|

HTKA Hírhalom 2012. 18. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

A Nigériai Légierő elvesztette egyik F-7Ni együléses vadészgépét. A kínai gyártású MiG-21 „klón” a hét közepén, szerdán zuhant le nem messze a Kaduna Nemzetközi Repülőtértől, Észak-Nigériában. A pilóta sikeresen katapultált, megfigyelésre a közeli katonai kórházba szállították.

Chengdu F-7 pakisztáni színekben ,

Kisebb mérföldkőhöz érkezett az F-35 program: a Pratt & Whitney hajtóműgyártó vállalat elkészült az 50. F135 típusú hajtóművel. A félszázadik példány egy tengerész F-35C meghajtására szolgál majd a nyártól, az Eglin légibázison a haditengerészet kiképzőiskolájában. Az erőforrás különlegessége hogy tolóerő/tömeg aránya meghaladja a 10/1-et, lévén tolóereje 191 kN (ez nagyjából 19 500 kg-nak felel meg), míg tömegét sikerült 1701 kilogrammban maximalizálni a tervező csapatnak.

Pratt & Whitney F135

Pratt & Whitney F135 ,

Svájci tesztpilóták és mérnökök egy csapata utazott a hónap elején Svédországba, Linköpingbe a Saab helyi gyárába. Az utazás célja nem a Skandináv országban való pihenés, hanem Svájc által kiválasztott JAS-39E/F Gripen légi és földi tesztelése. Mint ismeretes, a nyugat-európai ország tavaly november 30-án nevezte meg a svéd vadászbombázót, mint az F-5E/F könnyű gépek váltótípusát. Ugyan svájci szakértők mindhárom nevezett típust – Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Saab JAS-39 Gripen – alapos tesztnek vetették alá, de akkor a szűkös tesztprogram miatt a Saab nem a modernizált Gripen Demo-t küldte, hanem a nálunk is szolgálatban álló C/D variáns példányait. A csorbát most köszörülték ki a svájciak, május 2. és 4. között először szimulátorban, majd négy alkalommal a levegőben is kipróbálták a Gripen Demo képességeit, különféle légiharc konfigurációkkal, köztük IRIS-T, AMRAAM és METEOR rakétákkal. Egy alkalommal riasztásból szálltak fel, és a szimulált magasan és nagy sebességgel közelítő célpontot kellett elfogniuk, ehhez hangsebesség fölé gyorsítottak. A tesztek eredményeit nem hozták nyilvánosságra.

Forrás: Saab ,

Kazahsztán újabb 8 példányt rendelt az Eurocopter vállalattól az EC145 típusból, ezzel 45 darabra nőtt az ázsiai ország jövőbeli flottája. A megállapodás a kazahsztáni KADEX-2012 haditechnikai kiállításon írták alá, 6 példány a Vészhelyzeti Minisztériumhoz kerül mentőhelikopter felszereltséggel, míg a fennmaradó 2 példány a hadügyminisztérium alárendeltségébe tartozik kutató és mentő szerepkörrel.

—-

A Lockheed Martin átadta az USAF részére a 79. és egyben utolsó AMP (Avionics Modernization Program – Elektronikai Modernizációs program) modernizáción átesett C-5 Galaxy-t. A 70-448 lajstromú szállítógép a texasi Lackland légibázisra kerül a 433. szállító ezred állományába.
A 79 modernizált gép közül 52 eredetileg B variáns esik át további megújuláson, az RERP újrahajtóművezés program során CF-6 erőforrásokat kapnak további 70 kisebb-nagyobb módosítással együtt, ennek végén típusjelzésük C-5M Super Galaxy-ra változik.

A pilóták munkahelye a korszerűsített C-5M változaton

A pilóták munkahelye az AMP-n átesett példányokon ,

Annak ellenére, hogy az F136 programot leállították, a Rolls-Royce továbbra is profitál az F-35 gyártásából: az eddig elkészült 32 emelő rendszer után további 17-re kaptak megrendelést a Lockheed Martin-tól. Az F-35B röviden fel és függőlegesen leszálló variánsba kerülő emelő hajtómű 17 példányáért 315 millió dollárt fizet az amerikai cég. Az eddig elkészült 32 példány a már üzemben álló F-35B-kbe kerültek, beleértve a Nagy Britannia számára legyártott első példányt, mely idén áprilisban emelkedett el először a talajtól.

