azokban a haderőkben, ahol a csúcstechnológiát és a háború kimenetelét pénzért megvásárolható idegenszívűek kezébe helyezik.

    Ehhez képest a páriaként kezelt Irán saját műholdakat képes fellőni külföldi segítség nélkül. Ez még Izraelnek sem megy.

    Nem Iránt pártolom és nem konteó propagandát nyomok, hanem a száraz tényeket nézem.
    Hiába röhögünk Iránon, 30 éve senki sem tud vele mit kezdeni, egyfolytában háborúba akarják rángatni, miközben az iráni nemzeti ipar nemcsak kiépült, hanem évek óta már saját önálló kutatást és innovációt is folytatnak olyan terülteken, ahol az EU is csak gyerekcipőben jár.

    Ehhez képest a fullgazdag olajmonarchiák még mindig kőkorszaki feudalizmusban élnek, ahová külföldi mérnököket kell hívni egy komolyabb épület összerakásához is. A kirakat mögött nincs semmi valójában, csak az elherdált kőolaj bevétel.

    M

  13. „A kirakat mögött nincs semmi valójában, csak az elherdált kőolaj bevétel.”

    Ilyenkor jön mindjárt pár vadkapitalista :DD és megmondja hogy azért Iránba mégis csak szegényebben élnek mint a többi arab államban.

    „Ez még Izraelnek sem megy.”

    Nem az számít, hanem hogy hány f-16 és f-15 van a garázsban .

    Nem trollkodni akarok, de olyan kiszámítható hogy mi ezekre a válasz .

  14. Monte

    „Irán felfegyverzése relatíve gyorsan megoldható, a Kaszpi-tengeren keresztül bármi odaszállítható napokon belül.”

    És a személyzet kiképzése?

    „Az irak-iráni háborúban Irak sokkal jobban felfegyverzett és támogatott haderővel rendelkezett, mégsem bírt a perzsákkal.”

    87-88-ban úgy mentek át az iráni haderőn, mint kés a vajon… Egyedül a légiharcokban nem tudtak fölényt szerezni az f-14-es miatt…

    „Nem az számít, hanem hogy hány f-16 és f-15 van a garázsban .”

    Durván 300 f-16-os különböző konfigokban, plusz 52 modernizált f-15, plusz 25 F-15I(/E)… Ehhez képest mi van az IrIAF tarsolyában? Durván 100-150db eléggé vegyes és öreg gép, a régi fegyverzettel…

  15. A válaszok nem zavarnak, aki nem járt még arrafelé, annak halvány fingja sincs az ottani valóságról.
    Az olajmonarchiák valós belső viszonyai botrányosak, miközben az ottani elit részéről csak egyetlen cél van: megmaradjon a hatalmuk. Inkább adnak zsozsót a képzetlen tömegeknek alanyi jogon, csak kuss legyen.
    A jövő? Nincs jövőképük, csak a carpe diem.
    Ez számomra a nullával egyenlő.

    A másik: Senki se fikázzon népeket, országokat. Mielőtt bárki nekiáll a balf.sz irániakról poénkodni, semmi egyebet nem mondok, csak annyit: lássuk a saját házunk táját. Meg a barátaink háza táját.

    Biztos, hogy ők a valóban nevetségesek?

  16. Inkább az a nevetséges hogy olyan országot mint Pakisztán aki nyíltan atomfegyverkezik és 50 éve többé-kevésbé nyílt háborút vív Indiával fegyverekkel támogat szinte mindenki Iránba egy vasszöget sem lehet szállítani engedély nélkül! Na ez a kettős mérce…..

  17. Üdv Sulyid!

    „És a személyzet kiképzése?”
    Hosszú elhúzódó hagyományos háborúról írtam. Kiképzés? Kalasnyikovhoz, RPG-hez meg Sztrelához? Annyira ők is képzettek, mint az analfabéta mudzsahedek meg a talibán (annál sokkal jobban egyébként), márpedig azok is szopórollerre ültették a SZU-t meg az USA-t.

    „87-88-ban úgy mentek át az iráni haderőn, mint kés a vajon… Egyedül a légiharcokban nem tudtak fölényt szerezni az f-14-es miatt…”
    Emlékeim szerint volt 1 millió halott, volt rakétaháború, majd végül Irak hazatakarodhatott zéró eredménnyel.
    De ilyen alapon a szovjet hadsereg is agyonvágta az afgán erőket egy hét alatt, meg az USA is (bár addigra nagyon nem volt mit szétverni néhány vályogviskón kívül).
    Én nem csaták megnyeréséről, hanem egy háború végeredményére gondoltam.

