|

Tajvan: F-16 helyett F-35?

A Taipei Times tajvani, angol nyelvű napilap információja szerint a szigetország több, magas rangú katonai vezetője véli úgy, hogy Tajvannak le kéne tennie az évek óta halogatott F-16C/D vásárlásról, és váltani az F-35B-re. Ez szerintük pénzügyileg és katonailag is jobban megérné, tekintve, hogy a 66 4. generációs vadászbombázót már majdnem annyiért tudnák beszerezni, mint az F-35-öst – és bár abból ennyi pénzért kevesebbet kapnának, mégiscsak birtokukba kerülne egy 5. generációs repülőgép. Utóbbi azért is fontos szempont, mivel a térségben egyre biztosabban kezd teret hódítani az ötödik generációs technológia, a Block50/52+ verziójú F-16-osok pedig már nem jelentenek kellő mértékű ellensúlyt.

Bár a tajvani védelmi tárca hivatalos álláspontja még mindig az, hogy mereven ragaszkodnak a 66 darab F-16-hoz, a projekt emelkedő költség-kalkulációi egyre többször kerülnek felszínre, azokkal a hangokkal együtt, melyek az egész Falcon-beszerzés törlését szeretnék elérni. Jelenleg körülbelül két milliárd dollárral kerülne többe a csomag, mint ahogy azt eredetileg tervezték (8 helyett 10 milliárd USD). Összehasonlításképpen Japán ugyanennyiért 42 darab F-35A-t kap, ami Tajvannak is tökéletesen megfelelne. Sőt, tulajdonképpen most már logikusabb lenne csak erre koncentrálniuk, hiszen a fő ellenség, Kína erőteljesen fejleszti 4+ generációs flottáját, nem beszélve 5. generációs projektjükről.

F-35B – Tajvan legújabb álma? | Fotó: Lockheed Martin ,

Érdekesség, hogy a tajvaniak akkurátusan a JSF függőlegesen fel- és leszállni képes verzióját, az F-35B-t emlegetik a típus kapcsán. Ez nyilván annak tudható be, hogy a VTOL (Vertical Take-Off and Landing) képességű repülőgép nem igényel hosszú futópályákat, illetve konvencionális repülőtereket, tehát lényegesen rugalmasabban telepíthető szét a nem túl nagy területű országban, mint például az F-16. Tajvan esetében ennek kiemelt jelentősége van, hiszen egy esetleges kínai támadás, ami ellen készülnek, elsősorban a repülőtereket érintené – az F-35B-k viszont még azok elpusztítása, megrongálása után is képesek lennének felszállni.

Addig pedig, amíg sikerül kiharcolni az Amerikai Egyesült Államoknál az F-35B-üzletet (ami az erőteljes kínai tiltakozás miatt ugyancsak nem lesz könnyű menet), nyélbe üttethetik a meglévő típusok modernizációs programjait. Itt elsősorban a 145 darab F-16A/B továbbfejlesztésére gondoltak, melyet először tavaly szeptemberben kínált fel Taipeinek az Obama-adminisztráció, 5,3 milliárd dolláros áron. Ez később 3,7 milliárdra csökkent, igazodva a tajvani igényekhez. A repülőgépek Link 16 adatátviteli rendszert, aktív elektronikus sugáreltérítésű fedélzeti lokátort kapnának, valamint sor kerülhet az AIM-9X kis hatótávolságú légiharc-rakéta integrációjára. Emellé az F-35B-pártiak javasolják a többi típus modernizációját is, amivel ki lehet húzni az 5. generáció érkezéséig.

85 hozzászólás “Tajvan: F-16 helyett F-35?”

  1. Annak a valószínűsége, hogy Amerika pár éven belül Tajvannak juttat 5. generációs gépet, nagyon hasonlít a túlélési esélyre egy Birodalmi csillagromboló elleni vadászgépes támadásnál…

  2. Ezzel hogy lassan Kína összes szomszédja 5.gen. vadászrepülőkre tesz vagy tenne szert, egy jóideig megint lemondhat egy esetleges agresszív terjeszkedésről.
    Szerencsére így maximum a csendes gazdasági hódítását fogja folytatni.

  3. Panzerfaust

    Ha Block 50/52-est nem adnak, Lightning-ot még úgy se. De érdemes elképzelni a kínai pártvezetők arcát a hír hallatán, hogy Tajvan ötödik generációs típust kap, a mandulavágású szemek egyből cseresznyévé kerekednének :)))
    Kérdés az, hogy Sam bácsinak mi a szándéka a köztársasággal, a PRC gazdasági mogyorózása miatt esetleg „megdobja” a szigetországot némi csúcskategóriás technikával, ami után kapaszkodni kell a pekingi kacsának rendesen.

  4. onedinkapitany

    Igla
    Ugyanaz a véleményünk.

    panoz
    Gondolod, hogy Kína nem fejleszti gőzerővel az ötödik generációs típusait? Hogy csak a J-20 van és abból nem készül majd több, mint a Raptorból? Szerintem a J-20 csupán a jéghegy csúcsa.

