|

Újabb modernizált An-32-esek érkeztek Indiába

Az ukrán fegyverexportőr ügynökség, az Ukrspecexport weboldalán közölte, hogy leszállították a megrendelőnek a következő adag modernizált Antonov An-32-es típusú teherszállító repülőgépeket.

2007 decemberében az ukránok ajánlat nyerte el a tendert, modernizációs munkákat 2009-ben rendelték meg. Az eredeti szerződés értelmében 40 példányt Ukrajnában, további 65 gépet pedig az indiai Kanpur támaszponton építettek volna át, ám ez később módosult és mind a 105 gép az ukrán munkások keze alatt születik újjá. Az első 5 példányt 2011 májusában vehette át a megrendelő, míg a második adag szeptemberben ékezett. A napokban újabb „ötös”-nek örülhetett az Indiai Légierő, az ázsiai ország a napokban kézhez vehette a harmadik adagot a korszerűsítésen átesett málhásaiból.

Az indiai megrendelésre kifejlesztett An-32-es a hazánkban is szolgáló (és lassan lecserélésre érett) An-26-os erősebb variánsa. Az ázsiai ország kérésére (a magashegyi üzemelés miatt) erősebb (5100 lóerős), Al-20 típusú gázturbinákkal látták el. A típus 1976-os szűzrepülése és a ‘80-as évekbeli szolgálatba állítása óta igen csak elöregedett, tehát tényleg nem ártana neki egy kis ráncfelvarrás.

A gépeket újrafestik, a pilótafülke zajszigetelését javítják, emellett kényelmesebb üléseket, összeütközés- és földközelség-jelző rendszert, műholdas navigációs rendszert, korszerűsített rádió-magasságmérőket, új radart és kijelzőket, valamint korszerű oxigénellátó-rendszert építenek be. A nagyjavítással egybekötött munkálatok után a naptári élettartamuk 25-ről 40 évre növekszik, a szállítható rakomány maximális tömegét pedig 6.7 tonnáról 7.5-re emelik. A gépek erőforrásait a szintén ukrán Motor Szics nagyjavítja és korszerűsíti.

2 hozzászólás “Újabb modernizált An-32-esek érkeztek Indiába”