    De, számít az, ha van két- háromszáz komoly és bevethető vadászgéped, ezt senki sem vitatja. De nem ez dönti el a világ sorsát. A katonai tervezés haditechnikai vonatkozása csak egy szegmens a sok közül.
    Ez olyan, mintha rámutatok a téglára és a habarcsra, majd azt mondom: íme ez a ház. Hát nagyon nem.

    M

  18. Monte

    „Hosszú elhúzódó hagyományos háborúról írtam. Kiképzés? Kalasnyikovhoz, RPG-hez meg Sztrelához? Annyira ők is képzettek, mint az analfabéta mudzsahedek meg a talibán (annál sokkal jobban egyébként), márpedig azok is szopórollerre ültették a SZU-t meg az USA-t.”

    Elhúzódó hagyományos háború megvívásához nem ak és RPG kell, hanem vadászgépek, páncélosok, IFV-k. Afganisztánban meg gerilla háború ment, nem hagyományos nyílt.

    „Emlékeim szerint volt 1 millió halott, volt rakétaháború, majd végül Irak hazatakarodhatott zéró eredménnyel.”

    Én emlékeim szerint meg, 80-81-ben brutálisan szétverték az irakiakat, majd a kezdetben jobban felfegyverzett iráni haderőt az elkövetkező 6 évben kishíján kiírtották, miközben alig pár falut, várost sikerült elfoglalniuk, s mikor 87-88-ban megindult az újjá szervezett, modernizált, jól (jobban) kiképzett iraki haderő gyak. kártyavárként omlottak össze.

  19. „Ehhez képest a páriaként kezelt Irán saját műholdakat képes fellőni külföldi segítség nélkül. Ez még Izraelnek sem megy.”

    Apró pontosítás. Nagyonis megy, Izrael saját rakétával saját műholdat küldött már fel, méghozzá a nehezebb módon, nyugat felé indítva, hogy az arabok ne hőbörögjenek a területükre hulló fokozatok miatt.

  20. A szaúdi vagy az emírségek hadereje nagyon szép és csili-vili, de saját maguktól még sárkányrepülőket sem képesek gyártani gyerekek. A szaúdi légierő pilótáinak a fele külföldi (pakisztáni) zsoldos.

    Ki nem szarja le, ha képességet ad? Nem az számít, hogy a bunkósbot honnan van. Legyen és működjön. A szovjet katona is M4 Shermannal érzekett anno kis hazánk területére először.

    Én nem bíznék annyira azokban a haderőkben, ahol a csúcstechnológiát és a háború kimenetelét pénzért megvásárolható idegenszívűek kezébe helyezik.

    Úgy áruld már el, hogy a paki pilóta miért nem küzene, ha az élete a tét…? A zsoldosokra van infó valahol? Mitől más egyébként mondjuk egy ex brit pilóta a RAAF kötelékében…? Ott a királynő köt össze, szaúdiban meg a vallás…

    Ehhez képest a páriaként kezelt Irán saját műholdakat képes fellőni külföldi segítség nélkül. Ez még Izraelnek sem megy.

    Téves. Már a ’80-es években lőtt fel, saját erőből, hazai földről. Miért nem lehet ilyen könnyű dolognak utánanézni a komment elküldése előtt..?

    Hiába röhögünk Iránon, 30 éve senki sem tud vele mit kezdeni, egyfolytában háborúba akarják rángatni, miközben az iráni nemzeti ipar nemcsak kiépült, hanem évek óta már saját önálló kutatást és innovációt is folytatnak olyan terülteken, ahol az EU is csak gyerekcipőben jár.