  5. Szerintem az USA a jól bevált (SZU elleni) taktikát folytatja Kína ellen is. Bele kell őket hajszolni minél drágább fegyverkezésbe, hátha összeomlik előbb-utóbb a gazdaság és akkor már nem is kell a fegyver…. Ezért lebegtetnek ilyen híreket… Anno Reagan is ezt tette a csillagháborús tervekkel…. bele is bukott a SZU.

  6. onedinkapitany

    Panzerfaust
    A kínai szolgálat igen eredményesen működik ott. Ezt az USA tudja. Ezért sem adják oda a Lightningot Tajvannak. Kellemetlen lenne, ha az egyik pilóta a „Szabad Világ” helyett a tekintélyelvű Kínai Népköztársaságot választaná.

  7. Littlejohn:

    „Szerintem az USA a jól bevált (SZU elleni) taktikát folytatja Kína ellen is. Bele kell őket hajszolni minél drágább fegyverkezésbe, hátha összeomlik előbb-utóbb a gazdaság és akkor már nem is kell a fegyver….”

    A SZU azért omlott össze, mert szocializmus volt, tehát a gazdaság önmagáéban bukópályán volt. Egy működésképtelen ideológiát erőltettek. Kínában viszont kapitalizmus van, tehát nem fog összeomlani. Sőt, az erőltetett fegyverkezésnek még gazdaságélénkítő hatása is van. Ráadásként az USA már egyre kevesebbet tud költeni fejlesztésre, korántsem olyan jó versenyző már.

  8. f-16-ot se kaptak szegények, F-35-öt száz, hogy nem fogják megszavazni nekik. A kínához közeledő kormány miatt én se adnék nekik, még ha 20 év múlva kerül egyesítésre a két ország, akkor se lenne jó, ha kínai kézbe kerülne a madarak közül egy is.

  9. @Littlejohn

    Nem tudom, hogy ezek az UL miért nem akar kihalni. A CSH tervek az tanulmányoknál és laborkísérleteknél nem jutott tovább, meg a korai előrejelző rendszer további csiszolásánál. A jenkiknél volt ASAT + F-15, az oroszok még próbálkozásig sem jutottak a MiG-31-gyel.

    A SZU a hagyományos fegyverkezés költségeibe és a töménytelen szirszar gyártásába és fenntartásába bukott bele.

    A ’70-es évek közepén vagy közepétől az alábbi főbb programok futottak:

    – Kijev osztály,
    – Kirov osztály
    – Delta IV
    – Typhoon
    – MiG-29
    – MiG-31
    – Szu-27
    – Kuznyecov
    – Új ICBM és SLBM generációk.
    – Tu-160
    – Tu-22M

    Ez csak légierő és a flotta dandárja, nincs benne az új rakétás romboló és cirkálók hada és a tízezres nagyságrendű harckocsi, BMP, stb. gyártása.

    Nem kellett csillagháború. Jött afganisztán. Elég volt csak kicsit belerúgni a SZU-nak nevezett szarkupacba és már össze is dőlt, mert sikeresen tönkretették saját magukat…

    A SZU-t a II. Vh. lendülete és a KGST országok lerablása még vitte egy ideig. Az új idők kihívásainak semmilyen szinten nem tudott megfelelni…

    Itt is leírtam ezt már.

    http://katpol.blog.hu/2012/04/10/a_masodik_vilaghaboru_orosz_szemszogbol_2/fullcommentlist/1#c16388578

  10. @beta

    Szép elmélet.

    http://nagyfal.blog.hu/2011/07/29/ingatlan_lufi_kinaban

    Ennyit a kínai kapitalizmusról. „Picit” felülről kézivezérelt. A SZU esetén miért nem volt gazdaságélénkítő hatása a fegyverkezésnek? Hát a jenkiknél?

    Az elkövetkező tíz évben a DoD a jelek szerint a működési költségeket faragja le és nem az új technika beszerzését és a R&D-t. Leállítanak századokat, bezárnak bázisokat. (Lásd a tegnapi floridai flottatámaszpontot.) Szó sincs arról, hogy a fejlesztés leállna. 10-25 év előny meg bizony sok. Nagyon.

  11. Oszt mivan akkor ?

    Kína már most is több szász géppel rendelkezne ha akarna pedig még csak 4 gen gépek van arrafelé mindenkinek .
    Inkább csak fejlesztenek ők is, ha eddig nem vette volna észre valaki .

  12. Azt ők nem követik a szovjet példát (eddig).
    A szovjetek mit csináltak ? kifejlesztettek valamit utánna pedig gyártották ezerrel még akkor is ha a tesztek be se fejeződtek.
    Kína nem teszi ugyan azt .
    Pénz van, gyártás kapacitás van, akkor ? a szomszéd országoknak több vadászgépe van mint nekik mégse fegyverzi magát agyon Kína .
    A Hajókat okés hogy gyártja mivel egy type 052c rombolóból nem csinálsz meg egy hónap alatt kb 40 db.