Szárnyal a BK-1, az első brit F-35B | Fotó: Tom Harvey, Lockheed Martin ,

Az orosz helikoptergyártó konzorcium, a Russian Helicopters egy Ansat típusú helikopter fedélzetén tesztelte új, hidromechanikus repülésvezérlő-rendszerét. A Kazan Helicopters két helikoptert bocsát a program rendelkezésére, melyet még 2011-ben kezdtek és egyelőre sikeres. A tesztelés tovább folyik, cél az utasrepültetéshez szükséges típustanúsítás megszerzése.

—-

Az F-22 Raptort sújtó probléma, mely miatt tavaly több hónapot álltak a „vasak”, úgy tűnik nem oldódott meg. A fedélzeti oxigén ellátó rendszer – OBOGS – hibája miatt tavaly több pilóta is elájult a repülés közben, lévén az agyuk nem jutott elegendő oxigénhez. A problémát nem sikerült rövid úton megoldaniuk, ezért négy hónapnyi földön állás után szeptemberben újraindították a repüléseket. Most azonban úgy tűnik, ismét problémát okoz a nem megfelelő működés, ami odáig fajult, hogy néhány pilóta megtagadta a típuson repülést. A légierő úgy gondolja, hogy a repüléseknek folytatódniuk kell, különben sosem derül ki a probléma valódi oka, és így kijavítani sem tudják azt.

F-22 Raptor | Forrás: airforceworld.com ,

A Lockheed Martin sikeresen elvégezte a Shadow Hawk irányított fegyver első indítását. A 4,11 kilogrammos, 7 cm átmérőjű és 69 cm hosszú fegyvert egy Shadow 200 pilóta nélküli gépről indították, célját félaktív lézeres vezérléssel találta célba. A fegyver előnye jelentősen kicsi károkozása, így sűrűn lakott körzetekben és biztonsággal vethetik be a jövőben.

—-

Svájcban leváltanák a 12 éve szolgáló, ADS 95 típusú felderítő UAV-ket. A váltótípus kiválasztása folyamatban van, a tender döntőjébe jutott versenyzőket a közelmúltban hirdették ki: Elbit Systems Hermes 900 és Israel Aerospace Industries (IAI) Heron 1. A győztesről szóló döntést várhatóan 2014 elején hozzák meg, addig tesztelik a versengő párost.

—-
Közreműködött: Phoenix

106 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 18. hét”

  1. Attól függ. A C-5 flotta kapott új hajtóművet és új avionikát is. Az avionikai program 1998-ban indult. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire egységes így a flotta, mert 10 év alatt a világ is változott. Nem tartom valószínűek, hogy 2012-ben 10 éves cuccut rakjanak bele a gépekbe.

  2. Sziasztok!

    Mit gondoltok a görög eseményekről? Konkrétan az alábbi kijelentésre gondolok:

    „Aléxisz Cíprasz, a kormányalakításra másodikként jogosult szélsőbaloldali Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza) párt vezetője bejelentette: semmisnek tartják az európai mentőcsomag kapcsán tett görög vállalásokat, a bankokat pedig állami kontroll alá vonnák.”

    Amennyiben az elkövetkező 3 napban ennek a csoportnak sikerül kormányt alakítania és betartják ezen ígéretüket akkor ez igen nagy valószínűséggel az eurozónából ill. EU-ból való önkéntes vagy segítséggel történő távozást jelentené ami pedig nagyban megváltoztatná az EU katonai képességeit. Valamint igen negatívan hatna a devizaárfolyamokra, ezáltal a eurozónán kívül álló országok katonai beszerzéseire, csak, hogy egy hozzánk köthető témát említsek.

  3. Forest: Szerintem végre megszabadulunk a Görögöktől! Én amondó voltam már régóta, hogy egy olyan országot ami elutasítja, hogy megmentsék ne próbáljunk segíteni, hanem az erre fordítandó összegeket az államcsődjük más országokban jelentkező káros következményeinek enyhítésére használjuk fel.