    Mert nincs mit kezdeni vele. Ki és hol akarja háborúba rántani? Mi, ha ez nem propaganda…? A ’80-as években akkor verhette volna laposra a jenki, amikor akarta volna. Irakkal is megtette, 6 hét alatt. A koalíciós légierő és nehézfegyverzet +80-90%-a jenki volt…

    Ehhez képest a fullgazdag olajmonarchiák még mindig kőkorszaki feudalizmusban élnek, ahová külföldi mérnököket kell hívni egy komolyabb épület összerakásához is. A kirakat mögött nincs semmi valójában, csak az elherdált kőolaj bevétel

    Na ebben félig egyetérünk. Kínánál ez a rész mért marad ki? Mert a csilivli hi-tech ott sem hazai…

  21. szittya88
    Tárgyaltak, tárgyalnak és valószínűleg tárgyalni is fognak még. Az érdekek előbb vagy utóbb találkoznak majd. Kína ki van éhezve a megfizethető árú kőolajra, Irán meg örül ha van aki megveszi. Kína szuperhatalmi ambíciókat dédelget, a térségben teljes hegemóniára törekszik. Ez szemben áll a jenki (és szövetségesei) érdekeivel. Emiatt Irán szerepe a jövőben jelentős mértékben fel fog értékelődni a sárgák szemében. Addig amíg az Usa nem lép rá kellő mértékben a külpolitikájával a kínai érdekekre (lásd Fülöp szigetek/incidens)addig nem valószínű hogy felfegyverzik Iránt. Viszont ha egy kicsit perspektivikusabban próbálsz gondolkodni és összerakod a hírmorzsákat akkor bizonyára észreveszed ezt a tendenciát. Ugyanez megfigyelhető az Usa-Oroszország viszonylatban is. Tehát ha kellőképen rálép az Usa valamelyik feltörekvő/megerőssődő nagyhatalom „nemiszervére” akkor könnyen lérejöhet egy ilyen kis üzlet. Bár nem vagyok politológus és külpolitikai szakértő sem, szerintem a közeljövőben a Kínai-Usa szembenállásnak nagyobb az esélye. Egy ilyen elmérgesedett viszony biztos nyertese pedig Irán lehet!

  22. Irant pont az teszi sebezhetove, amit itt leirtatok.
    Afganisztannal nincs mit kezdeni. Nincs mit szetverni. Ezert nem tudott veluk mit kezdeni a ket szuperhatalom.
    Na de Iran eleg rendesen iparosodva van.
    Ha megindulna a haboru, ezt napok alatt szet tudnak verni levegobol, es lehet hogy ok tobbet nem is akarnanak. A klasszikusat idezve, oket vissza tudjak bombazni a kokorszakba. Afganokat mar nem lehetett, mert ott eltek.

    Gusztustalan ami megy a politikaban ezen a szinten ellenuk, de azert Iran is nagyon feszegeti a pofonosladat folyamatosan.
    A tobbi olajhordo tetejen ucsorgo orszag meg meg rosszabb. Elherdaljak a dollarmiliokat sportkocsikra, amik aztan szetrohadnak a sivatagban, mesterseges sipalyat epitenek – pontosabban epitettnek – a sivatag kozepere, stb stb…
    Az az egesz kornyek legjobb lenne ha elsullyedne a fold ala ugy ahogy van…

  23. kovikopasz
    Irán már hosszú évek óta Kínának adja el a kitermelt kőolaja nagyrészét.
    Irán már fel van értékelődve Kína szemébe.
    Vadászgépet meg azért nem kap mert a konfronációt jelentene USA-val és Kína még nem elég erős ahhoz hogy bármiféle konfliktusba lépjen USA-val szemben. Majd 10 év múlva amikor Kínának nem lessz már életbevágó szüksége az USA piacra mert a hazai piac kielégítése és a fejlődő országoké pótóllya talán akkor megengethetné magának, de akkor se fogja.
    Jelenleg 1 pólusú világ van (pontosabban jelen pillanatba jön fel a többi pólus) ilyen 1pólusú világ nagyon régen volt de ma a felgyórsúlt világnak köszönhetően nem is tartott sokáig (mint pl. Róma vagy Egyiptom)
    De az hogy a többi pólus betőlcse szerepét és valóban pólussá váljon még idő kell 5-7-10 év a probléma igazából csak akkor fog jönni mert hasonló hejzet áll majd fent mint európába az I. VH elött több nagyhatalom egy kontinensen közel egymáshoz (a mai világba a távólságok tovább csökkentek a technológiának hála) ami vagy egy versengést fog generálni a 3 nagy között (lásd hidegháború) vagy szövetséget (vagy egymás ellen vagy egy másik kontinensen lévő nagyhatalom ellen Eu,USA,Brazília) vagy kezdetben láccattra békés egymásmellett élést a háttérbe meg egymás rombolását (lásd Coca cola,Farmernadrág) Tehát izgalmas 5-10 évnek nézünk elébe de a valódi izgalmak csak utánna jönnek (hogy a témához is kapcsolódjon ha Irán 5-10 évig kihúzza kaphat fegyvert csak nem ő dönti majd el hogy kiellen használja majd azokat.