  13. A szovjetek mit csináltak ? kifejlesztettek valamit utánna pedig gyártották ezerrel még akkor is ha a tesztek be se fejeződtek.

    Ez valami vicc? Te tényleg ilyen sztereotípiákban gondolkodsz? Mert ez nagyon veszélyes…

    a szomszéd országoknak több vadászgépe van mint nekik mégse fegyverzi magát agyon Kína .

    Ez mégis kiket takar? A Ezres nagyságrendben meglevő újabb J-7, J-8 és JH-8 gépek mellett van még 200 körüli J-10, 200 táján J-11A/B és 130 táján Szu-30MKK/MKK2. A környező országok kicsodák? India, Pakisztán, Oroszország, Japán, Észak-Korea, Dél-Korea, Japán. Ebből Pakisztán lényegében haver. ÉK több száz géppel bír, valós harcértékük még ak kínai géppek összemérve is nulla.

    Indiában a korszerű gépeket a ~200 db Szu-30MKI méni Mirage-2000 jelenti ma. D-K? ~180 db KF-16C/D és, 60 vagy 80 db F-15K és F-5E + F-4E (~200 db). Japán? F-15CJ/DJ (~200 db), F-2 és némi F-4EJ.

    Darabszámra Kína majdnem ezekkel összesen azonos, csak Oroszország borítja fel a mennyiséget. A harcérték az más tészta, de te darbszámot írtál. Így viszont tévedsz. Nem is kicsit…

  14. MIlyen szep is az mikor minden beszelgetest mar csirajaban elfojt hos vitezunk Molni, hiszen mindenki csak hujeseget beszel. Bakker te nem dolgozol semmit csak ide irogatsz egesz nap?
    Menj, szerezz egy not s levegozz egyet. :P

    :DDD

  15. Megint érdekes téma.
    Tömören Kommonizmus. Nem más mint a poretariátus nevében végre hajtott permanens háború. Amelyben a pár saját népét terrorizálja. Ezen állítás markáns példája: Észak_korea.
    A semmit mondó átlagosságot élteti,ezért az átlag feletti embereket üldözi. Ez gyakorlatban ez átlagosok értelmi szintjének sülyedéséhez vezettet.
    Gazdasági hatásai már említett következménnyel jártak. Mivel gyárak üzemek vezetői ki választását nem szakmai rátermettség, hanem a párt hűség szabta meg.
    A sötétebb rész jó példa:Észak-Korea egy szűk etilt a párt vezetés minden magjáénak tekint és mérhetetlen jó létbe él.

    Kína nagy állam hatalmas gondokkal.

    Katonai téren még sugárhajtóművek terén. Orosz exportra szorul
    Moli által említett minőségi kérdés az is döntő.

  16. „Az F-16 korszerűsítés előtt nincs gát.”

    Viszont röpke öt év gondolkodási idő volt előtte.
    Engem speciel öt év üresjárat egy kicsit felingerelne, ha mindeközben egy Kína jellegű országnak kvázi az alkotmányában szerepel, hogy el akar foglalni.

  17. OFF
    Miért mindig azért megy a sírás, hogy Molni milyen nyers és nem azért, hogy amit állít az igaz-e. Ha hibás feltételezésekre alapozva kezdünk el következtetéseket levonni, akkor esélytelen, hogy „jó” legyen a végeredmény.
    Másfelől meg nagyon sok – számomra – hasznos infó akkor kerül elő, mikor valaki a másik hülyeségét cáfolja.
    ON

  18. amanitin

    Nem lehet hogy az a 5 év idő húzás arra kelett hogy meglássák mi lesz az F-35 programból?

    Moli írta régebben hogy F-35 programot eredetileg 5.gen kasznis f-16 szánték Block-60 avionikával. Csak hát munka közben túl szaladtak rajta.

    Ezért kellett meg gondolni mit kaphatnak.
    Oroszoknál is ezért lenne izgi a Szu-35 Kínának mert tervek szerin a 35-s avionikáját kapta volna a 50 első szériái.

  19. Újból felhívnám rá a figyelmet, tök mindegy, hogy mit szeretnének, kizárt, hogy F-35-öt kapjanak. Még új F-16-osokat se kaptak, pedig ott a gyártósor további túlélését és soksok munkahely megtartását jelentette volna a dolog.

    De az USA-nak még ennél is fontosabb a Kínával fenntartott kissé ambivalens kapcsolatok legalább szinten tartása, hiszen azon még több minden múlik.

    USA-Kína viszonyról egyik kedvenc videóm:
    http://www.youtube.com/watch?v=IGYAhiMwd5E

  20. „Az amik engedélye nélkül Izrael sem fejlesztheti az ami vasakat.”

    Nemtom, engem nem cécéztek rá a vonatkozó szerződés végleges változatára. De egyrészt a fejlesztések maguk már kész vannak, másrészt figyelembe véve az izraeli lobbi szerelmetes ölelő karjait az amerikai kormányzat nyaka körül, rozsdás bökőt ide, hogy az öt év apró töredékére se lett volna szükség, akármilyen megkötések is vannak.