    Arra azért kíváncsi leszek az Euró kivezetését hogyan oldják meg, mert pl. a görög ABC tulajdonos helyében én el nem fogadnám a drachmát a vásárlóktól, és hülye lennék átváltani a megtakarításaimat az értékálló euróról a valószínűleg gyorsan inflálódó drachmára.

    Pillanatok alatt az EU legszegényebb országává fognak válni, viszont utána többé kevésbé tiszta lappal indulhatnak. 10 év múlva meglátjuk, hogy bevált-e nekik ez a stratégia.

    Az EU katonai képességének szempontjából nem érzek nagy változást, a derékhadat eddig se a görögök adták.

  4. A görögök katonai ereje lokálisan számottevő, a teljes NATO-t nézve kerekítési hiba a nagy összképben. Önmagukban a törökökkel egymás felé licitáltak, de a törökök kezdtek felülkerekedni a folyamatos F-16 beszerzésekkel és az ő F-4 modernizációjuk messzemenően űbereli a görögöt.

    Ha, csak az öt legereősebb tagállam erejét nézzük, még akkor sem lenne 25%-nál nagyobb csökkenés.

  5. Na tankman, ki vele, mit tudsz még ? :)
    Amúgy sokat gondolkodtam a napokban, betegyem-e a következő filmet, amit ráadásul 3 részletben találtam meg.
    Ugyanis többször fellángolt itt a kell harckocsi, nem kell harckocsi, vita.
    Általában, a többség a harckocsik további alkalmazása mellett érvelt.
    Kicsit kedvcsinálónak, vagy inkább az ellenzők felé tájékoztatónak, ismeretterjesztőnek is, megy a dokumentumfilm.

    http://www.youtube.com/watch?v=UDzEyKt1FS0&feature=relmfu

    http://www.youtube.com/watch?v=WXNyEYsg52k&feature=relmfu

    http://www.youtube.com/watch?v=8G9fZQ5Ug20&feature=endscreen&NR=1

  6. Ha minden olajozottan megy, akkor 2013-ban magyar szakemberek indulhatnak Ausztriába a harckocsik szemrevételezésére. A beszerzés akár 3(!) évig is elhúzódhat (állapotfelmérés,kiképzés,logisztikai ellátás megoldása,stb) de a lényeg, hogy lesz. Egy zászlóaljnyi harckocsit terveznek.
    A harckocsik átvételéhez szükség lesz a német fél beleegyezésére, viszont ez a gond is elhárulni látszik:
    http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/masodik-allamtitkarsag/hirek/magyar-nemet-parlamenti-allamtitkari-megbeszeles

  7. A Honvédség szarazföldi beszrezéseinek prioritásai:
    1. alap harckocsi (MBT) (2014-2016)
    2. hordozható IPR (2014-2016)
    3. páncélozott lövészszállító jármű (2016-2022)
    -sajnos a tüzérségről nem hallani semmit…

  8. Gondolom, így futja a pénzünkből, már abból a kevésből, ezért a hosszú idő.
    Akkor most, a felújítás alatt lévő T-72-esek, csak a leopárdok érkezéséig maradnak vajon ?
    Vagy továbbra is, egy másik zászlóalj keretében ?

  9. Jó lenne látni a teljes tervet, elvileg kell benne lennie helikopter beszerzésnek, fegyver modernizációnak, pct beszerzésnek stb. De jó lenne a dolgokat tényleg egy picit felpörgetni, mert jön még egy Szekeres aztán lőhetjük a nagy tervet.

    A T-72-nél eszembe jutott, hogy volt egy olyan információ mely szerint lenne tartalékos hz is. Nem lenne egy utolsó ötlet a tartalékos hadtestet T-72-vel felszerelni. Amíg van lőszer és alkatrész addig had szóljon.