  24. Még ha csak Kínától vehetnének is gépeket, még mindig hatalmas előrelépést jelentene ehhez képest.

    „Ilyenkor jön mindjárt pár vadkapitalista :DD és megmondja hogy azért Iránba mégis csak szegényebben élnek mint a többi arab államban.”
    Miért, talán nem igaz?

    „Az olajmonarchiák valós belső viszonyai botrányosak, miközben az ottani elit részéről csak egyetlen cél van: megmaradjon a hatalmuk. Inkább adnak zsozsót a képzetlen tömegeknek alanyi jogon, csak kuss legyen.
    A jövő? Nincs jövőképük, csak a carpe diem.
    Ez számomra a nullával egyenlő.

    A másik: Senki se fikázzon népeket, országokat. Mielőtt bárki nekiáll a balf.sz irániakról poénkodni, semmi egyebet nem mondok, csak annyit: lássuk a saját házunk táját. Meg a barátaink háza táját.”
    Bocs, de ez nekem kissé ellentmondásosnak tűnik. :)
    Egyébként meg igenis van jövőképük az olajmonarchiáknak, legalábbis egy részüknek. Nem viccből építenek Dubajban a luxustúrizmusra, az uralkodó család jól tudja, hogy az olaj nem tart örökké és próbálnak felkészülni arra az időre, mikor nem lesz már ennyi belőle, és sok másik monarchia is így van ezzel.

  25. Szia Mindenki!

    Örülök, hogy hibáztam, így legalább tudunk beszélgetni. (Ez volt a pollkorrekt megfogalmazás arra, hogy b.ssza meg, de ezt mégsem illik.)

    Aerophyl:

    Köszönöm a diplomatikus észrevételt, bár ez a pontosítás nem annyira az „apró” kategóriája.

    Molni:

    „Ki nem szarja le, ha képességet ad?”

    Képességet nem csak a technológia, hanem a technológiát felhasználó humán faktor együttese ad. Én a másodikat látom a gyengébb láncszemnek Rijád, az elsőt Teherán esetében.

    „Téves. Már a ’80-es években lőtt fel, saját erőből, hazai földről. Miért nem lehet ilyen könnyű dolognak utánanézni a komment elküldése előtt..?”

    Igazad van. Van időm néha (sajna ritkábban, mint szeretném) munka közben is ránézni az oldalra és ha ott éppen érdekes eszmecsere folyik, akkor „csípőből” válaszolni egy-egy felvetésre, még akkor is, ha ezzel hatványozom a kockázatát egy nagy tévedésnek. Ha ezt valaki kiszúrja, akkor gyors és hatékony leckét kapok, hiszen ezeket a mellélövéseket egy életre megjegyzem.
    Néha tíz perc alatt „összedobok” egy kétoldalas kommentet, ugyanakkor lassan egy éve izzadok egyetlen cikkel, és még mindig türelmet kell kérnem. Na, ott ugyanis ezt a lazaságot nem merem felvállalni. Még akkor sem, ha amatőr vagyok. Vagy inkább pláne…

    „Mert nincs mit kezdeni vele. Ki és hol akarja háborúba rántani? Mi, ha ez nem propaganda…?”

    78-79-es iszlám forradalom ( bukó big business) – Szaddam Husszein hivatalosan is Irak élére kerül (az USA és a SZU is támogatja a radikális iszlám rendszer megbuktatását) – 80. Irak támadásba lendül.
    Azóta a SZU megszűnt, Irak gyakorlatilag kettészakadt, ellenben Irán még mindig van, ráadásul továbbra is iszlám teokrácia.
    Az utóbbi 10 évről meg gondolom nem kell értekeznem. Én ezt nem érzem propagandának, de ha az volt, akkor bocs.
    Lehet, hogy Irán az, aki mindenáron háborúba akarja rángatni a fél világot. Ki tudja? Ha a végén ez derül ki, akkor el kell ismerni: jól sakkoztak.