  21. Molni….
    Sem a számszerű tényekkel, sem a blogon megjelent írással nem áll szándékomban vitázni. Először is azért, mert a számok makacs dolgok. Ha innen nézem, akkor is annyi, mintha onnan nézem. A SZU bukása igen összetett dolog és amit írtál itt és a blogon az igaz is. Hozzászólásomban én kissé sarkítva azt a pszichózist kívántam érzékeltetni, amit a “csillagháborús” médiatálalás a szovjet PB tagjai fejében okozott. Természetesen tudták, hogy volt Afganisztán a maga morális rombolásával, tudták azt is, hogy a technológiájuk évekkel az USA mögött jár bizonyos szegmensekben. Épp a gondolkodásmódjuk lett a vesztük, mert a technológiára egyrészt csak mennyiségi választ tudtak adni némely területen, néhol pedig megalomán és nagyjából felesleges de presztízsokokból nélkülözhetetlen dolgokat kellett kifejleszteni (pl. a Kirov és a Tájfun – Iowa – Ohio) csak azért, hogy több, nagyobb legyen, mint a másiké.
    Kínában részben más a helyzet. Az ottani államkapitalizmus anyagilag ugyan rugalmasabb (gazdagabb), de ez relatív és ingatag. A tömegek pedig a puskapor alattuk. Az elnyomás sokkal nagyobb, mint az oroszoknál, igaz, a mentalitás is. Mégis, megengedheti-e Kína magának, hogy ilyen médialufikra reagáljon, és mi a helyes reakció? Például fel kell gyorsítani az V. gen gépek fejlesztését és mihamarabb hadrendbe kell állítani. Még több hajó kell és még több tengó……
    Erről beszéltem….

  22. Off:

    Baromi unalmas a sok Molnit ekéző hozzászólás. Vannak, akiknek a kommentelési tevékenységük többségét ez teszi ki az utóbbi időben, ez semmiképpen nem jó. Kapjatok már észhez, ez az oldal nem erről szól. A vita jó és érdekes dolog, rengeteg információt lehet megtudni a hozzászólásokból, és ő szerintem ennek a hozzáadott tartalomnak az egyik fő generálója. Az, hogy ezt néha nyersen teszi, nem von le annyit a közreműködés értékéből, hogy negatívvá váljon.

    Lehet normális formában is egyet nem érteni, pl. az előttem lévő hozzászólás (Littlejohn) tökéletes példa erre. Ne a személyt támadd, hanem az állítását, ha nem tetszik amit olvasol!

    Ha az utóbbi pár nap trendje folytatódik, tényleg szükség lesz egy vérzivatarra.

  23. molni:

    „Ennyit a kínai kapitalizmusról. “Picit” felülről kézivezérelt.”

    A kínai gazdaság exportorientált, vagyis a külhoni piac határozza meg a termelést. Kőkeményen kapitalista gazdaságról van szó.

    „A SZU esetén miért nem volt gazdaságélénkítő hatása a fegyverkezésnek?”

    Azért mert ott minden mesterséges volt, nem volt piac. A fegyverkezés a piacon keresztül élénkítheti a gazdaságot. Az állam igényt támaszt hadi eszközökre és ezt a piac kiszolgálja.

    „Hát a jenkiknél?”

    Pár évtizeddel ezelőttig még más idők jártak, a kapitalizmus a főszakaszában volt, a gazdaság önmagában támasztott annyi igényt, amit a piac épphogy ki tudott elégíteni. Manapság a modern gazdaságok legfőbb problémája, hogy nincs mit termelni, nincs igény rá. Ilyenkor kapóra jön, ha pl az állam kitalálja, hogy fegyverkezik.

    „Az elkövetkező tíz évben a DoD a jelek szerint a működési költségeket faragja le és nem az új technika beszerzését és a R&D-t.”

    Egyrészt arról van szó, hogy az USA nem fogja tudni növelni a hadikiadásait a jövőben, max csökkenteni, míg Kína akár növelheti is. Másrészt most is figyelhető meg fejlesztések terén a visszafogottság. Például – amit ismersz gyanítom – hogy szerették volna, ha az F-35-nek nem csak a mostani hajtóműve lenne (Pratt & Whitney F135), hanem lenne alternatívája is (General Electric/Rolls-Royce F136). De annak fejlesztését már nem támogatják. Azt nem tudom, hogy ennek kizárólag költségvetési okai vannak-e, de gyanítom fontos szerepet játszott az.

  24. OFF

    nem szoktam gyakran írni, de már régóta irritál és most már nem tudom szónélkül hagyni, h milyen sokan mennyi baromságot összehordanak, utána meg molnit ekézik.

    szerintem érthető, ha kiakad, mert teljesen más szinten van, mint a kommentelők nagy többsége, és elhiszem, h k idegesítő lehet mindent 50-szer elismételni. én pl. nem lennék erre képes, örülök, h vki megteszi.

