|

Elszállt az első Agni V – India belépett az ICBM klubba

Oldalunkon a rendszeresen visszatérő hírek között szerepel az indiai ballisztikus rakétaprogram, az évek alatt az Agni név alatt futó rakétacsalád több hatótávolságú változatáról volt szó – talán legtöbbször a Kínát már szinte teljesen lefedő Agni-III-ról. Egy ideje azonban már inkább India első ICBM (interkontinentális ballisztikus rakéta) kategóriás fejlesztése, az Agni V állt a figyelem középpontjában. Az Egyesült Államok, Oroszország, Anglia, Franciaország és Kína által alkotott királykategóriába történő belépéshez az új rakétának meg kell ugrania az 5 000 kilométeres hatótávolságot.

Ezen csöppet sem egyszerű feladat tesztelésig juttatása a rakétatechnológiával egész jól álló Indiának mostanra jött össze. Idén februárban már megírtuk, hogy a korábban a 2011. december – 2012. febnruár időintervallumra tervezett tesztet a tavaszra tolták ki.

A mai napon, helyi idő szerint 08:07-kor elstartolt India első Agni-V ICBM-je – a fejlesztők nyilvánvalóan legnagyobb megkönnyebbülésére teljes siker koronázta az eddigi fejlesztési szakaszt. Az első teszt tehát sikeres volt, de természetesen egy sor továbbira lesz még szükség, mielőtt a rakéta hadrendbe állításra alkalmasnak lesz minősíthető – erre a tervek szerint 2014-ben kerülhet majd sor, ha a tesztprogram folyamán nem jelentkeznek komolyabb problémák.

Az Agni-V helyi idő szerint 08:07-kor startolt el a rakétatesztek indítási helyeként szolgáló, India északkeleti részében található Wheeler Island területéről, majd mintegy 20 perccel később, illetve 5 000 kilométerrel arrébb a visszatérő egység becsapódott az Indiai-óceán vizébe.
Térkép az Agni-V harótávolságáról

Az Agni rakétacslád egyes tagjainak hatótávolsága. Jól látható, hogy az Agni-V segítségével India képes lesz lefedni Ázsia egész területét. | Forrás: Chanakyathegreat, Wikipedia ,

A tesztre egyébként már reagált is a NATO: Anders Fogh Rasmussen főtitkár megjegyezte, hogy a NATO nem tekinti Indiát veszélyforrásnak sem tagjaira, sem szövetségeseire nézve.

Az Agni család össze korábbi tagjához – beleértve a még tesztelési szakaszban lévő Agni IV-et – az Agni-V is mobil telepítésű lesz és az Agni-III és Agni-IV-el ellentétben Kína teljes területét kényelmesen, “maximumra járatás” nélkül le tudja majd fogni.

29 hozzászólás “Elszállt az első Agni V – India belépett az ICBM klubba”

  1. „Megvan az egyensúly Kína és India közt!”

    Meg messzenem !

    Eloszor is ez meg nem fegyver. Jo esetben meg ket harom ev kell neki.
    Masodsorban pedig Indianak meg nincs nuki tengora telepitett csapasmero ereje.
    Harmadsorban pedig Peking kepes lenne blokad ala vonni indiat mig forditva ez nem menne. Csak megneheziteni tudna india a kinai szallitasokat.

    Viszont az teny hogy jonnek fel rendesen az indiaiak.

  2. Kuru71 hát azért most Iván nevű húsvéti nyuszitól kaptak egy ízig vérig első vonalbeli vadász nukit tangót. Azt aztán használhatják és tanulmányozhatják.

    Mellesleg tök igazad van India mind gazdaságilag mind társadalmilag meg sem közelíti Kínai elvtársakat.

  3. SSBN+SLBM kombóban tényleg gyengusak még egy Kínával szemben.

    Az anno bérelt Charlie I nukitengót már tanulmányozták végül is, abból ötleteket merítve lapátolták össze a hadrendbe állítás előtt álló mini boomereiket. És végül is lesz tán nemsokára SLBM-ük is hozzá. Az más kérdés, hogy K-15 épkézláb teherrel mindössze 700 km körüli hatótávolságával nem sokra mennek, hacsak nem hajóznak el paki partokig, vagy a sárkány barlangjának bejáratáig… Az meg olyan első generációs szovjet SSBN/SLBM kombó szerű – de legalább azzal ellentétben vízfelszín alól indítható :)

    https://htka.hu/2012/04/05/india-ket-atom-tengeralattjarot-allit-hadrendbe-iden/#SSBN

  4. „Orulj hogy egyaltalan van benzin, mert hamarosan az sem lesz csak jegyre. Nincs mivel fizetni erte.”