    „Na ebben félig egyetérünk. Kínánál ez a rész mért marad ki? Mert a csilivli hi-tech ott sem hazai…”

    Mert Kína „csillogása” mögött nem ugyanazt találod, mint az olajmonarchiák esetében. Kína „csillogása” mögött százmilliók robotmunkája, az olajmonarchiák „tündöklése” mögött pedig a természeti erőforrásokért kapott százmilliárdok szimpla felélése van csak.
    Az egyik termel, fejleszt, befektetet, (azaz: dolgozik) a másik csak a fényűzés növelése érdekében emeli meg – na, a seggét azt nem – hanem a bukszáját, hogy néhány bankóért az európai és amerikai szakmai elit dolgozzon neki (beszélhetünk itt a mérnököktől a kurvákig bármelyik szakmáról, hivatásról, kinek mi tetszik).
    Nos, csak ezért maradt ki Kína esetében. Más az alapmotiváció.

    Marcika:

    „a megindulna a haboru, ezt napok alatt szet tudnak verni levegobol, es lehet hogy ok tobbet nem is akarnanak. A klasszikusat idezve, oket vissza tudjak bombazni a kokorszakba. Afganokat mar nem lehetett, mert ott eltek.”

    Ezzel teljesen egyetértek. A kérdés csak az:
    Melyik lenne a rosszabb döntés, megtámadni vagy sem?
    Egy biztos, semelyik háború nem hozott eddig valódi békét és megoldást, bárki is kezdte. De mostanra eljutott oda a technológiai fejlettségben az emberiség, hogy a fegyverei képesek valóban hosszú békét hozni: vagy azért, mert soha nem vetik be, vagy azért, mert bevetik.
    Ebben ki fog dönteni?

    Üdv: M

    UI:

    Littlejohn-nak, ha olvassa: Még egyszer-kétszer beégek és nicknevet váltok, mondjuk… ;)

  26. F1End:

    Ha az ellentmondást abban érzed, hogy leszólom azokat, akik lazán felélik a seggem alól az elvileg közös bolygót, miközben nekem meg reggeltől estig kell a biciklit tekernem az ezermilliomodnyinál is kevesebb luxusért (van villany, van központi fűtés, internet, sőt, tv-m is, tehát félig igazságtalan vagyok), akkor jól látod.

    A világelit rekreációs igényeiből is meg lehet majd élni biztosan, bár az már nem lesz ugyanaz…

    M

  27. Montezuma……
    Kicsit távol vagyok most, de igyekszem követni a dolgokat…. Miért kéne nicknevet váltanod? És.. hol égtél be?
    Nem látok itt olyan hozzászólást, mely égő lett volna…
    Mondjuk, csodálom az itt nyilatkozókat. Miért nem írnak stratégiai játékot?
    Szerény véleményem szerint Iránnal NEM LESZ HÁBORÚ…..
    Ennyi.
    Minden „tárgyalási forduló” előtt-után hol az egyik fél demonstrál, hol a másik. Mi… hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy a perzsák repülő szőnyegen lopakodnak cirkálósebességen.
    Csak néhány fiatalabb kommenttárs figyelmébe: az USA anno a sah idején egyértelműen Irán mellett tette le voksát épp a fejlett gyártáskultúra, karbantartási képesség és műveltség miatt. Ez a teokrácia alatt sem nagyon változott csak a politikai előjel.
    Üdv.: LJ

  28. Általában hajlamosak vagyunk párhuzamot vonni, vagy egybemosni a perzsákat és az arabokat. A perzsa haderőt ne tekintsük „arab”-nak. Szervezett, kiképzett, fegyelmezett haderő. nem szír, nem palesztin, nem jordán, nem egyiptomi…. Olyan technikával, amilyen van…. kemény dió….

  29. Montezuma:

    „Van időm néha (sajna ritkábban, mint szeretném) munka közben is ránézni az oldalra és ha ott éppen érdekes eszmecsere folyik, akkor „csípőből” válaszolni egy-egy felvetésre, még akkor is, ha ezzel hatványozom a kockázatát egy nagy tévedésnek.”