  25. F-35 Tajvannak ? Húúú….ezt bizony Kína meg fogja akadályozni és meg is tudja. Feltéve,hogy továbbra is finanszírozza az USA költségvetési hiányát !

    Tajvannak egyébként az F-35B lenne az ideális…..

  26. Kolombusz

    Mi történt az utóbbi pár napban(nem olvasom végig az összes kommenteket azoknál a cikkeknél amik kevésbé érdekesek számomra)?Itt is csak az jött le,hogy molnit anyázzák és ő viszont :)

  27. „USA már egyre kevesebbet tud költeni fejlesztésre”
    5x akkora a katonai költségvetése, mint Kínának. Ráadásul a kínai fegyverkezési válalatok nem is kapitalisták. (Ezt ugyan nem tudom, de alighanem így van.)

  28. Tajvani pilótákat kéne reptetni F 35B-n az USÁban, és talonban tartani 40 gépet. Ha tényleg kitör a haddelhad, 2 perc alatt el lehet adni Tajvannak, aki kp-ban kiperkálja érte az 5 mrd $t. Mondjuk gyakorolhatnának Puerto Ricon.

  29. Veér István

    SZU bukásához: a sok helyen inkompetens vezetés, a hatalmas korrupció (a rugalmatlan, hiánygazdaság miatt. hozzáteszem: most is hiánygazdaság van bizonyos szempontból… ugyanúgy csak a szarból lehet válogatni. csak most nem feketepiacon, hanem prémium üzletben kell megvenni a nem szart) mellett a csernobili katasztrófa költségei (wiki: 18 mrd rublel) hatalmas csapást mértek a gazdaságra. Sajnos az afganisztáni háború költségeit nem találtam, hogy összevethessem.

  30. Az afganisztáni háború morális bukás volt, 1 amúgy is rohadó rendszerben. Én amúgy kb 86tól minden nap vártam a SzU összeomlását. Az emberek általában nem látnak az orruknál tovább, pedig a jelek nyilvánvalóak voltak. Pl volt 1 adat: az új gyártású szovjet szinesTVk átlagosan 15 MÁSODPERCIG működtek.

  31. Hát egy esetleges békés újraegyesítés után Pekingben biztos örülnének pár F-35 -nek, főleg ha VTOL technológia is van benne.

    Azért kicsit jobban átgondolva, ha az USA gazdasága is olyan gyenge lett volna, mint a SZU, akkor ők is beleroskadtak volna. Ne feledjük, amikor 1917 -ben megkezdték a hatalom átvételét Leninék, már akkor fényévekkel le volt maradva Oroszország az Egyesült Államoktól, valószínűleg még jobban, mint ma. Ezt követte egy 1921 -ig tartó polgárháború, majd a 2. vh -ban Moszkvától nyugatra kb mindent szétlőttek és a háborúban elfoglalt országokkal is hasonló volt a helyzet, ezzel szemben az USA kontinentális területére gyakorlatilag egyetlen bomba sem hullott.
    Ehhez képest egészen jól tartották magukat.

  32. @Kolombusz

    Nekem az Starge sorozatból egy idézet.

    O’Neill

    Emberek nem ismerik a fabulát a kutyáról és a táncoló majmokról?
    [fura pillantások]
    Ebben a táncban senki sem boldogulhat… egyedül.

    Sajnos videót nem találtam róla. :)

  33. Csak,hogy visszatérjünk Tajvanra.Miért gondolják,hogy kapnak F-35-öst ha még az ezeréves sólymot sem adják nekik?Annak a logikának lehet alapja,hogy drágul a program a csúszások miatt így minden megrendelt darab aranyat ér emiatt Tajvan úgy kalkulál is eladják?

  34. Azért mert ott minden mesterséges volt, nem volt piac.

    Nekem az üresen álló felhúzott városokról valahogy nem a piac jut eszembe hanem pontosan ez a mesterségesség és felülvezéreltség.

    Manapság a modern gazdaságok legfőbb problémája, hogy nincs mit termelni, nincs igény rá. Ilyenkor kapóra jön, ha pl az állam kitalálja, hogy fegyverkezik.

    Ezt a részét sem értem. 4 éve válság van és az európai és a nyugati világ katonai hatalmai leépítenek és néha olyan durván, amire a hidegháború vége óta nem volt példa. Láds Harrierek kivonása utód nélkül, Tordaok felezése kétharmadolása németeknél és angoloknál. Hollandok felszámolták a telje páncélos fegyvernemet, a németek folyamatosan szórják diszkontáron a Leo 2-őt, stb.

    Melyik állam fegyverkezik? Miből? Az európai és jenki hadipar is leépült, nézd meg, hogy mennyire kevés szereplő tudott talpon maradni. Nézd meg, hogy hány ország kell egy EF-hez. Anno a franciák maguktól raktak össze elsővonalbeli gépet, a Rafale-lal ennek is vége a jelek szerint.

    Mikor gyárottak európában komolyabb mennyiségű nehézfegyverzetet utoljára? Nem látom sehol az a gigantikus fegyverkezést, ami gazdaságélénkítő lenne. Éppen ellenkező folyamatokat látok.

