|

Spórolnak Ausztráliában is

Mintegy 250 millió ausztrál dolláros (253 millió USD) megtakarítást vár a következő négy évre az ausztrál védelmi tárca a Lockheed Martin C-130H Hercules taktikai teherszállítók idő előtti nyugdíjazásától. A 2012-13-as költségvetési tervezetben már nem számolnak a még szolgálatban álló tizenkét Herkyvel, melyek közül négy 2009 óta nem szállt fel, azokat tartalékként tárolják. A típus természetesen nem utód nélkül távozna az aktív állományból, hiszen pótlására ott vannak az új gyártású C-130J-k, melyekből ugyancsak 12 példánnyal rendelkezik Ausztrália, a nagyobb volumenű szállítási feladatokat pedig a Boeing C-17 Globemaster III-flottára bízzák majd rá.

A kivonásra kerülő Herculesek jövője még nem biztosított, legalábbis kevés információ van róla, hogy mi lesz velük a búcsúztató után. Néhányat minden bizonnyal múzeumokba küldenek, a négy, korábban leállított példány pedig erősen valószínű, hogy Indonéziában folytathatja karrierjét – már amennyiben Jakarta elfogadja az ajánlatot, és vállalja a felújítás és karbantartás költségeit. Canberra tavaly novemberben ajánlotta fel a C-130H-kat eladásra a délkelet-ázsiai országnak, mely – iparági források szerint – már beleegyezett az üzletbe, hivatalosan azonban még nem jelentették be a kontraktust.

Ausztrál C-130H ünnepi festéssel ,

Stephen Smith ausztrál védelmi miniszter 2012-2016 között mintegy 5,5 milliárd ausztrál dollárt szeretne megtakarítani az okosabb költekezéssel, ebből idén és jövőre 971 millió már sikerülhet is. Ez érinti az F-35 Lightning II programot is, ugyanis Ausztrália a C-130H-k kivonásának bejelentése előtt világgá kürtölte, hogy elhalasztják következő 12 Villámjuk megvásárlását. Mint ismeretes, jelenleg 14 példányt tartalmaz a kengurus megrendelés-állomány, melyből elvileg kettőt már át is vehetnek jövőre, az első század pedig 2018-ban áll fel. Május 9-én aztán a kormány elé terjesztettek egy javaslatot, mely a követkő adag (58 darab) beszerzésének elhalasztását javasolja, a Joint Strike Fighter továbbra is csúszásban lévő berepülésére hivatkozva. Ezt a – 700 millió dolláros megtakarítást ígérő – tervet egyelőre még nem fogadta el a parlament, és valószínűleg nem is fogja, ugyanis jelentősen visszavetné a tervezett 100 F-35-ös szolgálatba állásának dátumát.

Smith szerint további összegeket takarítanak meg az adminisztratív rendszer átalakításával, amit – követve a nemzetközi tendenciákat – leépítésekkel érnek majd el. Mintegy 1000 polgári és katonai személy elbocsátása várható a védelmi minisztérium hatásköréből.

5 hozzászólás “Spórolnak Ausztráliában is”