|

Tájfun Malajziában

A BAE Systems ajánlatot tett az ázsiai országnak, melyben a Eurofighter Typhoon vadászbombázót kínálja a kiöregedett F-5-ösök és MiG-29N-k leváltására.

„A pályázók közül mi rendelkezünk a legjobb repülőgéppel és ipari csomaggal.” – nyilatkozta „meglepő szerénységgel” John Brosnan, az angol vállalat délkelet-ázsiai képviseletének igazgatója egy malajziai sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy 18 gépet kínálnak Malajziának 117 millió dolláros darabáron, azonban a darabszám és az árképzés is képlékeny, hisz Malajzia nem határozta meg pontosan, hogy hány gépet és milyen felszereltséggel kíván rendszeresíteni, természetesen ettől függ majd a csomag ára is.

Eurofighter Typhoon Abu-Dzabi felhőkarcolóival a háttérben

Fotó: Eurofighter – K. Tokunaga ,

Mint ismeretes, a MiG-29N-ek kivonása után a Maláj Királyi Légierő fő erejét a Szu-30MKM és F/A-18D vadászbombázók jelentik majd. A magas karbantartásigényű orosz típus selejtezésével évi 76 millió dollárt spórolnak majd meg.

Az utódról még egy ideig biztos nem születik döntés, a maláj illetékesek jelenleg még csak a gyártók háza táján puhatolóznak és várják az első ajánlatokat. A Maláj Királyi Légierő négy pályázó közül választhat: a Boeing F/A-18E/F Super Hornet, a Dassault Rafale, a Eurofighter Typhoon és a SAAB JAS-39 Gripen, hiszen Zahid Hamidi védelmi miniszter korábban elmondta, hogy mindenképpen nyugati típusra esik majd a választás.

11 hozzászólás “Tájfun Malajziában”

  1. ” Kijelented, hogy nem tudod mi van benne majd, hogy nem versenyképes? noormális margit…? ”

    Tájékozatlanságodnál úgy látszik csak a gyalázkodási képességed nagyobb !

    Malajzia 18 db Sz-30 MKM-et rendelt összesen 90 millió dollár áron.

    Indiában a Rafele 85 millió dolláros áron kelt e.

    Egy F/A-18E/F 60-70 millió dollárért érhető el.

    Akkor a 117 millió dollár versenyképes ?

  2. Ha tenyleg nem tudod hogy mi van abban a csomagban akkor tenyleg ne mondd hogy nem versenykepes ajanlat.Abban a csomagban a hattertamogatastol a rengeteg fegyverig amit a gephez adnak ezert az arert benne lehet.Es ebbol a csomagbol szemezgethetnek a Malajok.Kotve hiszem hogy ez olyan fele csomag mint amit az amcsik akartak ranktukmalni helikopter ugyben.Rohadt sok penzert nagyon keveset.A Rafale olcsobban kelt el indiaban csak eppen a csomag amit kaptak az is vekonyabb volt mint amit az EADS kinalt.Az EADS az Eurofighter melle hulla sok fegyvert kinalt abban a csomagban.Ugy nez ki az indiaiaknak nem volt ra szukseguk arra a tomenytelen fegyverre a gep melle.A ket csomag kozott milliardos kulonbseg volt pont ezert.Az EADS csomagja eleg vastag volt.

  3. Az ár mellett érdemes azért megnézni a nyújtott képeségeket is. Japánnak pl. tökéletes lett volna ez a gép (hogy a Rafale ott miért nem indult rejtély v.háttéralku) A Typhoon szvsz ezzel együtt a megfontolt haladást jelképezi a számomra. Rövidávon fölény /és ez manapság arrafele…/ ,középtávon OK, a messzeségbe meg ki tudja -és nefeledjétek el hogy Indiába is az utolsó pillanatig kétséges volt a kimenetel.
    Bazi jó kis gép az is :) ,a hogy a maga nemében a Gripen is :p

  4. omega
    A 18 db Szu-30MKM áránál lemaradt egy 0.
    Szerintem amúgy Kolombusz jár jó úton, mivel az F-18D-t üzemeltetik, ezért az SH látszik a leglogikusabb választásban, ráadásul az ára aránylag kedvező.

    A Gripent azért kétlem, mert azt az ellenlábasnak számító Thai Királyi Légierő már üzemelteti.

  5. White
    Igen, az 1990 körüli szinthez képest ez előrelépés. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján, a nyolcvanas évek elején még szélesebb választékból szemezgethetett a megrendelő:

    Franciaország
    Mirage IIING, 5, 50, F.1, 2000, Super Et.

    NBr
    Jaguar, Tornado

    Olaszország
    AMX (előrendelés)

    Románia-Jug.
    Orao

    USA
    F-4E/F, F-5E, F-20, F-16, F-18, F-14 és F-15

    Szovjetunió
    MiG-21bisz, 23-as család, MiG-25, Szu-22, Szu-24

    Scédország
    Viggen

    És ezek csak a nagyobb teljesítményű típusok, a harci feladatokra szintén használható Hawk, MB.339 jellegű kiképzőgépek nincsenek benne