    Egyrészt arról van szó, hogy az USA nem fogja tudni növelni a hadikiadásait a jövőben, max csökkenteni, míg Kína akár növelheti is.

    Ez miből következik? Ütős kijelentés alátámasztás nékül. Kína eddig a 30 éves szovjet cuccokat másolta és fejlesztette. Nézd meg, hogy a legújabb technológiájk milyen drágák. Ha kína egyszer ideér, majd neki is egy szép pofon lesz.

    Azon felül mi determinálja azt, hogy a kínaiaknak egyre több pénzük lesz a jenkik meg összeomlanak? Az elmúlt 20-30 évben a fél országot leamortizálták, a demográfiai problémák éppen csak kezdődnek mostanában. A jenki gazdaség köszöni szépen, de már 2 éve a lassan is, de növekszik.

    Például – amit ismersz gyanítom – hogy szerették volna, ha az F-35-nek nem csak a mostani hajtóműve lenne (Pratt & Whitney F135), hanem lenne alternatívája is (General Electric/Rolls-Royce F136).

    Ha szerették volna, akkor megrendelik. Az F-16-ost leszámítva egyáltalán nem divat az, hogy két teljesen markánsan eltérő hajtóművel repül egy géptípus. Az F-15A/B/C/D/E gépek mind PW hajtóművel repülnek, pedig egyes exportgépek már GE-vel. Sem az F-4, sem az F/A-18A/B/C/D sem a Superdarázsnak nincs alternatív hajtóműve. Az F-22-nek sincs. Sorolhatnám. Az F-16C-nél is hiába van kétfajta, a hajtóművek nem csereszabatosak. A Block 30/40/50 és a 32/42/52 gépek repülnek egyforma erőforrással.

    De annak fejlesztését már nem támogatják. Azt nem tudom, hogy ennek kizárólag költségvetési okai vannak-e, de gyanítom fontos szerepet játszott az.

    Igen, itt is volt hír. Van bármiféle nyoma annak, hogy van igény az alternatív erőforrásra?

  35. 5x akkora a katonai költségvetése, mint Kínának. Ráadásul a kínai fegyverkezési válalatok nem is kapitalisták. (Ezt ugyan nem tudom, de alighanem így van.)

    Csak a DoD költségvetésében iszonyatosan nagy tétel a bérköltség. Azok a fránya jenki bérek. :)

    Ezen felül a meglevő technika üzemeltetése. Az amortizáció után az, hogy fejlesztésre és eszközpótlásra mi marad, az nagyon nem mindegy.

    A kínai költségvetési adatok meg valszeg olyan kozmetikázottak, hogy én még becslésnek is remegő lábakkal fogadnám el. Számomra alapvetően az mérvadó, hogy mennyi „vas” van és milyen szinten és óraszámban üzemeltetik. Na nem mintha ez olyan publikus dolog lenne arrafelé…

  36. A tíz év alatt összejött summa meghaladta az 50 mrd dollárt.

    Mikor dollára vonatkozik ez vajon? Csernobilra is meg szoktak adni 10-30 millárdos adatot. Ezek az a fura, hogy nem olyan egetrengetően nagy számok. Ez mutatja azt, hogy mennyire gyenge volt a SZU. Irak és Afganisztán 10 év alatt elvitt vagy 2000 milliárdot és az USA nem omlott össze.

  37. Hát egy esetleges békés újraegyesítés után Pekingben biztos örülnének pár F-35 -nek, főleg ha VTOL technológia is van benne.

    Az úrjagyesítésnél biztosan gyorsabb folyamat a gépek elpusztítása. Az iráni forradalomnál is volt idő arra, hogy legalább a kulcsfontosságú elektronikai blokkok egy részét kiszereljék és olajra lépjenek vele.

    Az mondjuk számomra mindig is furca volt, hogy az NDK nem menekítette ki, adta el vagy semmisítette meg a legfejlettebb szovjet haditechnikájár, ami volt.

  38. Csak,hogy visszatérjünk Tajvanra.Miért gondolják,hogy kapnak F-35-öst ha még az ezeréves sólymot sem adják nekik?Annak a logikának lehet alapja,hogy drágul a program a csúszások miatt így minden megrendelt darab aranyat ér emiatt Tajvan úgy kalkulál is eladják?

    A cikk arról szól, hogy kialakult egy vélemény. Hivatalos megkeresés még nem volt. Kérni kvázi ingyen van. Legalábbis a gépek árához képest. Papírmunka azért itt is van.

    Az n+1 izraeli tiltakozás és xy fegyvereladásnál is megjegyeztem ezt. Ez ingyé’ van.

  39. A relativitáselmélet középiskolás ismeretek alapján is magyarázható. Tehát aki készségszinten(!) nem ismeri a relativitáselméletet, az ostoba?