    Nem olyan nagy baj ez. Kultúrhelyen ez nem probléma, ha valaki téved akkor jön valaki és, a másik tiszteletben tartása mellett de, kijavítja :)

    Megjegyzem némi apró igazság mégis volt a megjegyzésedben. Izrael valóban lő fel műholdakat, de viszonylag rossz hatásfokkal, több kémműhold is odaveszett. Volt hogy a kémműholdját az indiaiakkal vitette fel, félvén a sikertelenségtől. Ez azért is érdekes, mert a hordozórakétájuk a ballisztikus rakétájuk alapján készült, így ez izgalmas kérdéseket vet fel :)

  30. Üdv Little!

    Kőmíves Kelemenre gondoltam, de akkor anyának annyi… ;)

    F1End-et egyébként szerintem egy látszólagos ellentmondás tévesztett meg. Ugyanis nem lusta vagy élősködő „arabok”-ról írtam (ergo nem népeket, nemzeteket minősítettem), hanem egy olyan államformát, amely létalapja nyersen fogalmazva a lusta élősködésre nevel.

    Egyes olajmonarchiák és például Észak-Korea között rengeteg ellentét van, egyvalami azonban közös. Mindkét helyen az uralkodó elit bekussoltatja a jónépet miközben mindenre gondolnak, csak a saját népük/nemzetük (kinek hogy tetszik) jövőjére nem.

    Az egyik helyen terrorizálják a lakosságot, a másik helyen megvesztegetik. Igaz, az utóbbi pillanatnyi szempontból rendkívül kellemes állapot (pláne ÉK-hoz képest), de egyvalamiben közös: lelkiismeretlen és felelőtlen. Nekem egyik sem példaértékű társadalom.

    Van olyan kommentelő társam, akivel váltottam már régebben e-mail-t, most neki mondanám:
    Ha bármelyik végletet elfogadod példaértékűnek, akkor a mi életünk napi problémáinak megoldására csak egy jó tanács van: lottó ötöst kell nyerni.

    Gazdag olajmonarchiának lenni nem tehetség és munka, hanem inkább lutri kérdése csak.

    Üdv: M

    Ui: Beégni? De igen, valóban vehettem volna a fáradságot, de mindegy. Sosem állítottam, hogy tévedhetetlen lexikon a fejem. Mentségemre szóljon, hogy nem is szoktam senkitől bizonyítékokat követelni a véleményével kapcsolatban. Ennyi.

  31. Üdv Beta!

    Köszi a „megtámogatást”, de nem követtem szoros figyelemmel az izraeli űrtevékenységet, ami egyébként nagy hiba! Ezt rövid időn belül pótolnom kell.
    Az elmúlt években egyébként az oroszok is lőttek fel izraeli műholdakat.

    Összességében a lényegi mondanivalómon nem változtat, ezt viszont nyugodt szívvel merem kijelenteni: az arab népek a mai napig nincsenek olyan társadalmi és kulturális szinten, mint a perzsák. Ez nem leszólás, ez tény.

    Nemrég Netanyahu is valami hasonlóról beszélt:

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=542630#null

    Üdv: M

  32. Az az igazság hogy az Irániak nem fognak orosz hajtóművek felé orientálódni mert másnak van hagyománya, szakembergárdája. A másik érdekesség a pilóta gárda. Mostanában rengeteg korszerű szimulátor központot adtak át. Szinte minden fontosabb típusukra. Még helikopterre is.

  33. http://hungarian.ruvr.ru/2012_05_17/75082226/

    „az iráni nukleáris létesítmények elleni csapásnak a tervét,”

    Inkább egész Irán ellen fog szólni nem pedig a nuki terv miatt, hisz ők is tudják hogy egy iylen támadás után úgy is megfogják szállni Iránt és semmi más a céljuk mint hogy hatalomra juttassanak egy nyugat barát kormányt.
    Ha ez megtörténne, leállítanák a hazai bohóckodást és százasával vennék a jenki harci gépeket .
    Na de most kérdem:

    Oroszok ellenére is leszállítanák a jenkik a 100 db f-xx gépet? vagy coki nem kapnának semmit mint most jenki kérésre?
    Végül is az egész nyugat ellenzi hogy az oroszok fegyvert szállítsanak, vajon fordítva is így lenne ?

  34. Roni: Mindha mz 3éves jövő héten lerohanják Irán hszeit olvasnám… de mz hszeiben legalább értem mit miért gondol (mégha hülyeség is). Ellenben te mindha nem ezen a földön járnál, túlsok „kuruc” szinvonalú médiát olvasál.