    Gyönyörű .
    De bezzeg ha orosz barát lenne a kormány akkor már menne ezerrel a „mocskos komcsik!” beszólás.
    Meg „harcoljunk a függetlenségünkért!” várva a jenki felszabadítókra .

  5. Roni egy olyan forum részbe ami nem zavarná HTKA szerkesztőit és olvasói nagy részét benne lennék egy csevegésről erről. Ezt csak ezért osztottam meg 1 ledöbbentett hova süllyedtünk. Kettő így jobban megérthetjük az új Kínát.
    Arra kérlek nem oroszoz. Jobb ma egy becsületes pogány mint holnap 100 kétszínű keresztény. Ez a mondás a török elleni harcokból maradt ránk tudtommal.
    OFF a köbön. Ezzel zárom ilyen jellegű gondolataimat. Sukorók és még egy ügy kacsán egy LMP politikus tett büntető feljelentés akkori szocialista miniszter elnök ellen. AZ EU meg elkezdte az asztalt verni, micsoda diktatúra van itt. Tovább nem folytatom.

  6. Egyébként nem hiszem hogy ez a Kína – India olyan nagy ellentét lenne. Úgy tűnik mintha India – Pakisztán ellentét is alábbhagyna. Most hogy a nyugat válságban van Ázsia magára számíthat. Európát és az európai cégeket az USA zsarolni tudja, és tesz is minden lehetséges módon. Ázsia viszont ha észreveszi az erejét az érdekes kérdés lehet. Mindenki ott kar eladni, ott ők diktálnak.

  7. comandante

    Cseppet sem. Lehet, hogy most elakadás vagy valami hasonló dolog történt, de attól ez még majdnem hogy semmit nem befolyásol. India irányából Izraelhez kötődik rengeteg beszerzés, pl. tankelhárító rakéták, UAV-ok százas nagyságrendben, járőrhajók.

    Szóval ez nagyon erősen konteo, hogy emiatt csapást kell vizionálni Izrael felé. :D

  8. Sok helyen fejtegetik, hogy a kínai hadsereg képességei jobbak mint az indiaiaké.
    De mivel mindkettő atomhatalom és képes odacsapni a másiknak, ezért a konfliktus nem aktuális annyira.
    A kínai flotta még mindig édeskevés arra, hogy az Indiai-óceánon próbálkozzon azzal, hogy blokád alá vonja Indiát. Mellesleg vicces lenne, ha Kína nem jutna kőolajhoz, mert éppen India blokkolná a tengeri ellátását, márpedig Kína olajellátása nagyrészt az Indiai-óceánon keresztül jön.

    A kínai meg az indiai hadsereg már éppen pont annyira erős, hogy elrettentsen bárkit attól, hogy megtámadják őket. Ezzel az önvédelem kipipálva, most a nemzetközi befolyást kell alátámasztani katonai erőkkel, de még nem tartanak ott, hogy valami tengeren túli területen játszanak világrendőrt, sőt ahogy írtam egyelőre örülhetnek ha tudják biztosítani a saját ellátásukat a tengeren.
    Az amcsik nem véletlen telepítenek katonákat Ausztráliába, Szingapúrba meg a Fülöp-szigetekre.

    Ja és még egy gondolat. India demokrácia, Kína nem. Szóval én azért még az indiaiknak drukkolok, mondhattok bármit.
    (A munkahelyeket úgy is „lopják” mindketten Európából.)

  9. Kína olajellátása kritikus probléma. Nem véletlenül próbálkoznak:
    1. Putyinnal
    2. Afrikával
    3. Iránnal
    4. Venezuelával

    Olyan nagyságrendben nő a fogyasztásuk, hogy az olajár – kétségtelenül – inkább miattuk nő, semmint a közel-keleti háborús veszély miatt. Ha Kína a 10 évvel ezelőtti mennyiséget fogyasztaná, akkor ma a benzin 300 Ft-nál nem lenne drágább.

  10. Ki lesz a következő?

    Oroszok:DD

    „Ja és még egy gondolat. India demokrácia, Kína nem.”

    Magasról teszek rá hogy ott épen demokrácia vagy éppen diktatúra van .
    Mennek összeszedik a 12 éves pulyákat a nyomortelepről egy kisbusszal oszt viszik őket csicskáztatni aprópénzért.
    Az ottani átlag emberek 10 év múlva se fogják megérezni hogy gazdasági növekedés van mert az összes pénz megy a hadseregre.

  11. Tekintettel a nepes nemzetisegnek erre fele eleg jol lehet fogni a kulonbozo nemzeti tevecsatornakat. A Koreai teve most adott le egy filmes hirt arrol hogy befelyezodott a felylesztese az uj csapasmero robotrepulogepnek. A filemen egy foldi inditasu robotgep volt lathato alakra profilra mont a Tomahawk de hogy tenylegesen milyen parameterekkel bir azt nem tudni.