    Beta, a relativitás elmélet ismerete nem segíti a legtöbb HT téma megértését, tehát nem számít…

    Amikor megjegyzem, hogy ezt-azt illene tudni, az mindig az adott témára vonatkozik. Lásd összeszámolni x db gépet elérhető források alapján eltart kb. 5 percig.

  40. molni

    „Lásd összeszámolni x db gépet elérhető források alapján eltart kb. 5 percig.”

    Ez nem olyan egyszerű dolog ha az ember nem tudja eldönteni,hogy az adott forrást hol keresse és,hogy a talált forrása megbízható vagy csak közelítő esetleg totál butaság.

    Ezért van az,hogy amikor valaki leírja,hogy a gúgli a barátod akkor azzal az emberrel nem is tudom mit csinálnék.

  41. „Az úrjagyesítésnél biztosan gyorsabb folyamat a gépek elpusztítása. Az iráni forradalomnál is volt idő arra, hogy legalább a kulcsfontosságú elektronikai blokkok egy részét kiszereljék és olajra lépjenek vele.”
    Igen, „egy részét”, ráadásul nem csak az elektronika lehet hasznos, és az iráni Tomcatek repültek és harcoltak is nemsokkal később.

  42. @F1End

    Teljesen ellenséges közegben sikerült. A megtörténne az egyesülést igen hamad mukagépekkel fémhulladékot varázsolnának a gépekből. Az ziher. Egy kis robbanóanyag ide és oda. A hulladékot még kezelésbe vehetik savval, azt utána lehet nézeldőni, hogy mi és hogy volt.

    A hajtómű megsemmisítése a legkeményebb dió, mert jól bírja az erőt és a hőt is. A legfontosabb – az elektronika – az percek alatt tönkretehető.

  43. Molni:

    „Ezt a részét sem értem. 4 éve válság van és az európai és a nyugati világ katonai hatalmai leépítenek és néha olyan durván, amire a hidegháború vége óta nem volt példa.”

    Ahhoz hogy egy ország fegyverkezzen rengeteg pénzre van szükség. Ezt az emberektől el kell venni. Vagy új adó vagy meglévő másra költése, pl szociális kiadások helyett. Lényegében csökken az emberek életszínvonala, cserébe viszont nő a foglalkoztatottság, ipari termelés, technológiai fejlődés. Jó drága mesterséges munkahely létrehozás, az emberek életszínvonalának csökkentése árán. Ezt viszont nem szeretik az emberek, ezért csak akkor lehet fegyverkezni, ha azt meg tudja indokolni a kormány, hogy miért van rá szükség. Nyugaton nincs fenyegetettség, tehát indok sincs rá. Meg persze ahhoz hogy a fegyverkezés gazdaságélénkítő hatása nagyobb legyen, mint amibe kerül, olyan körülmények is kellenek, mert a fegyverkezés egyben pénzkivonás is a gazdaságból, ami meg negatív hatású.

    „Azon felül mi determinálja azt, hogy a kínaiaknak egyre több pénzük lesz a jenkik meg összeomlanak?”

    Se azt nem írtam, hogy a kínaiaknak egyre több pénzük lesz, sem azt hogy az amerikaiak összeomlanak. Kína gazdasága, bár csökkenő ütemben, de növekedni fog. Az újraelosztás mértéke náluk alacsony még, adósság terén is jobban állnak mint az USA. Ezért akár még természetes módon is növekedni fognak a hadi kiadásai, de fenyegetettség esetén könnyeben tudna hova nyúlni. Az USA gazdasága meg már az irtózatos mértékű eladósodás mellett tud már csak növekedni. Ezért is spórolnak ahol csak tudnak. Persze háborús fenyegetettség esetén rengeteg pénzt tudnának megmozgatni, de ahhoz komoly veszély is kéne.

    „Ha szerették volna, akkor megrendelik.”

    Szerették volna, csak most már nincs pénzük ilyen luxusra, hogy két hajtómű is rendelkezésre álljon.

  44. dudi:

    „Miért gondolják,hogy kapnak F-35-öst ha még az ezeréves sólymot sem adják nekik?”

    Most még lehet, hogy csak az esélytelenek nyugalmával próbálkoznak, de később komolyan is változhat a helyzet. Jelenleg, ha Tajvan kapna F-35-öt, akkor az felborítaná a meglévő erőviszonyokat. Viszont ha Kína sikeresen hadrendbe állítana 5 generációs gépeket, akkor lehet hogy az borítaná fel az erőviszonyokat, ha Tajvan nem kapna F-35-öt. Már persze kérdés, hogy mi az USA politikai célja.

  45. Szép Estét!

    A Molni versus Világ témához nem igazán akarnék hozzátenni semmit, inkább Konfuciusztól idéznék egy rövid gondolatot: „ha valaki úgy igazságos, hogy nem tanul, az kegyetlenséghez vezet.”