  10. És közben, szinte minden téren tapasztalható az előrelépés. Kevés a pénz is, így érthető, hogy nem megy 1-ről a 2-re. Annyi biztos, hogy a honvédség túlélő és ütőképességét jelentős mértékben növelni fogja ez a nagymacska zászlóalj. :-)

  11. Panzerfaust: Eddigi egy századnyi t-72-eshez képest jelentős előrelépés lesz egy zászlóalj leopard. A képesség megmarad, ráadásul hatalmas technikai színvonal emelkedés mellett! Nem is beszélve arról, ha a t-72-esek is megmaradnak a leopardok mellett. Tiszta lengyel harckocsizó struktúra lenne :-)

  12. Mindenesetre ennek legalább lenne értelme, nem úgy mint a T72 reaktiválásnak.

    Bár attól tartok ez csak a szokásos pr… majd 216ban… aztán 2015ben a nehéz helyzetre való tekintettel megy a kukába.

  13. Persze! Majd biztos egymás mellett?! :D Azok az emberek elvannak kicsit tájolva akik ilyet is csak feltételeznek! Alig van pénz még üzemanyagra is, örüljenek a parasztok hogy kapnak egy zászlóalj harckocsit (ha kapnak) azt akkor már mindjárt jönnek is a kommentek, hogy az már kevés meg lassú a beszerzés stb! :D Bravo!

  14. danielblack: Ok, de ha a tesókat vesszük alapul, legalább kettő de inkább három zlj. kéne. Akárhogy is nézzük, 15 darab az nem sok, védelemre is kevés (a hetvenkettesekkel együtt is). Naggyon faszányos volna ha a gazdaságunk eltartóképessége úgy megnövekedne, hogy a lengyelhez közelítő mintákban gondolkodhatnánk :-)…

  15. Jelenleg azért 15 harckocsiból áll a tatai 11. lövész zászlóalj, mert reaktiválják a t-72-eseket és a létszám bővül. Az egy zászlóaljnyi leopard szerintem 40-60 db között lesz, az pedig nem olyan kevés.

  16. Szia honved !

    „Gondolom, így futja a pénzünkből, már abból a kevésből, ezért a hosszú idő.
    Akkor most, a felújítás alatt lévő T-72-esek, csak a leopárdok érkezéséig maradnak vajon ?
    Vagy továbbra is, egy másik zászlóalj keretében ?”

    – Igen csak az uj típus érkezéséig maradnak, a „felújítás”(üzembe helyezés) célja – kellő mennyiségű T-72 harckocsi biztosítása a kiképzéshez.
    A T-72 már régóta morálisan elavult.
    A majdani 3-4 százados Leo zászlóalj 1-2 százada lehet tartalékos – tehát megfelelő helyzetben lesz aktiválva – addig évente bizonyos időszakokban a tartalékos harckocsizók kiképzése(szintet tartása) zajlana.

  17. Sziasztok !

    Tudom, hogy nagyon sok a kérdés, nagy az érdeklődés – sajnos ennél többet én sem tudok.
    De, „Magyarország biztonságpolitikája című előadásában Siklósi Péter elmondta azt is, hogy a kormány februárban fogadta el a nemzeti biztonsági stratégiát, a HM-ben pedig megkezdődött az új nemzeti katonai stratégia kidolgozása, és várhatóan az ősszel készül el.” – ez után okosabbak leszünk :-)

  18. Tankman kösz az infot.

    Jelentéshez annyit nálunk nem iszlám radikalizmus van.Nemzeti radikális kultúra maga szellemiségével, zenéjével, ruházkodásával közösségeivel.

    Jelentés abban téved lenne egy társadalmi réteg amely bár mikor behívható lenne önkéntes sorkatonai szolgálatra.
    Mai is egy fegyelmezett hierarchikus rendszerebe mozog. Aki a közismert nemzeti radikális szervezetek tagságára gondol téved.
    A válasz a harcművészetek és küzdő sportolók közössége.
    Kettő egy és mégis különböző. A harcos becsülete megvédésére készül. A tényleges harcra készül fel testben és lékebe. Míg küzdő sportoló az érmekért a helyezésekért hajt. Két tábornak azonosak a gyökerei akár egymás mellett készülnek fel. De más technikákat alkalmaznak a küzdelemben. A harcról alkotott felfogásuk is más.

