|

Négyüléses F-16-ossal támad a Fun Falcon

A napokban jelentette be egy arizonai központú vállalkozás, hogy a Davis-Monthan támaszponton található, csak „Boneyard” néven emlegetett géptemetőben nyugvó, lekonzervált F-16-osok újrahasznosítására készül.

Egy nyugdíjas repülőmérnök, Barry Billaker által alapított vállalat, a Fun Falcon, óriási lehetőséget lát a sivatagi támaszponton lekonzerválva tárolt, a szolgálatból már kivont, de még repülőképes gépekben. Néhány gépet komoly átalakításnak vetnének alá, melynek köszönhetően a törzs első része alaposan átalakulna, az új pilótafülkében 4 személy számára lenne elegendő hely. A tervezésnél figyelembe vették a Northrop által a TacitBlue kísérleti repülőgéppel szerzett tapasztalatokat, így Northrop Billaker elmondása szerint az új variánsnak alig lesz nagyobb légellenállása, mint az alap F-16A-nak.

Az SR-71-es beütésű Falcon létrehozásának célja, hogy a lehető legkisebb kockázattal hozzanak létre egy nagysebességű repülésre képes üzleti repülőgépet. Az ötlet nem új, a Bede BD-10 és az ATG Javelin is ilyen célzattal készült, ám a nulláról létrehozott gépek fejlesztése elakadt.

A Fun Falcon projektje ezzel szemben már meglévő típuson alapul, így remélhetőleg sikeresebb lesz. Barry Billaker tájékoztatása szerint már meg is vásároltak egy demilitarizált Falcont és megkezdték az átalakítási munkálatokat.

31 hozzászólás “Négyüléses F-16-ossal támad a Fun Falcon”

  1. Azt lehet tudni hogy mire fogják majd használni? :P

    Mi is beszerezhetnénk párat és a fenmaradó 3 helyet (mert ugye kell a pilóta) ki adhatnánk mondjuk turistáknak és miközben a gép járőröznek a légtérben a túristák bebarangolják egész Mo. Költséghatékony és az idegenforgalomnak is jót tesz :D

  2. Roni

    Mivel alapból is fegyveres konfliktusokhoz készült a fent említett és az oroszok által igényelt változat, így feltehetően kéne hozzá az szenátus engedélye is, hogy megkaphassák a gépet, ezt pedig nem biztos, hogy megkapják. Ha meg annyira kell a gép Dagesztánba, akkor vagy gyártanak egy saját típust, vagy áthelyeznek oda még egy századnyi harcihelikoptert/csatarepülőt.

  3. Az Észak-koreaiak rizzsel töltik fel az új rakétájukat, mely a felszálló ágban szétpermetezi a rizst. A koreaiai állami televízió bemondója pedig sírva bejelenti, hogy a Kedves Vezető odaátról, a Vörös Paradicsomból küldött rizst szeretett népének.

  4. OFF: A Magyar CubeSat támadást indított a Föld lakossága ellen. Számolt be a Muzsika tv.
    Kiderült hogy a magyar Cubesat a Magyar birodalom létrehozásából hozták létre. A magyar CubeSat egy elrejtett nagy energiájú irányított lézersugárral képes térdre kényszeríteni a föld lakosságát, köztük Magyarországot is! A hír hallatán Grúziában összeült a Nemzeti Védelmi tanács.

  5. Nincs mese, ez a jövő, a vadászgépeknek, nevükhöz méltóan vadászokat is kell magukkal vinniük, ez pedig – beláthatjuk – együléses géppel nehéz…

    Szóval a koncepció tökéletes, az elképzelés reális, csak azt nem tudom még, hogy a sörétes, és a golyós fegyverek arányát hogyan határozzák meg bár ez – ebben mindenki egyetérthet – részletkérdés.