    Néhány egyéb megjegyzésre röviden beleokoskodnék én is:

    A Szovjetunió gazdaságának jutott bevétel (vagy barteráru, vagy egyéb kedvezmény) a nemzetközi fegyverkereskedelemből, így nem teljesen igaz, hogy semmi plusz bevételt sem produkált a szovjet fegyverkezés.
    Én is javaslom, hogy minimalizáljuk a sztereotípiákat, ugyanis a SZU felbomlásának sokkal több egy idejű oka volt, semmint szimplán az SDI vagy Afganisztán. Mivel rövidet ígértem, így csak a lényeg azokból, ami kimaradt: kemény valuta bevétel – szovjet nyersanyagexport – szaúdi-amerikai olajár letörés – Párizsi Klub – tengizi beruházás – ….., és nem mellékesen Afganisztán és az SDI (bár ennek sokkal kisebb valós hatása volt, mint az előzőeknek.)

    Ha az állam fegyverkezik, akkor – akár belső piacra szállít, akár a külső piaci szegmensek igényeit elégíti ki – mindenképpen árbevételt jelent a gyártóknak. A „service pack” pedig további megrendeléseket.

    A fegyverkezéssel a fő probléma az, hogy – az államok eladósodása mellett – egyre jobban telítődött a piac, új piacok bevonása pedig már csak az „ellenfelet” erősíti.

    A fel nem használt fegyver = holt tőke.

    Üdv: M

  46. Montezuma:

    A Szovjetunió azért omlott össze, mert egy működésképtelen modellen alapult. Mindenképpen összeomlott volna, csak kérdés hogy mikor. A világ nagy pechjére a Szovjetunió egy nyersanyagokban gazdag területen volt, így a dolog sokáig elhúzódott. Persze ha nem lett volna fegyverkezési verseny, lehet hogy még tovább elhúzódik.

  47. @Terminator

    Szerintem az oldalra linkelt híreid egyenesen a szerkesztőség „Lefordítani!!!” című linkgyűjteményébe vándorolnak, szóval valamilyen formában előbb-utóbb biztosan olvassuk azokat :)

    Bár lehet, hogy tévedek és az „Uramisten, még több fordítani való” gyűjteménybe mennek :D

  48. „A megtörténne az egyesülést igen hamad mukagépekkel fémhulladékot varázsolnának a gépekből. Az ziher. Egy kis robbanóanyag ide és oda. A hulladékot még kezelésbe vehetik savval, azt utána lehet nézeldőni, hogy mi és hogy volt.”
    Ha ez így lenne, akkor már rég megkapták volna az új F-16 -kat. Egy olyan országról beszélünk, ami képes saját személyzettel ellátni a gépek karbantartását. Emellett nem árt észben tartani, hogy 40+ gépről lenne szó. Valaminek az összetörése, felrobbantása elég nagy zajjal jár, és szerintem a helyi katonáknak is feltűnne, hogy éppen az ország tulajdonát próbálják szétverni. Ennyi gép teljes szabotálása gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

  49. Üdv Beta!

    A szovjet hatalom létrejötte, támogatása és finanszírozása a mai napig nem tisztázott kérdések sorozata, de a Nyugat sem maradt ki egészen ebből a buliból.

    szocialista rendszer = a termelő egység magántulajdonban van = a tulajdonos maga az állam
    nyugati klasszikus kapitalizmus (Keynes-féle modell) = a termelő egység magántulajdonban van, a tulajdonos többnyire nem az állam
    nyugati neoliberális piacgazdaságra épülő globális kapitalizmus = a termelő egység és az állami közpénzrendszer magántulajdonban van = így a rossz gazda állam is „kvázi magántulajdonba” kerül

    A termelő gazdaság strukturális alapja mindhárom esetben teljesen egyforma, az eltérés a szabályozásban és működtetésben van: állam – magántulajdon – „magántulajdonba” került állam. Minél nagyobb a tőke koncentrációja egy viszonylag kis létszámú gazdasági elit kezében, annál inkább előtérbe kerül gazdasági befolyásból eredő politikai hatalom megszerzése és megtartása, amelynek célja a további gazdasági befolyás növelése, nyilván valaki(k) kárára.

    Ebből az egészből csak annyit akartam kihozni, hogy minden rendszer működésképtelenné válik, ha a rendszer működési filozófiájával ellentétes mechanizmusok épülnek rá az egész struktúrára. Ez a betegség nem csak a szocializmust sújtja…

    Üdv: M

  50. mz: azért ez vmi eszmeletlen leegyszerüsítés.

    beta: Nem mondanam, hogy a rendszer miatt. Úgy, hogy évtizedekig a világ katonai szuperhatalma voltak, Afganisztánoztak… is azért molott össze/ bomlott fel a Szu mert Gorbacsov. Ha Gorbacsov egy Sztálin kaliber lett volna nemhogy nem esik szét a Szu, de még most is létezne. Az más kérdés egy mennyi nyomorral… szenvedéssel járt volna.

    De uígy hány és hány diktatorikus rendszer van és hosszú távon működnek. Tán ott a legszörnyebb plda a DPRK amely a Szu féle vezetéshez képest is totál inkompetens aztán lehet 100év múlva is éhezni fognak, miközbe a zimperialista, gonosz dél meg NYEUs szinvonalon lebzsel.