  19. Dudi sajnos mint minden közözéségbe vannak fekete bárányok.

    Ha gonosz akarok lenni kezd el nyújtani :)
    Bízzunk benne a kaptok nagy macskákat.
    Amire utal elcsukló hangon . Tudom mi az legjobb haverom lövész a másik tisztis. Sörözés közben mivel ők nem értenek a kémiához én érdeklődve hallgatom a baka élet nyűgjét baját.

  20. tankman

    UAZ-ból csak híradó kocsi van(de van Meci :))Gepárd is van,az aknavető nem hoz lázba és nem is nagyon van vele dolgom,az AT-4-ről már kifejtettem a véleményem de már nem is lényeges hisz szervezetszerű páncéltörő katona nincs a rajokban.Mi az az IPR?Hidd el egy jó zsáknak, esővédőnek vagy bakancsnak jobban örülnék.

  21. Dudi.
    Gondolom kívánság listádon szerepel. Normális lőszer ellátás azért egy évebe 3X30 tára ellőjetek legalább.
    Gránát dobási tilalma fel oldották már a baleset óta?
    Valamint optikát a kalasra, mert optikával a befogási reakció idő megfeleződne :)

  22. monyok

    Annak ellenére,hogy géppuskás vagyok több száz karabély lőszert lövök el évente,géppuska lőszerről nem is beszélve.Volt gránátdobási tilalom?Milyen infra okoz látáskárosulást?Mi az az infra,mert ez így értelmezhetetlen.

    tankman

    ATGM-ből az egyik leghatékonyabb van,szóval azt nem nagyon kell cserélni.

  23. @dudi

    „ATGM-ből az egyik leghatékonyabb van,szóval azt nem nagyon kell cserélni.”

    – de azért jobb lenne, ha 1500 méternél nagyobb lenne a hatótávolsága, meg rendelkezne éjszakai képességgel is… :-)

  24. 2 hónapja voltam kint utoljára haverokkal.
    Akkor mondták egyik lőtéren gránát dobáskor volt egy kisebb baleset.
    A dobási gyakorlatot végre hajtók mondjuk úgy nem az előírásoknak megfelelően jártak el.
    Ezt követően haveromék nem végezhettek ilyen gyakorlatot. Nem vagyok benne biztos hogy akkor azt mondta hogy csak az ő helyőrségük vagy a többinél is tiltás volt egy időre. Éles gránáttal.

    Szemkarosító infra eset meg a Zrínyiseknél volt. Egyik éjszaki gyakorlatra kaptak talán angol eredetű eszközt ami nem tett jó az ember szemének ha huzamosabb ideig használta.

  25. tankman

    Nekünk Metisz M-van nem M1 amúgy a hatótávolság azért kicsi mert fontos,hogy emberi erővel is hordozható legyen huzamosabb ideig azaz könnyűnek kell lennie(mint a légi szállítású alakulatoknál minden fegyvernek). Az éjellátó képesség tényleg jó lenne.

    monyok

    Ismerem az esetet de mi dobtunk gránátot.Mi PVS-7/14-eseket használunk.

  26. Veér István

    Kocka :)

    Janaj

    Nem lőttem még mással de a világ legjobb géppuskája.Annyi hátránya van,hogy a rakasz rossz helyen van ezért macerás vele térdelve vagy állva lőni no nem is erre találták ki.És a legpontosabb fegyverünk,pontosabban lehet vele lőni mint egy SZVD-vel ha a Dragunovon nincs távcső vagy rárakod a PKM-re is a Dragunov távcsövét.

