|

Film-front – a Spanyol Haditengerészet

“Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Ezen Film-frontban azt fogjuk kicsit demonstrálni, hogy a mai szóhasználattal élve szuperhatalomnak tekinthető, egykoron alapjaiban véve az első igazi világbirodalmat összehozó spanyolok ma milyen flottával rendelkeznek. Egy időben övék volt a legerősebb, majd egy hanyatlási periódus után még egy jó ideig dobogósak voltak. Ez ugyan ma már nem mondható el, de ettől még a Spanyol Haditengerészet kellő, Európán belül mindenképpen élvonalas erőt tud felmutatni.

Kezdésnek egy kellemesen összevágott vegyes, aminek tartalmát a következő videókban kirészletezzük…

Kis méretű repülőgép-hordozó, egy annál lényegesen nagyobb helikopterhordozó deszanthajó, kisebb deszanthajók, fregattok, AEGIS fregattok, régi és új tengeralattjárók, új többfeladatú OPV-k. Meg pár egyéb apróság… :)

A fentebb felsorolt harci hajóegységek közül a fregattok egy része az amerikai Oliver Hazard Perry-osztályú fregatt – spanyol nevén Santa Maria-osztály (F80), míg a hadrendben álló tengeralattjáróik a francia Agosta-osztályt képviselik. Ezeket leszámítva a Spanyol Haditengerészet játékszerei a hazai Navantia hajógyáraiból kerülnek elő.

Az Alvaro de Bazan-osztályú AEGIS fregattok a spanyolok mellett helyet találtak a norvég és az ausztrál haditengerészeteknél is, mint a Fridtjof Nansen-osztály és a Hobart-osztályú légvédelmi rombolók. A 6 Perry mellé a spanyolok 6 Bazant szántak, de végül az utolsó kettőt törölték – hogy aztán egy újabb csavar mentén az 5., az F105 Cristobal Colón mégiscsak megvalósulhasson és az F104 után mintegy 6 évvel, elvileg idén hadrendbe állhasson.

A Navantia jelenlegi legnagyobb dobása a hazai haditengerészetnél a Juan Carlos I (L61) nevet kapott helikopterhordozó deszanthajó, mely hasonló feladatkörű amerikai kollégáihoz hasonlóan alkalmas a Harrier, illetve majd később az F-35B hordozására is. Az ilyen hajóra égető szükséggel rendelkező ausztrálok kettőt rendeltek a spanyoloktól – ez lesz az évtized közepén érkező Canberra-osztály.

Míg az előző videókon megjelenő hajók többsége a spanyol partoktól messzebb történő verekedést is lehetővé teszik, addig a fenti videó a partmenti vizek őrzésére való OPV hajókategória egyik képviselőjét mutatja be. Az 5, eltérő feladatkörú váltouzatban megépíthető Buques de Acción Marítima-osztályú járőrhajók már többször szerepeltek híreink között. Madrid összesen 9 ilyen hajót szeretne a haditengerészetnél látni – a Meteoro-osztályra is hallgató hajók közül ezidáig 3 állt hadrendbe. A videón a harmadikként, idn februárban szolgálatba lépett P-43 Relámpago látható tengeri tesztjei egyikén.

Deszanthajó vonalon a nagyméretű Juan Carlos I mellett az ezredforduló körüli évekből van a spanyoloknak 2 kisebb deszanthajójuk is. A Galicia-osztály két tagja 1998-ben és 2000-ben állt hadrendbe és alapvetően egy spanyol-holland koprodukció termékei. A hollandoknál ugyanezen hajók a Rotterdam-osztály néven ismertek. Sőt ha úgy vesszük ezen hajóosztály az ausztrálok előtt sem ismeretlen, ugyanis a HMAS Choules, avagy az ex-RFA Largs Bay egy Bay-osztályú deszanthajó, amit az angolok a spanyol-holland tervekre alapozva hoztak össze, mely így nagyjából a Galicia/Rotterdam alosztályának tekinthető. Helikopterkapacitása lényegesen gyengébb a felmenőinél ugyanakkor: 6 vs. 2

Tengeralattjáró fronton a Spanyol Haditengerészet jövőjét 4 db, 2013-2016 között hadrendbe álló S-80 jelenti majd. Az S-80-al kapcsolatban a tengeralattjáró fejlesztés és értékesítés területén végbement spanyol-francia szakítás apropóján írtunk először.

A Film-front sorozatunk többi részét ide kattintva nézhetitek meg!

Természetesen szívesen fogadunk hasonló, bemutatni kívánt videókat és képeket a szerkesztoseg@htka.hu email-címre. :)

13 hozzászólás “Film-front – a Spanyol Haditengerészet”

  1. Lassan már gyűlik egy norvég hadihajós képtár, csütörtökön a HMS Liverpool mellé behajóztam pár méterre a kikötőbe kishajóval, és lőttem pár fotót.

    Ma meg békésen vitozláztunk épp a fjordban, amikor egyszer csak felbukkant előttünk 500m-re egy Ula-class tengeralatjáró. Jó, hogy nem alattunk, bár gondolom ők elég jól látnak minket az érzékelőikkel. Nansent már láttam sokat, parti őrség és aknaszedő hajók is rendszeresen megfordulnak a városban, egyedül a Skjold-ot hiányolom nagyon.

  2. Kolombusz

    Akkor adott a következő feladat!Szépen belopakodsz a Skjoldok horgonyzóhelyéhez és nekiállsz fényképezgetni(ha már ott vagy akkor fel is mehetnél a fedélzetre és benézhetnél a hídra meg hasonló tök nyilvános helyekre).

  3. zépen belopakodsz a Skjoldok horgonyzóhelyéhez és nekiállsz fényképezgetni

    +

    Elvileg itt van a bázisuk Bergentől nem messze valamelyik fjordban, majd egyik hétvégén elnavigálok oda valahogy, ha már ők nem jönnek ide.

    Kolombusz: Elnézést kérek nagyon nagy darab, nagyon csúnyán néző és katonai egyenruhát viselő biztos úr, a közeli McDonald’s-ot kerestem és véletlenül eltévedtem.
    Biztos úr: Értem én, de pont a hajó hídján?!
    Kolombusz: Háttt… azt hittem a kapitányi székből tudok rendelni.