  27. Egy kis német hírszemle:

    55 halottat és több mint 400 sérültet követelt a legújabb terrortámadás Szíriában. Több robbanás rázta meg ma reggel Szíria fővárosát Damaszkuszt közvetlenül a reggeli forgalmi csúcsot követően. A támadás célpontja feltehetőleg a Damaszkuszban található titkosszolgálat irodája lehetett. Az épület mellett közvetlenül is robbantottak. A robbanás erejét mutatja, hogy a detonáció után 10 m széles és 2 m mély kráterek maradtak hátra. Sem a kormány sem pedig a forradalmi erők nem vállalták magukra a támadást. A Szíriában tartózkodó nemzetközi megfigyelők szerint radikális muzulmán csoport állhatott a merénylet mögött. Többször is olyan információk láttak napvilágot, hogy Szíriában egy új Al-Kaidahoz hasonló terrorszervezet alakult jíbiai, jemeni, iraki, libanoni katonákból. Az új szervezet létszámát 1000 főre becsülik.

    http://www.tagesschau.de/ausland/syrien1512.html

    A közelgő NATO csúccsal kapcsolatban Angela Merkel kormányzó megemlítette, hogy elkötelezett a német csapatok Afganisztánból való kivonásával kapcsolatban (2014). A Bundesweer több ezer jármű, konténer és egyéb eszköz hazaszállítását tervezi. A hazaszállítással kapcsolatban azonban komoly kételyek merültek fel mivel a nagy mennyiségű eszközparkot szinte lehetetlen pusztán légi úton hazaszállítani. A környező országok pedig instabil politikai, biztonsági helyzetük miatt nem jöhetnek szóba szárazföldi útvonalként. Német biztonsági elemzők szerint a németek katonák még sokáig Afganisztán rabjai maradnak.

    http://www.tagesschau.de/inland/merkel2710.html

    Putyin lemondta a G8 csúcsot, távolmaradását személyesen Obama elnöknek jelezte telefonon keresztül. Távolmaradásának okaként a kormányalakítás feladatát jelölte meg. Oroszországot Medvegyev fogja képviselni a csúcson.

  28. @honved

    „Újabb védelmi megbeszélés, a sógorokkal. :)
    Gondolom nem véletlen mindez.
    Bár a cikkből, részletek nem igazán derülnek ki.”

    – Ez valóban nem véletlen, összefügg a hazánknak felkínált felesleges eszközökkel. Érdekes, hogy mi ismét Németország felé orientálódunk, mint „annak idején”, holott más államok (Franciaország,GB,USA,Hollandia,Olaszország) is kínál felesleges eszközöket…

  29. További megszorítások az osztrák Bundesheernél. Az eddig megjelent 750 db páncélozott jármű kivonása, a laktanyabezárás, az elbocsájtások és képzések azonnali leállítása után újabb lépésre szánta el magát Darabos Norbert védelmi és sportminiszter:

    Tovább csökkentik a védelmi feladatokra szánt költségvetés összegét, mely így, a 2011 óta bevezetett megszorításokkal együtt véve több mint 1 milliárd eurónyi veszteséget jelent a Bundesheer számára. A megszorításokat követően a Bundesheer éves kerete 2014-re 2 milliárd euró alá fog zuhanni ami az osztrák GDP 0,6%-a.
    Az újabb megszorítások most a katonákat érintik, a fizetésük 5,5%-al fog csökkenni továbbá 2012 ill. 2013-ban semmilyen jutalomban vagy fizetésen felüli juttatásban nem részesülhetnek. A tervek között van még a Bundesheer kórházának bezárása is valamint a Bundesheer múzeumának, kép és videótárának összevonása, áttelepítése is.

    http://www.nachrichten.at/nachrichten/politik/innenpolitik/art385,823656

  30. Kicsit régebbi hír:

    Botrányt okozott a német Bundeswehr egyik toborzó videója

    A videóban a német haderő mutatkozik be akció közben, több gyakorlatról és éles bevetésről származó videóanyagot vágtak össze melyet kemény rock zenével és a német himnusz zenéjével ötvöztek.

    Ez már túl sok volt a német zöldeknek, akik a himnusz alatti fegyverropogást „történelmileg érzéketlennek” nevezték valamint gyerekeknek szánt akciószínjátéknak minősítették a videót.

    A videó a politikai botrányt követően eltünt a Bundeswehr Youtube csatornájáról, részletek a cikkbe ágyazott videón láthatóak:

    http://www.sueddeutsche.de/politik/umstrittener-internet-clip-die-bundeswehr-als-ballerspiel-1.1194218